szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania na obiad lub kolację. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki z makaronem będziemy potrzebować: 500 g makaronu grubego (świderki, muszelki itp..) 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 duże cebule (około 200 g ) 500 g mięsa mielonego 3 ząbki czosnku przyprawy: 1 łyżeczka bazylii suszonej duża szczypta tymianku do smaku sól
Uwaga Babcia GotujeSzpinakowa zapiekana, ostra dzięki chilli i niesamowicie pyszna. Możemy ją przygotować dzień wcześniej, a chwilę przed podaniem tylko zapiec w piekarniku. Składniki: 300g makaronu muszelki 200g szpinaku (waga zamrożonego) 1 pierś z kurczaka podwójna 100g żółtego sera 1 łyżka mąki 150ml mleka 2 ząbki czosnku pasta z bakłażana (użyłam gotowej, zdrowej od Proeco ) pieprz, sól, chili oliwa do smażenia Makaronu
Gotowanie i blogowaniewięcej słońca... chyba... :-) w każdym razie gdy tylko mogę to jestem :-) a dziś jestem z sałatką idealną na majowy piknik lub spotkanie przy grillu :-) SKŁADNIKI 200 g makaronu (muszelki, kolanka lub inne podobne) 1 podwójny filet z kurczaka 1 długi świeży ogórek 1 puszka kukurydzy 4 jajka 3 - 4 łyżki majonezu 1/2 pęczka koperku 3 łyżki oleju z czosnkiem sól
Czary - gary w kuchnisposoby jak zrobić proste dekoracje płaskie, zawijane różyczki czy nakrapiane falbanki. Przedstawione nam są również dekoracje tortu na pierwsze urodziny! Poznajemy sposoby dekoracji boków ciasta, jak zrobić obrzeża z muszelkami, jak wyciskać kwiatki, wszystko po to, aby przygotować dekoracje tortu na Dzień Mamy. Zaczyna się chyba najpiękniejsza część - cukrowe kwiaty! W prawdzie potrzebnych rzeczy do ich przygotowania jest najwięcej
Plate of Joypizzy z brukselką oraz brukselkowej sałatki . Makaron z brukselką w sosie śmietanowym Składniki / 4 porcje: 400 g makaronu, ja wybrałam wstążki, ale sprawdziłby się też drobny makaron, np. muszelki czy kokardki oliwa 400 g brukselki, pokrojonej w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 200 g koziego sera twarogowego (możesz zastąpić ricottą) papryka chilli w płatkach
Chilli Czosnek i OliwaCiasto francuskie, rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów (można mniejsze)- przekładamy na wyłożoną papierem blachę i wykładamy na nie farsz, następnie zaklejamy ciasto z dwóch stron (tak aby powstała muszelka). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Smacznego
Moje-pitraszenieswoich gości idealną kompozycją smaków. Mojej siostrze się to udało, więc spróbujcie i Wy. Bon appetit. SAŁATKA MAKARONOWA z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: 250 g makaronu muszelki 1/2 słoika suszonych pomidorów 100 g szynki parmeńskiej sałatkowy miks ziarenek np.Bakalland (lub: po 1 łyżeczce ziaren słonecznika, pestek dyni i orzeszków piniowych) 1 łyżka octu 1 ząbek czosnku
Bon appetit mon amiemarchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl. groszku z marchewką 1 duży por (zielona część) 1/2 dużej czerwonej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl. makaronu małe muszelki 5 łyżek płatków owsianych 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu
Kolorowy Przepisowniksera feta lub sera sałatkowego słonego oliwki zielone i oliwki czarne (u mnie około 12 sztuk z każdego koloru) 300 g makaronu (u mnie mieszany: rurki, świderki i muszelki) 100 g żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano Na sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi
Passions hobbies lifeostro ;) Składniki 200g mięsa wołowego – u mnie łopatka 200g makaronu muszelki Malma 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 100g boczniaków 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 papryczka chili … Czytaj dalej Wołowina z boczniakami
czarrna od kuchnirozwijających się producentów makaronu w Polsce - Makarony Polskie S.A. Wychodząc naprzeciw nam (konsumentom) spółka oferuje szeroką gamę makaronów jajecznych i bezjajecznych produkowanych w wielu różnorodnych formach: świderki, kolanka, nitki, muszelki, spaghetti i inne. Firma posiada własne marki makaronów: Sorenti, Makarony Polskie, Solare oraz Makaron Staropolski i Abak. Dzięki uprzejmości firmy Makarony Polskie otrzymałam do testowania paczkę pełną wspaniałych produktów
Słodkie okruszkidomowe przyjęcia lub świetny pomysł na pyszną kolację. Podane na zimno stanowią wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę. składniki na około 17-20 sztuk 250 g makaronu muszelki ( typu Conchiglioni ) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 g sera camembert 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach szczypta gałki muszkatołowej czarny pieprz sól przepis W garnku
Smakowite Daniatrocha masła klarowanego kapka [16] oliwy trocha natki pietruszki pieprz (soli nirozki wcale wiyncyj niy trza, [17] bo wyndzōnka je słōnoł [18] ) Wejście [19] sie jako szczotka i kołżdo muszelka sie pod bieżōncōm wodōm fajnie opucujcie. [20] Dejcie pozōr: [21] jak ftoro [22] muszla je otwartoł, to trza jōm wyczajś, [23] bo ta mula we środku je zdechniynto! Dejcie
Chop w kuchnipynczka) pieprz (soli- jak dō mie- to wcale niy trza, bo przeca te mule sie całe życie moczōły we słonyj wodzie ) Wejście 11 sie jako szczotka i kołżdo muszelka sie pod bieżōncōm wodōm fajnie opucujcie. 12 Dejcie pozōr: 13 jak ftoro 14 muszla je otwartoł, to trza jōm wyczajś, 15 bo ta mula we środku je zdechniynto! Wczajście
Chop w kuchnigotowanie, dzieci głodne.. Przypomniałam sobie o makaronie z serem (dla starszego dziecka bez sera, z kiełbaską). I kolejny raz przypomniałam sobie jakie to dobre :) makaron np. świderki lub muszelki kawałek białego sera (twarogu) kawałek cienkiej kiełbasy (np. podlaska) sól pieprz cebula (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować makaron i odcedzić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dorzucić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemnie sałatki makaronowe są bardzo lubiane. Robię je z różnymi dodatkami i wykorzystuję tez makarony w różnych kształtach. Do tej sałatki użyłam makaron Melissa Prima Gusto w kształcie drobnych muszelek. Składniki: 150 g makaronu Conghiliette Prima Gusto 100 g szynki konserwowej w plasterkach 0,5 puszki kukurydzy 1 mniejszy por (białą część) 4 plastry ananasa z puszki 6 łyżek
Ala piecze i gotujełyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, chilli 1 kopiasta łyżka mąki pszennej np. Wrocławskiej + nieco wody około 400 g makaronu np. kolanka lub muszelki WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Połowę wrzucić na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła, drugą połowę wrzucić do brytfanny z odrobiną oliwy. Pieczarki umyć i pokroić, wsypać na patelnię, posypać solą
Passions hobbies lifepatelni rozmrażamy szpinak, dodajemy masło, sól, pieprz, czosnek, chwilę smażymy. Na koniec dodajemy pokruszony ser gorgonzola i mascarpone. Piekarni nagrzewamy do 210 stopni. Na dno formy żaroodpornej wylewamy sos. Muszelki nadziewamy farszem szpinakowym. Na wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy bez przykrycia przez około 15 minut
KuchcikoweLovekażdy z Was znajdzie coś dla siebie. Zaglądajcie na blog, już niedługo pojawią się kolejne pyszne propozycje z makaronem w roli głównej. Smacznego. Obiad w orientalnym stylu. Makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie. Lekka sałatka na bazie makaronu kukurydzianego z warzywami w ziołowym jogurcie Makaron z serowo-miętowym sosem truskawkowym Szybki makaron z kabanosem i czerwoną papryką
Słodkie okruszkifirmy zapraszam na stronę internetową http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Zupę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda . Składniki : 1 małe pętko Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło 1/2 szklanki makronu muszelki 4/5 ziemniaków 2 małe marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek selera korzeń pęczek włoszczyzny do zup ( pietruszka, por, seler) 6 suszonych grzybów 2,5 l wody domowa
Sama słodycz i szczypta chiliMagdalenki to słynne biszkoptowe ciasteczka wypiekane w specjalnych foremkach w kształcie muszelek. Pochodzą z Lotaryngii, regionu w północno-wschodniej Francji. Podobno wymyśliła je w XIX wieku mistrzyni cukiernictwa Madaleine Paulmier. Inne źródła mówią, że madame Paulmier była wcześniej kucharką Stanisława Leszczyńskiego i to on jest autorem legendarnej receptury magdalenek. Moje magdalenki w świątecznej odsłonie, pachnące przyprawami korzennymi, z nadzieniem
