muszelki - 642 przepisów (strona:35/43)

Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 317

pierwsza pokazała księżycI pierwszy śnieg na świerkach,I pierwszy deszcz.Byłem wtedy mały jak muszelka,A czarna suknia mojej matkiSzumiała jak Morze Czarne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym 221

3półka, grzałka górna i dolna), aż ser się rozpuści i zarumieni.Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka.Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem czy bazylią, a mozzarellę startym, żółtym serem.Dodatek wędliny można pominąć lub zastąpić ją tuńczykiem, salami czy mięsem mielonym.W celu zbogacenia smaku zapiekanki można

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem 214

użyć zarówno świeże, jak i mrożone różyczki brokuła (opakowanie o wadze około 450 - 500 g). Brokuł można także zastąpić kalafiorem.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka

Gospodyni Miejska
Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym 209

makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem.Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak.Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów.Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek

Gospodyni Miejska
Babcina zupa pieczarkowa 298

Dzisiaj przedstawiam przepis na zupkę, którą pewnie każdy z Was pamięta z dzieciństwa. Robiły ją nasze babcie, a dzisiaj gdzieniegdzie można ją dostać w barach mlecznych

My Culinary Art
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 336

czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty.Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem.   Muszle pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Niezły Młynek
MAGDALENKI 130

Magdalenki to  małe francuskie biszkoptowe ciasteczka o charakterystycznym  kształcie muszelki, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Będąc w Polsce dostałam silikonową foremkę do magdalenek, więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować.Składniki:1 szklanka mąki0.5 szklanki cukru,0.5 szklanka oleju,2 całe jajka,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,skórka otarta

Walijskie Pichcenie
Tacos na winie dna wczorajszego. 341

ciasto na równe kawałki. Oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placki. Ja wykrawałam od małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach. Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek. Ja pomogłam sobie wieszając upieczone gorące tortille na kratce z piekarnika.   Mięso z kurczaka rozdrabniamy doprawiamy do smaku i łączymy z majonezem. Dzięki temu nasze kawałki kurczaka nie będą

Malinowe Pocałunki
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 171

masłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź

Taste Of My Day
,,Rozpadający się,, gulasz z czerwoną papryką + kluchy na parze 164

Dziś nic nowego. W zasadzie z braku czasu tylko podgrzewam gulasz który ugotowałam na zapas wg przepisu na Gulasz z papryką i ,, muszelkami ,, po lekkiej modyfikacji . Tzn. jest to bardziej sos gulaszowy z papryką ( gulasz z karkówki i czerwonej papryki duszony bardzo długo, aż mięso zaczyna się rozpadać ), doprawiony na bardzo pikantnie ( płatki paprykowe) i podany z kluchami

Buniabaje w kuchni
C... Conchiglioni nadziewane 331

łyżki jogurtu, trochę pieprzu i soli. Łososia i fetę kroimy w kostki. Gdy wszystko będzie pyszne i gotowe, wypełniamy kolejno muszle naszymi farszami. Mięsną wersję posypujemy serem, a szpinakowe muszelki ozdabiamy kawałkiem łososia i fety. W temperaturze ok. 180'C zostawiamy je na ok. 20min.Można posypać koperkiem. O dziwo, mięsożerca bardziej zajadał się rybną wersją :)Gotowe

Kitchens Alphabet
Klopsiki z makaronem porem i pomidorami 253

domowników. Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu muszelki 1 por 2 ząbki czosnku 6 pomidorów suszonych w oleju 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie:Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę

Ala piecze i gotuje
Biała kuchnia- kuchnia moich marzeń! / inspiracje 131

nowoczesnym wydaniu, dość zimna, ale pojawiające się elementy postarzanego drewna, dodają jej szlachetności  tylko usiąść i wypić gorące kakao  ;-) biała kuchnia i piękna drewniana podłoga, uchwyty muszelki dość popularne- ale mało praktyczne, ciężko utrzymać w czystości, można kupić np. w Ikea biała kuchnia z czarnymi elementami, bardziej dostojna kuchnia z otwartymi półkami i regałami, ideał dla wszystkich miłośników

SMYKWKUCHNI
Makaron z pieczarkami, cukinią, fetą i suszonymi pomidorami 546

Dzisiaj chciałabym Wam polecić danie-ekspress. Kilka składników, które wspaniale się ze sobą komponują. Polecam! Składniki: 250 g drobnego makaronu, np. muszelki 1 młoda cukinia 250 g pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku

Czerwień i błękit
Małże w białym winie 194

Jeśli któraś małża się nie otworzyła to znaczy, że nie była świeża. Podajemy skropione sokiem z cytryny. Ja osobiście lubię zaczerpnąć odrobinę sosu, który powstał przy gotowaniu, przy pomocy muszelki

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania