czekolady: 375 ml śmietany kremówki (38%) 225 g białej czekolady 3 listki żelatyny ganache z wasabi: 115 ml śmietany kremówki (38%) 12 g pasty wasabi 105 g białej czekolady mus truskawkowy: 300 g truskawek 30 g cukru pudru sok z 1/4 cytryny dodatkowo: 2-3 truskawki Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Połowę kremówki na krem zagotować, zdjąć garnuszek z palnika(...)szklanek, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Kremówkę na ganache zagotować, dodać wasabi, wymieszać. Zalać śmietaną posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, następnie wylać na schłodzony mus. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Wylać na ganache, każdą porcję udekorować połową truskawki. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeumycia :) Składniki na spód 170 g ciastek kruchych 70 g masła masa 500 g twarogu (użyłam półtłustego) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny 400 kram truskawek świeżych 300 ml śmietany kremówki 30 % Sposób przygotowania Dno tortownicy (moja ma 25 cm średnicy) wyłożyć pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dać(...)dokładnie rozpuścić, przelać do miseczki i wstawić do zimnej wody. Truskawki zmiksować i dodać do ostudzonej galaretki, wymieszać. Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać masę serową i mus truskawkowy, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach, do postania jednolitej masy. Wylać na spód ciastek, wyrównać. Dodatkowo można z góry przyozdobić pokrojonymi truskawkami. Dać do lodówki do stężenia (trzymałam całą noc). Smacznego
pink envelopezakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam lody o tym smaku. Wyszły pyszne i bardzo wciągające Składniki: 8 żółtek 400 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 200 g truskawek 100 g truskawek drobno pokrojonych Wykonanie: Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały. W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać do wrzenia(...)podgrzewać jeszcze jakieś dwie minuty. Odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy. Truskawki zmiksować blenderem i dodatkowo przetrzeć przez sito. Pokrojone truskawki i mus truskawkowy dodać do masy. Wymieszać. Wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Po około 40 minutach lody przełożyć do pojemnika i stawić do zamrażarki na kilka godzin
Pysznie & PięknieSezon truskawkowy w pełni. Chcąc go wykorzystać staram się codziennie zrobić jakieś danie z truskawkami. Dzisiaj będą to pierożki Składniki: 800 g truskawek Na ciasto: 2,5 szklanki mąki jajko ciepła woda Dodatkowo: śmietana i cukier Sposób wykonania: Z mąki,jajka i wody zagniotłam ciasto, rozwałkowałam, szklaneczką wykroiłam kółeczka. Truskawki umyłam, obrałam z szypułek i pokroiłam na mniejsze kawałki(...)niewielką ilość truskawek, skleiłam. Pierogi ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Resztę truskawek (które mi zostały z nadzienia ) zmiksowałam z dodatkiem cukru. Pierogi podawałam na ciepło z dodatkiem śmietany i musu truskawkowego
Darcia w kuchniWitajcie :) chociaż już póżno to zapraszam jeszcze na pyszne placuszki serowe :) Nadają się do kawki a także można podać je na obiad z musem truskawkowym lub malinowym szczególnie wtedy gdy nie mamy czasu na przygotowanie jakiegoś dania(...)Zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty mogą być koła. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju . Odsączyć na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu . Posypać cukrem pudrem . Można podawać z dowolnym musem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWami kolejną propozycją na szybki, pyszny, bardzo truskawkowy deser, który jest kwintesencją lata… podawany na zimno, pachnący słońcem uprzyjemni popołudniowe leniuchowanie w ogrodzie. Koniecznie zróbcie, najlepiej w sezonie truskawkowym, kiedy owoce są najsłodsze. Składniki (4 porcje): 0,5 kg truskawek 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki (20-30 g) cukru pudru(...)dokładnie wymieszać. Następnie biszkopty namaczać w rozcieńczonym musie i układać po dwa na dnie każdej szklanki. 4) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych biszkoptów, zakończyć dwiema łyżkami kremu i udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty. 5) Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h. Artykuł Deser truskawkowy