Smakowity Blog Kulinarnyktórą oczywiście po zamknięciu w lunchboxie można zabrać do prac lub szkoły i tym sposobem cieszyć się smacznym i pożywnym posiłkiem poza domem. Składniki: 1/2 szklanki makaronu Arcobaleno (kolorowe muszelki) owoc kaki ( na jedną porcję wystarczy około połowa) około 2 garści mieszanki sałat (endywia frisee, endywia esarola, cykoria radicchio) parę sztuk pomidorków koktajlowych 10 kulek mini mozzarelii 2 łyżki musztardy
Taste TherapyDzisiaj na obiad miałam zupę pomidorową z makaronem ryżowym w kształcie muszelek. Ponieważ za dużo go ugotowałam, postanowiłam resztę przerobić na śmietanę. Lepszą i zdrowszą alternatywę dla śmietany z mleka krowiego czy kupnej śmietany roślinnej. Składniki: - ok 1 szklanki ugotowanego makaronu ryżowego (u mnie muszelk i), - wyciśnięty sok z połowy cytryny, - dowolne mleko roślinne (tak by uzyskać odpowiednio płynną
Co na wege obiad?makaronu (muszelki) 450 g boczniaka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta oregano 1 łyżka sosu sojowego szczypta majeranku sól pieprz tłuszcz do smażenia natka pietruszki Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić. Boczniaka posiekać w paseczki, marchewkę i pietruszkę pokroić w zapałkę, cebulę w drobną kostkę. Wszystko wymieszać w naczyniu
Gotowanie jest łatweprzede wszystkim szybko się je robi. Jest bardzo sycące... Zachęcam do spróbowania. Bo jest pychaaaaaaaa... Składniki: 1 kg pieczarek pierś z kurczaka torebka makaronu rurki muszelki lub inny kształy sól pieprz pół kostki masła Wykonanie: Pieczarki opłukać w zimnej wodzie pokroić w plasterki dusić na maśle tak jak na sos najlepiej na dużej patelni z solą pieprzem oraz
Pychotkaaakremowa i rozpływająca się w ustach, z delikatną orzechową nutką. Całość obłożona bitą śmietaną (już bez dodatku cukru), posypana delikatnie kakao z ułożonymi na wierzchu czekoladkami belgijskimi w kształcie muszelek i owoców morza. Jeżeli w najbliższym czasie ktoś z Waszych bliskich będzie obchodzić swoje święto, to jest to tort idealny na tą okazję! Przepis pochodzi z książki Dr Oetker „Czekoladowe
MyCookBook.plMoja propozycja na sałatkę z makaronu. Składniki • opakowanie makaronu Lubella małe muszelki lub kokardki • ćwiartkowy słoiczek cebulki marynowanej • ćwiartkowy słoiczek pieczarek konserwowych • ćwiartkowy słoiczek kiełków fasoli • 2 małe świeże papryki czerwone lub jedna duża • 30-40 dag chudej wędliny • 3 ząbki czosnku (polskiego ) • majonez • sól • pieprz Sposób przygotowania Makaron gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu Cebulkę marynowaną odcedzamy
Darcia w kuchnidzieci zajadaliśmy się orzechami robionymi przez ciocię ponieważ tylko ona miała patelnię do ich wypieku :) Potem podobną kupiła moja mama, jej patelnia miała nie tylko orzeszki ale i grzybki, muszelki i szyszki. Z czasem patelnia została zapomniana, jednak po latach wróciła do łask :) Składniki: 1 szklanka cukru 4 szklanki mąki kostka margaryny 3 jajka 1/2 łyżeczki sody szczypta soli zapach
Darcia w kuchniPrzepyszny miks smaków, wspaniałe aromaty. Prosto, szybko i smacznie. Składniki 150 g drobnego makaronu (np muszelki) 1 średniej wielkości cukinia 250 g pomidorków koktajlowych ( lub innych ulubionych ) garść oliwek z pastą paprykową 150 g startej parzonej mozzarelli 150 g sera koziego ( roladka ) 2 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 50 ml oliwy z suszonych pomidorów sól, pieprz Przygotowanie Normal
R'n'G Kitchenbardzo często inspiracji szukam w kuchni włoskiej. Dzisiaj proponuję Wam prosty przepis a jakże wytrawny i smaczny! Zapraszam do wspólnego gotowania! SKŁADNIKI: - makaron włoski (ja użyłam pasty o kształcie muszelek) - świeży szpinak 5 garści liści - 2 ząbki czosnku - 1 -2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka masła - orzechy laskowe posiekane 4 łyżki - 1/2 opakowania ricotty włoskiej - 2 chlusty wina białego
SMYKWKUCHNImakaron w pysznym, kremowym sosie z dyniowego pure. Sos jest aksamitnie gładki, aromatyczny i lekko pikantny. Danie jest przepyszne, gorąco wszystkim polecam! Składniki : 250g ulubionego makaronu (np. muszelki, u mnie kokardki) 2 ząbki czosnku 2 szalotki kubek pure z dyni kubek bulionu warzywnego 1 czubata łyżka serka Philadelphia duża szczypta pieprzu kajeńskiego (lub do smaku) 0,5 łyżeczki
Codzienne Gotowaniekurczakiem z chipsami idealnie smakowały i piękne kolory na talerzu miały. Składniki na 4 porcje: 450 g mrożonych warzyw na patelnię, 1 filet z kurczaka, 100 g makaronu muszelek małych, 3 łyżki oliwek zielonych bez pestek, 16 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka sosu worcester, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska różowa do smaku, 3 łyżki oliwy
Moniki SmakołykiMamma Mia! to makarony produkowane ze 100% pszenicy durum bogatszej od zwykłej mąki pszennej o białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne Dostępny jest w sześciu kształtach: kokardki, muszelki, pióra, świderki, kolanka oraz spaghetti. Pszenica twarda, to jedna z najstarszych roślin uprawianych od wieków w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w Północnej Afryce. Ze względu na swoje właściwości (twarde
potrawyregionalnedeser ;) Spróbujcie. Zwłaszcza dziś taka propozycja wydaje się wprost idealna. Świętujmy razem Światowy Dzień Makaronu. Składniki: (na 2 porcje) 3/4 szklanki makaronu kokardki około 100 g makaronu ryżowego muszelki 1 jabłko 1/3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cukru * 1 płaska łyżeczka cynamonu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mleczka kokosowego light szczypta wiórek kokosowych * do posłodzenia sosu można
Słodkie okruszkipomysł na szybki obiad, którego przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny. Takie danie możemy podać również na ciepłą kolację. Składniki dla 3 osób: 2 szklanki makaronu kolorowe muszelki duża pierś z kurczaka 200 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól himalajska pieprz bazylia oregano łyżka oleju zielone
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapoczątkujących w kuchni lub zapracowanych. Robi się je w 20 minut- wystarczy kilka zwyczajnych składników i mamy pyszny obiad lub kolację. *dla dwóch osób Składniki: 2 szklanki makaronu muszelki (użyłam kolorowych) 200 g pieczarek 1 por (biała część) 2-3 łyżki serka topionego 2 łyżki oleju sól pieprz Pieczarki i pora pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać olej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRozpływające się w ustach babeczki z kremem i wisienką. Klasyczne w smaku ale ciekawe w wyglądzie- nadałam im kształt otwartej muszelki. Pomysł gdzieś ostatnio mignął mi w internecie, niestety nie mam pojęcia gdzie to było. Ciasto zrobiłam z mojego sprawdzonego przepisu, lubię kiedy jest delikatne i lekko słone, wtedy idealnie łączy się ze słodkim kremem. *na 20 małych babeczek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPożywna sałatka,. która wystarczy za cały posiłek. Doskonała na przyjęcia i łatwa do zrobienia. Składniki: 150 g makaronu drobne muszelki 1 pierś z kurczaka puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 por (biała część) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka papryka łyżka oleju Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Kurczaka pokroić w kostkę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaIdealnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i zwykłych rodzinnych spotkaniach. Sałatkę podałam na talerzyku New Hollis Gold PORCELANA BOGUCICE 6 płatów śledzia marynowanego 300 g makaronu ,,drobne muszelki” 460 g mieszanki marchew-groszek-kukurydza Orzech (klik) 4 ogórki kiszone 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki majonezu Sól Pieprz Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę. Kroimy w drobną
