Od wczoraj pracuję nad moim menu sylwestrowym, mam za dużo pomysłów i nie umiem sobie poradzić :PPomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej
Czerwona Porzeczka....czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów
Chilli Czosnek i Oliwanadzieniem ( przy pomocy szprycy cukierniczej lub łyżki) ułożyć na pomidorowym sosie. Posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 40 min. Pierwsze pół godziny muszelki nakryć folią , ostatnie 10 min wstawić pod grill. Jeżeli nie mamy funkcji grill, pieczemy bez przykrycia
Stare Garynaszych sklepach muszli raczej nie moczę , płuczę jedynie na sicie lub szybko w misce. Bywają muszle większe i mniejsze - tak na prawdę smak nie zależy od wielkości, jadłam wspaniałe muszelki które wyglądały tak jakby nie zdążyły urosnąć, a były też duże okazy, w smaku średnie. składniki (na 2 porcje)1 kg małży kilka ząbków czosnku pokrojonego
Stare Garydrobnego makaronu (np. małe muszelki)250 g papryki konserwowej250 g ogórków kiszonych1 puszka kukurydzy z groszkiem (285 g)5 łyżek majonezu½ pęczka szczypiorku1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszkisólpieprzNa blogu wkuchennymoknie znalazłam wyśmienity przepis na sałatkę, łączącą delikatny drobny makaron z kwaskowatymi piklami, które w rezultacie dają bardzo ciekawą kompozycję smaków. Serdecznie polecam.W stosunku do oryginału zmniejszyłam jedynie ilość makaronu.Odmierzy
Świat Domowej Kuchniplacek posypujemy przyprawą tacos.Smażymy obustronnie na suchej patelni.Dociskamy placki widelcem ( przy potrzymaniu widelca powinny nam się robić napowietrzone bąbelki).Smażymy chwilę, aż będą lekko rumiane.Gotowy placek zawijamy w muszelkę i zostawiamy do wystygnięcia.FARSZ: Cebulę drobno siekamy.Podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym i odrobiną soli i pieprzu.Fasolę i kukurydzę odcedzamy.Paprykę kroimy w słupki.Pora sparzamy
Ostra na Słodkoszklanka- soczewica czerwona – 1 szklanka- bulion warzywny – ok. 1,5 l- sól – 1 łyżka- pieprz – 1 szczypta- śmietana słodka 18% – 50 ml- makaron muszelki – 100 g- marchew – 2 szt- koperek – 1 pęczek- masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut.Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Marchew
Ostra na Słodkosmażymy go na patelni.Danie niesamowicie sycące , ale też niesamowicie kaloryczne.Od czasu jednak taki grzeszek napewno nie zaszkodzi.Ja postanowiłam Smažený sýr przyrządzić w wersji obiadowej.Po zmieszaniu z makaronem conchigliette ( drobnymi muszelkami ) i karmelizowaną cebulką powstało super danie , które zachwyciło domowników!Z całą pewnością na stałe wkracza do naszego menu.SKŁADNIKI : ( 8 szt )* twardy żółty ser – 150 g * makaron conchigliette
Ostra na Słodkoniej przyrządzić wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewicy. Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały
Ostra na SłodkoSkładniki: 500 g makaronu na łazanki lub innego (u mnie muszelki) 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 czubata łyżeczka przyprawy do bigosu ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz olej Kapustę poszatkować, wrzucić nie odciśniętą do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez 1 godzinę. Następnie odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć
kulinarnyswiatdomimięs. Tym razem połączyłam ją z makaronem i świeżymi pomidorami. Całość obowiązkowo z bazylią. Szybki i pyszny sposób na obiad czy ciepłą kolację. Składniki :* 200g dowolnego makaronu - u mnie muszelki* 300g świeżych pomidorów rzymskich* 2 łyżki oliwy z oliwek* ząbek czosnku * kulka mozzarelli* świeża bazylia* sól, pieprz do smakuPrzygotowanie :Makaron ugotować al dente. Na oliwie podgrzać drobno posiekany czosnek
Magiczne Życie Martydodatków w ciastach :)Ja babeczki przełożyłam jeszcze kremem toffi ale można je podać tylko posypane cukrem pudrem :)Biszkopciki ładnie się prezentują jeśli upieczecie je w foremce o kształcie muszelek lub serduszek . Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chilinarysować równej wielkości okręgi o średnicy wynoszącej około 4 cm. Można również zakupić specjalną matę do pieczenia makaroników z już zaznaczonymi okręgami. No to do dzieła! :)Składniki na muszelki makaronikowe:(Z przepisu wychodzi około 50 makaroników.)120 g sezonowanych białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia)220 g cukru pudru80 g drobnego cukru
Food SquareWlać esencję lub sok, dodać skórkę, wymieszać. Formę do magdalenek wypełniać do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec około 7 minut (jeśli posiadamy formę na muszelki) lub 15-20 przy formie na babeczki lub serduszka. Ostudzić i rozkoszować się smakiem, popijając ulubioną herbatą.*Przepis pochodzi ze strony marmiton.org, zaś cytat z powieści Marcela Prousta
Food Squarejeszcze. Tym razem wiosenne - w słonecznym kolorze i przełożone pysznym cytrynowym kremem. Są lekko słodkie z dominacją kwaśnego. Więcej wiedzieć nie trzeba, są po prostu pyszne!Składniki na muszelki makaronikowe (na około 25 sztuk po złożeniu):60 g sezonowanych białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia)110 g cukru pudru40 g drobnego cukru do wypieków60
Food Square