Fitsweet.meWami kolejną propozycją na szybki, pyszny, bardzo truskawkowy deser, który jest kwinetsencją lata… podawany na zimno, pachnący słońcem uprzyjemni popołudniowe leniuchowanie w ogrodzie. Koniecznie zróbcie, najlepiej w sezonie truskawkowym, kiedy owoce są najsłodsze. Składniki (4 porcje): 0,5 kg truskawek 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki (20-30 g) cukru pudru(...)dokładnie wymieszać. Następnie biszkopty namaczać w rozcieńczonym musie i układać po dwa na dnie każdej szklanki. 4) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych biszkoptów, zakończyć dwiema łyżkami kremu i udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty. 5) Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez
Fitsweet.mesera na sernik 5 jajek 200 g masła 120 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej na piankę truskawkową: 350 ml śmietanki kremówki 400 dżemu truskawkowego -najlepiej domowego z całymi truskawkami łyżka żelatyny Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie utarta dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale krótko zmiksować. Białka ubić(...)zapiąć obręcz, wyścielić boki folią spożywczą. Połowę dżemu zmiksować blenderem na mus. Drugą połowę odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z musem truskawkowym i żelatyną. Wylać do tortownicy najpierw wokół sernika a później na wierzch. Górę udekorować pozostałym dżemem. Wstawić do lodówki, żeby stężało
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadomku serwuję ją przez cały rok. Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lemoniada truskawkowa – składniki: około 0,5 kg truskawek 3 cytryny 1 gałązka mięty 5 szklanek zimnej wody (niegazowanej ) około 6 kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lemoniada truskawkowa – sposób wykonania: Truskawki oczyszczamy z szypułek i miksujemy blenderem. Z dwóch cytryn wyciskamy sok, a trzecią kroimy(...)dzbanka wkładamy pokrojone w plastry cytryny i zalewamy je pozostałymi 4 szklankami wody. Dodajemy również ostudzony syrop z cukru. Następnie dodajemy gałązkę mięty i mieszamy. Do całości dolewamy zblendowany mus truskawkowy i dobrze mieszamy. Powstałą lemoniadę chłodzimy w lodówce co najmniej 1 godzinę. kostki lodu dodajemy przed podaniem lemoniady. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Lemoniada truskawkowa pochodzi z serwisu Olcia
Olcia gotuje!przepisu na muffiny, więc teraz nadrabiam.😊Chcąc wykorzystać mąkę kokosową, której mam troszeczkę w nadmiarze, dodałam ją do babeczek. Dodatkowo, żeby uzupełnić sobie deser w posiłek pełnowartościowy, dodałam mus truskawkowy i maczałam w nim babeczki. Istna uczta.😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -1 jajo -70 g mąki owsianej -20 g mąki kokosowej (można zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi) -pół łyżeczki proszku(...)foremek i pieczemy 15 min 180 stopni. +Twaróg zmiksować z truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 406 kcal B 18 g W 53 g T 13 g z musem 483 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuNiedługo nadejdzie nowe, ale na razie skupmy się na tym co było :-) Dżem truskawkowy-bardzo pyszny, gładki, bez dużych kawałków owoców Przepis znajduje się tu KLIK Wspaniały truskawkowy deser z galaretką, bitą śmietaną oraz kaszą manną Przepis znajduje się tu KLIK Jogurtowiec zebra z truskawkami, lekki, pyszny :-) Przepis znajduje się tu KLIK Puszysty śmietankowo-kakaowy(...)