muszle - 573 przepisów (strona:25/39)

Mule po marynarsku ( moules marinières), małże na białym winie. 162

Zalewamy winem i doprowadzamy do wrzenia. Dodać mule i gotować pod przykryciem 6-8 minut od czasu do czasu potrząsając garnkiem w celu przemieszania. Chwilę przed końcem gotowania, gdy muszle zaczynają się otwierać dodać posiekaną natkę pietruszki. Najlepiej podawać z bagietką. Smacznego Artykuł Mule po marynarsku ( moules marinières), małże na białym winie. pochodzi z serwisu lysygotuje.pl | Blog łysego, co lubi

lysygotuje.pl
Serowo-ziołowe kluseczki z quinoą i zielone małże nowozelandzkie z fenkułem 170

polecam zrobić to na dwa razy, żeby pierwsze wrzucone do garnka kluski nie rozgotowały się zanim zużyjemy całe ciasto. Małże rozmrażamy, płuczemy w zimnej wodzie, w razie potrzeby oskrobujemy muszle z zanieczyszczeń. Fenkuł kroimy na ćwierć-plasterki, wrzucamy go na patelnię razem z klarowanym masłem, delikatnie solimy, dodajemy plasterki papryki pepperoni, pociętą w paski kiszoną limonkę i dusimy około

Quinoa Raz!
Barszczyk z botwinki z ziemniakami i koperkiem 153

księżniczki, miss Doliny, księżniczki Mozeli. Towarzyszyły temu godne królewskiego święta. Nie co dzień bowiem widzi się wspomnianą miss wkraczającą, a właściwie wpływającą, na imprezę z "głębin" rzeki w potężnej muszli, przy światłach kolorowych rac kontrolowanych oczywiście przez straż pożarną. Świetna zabawa i tradycja godna kontynuacji przez pokolenia. A na blogu wiosenne smaki. Barszczyk z botwinki z ziemniakami i koperkiem

Moja Mama Gotuje
Zielone małże nowozelandzkie w winie 117

składników można z nich wyczarować pyszne danie. I tak będzie właśnie dziś - minimalna ilość składników, a w gębie niebo 😅. W sklepach pojawiły się zielone nowozelandzkie małże zamrożone w połówkach muszli. Mają przepiękny zielony kolor i lekko słodkawy smak. Są też nazywane omułkami zielonowargowymi  i występują tylko i wyłącznie w Nowej Zelandii. Od wieków są cenione za swoje właściwości lecznicze

Kulinarne przygody Gatity
Mule w mleczku kokosowym 119

pokrywkę, wrzucamy kolendrę (potrząsamy garnkiem, aby się wymieszała) i podajemy mule wraz z pieczywem. Jeśli nie jedliście jeszcze małży, to ważna informacja jest taka, że jadalna jest cała zawartość muszli (oprócz samych skorupek oczywiście). Jemy tylko te mule, które się otworzyły – jeśli trafi się zamknięty osobnik – wyrzucamy go. Post Mule w mleczku kokosowym pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Mule po marynarsku (w białym winie) 172

szalotki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy pół szklanki białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki świeżo mielony pieprz sól morska cytryna Mule powinny być świeże. Jeśli muszla jest otwarta, należy postukać po niej, powinna się zamknąć. Jeśli któraś się nie zamyka - lepiej taką wyrzucić. Mule dokładnie oczyścić, zeskrobać wszelakie narośle, opłukać. Cebulę pokroić kostkę, czosnek drobno posiekać

Obiad gotowy
sałatka z tuńczykiem w muszelkach 157

Makaron gotujemy w wskazówek na opakowaniu i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę. Tuńczyka odsączamy z nadmiaru oleju. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy pieprzem. Ugotowane i wystudzone makaronowe muszle faszerujemy sałatką. Opcjonalnie posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri 165