VioletoweKucharzeniemakaronu (małe muszelki) 400 g wieprzowiny (karkówka) 1 łyżka tłuszczu papryka 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula bazylia oregano natka pietruszki sól pieprz Wieprzowinę pokroić na małe kawałeczki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Mięso i warzywa wrzucić do garnka, dodać tłuszczu. Smażyć aż odparuje cały płyn, podlać ok 1,5 szkl wody dodać zioła i dusić pod przykryciem
Gotowanie jest łatweMakaron świderki (mogą być też rurki, kokardki, muszelki) Mięso mielone wieprzowe 500 g Pasta pomidorowa 200 g Cebula 2 główki Ser żółty 200 g Pomidory cherry 100 g Śmietana kilka łyżek Pomidory suszone 10 sztuk Przyprawa do mięsa mielonego Bazylia suszona Najpierw myjemy pomidorki i przekrajamy na połówki Potem obieramy cebule kroimy w piórka
Klaudynkowa kuchniadrobnego makaronu (np. małych muszelek) 400 g piersi z kurczaka 1 puszka ananasa w plastrach 1 puszka kukurydzy 1 pęczek pietruszki 3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Marynata do kurczaka: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz słodka papryka ostra papryka Dzisiaj u mnie sałatkowo. Sałatka makaronowa z kurczakiem, ananasem
Świat Domowej Kuchnizłotą welonkę do domowego akwarium. Nie miałam więc problemu z aranżacją pierwszego tortu W zestaw wchodzą: - rybka MiniMini - pomarańczowa ośmiorniczka - różowa muszla z perłą - żółwik - większe i mniejsze muszelki - elementy rafy koralowej A tutaj żółwik w przybliżeniu: Kolejnymi bohaterami są Teletubisie ( czego zupełnie nie rozumiem, ale każdy wiek ma swoje prawa ) W skład gangnu teletubisiowego wchodzą: - Lala ( żółty
kawawszklanceobiadek. 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1-2 cebule biała lub czerwona podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę 20 - 25 dkg makaronu (świderki, kokardki, muszelki, itp) 2 ząbki czosnku - przeciśnięte przez praskę 2 łyżki kaparów 2 łyżki rodzynek 1 łyżka musztardy francuskiej otarta skórka i sok z 1 cytryny 1 łyżka płynnego miodu
Codzienne Gotowanietego keczup w osobnym pojemniczku. Papryka do chrupania w tzw. miedzyczasie;) Lunch: Salatka makaronowa z buraczkami, feta i orzechami. Przygotowanie jest bardzo proste: Makaron, najlepiej drobny (u mnie malutkie muszelki) ugotowac wg przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju przesmazyc 1-2 zabki czosnku (wszsytko zalezy od tego jak bardzo lubicie czosnek, jezeli baaardzo to mozecie dac nawet 3 zabki), dodac
Codzienne GotowanieMoże jednak tym razem się uda i jeszcze parę dni będzie świeciło słońce. Wracając jednak do mojej zapiekanki, to polecam warto. Składniki: 400 g makaronu dowolnego ( u mnie muszelki) 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 40 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku
O kuchni z uczuciemtrzcinowego spora garść grzybków mun TaoTao- zalać wrzątkiem i pokroić w paseczki garść kiełków fasoli mung 1 szklanka wody 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej sól i pieprz makaron ryżowy muszelki TaoTao PRZYGOTOWANIE: Na patelni roztapiam cukier (użyłam woka). W momencie gdy cukier staje się płynny dodaję syrop z ananasa, sok z cytryn i pomarańczy. Mieszam. Gotuję to na średnim stopniu
ClauditteMissCookingPieprzu, 1 łyżeczka Lubczyku, Kilka Ziaren Ziela Angielskiego , 4 Liście Laurowe 2 łyżki natki pietruszki - Warto dać świeżą 4łyżki Śmietany 12 % 250 g makaronu - Ja dałam tym razem Muszelki Sposób Przygotowania: Do dużego Garnka nalewam wody i wkładam Indyka Gotuję ok 1 godzinę Obieram warzywa i dodaję w całości do Rosołu. Następnie dodaję wszystkie przyprawy i zioła
Gotowanie PatkiSkładniki: 250g makaronu ( mogą to być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp), 250g pieczarek, 500ml gęstego soku pomidorowego, 500g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), puszka 400g czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g), 80g sera żółtego ( jeżeli wolisz zapiekanki gdzie ser się ciągnie, to zdecydowanie należy dać jego więcej, nawet dwa razy tyle), sól, pieprz, bazylia, olej
W kuchni u MonikiSkładniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 350g pieczarek, 1 cebula, kilka kawałków suszonych pomidorów (ok.12), 1 szklanka mrożonego groszku, 1 szklanka makaronu ( np. w kształcie małych muszelek), serek topiony śmietankowy (100g), sól, pieprz, olej, mąka pszenna. 1 szklanka = 250ml Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plastry, cebulę pokroić w paski. Posolić i popieprzyć, dodać niedużą ilość oleju i razem podsmażyć. Piersi kurczaka
W kuchni u Monikipatelnię, dodajemy sos oraz sporo tartego parmezanu. Energicznie potrząsając patelnią, mieszamy wszystko. Salsa wspaniale wśliznie się do środka kolanek, dlatego kocham tak bardzo tę formę i kształt makaronu. Muszelki też są genialne! Rozkładamy na talerze. Danie szybkie i pyszne gotowe. Przed podaniem trzemy sporo parmezanu i...po wierzchu! Buon appetito
Z Kuchni Do Kuchnimiętową zawsze robiła mi mama. Jak ładnie poprosiłam tatę, to gotował mi idealną kaszę manną z domowym syropem malinowym. Kojarzę andruty ze szkolnego sklepiku i cudowne czekoladki w kształcie muszelek, które dostałam na Pierwszą Komunię. Amerykanki jadałam, gdy mieszkaliśmy jeszcze w Kościerzynie. Nie spotkałam ich nigdzie indziej. Po latach spróbowałam odtworzyć ten przepis. Ciastka są pyszne, ale musicie robić
Życie zamknięte w smakuwywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 4 szt · makaron muszelki 5 lyżek · papryka konserwowa 1-2 strąki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić
Camilla w kuchniwywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · makaron muszelki 6 łyżek · śmietana 18 proc 2/3 szkl · ser żółty 10 dag · żółtka 1-2 szt · natka pietruszki · sól · pieprz · cukier · gałka muszkatołowa mielona · przyprawa do zup i potraw w płynie Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. W połowie gotowania dodać makaron i ugotować
Camilla w kuchnipuszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka makaronu drobniutkie muszelki lub inny maluszek 1 łyżka majonezu – taka z czubem 1 łyżka ketchupu pikantnego – płaska 1 ząbek czosnku sól , chilli lub pieprz do smaku Makaron gotujemy wg.przepisu na opakowaniu , odcedzamy
Ogrodnik w podróżySkładniki: świeży szpinak (mała wiązka) czarne oliwki (15 szt.) czosnek (2 ząbki) tofu (3 dag) makaron np. muszelki (15 dag) woda oliwa z oliwek sól Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 1 duża Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy liście. Dusimy na patelni w odrobinie wody. Kroimy oliwki i wyciskamy czosnek. Dodajemy do szpinaku, kiedy ten zmniejszy swoją objętość. Solimy
Weganka gotujejagodzianki. Jest jeden mały problem – nienawidzimy leżeć na plaży, smażone ryby też nam nie leżą, bo starej frytury nie lubimy, gofry i lody z automatu oraz pamiątki oblepione muszelkami też nie wzbudzają naszych dzikich kwików radości. Skoro mieszkamy w Krakowie i w górach to czemu nie zajmiemy się zwiedzaniem tychże? – zapytacie. No ile można? Trzeba czasem coś odmienić. Zresztą
ladykitchenKiedy jako dziecko jeździłam na kolonie nad morze za kieszonkowe kupowałam pamiątki do domu, zwykle były to rzeczy związane z danym miejscem. Oprócz zbierania muszelek w ostatnie dni przed wyjazdem i setki zdjęć robionych podczas pobytu, do domu przywoziłam prezenty dla całej rodziny. Podobnie było podczas wyjazdów na obozy zagraniczne. Dzisiaj rano, będąc po raz kolejny na Targu Staroci
Moja smaczna kuchniakrewetki i pokrojoną w plasterki dymkę, podsmaż na maśle, dodaj pomidora. 2. Wbij jajka, dopraw solą i cytrynowym pieprzem. 3. Gorącą jajecznicę rozłóż na talerzykach lub muszelkach. 4. Udekoruj wędzonym łososiem i koperkiem. Orgazm gastryczny osiagnięty, bo to moje smaki
AZgotuj!Zimowa wersja makaronu z malinami. Wykorzystujemy słoiczki z malinami wykonane latem. Latem do sosu wykorzystujemy świeże przetarte na sicie maliny i dekorujemy malinami oraz miętą :) dowolny makaron ( rurki, kolanka, muszelki itp. ) mały słoiczek malin garść płatków migdałowych łyżeczka masła ( klarowanego dla alergików ) Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z masłem. Maliny przecieramy przez sito, podgrzewamy. Na suchej
Atlas SmakówSkładniki: Pęczek koperku 30 dag szynki/ polędwicy sopockiej/wędliny z indyka Ogórek Makaron Lubella (Malutkie muszelki) Sól i pieprz Majonez Winiary Przygotowanie: Pół opakowania makaronu ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ogórka i szynkę pokroić w kostkę. Koperek drobno posiekać. Ostudzony makaron wsypać do miski, dodać szynkę, ogórka oraz koperek. Dodać majonez (wedle uznania) oraz przyprawić solą i pieprzem
The Sweet Damselpół większej 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorków cherry w soku pomidorowym (400 g) oliwa zioła dalmatyńskie sól pieprz papryka ostra w proszku cukier 300 g makaronu (u mnie muszelki) Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Młodą cukinię myjemy i kroimy w kostkę (jeśli mamy cukinię wyrośniętą, to najpierw ją obieramy i wycinamy gąbczaste wnętrze
Rozpustne gotowanieBanalnie prosta i równie smaczna moja ulubiona sałatka z wędzonym kurczakiem. opakowanie makaronu muszelki 3 wędzone udka z kurczaka 2 pomidory 1 ogórek wężowy sól pieprz majonez Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Pomidory, ogórka i kurczaka kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i ozdabiamy bazylią
VioletoweKucharzenieBazylie myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Po wyłączeniu urządzenia bób odcedzamy i obieramy ze skórki. Makaron po wyjęciu polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami toskańskimi i nadziewamy każdą dużą muszelkę 2 szt bobu i kawałkami suszonego pomidora i boczku. Nadziewany makaron przekładamy na talerz czy salaterkę i posypujemy kawałkami bazylii. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis
Parowar Facetacałkiem spory. Ma kilkanaście miejsc do siedzenia w bardzo stylowej formie. Przerobione europalety, pomalowane na biało i obite materiałem tworzą fantastyczny, niepowtarzalny klimat miejsca. Do tego gadżety morskie typu muszelki, czy latarnie tworzą niezwykły styl lokalu. Jednak nie doszłam do najważniejszego, a mianowicie samego jedzenia. Lody jakie oferuje Marina są wyjątkowe! I to bardzo! Mianowicie przyrządza się je przy pomocy
Kolizje Smakówogromnych ilościach dlatego staramy się je urozmaicać i kombinować z różnymi dodatkami tak więc dziś u nas makaronowo i zielono czyli makaron z zielonymi warzywami Składniki: - 150 g makaronu muszelki - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 cukinia - 1 brokuł - 140 g mrożonego zielonego groszku - 1 pęczek zielonych szparagów - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 100 ml śmietanki 18% - 1 szklanka wody
Kuchenne Wariacjetaką metodę: najpierw dokładnie grzyby płuczę, a po namoczeniu wyławiam je i odciskam, zaś wodę przelewam przez sito wyłożone bawełnianym płatkiem kosmetycznym :) Składniki: ok. 35-40 dag makaronu muszelki 0,5 kg kiszonej kapusty 1 nieduża marchewka 1 cebula (u mnie z konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas
Kuchenne zapiski Edytymakaron pierożek (ja zawsze mówiłam na niego "kolanka", fajnie poznać inną nazwę :)), makaron kolanko (czyli się myliłam mówiąc "kolanko" na poprzedni rodzaj makaronu... :)), makaron rurka , makaron nitka gruba , makaron muszelki (nie mogę znaleźć na stronie producenta) Oprócz makaronów w paczce znalazłam również kalendarz z pięknym zdjęciami potraw oraz minutnik w kształcie jajka :) Teraz już nie rozgotuję makaronu! :) Jeśli chcecie dowiedzieć
chili & sugarpysznie i szybko i na jednopalnikowej maszynce do gotowania. No i było szybko i pysznie i dlatego polecam danie gorąco. Do tego jest przepyszne a miny zajadających bardzo zadowolone. Muszelki, kurczak, sos pomidorowy i obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieosób) 3 nogi lub 6 udek z kurczaka (800g) 2 czerwone papryki (500g) 300g pieczarek 2 łyżki siekanego lub suszonego tymianku sól pieprz oliwa Do podania 150g makaronu, np. muszelek kilka gałązek świeżego tymianku do dekoracji Instrukcje Z nóg lub udek usuwamy ewentualny nadmiar skóry i tłuszczu. Nogi dzielimy na 2 części (udka i podudzia). Płuczemy w zimnej wodzie
Kulinarna Pokusachorizo oraz polskie grzyby w rezultacie tego misz maszu międynarodowego powstało pyszne i sycące danie obiadowe. Zachęcam do wypróbowania, będziecie zadowoleni. Makaron tutaj użyty to Arcobaleno czyli kolorowy makaron muszelki z warzywami, kurkumą, bazylią i sepią. Warto go szukać w sklepach bo jest obłędny w smaku. Włoski makaron, hiszpańska kiełbasa, polskie grzyby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżki posiekanych czarnych oliwek duży ząbek czosnku, pokrojony w plasterki pół łyżeczki suszonych płatków chili 2 łyżki oliwy puszka krojonych pomidorów puszka tuńczyka w sosie własnym 300 g makaronu muszelki skórka z cytryny Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i ok 3 minut podsmażamy oliwki z czosnkiem i chili, chętni mogą dorzucić łyżkę kaparów. Dodajemy pomidory z puszki i odsączonego oraz rozdzielonego
Dzieje kuchennej Wiewiórybabcinej domowej "pomidorówki" pamiętam do dziś i nic tego nie zmieni, natomiast zawsze lubię eksperymentować i nowe smaki dodawać właśnie do pomidorowej. Tym razem podałam ją z muszelkami i grzybami leśnymi. Zupa wyszła znakomita i bardzo sycąca, zapraszam do eksperymentowania razem ze mną. Ja dodałam grzyby leśne - miałam mrożone ale tu pełna dowolność. Zupa pomidorowa z grzybami. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieNastępnie dodajemy obrane i pokrojone na kawałki szparagi, dolewamy wrzącą wodę (do pożądanej konsystencji), doprawiamy solą i gotujemy ok.10 minut. Przed końcem gotowania dodajemy do zupy makaron (u mnie muszelki z mąki orkiszowej) lub kluski przygotowane z jednego jajka z dodatkiem 1-2 łyżek wody i kilku łyżek mąki orkiszowej (lub pszennej). Makaron lub kluski gotujemy bezpośrednio w zupie. Dorzucamy
Smaczne Zdrowepółkach. Niestety. Dziś zrobiłam przepyszną sałatkę z kabanosami wołowo drobiowymi. Kabanosy te są idealnie słone, kruche i przede wszystkim smaczne. Do przyrządzenia sałatki potrzebujemy: 250 g makaronu, u mnie muszelki 4jajeczne z Pol-Mak 2 laski kabanosa wołowo - drobiowego Duda 4 jaja ugotowane na twardo 1 cebula pół czerwonej papryki pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki domowego majonezu sól
MamaOskarkaczerwonego wytrawnego wina 1000 ml wywaru z kurczaka lub bulionu 400 g pomidorów krojonych - puszka 150 - 200 g świeżego szpinaku 1 szklanka makaronu typu drobne muszelki 1 łyżka octu balsamicznego świeżo starty parmezan do podania przygotowanie W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu mieszając
Stare Garychili, pietruszka, Navajas - okładniczki, nożeńce (navajas - po polsku noże) lub brzytwy (wyglądem przypominają brzytwy)- mało u nas znane małże. W przeciwieństwie do innych małż nigdy nie zamyka się ich muszelka. Świeżość sprawdza się poprzez dotknięcie wysuniętej końcówki – o ile reaguje na dotyk, chowa się - małże są świeże. W smaku są delikatne, lekko słodkie i pachną morzem. Małże dokładnie umyć mocząc
królestwo garówProsta i szybka sałatka w przygotowaniu. Zamiast pora , możemy dodać do sałatki pokrojonego szczypiorku. Sałatka makaronowa z kurczakiem SKŁADNIKI: makaron muszelki - 250 g por - 0,5 szt kukurydza - 1 puszka papryka - 1 szt filety z kurczaka - 1 szt podwójna przyprawa do kurczaka sól i pieprz majonez - 4 łyżki tłuszcz Sposób przygotowania: Makaron ugotować al-dente w osolonej wodzie, ostudzić
Kuchnia Danusifetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia. Cebulę pokroić w pióra, zeszklić na maśle i zalać białym winem.Doda
MarciochaKucharzySałatka idealna dla osób lubiących połączenie kurczaka z ananasem. Jest delikatna a zarazem bardzo wyrazista. 1 duży por (biała część) 500 g makaronu muszelki 400 g ananasa z puszki 300 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 300 g sera 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzeniezamrażalce mrożonki w postaci marchewki z groszkiem. Do tego pomidory i tuńczyk. Składniki: 1 puszka tuńczyka 200 g mrożonki marchewka z groszkiem 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 opakowania makaronu muszelki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz bazylia chili olej Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory i smażyć
Pasja Smakuwarzywa, - posypać wszystko pudełkiem kiełków (soczewica, ciecierzyca, fasolka mung), - ozdobić pomidorkami, - zjeść więcej, niż potrzeba i przyzwoitość nakazuje, ale nie da się zjeść mniej :)) Dla dziecięcia ugotowane dodatkowo orkiszowe muszelki, można podkraść kilka, nie obrazi się. Najlepszy obiad w tym roku, jutro będzie chyba taki sam, spróbujcie koniecznie... SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESzybki i smakowity obiad czyli w prostocie siła. Makaron ugotowałam w kilka minut, w tym czasie zrobiłam pesto i w 15 minut obiad gotowy. Polecam bo smakowity. Muszelki z pesto z rukoli i fetą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUwielbiam makaron! Dania z nim są najszybszą propozycją obiadową w moim menu. Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki 1/2 opakowania sera feta (ok. 135 g) 1 kulka mozzarelli 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka oleju 450 g mrożonego szpinaku 2 jajka 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bazylia, chili, oregano Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę
Pasja Smakupieczenia i miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy i robimy to samo z mlekiem i masłem. Na koniec wsypujemy ziarenka wanilii, wlewamy wodę różaną i mieszamy łyżką. Do każdej muszelki wkładamy łyżeczkę ciasta- jeśli jest go mniej to ciastka wychodzą ładniejsze. Pieczemy 10 minut- pierwsze 6 w temperaturze 220*C, następnie 4 w temperaturze 180*C. Kiedy ciastka są rumiane
les mirabellesznajomymi czy święta. Polecam :) Składniki - wędzona pierś z kurczaka - czerwona papryka - por ( tylko biała część ) - dwa kiszone ogórki - 2 jajka ugotowane na twardo - 10 dkg makaronu ( u mnie małe muszelki ) - koperek świeży lub suszony - majonez, smietana - sól, pieprz Wykonanie Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przelewam zimna wodą, odcedzam, studzę. Por kroję w półplasterki, przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródmiękkie. Mąkę przypalamy na patelni wlewamy szklankę wody wymieszanej z sosem ostrygowym i dokładnie mieszamy. Powstały sos łączymy z mięsem przyprawiamy solą i świeżo z mielonym pieprzem. Gotujemy muszelki według przepisu na opakowaniu wykładamy na ściereczkę. Na talerzu układamy sałatę i przyprawiamy według podanej kolejności muszle makaronu układamy obok sałaty napełniając bardzo gorącym gulaszem Składniki na sałatę: kilka liści
kgwjanczewoKolejna szybka i bardzo prosta sałatka, idealna na lunch do pracy czy domową kolację. Nie za dużo składników, a mimo to bogata smakowo .....polecam. Składniki : 200 g makaronu muszelki 1 filet z kurczaka 3 jajka 1/2 główki sałaty.... u mnie masłowa garść listków pietruszki kilka gałązek świeżego tymianku 1 średnia czerwona cebula 1 łyżeczka przyprawy gyros Dressing
Gosia gotujeużytych tych około 1,5 cm papryczek w tej potrawce. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka ok 0,5 kg oczyszczonej cukinii (oczyszczonej z miąższu pestkowego) 30 dag makaronu - muszelki puszka pomidorów 4 ząbki czosnku chilli peperoncini ser parmezan oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotuję al'dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię oczyszczam z miąższu pestkowego i zależnie
Mechanik w kuchniwrzenia, cały czas mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Dodaj bouquet garni, zmniejsz ogień do małego i gotuj sos przez kolejne 20 minut. W międzyczasie, wyłuskaj mięso małż z muszelek, umieść je w misce, przykryj wilgotną ściereczką i umieść w ciepłym miejscu. Po 20 minutach, gdy sos lekko zgęstnieje, wyjmij z niego i wyrzuć zioła, wlej śmietankę i wymieszaj
karmelowyżeberek wieprzowych, 0,80 dag. pieczarek 2 marchewki 1/4 selera 1 mały por 1 pietruszka nać pietruszki 3 litry wody 6 dużych ziemniaków 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18% sól ,pieprz 1 czubata łyżka vegety opcjonalnie przyprawy, które lubicie WYKONANIE: Żeberka umyć, zalać wodą zagotować, Zebrać szumowiny, dodać pokrojone warzywa zagotować
Kuchnia Beatyugotowany makaron (można z niego zrezygnować). Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora - ile? Wedle uznania 2 garści makaronu muszelki przyprawy wedle uznania (u mnie sól, pieprz) 1 kostka rosołowa drobiowa 3 kopiaste łyżeczki śmietany 18% - do zabielenia zupy Wstawić wodę na makaron. Gdy woda zacznie się gotować - wsypać makaron
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdawna chodził za mną taki makaron. Miałam rozmrożone mięso mielone, muszle kupiłam już jakiś czas temu i czekały, aż je wykorzystam. Ponieważ mięsa było mało, to ugotowałam tylko 5 muszelek. I to było w sam raz na jedną porcję :) Składniki: 5 dużych muszli makaronowych ok. 100-150 gramów mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało) 2 plastry sera żółtego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDziś szybka, wiosenna sałatka, która podana w makaronowych muszelkach nabiera odświętnego charakteru. Kompozycja smaków wzbogacona została aromatyczną czarnuszką, która świetnie współgra i uzupełnia całość. Wiosenna sałatka w makaronowych muszlach Składniki: 16 dużych muszli makaronowych 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu sól, pieprz czarnuszka natka pietruszki 1/2 puszki kukurydzy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka gyros z serem, cebulką i sosem chrzanowym SKŁADNIKI : 500 g fileta z kurczaka 300 g sera gouda 1 słoiczek cebulek marynowanych 5 jajek 1 szklanka makaronu muszelki małe 1 puszka kukurydzy 3- 4 łyżeczki przyprawy gyros 2 łyżki oleju szczypiorek do dekoracji sos: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki chrzanu sól
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismacznego. Papryka i majeranek nadały zupce fajny smak. składniki: 300 g piersi z kurczaka 2 średnie cebule 1 mała czerwona papryka 1 puszka cieciorki Bonduelle 1 szklanka makaronu muszelki duże, użyłam Czaniecki 1 l wody lub bulionu drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól,biały pieprz 2 łyżki jogurtu Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić i podsmażyć
Monia miesza i gotujesosów. Tagliatelle - gubsze wstążki ; nadaje się do sosów śmietanowych, na bazie białego wina i oliwy z oliwek; Fettuccine - gniazda ze wstążek ; nadaje się do wszelkiego rodzaju sosów; Conchigliette - makaron muszelki ; duże nadają się do nadziewania i zapiekania, mniejsze do sałatek, zup i makaronów typu mac & cheese; Orzo - makaron w kształcie ryżu ; nadaje się do zagęszczania zup, sałatek makaronowych, sosów
Pełna Lodówkauformować z nich cienkie wałeczki o średnicy ok. 1/2 cm. Pokroić je na kawałeczki równiez ok. 1/2 cm. Każdy z nich rozgnieść kciukiem, aby powstało wgłębienie na kształt muszelki. Ja z części ciasta przygotowałam też makaron w kształcie wałeczków, niestety nie pamiętam nazwy - może Wy wiecie jak się nazywa? W garnku zagotować osoloną wodę. Makaron wrzucić do wrzącej
KUCHARNIAsłów, myśli i spostrzeżeń, które zmieniają punkt widzenia i otwierają drogi z widokiem na zupełnie nowe, ciekawe horyzonty. Warto dla październikowych zbuntowanych chmur nad sopockim molo, dla garści muszelek zebranych w blasku księżyca większego niż zwykle i dla osób, które tą radość cudownie dzieliły i umożliwiły – Aniu , dziękuję, że byłaś wróżką, która spełniła nie tylko moje marzenie. Warto
KUCHARNIADzisiaj zapraszam Was na danie makaronowe, trochę włoskie, jednak z polskim akcentem, a mianowicie z dodatkiem borowików z podkarpackiego lasu... Makaronowe muszelki nadziewałam mieloną wołowiną, podduszoną z prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem. Składniki: ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle 250 g mielonej wołowiny
Czerwień i błękitPyszna i pożywna sałatka makaronowa z moimi ulubionymi paluszkami krabowymi. Sałatka zaspokoi duży głód jak również idealnie sprawdzi się na stole podczas domowej imprezy. składniki: 250 g makaronu, użyłam muszelek Czaniecki 250 g paluszków krabowych 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duży długi ogórek 3 łyżki posiekanego szczypiorku majonez pieprz Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć
Monia miesza i gotujemasło lub margarynę i wymieszać. Do wymieszanej masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksować, pod koniec dodać wiórki kokosowe. Gotowe ciasto nakładać do muszelek, tak aby wgłębienie nie było do końca pełne. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C na lekko złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka
Na słodko lub wytrawnierozpieszcza, ciągle jest szaro, buro i ponuro. Proponuję zatem dzisiaj ożywić kolorem, chociaż nasze talerze. Wszystkim dzieciakom, tym małym i tym już dorosłym, życzę wszystkiego najlepszego. SKŁADNIKI: makaron muszelki trójkolorowy 1/2 czerwonej cebuli 1/2 bakłażana 1/2 cukinii kilka różyczek kalafiora 3 suszone pomidory świeża bazylia 3-4 listki 2 ząbki czosnku olej ( zalewa z suszonych pomidorów ) sól, pieprz kolorowy
Kuchnia w opałachmakaron:-) polecam kulinarnym leniuchom:-) Składniki: 250 g sera gorgonzola 500 ml kwaśnej śmietany 18% duży pęczek natki pietruszki ok. 2 garści płatków migdałów sól, pieprz, gałka muszkatołowa makaron małe muszelki lub penne (np. malma) (ilość makaronu według uznania) Wykonanie: Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów (zyskają w ten sposób jeszcze lepszy aromat) Na głębokiej patelni podgrzewamy śmietanę. Jak już się
IMPRESJA SMAKUdałam dużo pomidorów, bo tyleż mi w ogródku dojrzało i nie chciałam żeby się zmarnowały. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 400 g makaronu rurki lub muszelki (niecałe opakowanie) 3 duże cebule 5-6 pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 śmietana 18% (duża) około 230 g pieczarek kilka świeżych listków bazylii i oregano
Passions hobbies lifenieco bogatej formie. Użyłam wegetariańskiego gotowego dania ze słoika. Pulpety! Składniki gnocchi sardi muszle rodzinnej wytwórni makaronów Fabijańscy pulpety w sosie pomidorowym Primavika Ugotuj muszelki al dente, nie przesadz z gotowaniem, maja być nieco twardawe. Odcedz, przemiszaj delikatnie z oliwą z oliwek najwyższej jakości. Podgrzej wegetarianskie pulpety. Połóż na makaronie. Posyp koperkiem. Jest to danie bardzo szybkie
Z Kuchni Do KuchniCzas przygotowania: 25 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:300 g makaronu muszelki150 g tuńczyka z puszki w sosie własnym2 jajka na
kulinarnyJaWarto czasem dać odpocząć organizmowi od wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Poniżej przedstawiam wam przepis na pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w wersji wege. Smakuje trochę
My Culinary ArtOstatnio robiłam sałatkę warzywną i z zupkami chińskimi , zbliżał się Sylwester więc trzeba było znowu coś przygotować :) postanowiła dla odmiany zrobić sałatkę z makaronem :) wyszła
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki* 1 szklanka makaronu małe muszelki lub ziarenka ryżu* 1 puszka kukurydzy* 2 filety z kurczaka* 1 mały słoik papryki konserwowej* 3-4 ogórki korniszony* 6 łyżek majonezu* sól, pieprz* 1 łyżeczka przyprawy do kurczakaSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu.Filety umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać nieco oliwy i usmażyć mięso doprawiając przyprawą do kurczaka, pieprzem
Mix smakuSałatka makaronowa z brokułem, kukurydzą i sosem czosnkowym ~Składniki:1 brokuł100g makaronu muszelki (np. lubella nr 26)pół puszki kukurydzysos:jogurt naturalnyłyżeczka majonezuząbek czosnkuprzyprawy: pieprz, sól, czosnekMakaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al'dente. Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do miękkości, odcedzamy, a następnie rozgniatamy w misce na krem. Dodajemy makaron, kukurydzę i wszystko dokładnie
Kuchenny Skrawek NiebaOd wczoraj pracuję nad moim menu sylwestrowym, mam za dużo pomysłów i nie umiem sobie poradzić :PPomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej
Czerwona Porzeczka....czyli dania główne z warzyw i dodatki warzywne do obiadu. Bakłażany faszerowane mięsemMakaron z sosem a'la ratatouillePieczone bakłażany z tzatzikiPieczone pomidory z ProwansjiPlacki z pomidorów
Chilli Czosnek i Oliwanadzieniem ( przy pomocy szprycy cukierniczej lub łyżki) ułożyć na pomidorowym sosie. Posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 40 min. Pierwsze pół godziny muszelki nakryć folią , ostatnie 10 min wstawić pod grill. Jeżeli nie mamy funkcji grill, pieczemy bez przykrycia
Stare Garynaszych sklepach muszli raczej nie moczę , płuczę jedynie na sicie lub szybko w misce. Bywają muszle większe i mniejsze - tak na prawdę smak nie zależy od wielkości, jadłam wspaniałe muszelki które wyglądały tak jakby nie zdążyły urosnąć, a były też duże okazy, w smaku średnie. składniki (na 2 porcje)1 kg małży kilka ząbków czosnku pokrojonego
Stare Garydrobnego makaronu (np. małe muszelki)250 g papryki konserwowej250 g ogórków kiszonych1 puszka kukurydzy z groszkiem (285 g)5 łyżek majonezu½ pęczka szczypiorku1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszkisólpieprzNa blogu wkuchennymoknie znalazłam wyśmienity przepis na sałatkę, łączącą delikatny drobny makaron z kwaskowatymi piklami, które w rezultacie dają bardzo ciekawą kompozycję smaków. Serdecznie polecam.W stosunku do oryginału zmniejszyłam jedynie ilość makaronu.Odmierzy
Świat Domowej Kuchniplacek posypujemy przyprawą tacos.Smażymy obustronnie na suchej patelni.Dociskamy placki widelcem ( przy potrzymaniu widelca powinny nam się robić napowietrzone bąbelki).Smażymy chwilę, aż będą lekko rumiane.Gotowy placek zawijamy w muszelkę i zostawiamy do wystygnięcia.FARSZ: Cebulę drobno siekamy.Podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym i odrobiną soli i pieprzu.Fasolę i kukurydzę odcedzamy.Paprykę kroimy w słupki.Pora sparzamy
Ostra na Słodkoszklanka- soczewica czerwona – 1 szklanka- bulion warzywny – ok. 1,5 l- sól – 1 łyżka- pieprz – 1 szczypta- śmietana słodka 18% – 50 ml- makaron muszelki – 100 g- marchew – 2 szt- koperek – 1 pęczek- masło – 20 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut.Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Marchew
Ostra na Słodkosmażymy go na patelni.Danie niesamowicie sycące , ale też niesamowicie kaloryczne.Od czasu jednak taki grzeszek napewno nie zaszkodzi.Ja postanowiłam Smažený sýr przyrządzić w wersji obiadowej.Po zmieszaniu z makaronem conchigliette ( drobnymi muszelkami ) i karmelizowaną cebulką powstało super danie , które zachwyciło domowników!Z całą pewnością na stałe wkracza do naszego menu.SKŁADNIKI : ( 8 szt )* twardy żółty ser – 150 g * makaron conchigliette
Ostra na Słodkoniej przyrządzić wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewicy. Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały
Ostra na SłodkoSkładniki: 500 g makaronu na łazanki lub innego (u mnie muszelki) 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 czubata łyżeczka przyprawy do bigosu ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz olej Kapustę poszatkować, wrzucić nie odciśniętą do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez 1 godzinę. Następnie odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć
kulinarnyswiatdomimięs. Tym razem połączyłam ją z makaronem i świeżymi pomidorami. Całość obowiązkowo z bazylią. Szybki i pyszny sposób na obiad czy ciepłą kolację. Składniki :* 200g dowolnego makaronu - u mnie muszelki* 300g świeżych pomidorów rzymskich* 2 łyżki oliwy z oliwek* ząbek czosnku * kulka mozzarelli* świeża bazylia* sól, pieprz do smakuPrzygotowanie :Makaron ugotować al dente. Na oliwie podgrzać drobno posiekany czosnek
Magiczne Życie Martydodatków w ciastach :)Ja babeczki przełożyłam jeszcze kremem toffi ale można je podać tylko posypane cukrem pudrem :)Biszkopciki ładnie się prezentują jeśli upieczecie je w foremce o kształcie muszelek lub serduszek . Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chilinarysować równej wielkości okręgi o średnicy wynoszącej około 4 cm. Można również zakupić specjalną matę do pieczenia makaroników z już zaznaczonymi okręgami. No to do dzieła! :)Składniki na muszelki makaronikowe:(Z przepisu wychodzi około 50 makaroników.)120 g sezonowanych białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia)220 g cukru pudru80 g drobnego cukru
Food SquareWlać esencję lub sok, dodać skórkę, wymieszać. Formę do magdalenek wypełniać do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec około 7 minut (jeśli posiadamy formę na muszelki) lub 15-20 przy formie na babeczki lub serduszka. Ostudzić i rozkoszować się smakiem, popijając ulubioną herbatą.*Przepis pochodzi ze strony marmiton.org, zaś cytat z powieści Marcela Prousta
Food Squarejeszcze. Tym razem wiosenne - w słonecznym kolorze i przełożone pysznym cytrynowym kremem. Są lekko słodkie z dominacją kwaśnego. Więcej wiedzieć nie trzeba, są po prostu pyszne!Składniki na muszelki makaronikowe (na około 25 sztuk po złożeniu):60 g sezonowanych białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia)110 g cukru pudru40 g drobnego cukru do wypieków60
Food Squarepierwsza pokazała księżycI pierwszy śnieg na świerkach,I pierwszy deszcz.Byłem wtedy mały jak muszelka,A czarna suknia mojej matkiSzumiała jak Morze Czarne
Pożeraczka, czyli raz adobrze3półka, grzałka górna i dolna), aż ser się rozpuści i zarumieni.Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka.Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem czy bazylią, a mozzarellę startym, żółtym serem.Dodatek wędliny można pominąć lub zastąpić ją tuńczykiem, salami czy mięsem mielonym.W celu zbogacenia smaku zapiekanki można
Gospodyni Miejskaużyć zarówno świeże, jak i mrożone różyczki brokuła (opakowanie o wadze około 450 - 500 g). Brokuł można także zastąpić kalafiorem.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka
Gospodyni Miejskamakaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem.Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak.Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów.Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek
Gospodyni MiejskaDzisiaj przedstawiam przepis na zupkę, którą pewnie każdy z Was pamięta z dzieciństwa. Robiły ją nasze babcie, a dzisiaj gdzieniegdzie można ją dostać w barach mlecznych
My Culinary Artczosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty.Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem polewamy ułożone muszle i posypujemy je startym serem. Muszle pieczemy w rozgrzanym piekarniku
Niezły MłynekMagdalenki to małe francuskie biszkoptowe ciasteczka o charakterystycznym kształcie muszelki, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Będąc w Polsce dostałam silikonową foremkę do magdalenek, więc postanowiłam jak najszybciej ją wypróbować.Składniki:1 szklanka mąki0.5 szklanki cukru,0.5 szklanka oleju,2 całe jajka,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,skórka otarta
Walijskie Pichcenieciasto na równe kawałki. Oprószamy mąką i wałkujemy na cienkie placki. Ja wykrawałam od małego talerzyka. Smażymy na suchej patelni po obu stronach. Jeszcze gorące formujemy na kształt tzw muszelek. Ja pomogłam sobie wieszając upieczone gorące tortille na kratce z piekarnika. Mięso z kurczaka rozdrabniamy doprawiamy do smaku i łączymy z majonezem. Dzięki temu nasze kawałki kurczaka nie będą
Malinowe Pocałunkimasłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź
Taste Of My DayDziś nic nowego. W zasadzie z braku czasu tylko podgrzewam gulasz który ugotowałam na zapas wg przepisu na Gulasz z papryką i ,, muszelkami ,, po lekkiej modyfikacji . Tzn. jest to bardziej sos gulaszowy z papryką ( gulasz z karkówki i czerwonej papryki duszony bardzo długo, aż mięso zaczyna się rozpadać ), doprawiony na bardzo pikantnie ( płatki paprykowe) i podany z kluchami
Buniabaje w kuchniłyżki jogurtu, trochę pieprzu i soli. Łososia i fetę kroimy w kostki. Gdy wszystko będzie pyszne i gotowe, wypełniamy kolejno muszle naszymi farszami. Mięsną wersję posypujemy serem, a szpinakowe muszelki ozdabiamy kawałkiem łososia i fety. W temperaturze ok. 180'C zostawiamy je na ok. 20min.Można posypać koperkiem. O dziwo, mięsożerca bardziej zajadał się rybną wersją :)Gotowe
Kitchens Alphabetdomowników. Składniki: 500 g karkówki 1 jajko 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 300 g makaronu muszelki 1 por 2 ząbki czosnku 6 pomidorów suszonych w oleju 250 ml śmietany kremówki 2 żółtka sól,pieprz do smaku olej do smażenie Przygotowanie:Mięso zmielić. Cebulę pokroić w kostkę
Ala piecze i gotujenowoczesnym wydaniu, dość zimna, ale pojawiające się elementy postarzanego drewna, dodają jej szlachetności tylko usiąść i wypić gorące kakao ;-) biała kuchnia i piękna drewniana podłoga, uchwyty muszelki dość popularne- ale mało praktyczne, ciężko utrzymać w czystości, można kupić np. w Ikea biała kuchnia z czarnymi elementami, bardziej dostojna kuchnia z otwartymi półkami i regałami, ideał dla wszystkich miłośników
SMYKWKUCHNIDzisiaj chciałabym Wam polecić danie-ekspress. Kilka składników, które wspaniale się ze sobą komponują. Polecam! Składniki: 250 g drobnego makaronu, np. muszelki 1 młoda cukinia 250 g pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku
Czerwień i błękitJeśli któraś małża się nie otworzyła to znaczy, że nie była świeża. Podajemy skropione sokiem z cytryny. Ja osobiście lubię zaczerpnąć odrobinę sosu, który powstał przy gotowaniu, przy pomocy muszelki
Kulinarne przygody Gatityłatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem. Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki, ale myślę, że z okazji Walentynek, wyjątkowo ten kształt możemy troszkę zmienić :-) Walentynkowe magdalenki Składniki: 3 jajka 200 g mąki pszennej 125 g cukru 50 ml mleka 100 ml oleju
Kulinarne przygody Gatitysztuki (ok. 300g) Kukurydza konserwowa 1 puszka (285g po odsączeniu) Groszek konserwowy 1 puszka (240g po odsączeniu) Fasola czerwona 1 puszka (240g po odsączeniu) Makaron 150g suchego makaronu muszelki Majonez 3 czubate łyżki Pieczarki marynowane 1 duży słoik (420g pod odsączeniu) Sól do […] The post Sałatka z pieczarkami marynowanymi, kurczakiem i fasolą appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojekiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym
Chilli Czosnek i Oliwasobie dogadzać, prawda?;)W przepisie de Blasi znowu miałam do czynienia z nietypowym dla mnie gotowaniem warzyw od zimnej wody, o którym już wam pisałam w przepisie na aromatyczne muszelki z botwiną. I tym razem poszłam na przekór autorce, zalewając szparagi małą ilością wrzątku i gotując je przez 2 minuty. Choć 5-centymetrowe kawałki szparagów ładniej wyglądają, następnym razem pokroiłabym
Chilli Czosnek i Oliwaznalazłam listę dzikich roślin, które zebrali niedaleko swojego domu. Jest tu i cime di rapa, włoska rzepa, którą w Polsce można zastąpić botwiną, jak zrobiłam to w przepisie na muszelki z kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi. Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego, naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki
Chilli Czosnek i Oliwaulubione przyprawy. Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy.Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości co kiełki fasolki
prawdziwe jedzeniestylowi.pl/1655730 Wykonaj sama swoją własną dekorację z kwiatów i to nie musi być wielki bukiet w wazonie :) Wystarczą naczynia domowe szklanki, słoiki, półmiski, ... świeczki , woda, kwiaty, owoce, muszelki, piasek i wszystko to co Ty chcesz, żeby znalazło się w Twojej pływającej świeczce :) Możesz znaleźć 1000-ce pomysłów na projekt ale i tak Twój będzie najładniejszy. Taka dekoracja zajmuje
Niezły MłynekSkładniki - podwójny filet z kurczaka- 30 dag makaronu małe muszelki - ¾ szklanki ryżu - puszka czerwonej fasoli - ½ puszka kukurydzy - kilka pasków papryki konserwowej - majonez - 1 łyżka pikantnego ketchupu - sól, pieprz ziołowy - przyprawa kebab – gyros - curry - olej Wykonanie Filety umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i oprószyć przyprawą kebab – gyros. Schłodzić godzinę, usmażyć na oleju. Makaron i ryż ugotować osobno
Świat Smakuczasie wystudzania zupy. Wystarczyło tylko rozkminić norweską instrukcję i podsmażyć mięso mielone. Banał ;) W dużym skrócie: do mięsa dodałam zawartość torebki A, zalałam zawartością torebki B i wymieszałam. Tacosowe muszelki podpiekłam, a następnie wypełniłam mięsem. Voila! Jak to czasem warto poczekać na odpowiedni moment. Sklepowe półki uginają się od świeżej kukurydzy, a Durszlak kusi akcją. Mam nadzieję, że przepis się
bastalenaDzisiaj mam okazję przedstawić Wam wyjątkowo eleganckie połączenie Drewna i Szkła firmy Glasmark, które możecie znaleźć na stronie internetowej Kupszklo.pl Salaterka trójdzielna z kolekcji
Emcia PichciKubek prążkowany Cyathus striatus - mały, niepozorny grzybek w kształcie malutkich kubeczków. Niejadalny, ale przyznacie, że ma bardzo ciekawą formę. Mnie kojarzy się z malutkimi muszelkami a zbiorniki zarodników zgromadzone na dnie wyglądają jak perełki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzywieraniu potraw.Szklane krople w pokrywie też mają zastosowanie . zapewniają równomierne nawilżenie potrawy.Zapraszam także na Fb na fanpage firmy Termisil. 1 duży brokuł 25-30 dkg makaronu muszelki Mamma Mia 30 dkg kiełbasy 4 jajka 1 cebula 1 pomidor 1 szkl. gęstej kwaśnej śmietany 12% 10 dag sera żółtego sól, pieprz Makaron
Moje domowe kucharzenieProsta, szybka i smaczna sałatka..oczywiście z makaronem...dziś przecież makaron ma swoje święto.. 30 dkg makaronu muszelki Mamma Mia 10 dkg sera żółtego cebula 1-2 łodygi selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy kilka pasków papryki konserwowej 2-3 ogórki korniszony 1 zabek czosnku 1 łyżka musztardy 100 ml jogurtu naturalnego kilka łyżek majonezu Makaron ugotować
Moje domowe kucharzenierobiłam oj..dawno temu...dobrze , że przepis zapisałam...ale nie zapisałam skąd pochodzi..ale prawdopodobnie z książki Kuchnia Polska.. 25 dag średniego makaronu (kolanka,penne, rurki, świderki, krajanka,muszelki, motylki itp.) [ u mnie kokardki] 20 dag parówek lub wędzonego boczku 1-2 cebule 1-2 strąki kolorowej papryki 1 mała puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki
Moje domowe kucharzenieCzasami dodaję też sera twarogowego lub fety. Ja lubię wymieszać śmietanę 18% z 36% A makaron to już według uznania: ja dałam małe penne, ale spaghetti, tagliatelle, kokardki czy muszelki będą jak najbardziej ok. A więc zaczynamy: Cebulę podsmażamy na maśle.( ja dodaje do masła trochę oliwy) Dodajemy szpinak, który dusimy pod przykryciem
Olikowa kuchniaprzetwarzam. Zawsze wychodzi coś niesłychanie pysznego. Ostatnio postawiłam na babeczki, bo nie mogłam się powstrzymać przed wykorzystaniem papilotek, które przywiozłam z Ustki (tak tak blogerka kulinarna nie zbiera muszelek, ani nie przywozi piachu znad morza, za pamiątki służą kolejne garnki;)) Jeśli będziecie przygotowywać te muffinki oczywiście jako bazę możecie wykorzystać klasyczny przepis na muffinki, który podawałam Wam tutaj . Ja jednak
Okolice PalnikaMiało być po meksykańsku, wyszło trochę inaczej. Ale jest na ostro i sycąco, więc spełnia podstawowe wymagania. Taki makaron na szybko, np. na kolację. Składniki: opakowanie makaronu małe muszelki cebula puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz chili Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W garnku podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojoną
Pasja SmakuUlubiona sałatka mojej mamy. Pojawia się u nas dość często, a z podanych składników wychodzi naprawdę duuuuża porcja. Składniki: opakowanie makaronu małe muszelki 3 pomidory 30 dag szynki drobiowej pęczek szczypiorku 5 jajek ugotowanych na twardo puszka kukurydzy sól, pieprz majonez Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przełożyć na durszlak i zostawić do ostygnięcia. Następnie przesypać go do dużej miski
Pasja Smakutego makaron i trochę wina. Pyszne jedzenie, nie tylko na codzienny obiad. Składniki: 1 pierś z kurczaka 250 g kurek 1 cebula 1 opakowanie ulubionego makaronu (u mnie muszelki) 200 ml białego wina 300 ml śmietany 18% sól, pieprz 2 łyżki masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać
Pasja Smakumięsa i wędlin. Ja lubię je też za to, że możemy zrobić je wcześniej a potem tylko przemieszać ewentualnie doprawić i gotowe. Składniki: 250 g makarony drobne muszelki 150 g papryki konserwowej 200 g ogórków kiszonych 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki groszku 1 łyżka koperku (u mnie mrożony) 2-3 łyżki majonezu pieprz czarny w młynku Kamis
Ala piecze i gotujeZapiekanka z makaronu, pieczarek, kurczaka i cebuli. Wbrew pozorom szybka do zrobienia. Ale za to jaka smaczna. Składniki: 250 g makaronu drobne muszelki 300 g pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 cebule 1 szkl śmietanka 30% 2 żółtka sól morska ziołowa w młynku Kamis pieprz czarny w młynku Kamis ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis olej rzepakowy Rapso Przygotowanie
Ala piecze i gotujetarce, papryka (papryczka chilli) - w drobną kosteczkę i dodaję do misy z twarogiem i mieszam. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Doprawiam solą i pieprzem. Muszelki nadziewam przy pomocy łyżeczki.Nadziewane muszle można również podać z sosem czosnkowym - jak na jednym ze zdjęć poniżej.Smacznego
Mechanik w kuchnipiersi nie można przesmażyć, mięso musi być delikatnie różowe w środku. Piersi kacze kroimy po kątem w plastry ok. 2 cm. Do kaczki przygotowałam pyszną sałatkę makaronową – makaron muszelki z zieloną fasolą szparagową, czerwoną papryką, oraz ćwiartkami pomidorów koktajlowych. Dzięki podsmażeniu warzyw na wytopionym tłuszczu z kaczki, oraz dodaniu i podsmażeniu ugotowanego makaronu sałatka nabrała wspaniałego smaku. Kaczka smażona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem dadzą się przekonać. Dorośli natomiast bardzo zagustowali w tym prostym wiosennym daniu. Wybrałam makaron orecchiette, wy możecie wybrać jakikolwiek. Orecchiette, rodem z południa Włoch, kształtem przypomina okrągłe muszelki, a do jego produkcji wykorzystuje się semolinę z pszenicy durum i wodę. To kolejna moja propozycja do akcji “Gotowe do drogi”. Makaron możemy zrobić wieczorem, a rano taki zimny zapakować
Mia Cucina Sofietaoliwy z oliwek6 plastrów beconowych rasherów- chudy wędzony boczek, wędzonka50 gr masłaok 600 gr ziemniaków3 duże cebuleok 500 ml bulionu kurczakowegook 500 ml śmietanyok 250 ml mleka100 gr makaronu muszelki-conchigliettenatka pietruszkiok 4-5 łyżek pesto sól, pieprz, świeżo starty parmesan Wykonanie:Podsmażamy rasher na oliwie ok 2-3 min. Dodajemy masło, pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę I smażymy
Smaki Edytysię skusicie zrobić ogórkową na obiad. Składniki :* porcja rosołowa bądź kość wieprzowa* włoszczyzna * ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty* 3 ogórki kiszone * 2 garście makaronu muszelki bądź kolanka czy falbanki * śmietana 18%* koperek Przygotowanie :Porcję rosołową lub kości wieprzowe obgotować do miękkości. Dodać warzywa starte na tarce o grubych oczkach oraz przyprawy. Pogotować około
Magiczne Życie MartyDzień dobry!Emocje powoli opadają (chociaż dzisiaj napisała o nas Gazeta Wyborcza!!! :-) tutaj przeczytacie o Magazynie Apetyt), więc dzisiaj słodki przepis dla Was! Magdalenki - te małe
Pora coś zjeśćdanie którym moje dzieci się zajadają a ja cenię dodatkowo za ekonomiczność czasową:) Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie Do przygotowania potrzebować będziesz: 400 g makaronu typu małe muszelki 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 szklankę soku pomidorowego 2 ząbki czosnku zieleninkę (opcjonalnie) Wstaw wodę na makaron i ugotuj go al dente (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu). Podczas
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu np. kolanka, muszelki (u mnie fusilli corti) 250ml bulionu lub wody (plus pół kostki rosołowej) 70 g koncentratu pomidorowego (mała puszka) Sól Pieprz Olej Przyprawa do kuchni meksykańskiej Kamis (ja dałam
Fabryka pomysłówdziesiątkę :) Jednym słowem PYCHOTA!:) Przepis wzbogaciłam o czerwoną cebulkę i według mnie to był bardzo dobry pomysł.Link do przepisu oryginalnego mamy tutaj :)Składniki: pół paczki makaronu małe muszelki udko wędzone z kurczaka cebula czerwona puszka kukurydzy papryka czerwona szczypiorek 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej pieprz ziołowy Wykonanie:Makaron gotujemy al dente
Czerwona Porzeczkaprzemycić trochę wartości odżywczych. Można ją zajadać w ramach obiadu lub kolacji, jest bardzo sycąca. Na pewno też doskonale odnajdzie się na przyjęciu ;) Składniki: brokuły 2 szklanki makaronu muszelki papryka czerwona puszka kukurydzy 5-6 ogórków kiszonych 10-15 plasterków boczku wędzonego 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku czosnek granulowany pieprz ziołowy
Czerwona PorzeczkaOd jakiegoś czasu co chwila w internecie natykaliśmy się na koreańską zupę z owocami morza. I jakoś tak cały czas mieliśmy ją z tyłu głowy. Spotykaliśmy
slodkokwasnapl