łatwy i bardzo delikatny serniczek :-) Przepis znajduje się tu KLIK Letni deser z owocami z mascarpone i bitą śmietaną Przepis znajduje się tu KLIK Ciasto Afrodyta z musem truskawkowym Przepis znajduje się tu KLIK Kruche babeczki z owocami i kremem Przepis znajduje się tu KLIK Zapraszam, a już niebawem nowe przepisy z truskawkami i nie tylko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupolewała sokiem malinowym lub dodawała do niej dżem wiśniowy (tylko taki wtedy jadłam). Postanowiłam trochę uzdrowić ten posiłek. Zamiast cukru posłodziłam go erytrytolem i podałam w nowoczesnej odsłonie z musem truskawkowym z chia, które doskonale go zagęściły, zaś kaszę ugotowałam na gęsto. Schłodzony może być świetnym deserem na lato, a na ciepło śniadaniem przenoszącym nas w przeszłość. Wiem(...)Składniki na 4 porcje: Kasza manna: 3 szklanki mleka (750ml)* 8 łyżek kaszy manny (u mnie orkiszowa Radix-bis) 2-3 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła opcjonalnie aromat waniliowy Mus: 200g truskawek (będą pasować też maliny lub borówki) 1 łyżka chia 3 łyżki wody *w wersji wegańskiej i bez laktozy wystarczy użyć mleka roślinnego Przygotowanie: Mleko zagotować. Do gotującego się
Fabryka pomysłówLetni deser lodowy mocno truskawkowy. Nie oderwiecie się od niego. Jest przepyszny. Chrupiące orzechy, sos truskawkowy. Czy może być coś lepszego. 250 serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 4 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki cukru pudru 100 g pistacji 50 g pestek dyni w czekoladzie 50 g orzechów laskowych prażonych 500 g truskawek(...)ubite na puch, zestawiam miskę z garnka i ubijam jeszcze chwile aż masa ostygnie. Śmietanę i mascarpone schłodzone ubijam mikserem. Wlewam masę jajeczną cienkim strumieniem i mieszam mikserem. Wlewam mus truskawkowy ale nie cały. Zostawiam trzy łyżki do dekoracji. Wlewam likier, mieszam już łyżką. Dodaję orzechy, pistacje, pestki dyni i mieszam. Formę o wymiarach 23x10 cm wykładam całą folią spożywczą
wesoła kuchniażyczenie Taty z okazji jego święta wraz z Nikodemem przygotowaliśmy specjalne, zgodne z zamówieniem tiramisu truskawkowe. Niestety zdjęcie marne, bo ostatni kawałek udało się uchwycić nim został pożarty:)Składniki:opakowanie biszkoptów (u mnie po połowie opakowania podłużnych i okrągłych)opakowanie mascarponemałe opakowanie śmietany 30%2 płaskie łyżki cukru30 dkg truskawekkakao do posypaniaszklanka mocnej, zimnej kawyPrzygotowanie:Ubijam smietanę z cukrem(...)stworzyły spód deseru. Na powstały spód wykładam masę odkładając trzy łyżki do dekoracji.Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki miksuję i powstały mus nakładam na masę śmietanowo-serową. Na mus truskawkowy układam uprzednio zamoczone w kawie okrągłe biszkopty. Wierzch smaruję cienka warstwą odłożonej masy a następnie posypuje kakao. Wkładam do lodówki na minimum godzinę
Magiczna kuchnia Dariizmiksować robotem. Masa truskawkowa - 0,5 kg truskawek wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą. Szypułki należy usunąć tuż przed rozdrobnieniem, by woda nie przedostała się do środka i nie pogorszyła smaku. Truskawki przełożyć do rondelka i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrobnić. Tak przygotowane owoce podgrzewamy na małym ogniu i wsypujemy 2 opakowania galaretki truskawkowej, mieszamy. Podgrzewamy, aż rozpuści(...)smaku agrestowym rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie tężeć. Masę serową dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodać mus truskawkowy i za pomocą łyżki dokładnie wymieszać. Do połączenia się składników. Natomiast do drugiej części masy serowej dodać masę borówkową i również za pomocą łyżki dokładnie wymieszać. Przełożenie
Ciastka - domowe słodkości