Sałatka z kaszy orkiszowej z rukolą, fasolą i krewetkami w chimichurri Po wczorajszych muszlach pora na coś lżejszego. To idealna propozycja dla tych, którzy mają na liście noworocznych postanowień zrzucenie kilku kilogramów. ;) Przygotowanie całego dania od początku do końca nie zajmie więcej niż 20 minut. Nawet jeżeli będziecie specjalnie gotować kaszę. Krewetki smażymy króciutko, a fasoli i sosu gotować

Pełny talerz
Sylwestrowe Finger food czyli szybkie propozycje przekąsek na zimno i gorąco 575

Mini hot-dogi czyli parówki w cieście drożdżowym 8. Mini kotleciki mielone 9.  Pieczarki faszerowane boczkiem i żółtym serem   Genialne na ciepło oraz na zimno.. 10. Muszle faszerowane mięsem mielonym 11.  Paluszki serowe  12. Parówki na patyku w chrupiącym cieście     13. coś dla Vegan czyli chrupiące świeże warzywa z ulubionym dipem (marchew

Wylizany Rondel
Przekąski i przystawki na Sylwestra cz. 2 1854

Gulasz wołowy z czosnkowo-pietruszkowymi chlebkami naan http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/10/gulasz-woowy-z-czosnkowo-pietruszkowymi.html   Zapiekanka makaronowa a'la pizza   http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/07/zapiekanka-makaronowa-la-pizza.html Naleśniki kukurydziane z mięsem http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/07/nalesniki-kukurydzine-z-miesem.html   Muszle makaronowe z wołowiną http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/muszle-makaronowe-z-woowina.html   Holenderski kebab z pieczarkami- Kapsalon http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/holenderski-kebab-z-pieczarkami-kapsalon.html Sałatka z pierożkami ravioli http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/saatka-z-pierozkami-ravioli.html Nie znalazłeś dla siebie żadnej inspiracji? Zapraszam Cię

Kuchnia w czekoladzie
drożdżówki z duńskiego ciasta 139

jeden koniec paska ciasta w jednej ręce, a drugą ręką kręcić ciasto kilka obrotów Ułożyć pasek w dół na powierzchni roboczej i obróć ją wokół siebie (to powinno wyglądać muszle ślimaka) i podwinąć koniec pod spód. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Przykryć ściereczką i niech rosną około 30 minut. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175stopni C.Wymieszać białko

w mojej kuchni
Nadziane pomidory 291

jest u Was hitem w menu na imprezach? U mnie zdecydowanie sałatki podane w niebanalny sposób. Oprócz nadziewanych muszli makaronowych sprawdzają się też u mnie faszerowane pomidory. Im mniejsze tym lepiej, choć oczywiście trudniej. Kto ma ochotę spróbować? Składniki: 6 małych pomidorów puszka tuńczyka 100 gr makaronu w kształcie ryżu mała puszka kukurydzy 4 małe ogórki kiszone pół żółtej papryki

Mama z miasta
Mule po dalmatyńsku 179

muli. Duszone w winie z czosnkiem są rewelacyjne, polecam. Ja kupiłam już mule oczyszczone ale jeśli udałoby się Wam zakupić całkiem świeże, nieoczyszczone to należy je wyszorować szczoteczką aby muszle nie miały na sobie piachu i nie można ich trzymać w wodzie podczas płukania bo się pootwierają. No to co? zabieramy się do gotowania? Obiad na Mikołajki gotowy. Mule

Moje Małe Czarowanie
Tajlandia od kuchni 176

właściwie się jada w tej Tajlandii? Przede wszystkim królują tu ryby i owoce morza. Na każdym kroku znaleźć można stoisko ze świeżymi (czasem jeszcze żywymi L ) rybami, krabami, krewetkami, muszlami. Wystarczy wybrać okaz, który nam się najbardziej podoba i zaraz ląduje on na naszym talerzu z porcją ryżu lub makaronu i warzywami. Najbardziej znana tajska potrawa to pad thai, czyli

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania