dokładnie wyrobić około 10 minut na gładkie i lśniące ciasto. Można zrobić, to ręcznie jak i robotem z dołączonym hakiem. Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Nadzienie truskawkowe: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, drobno pokroić i przełożyć do ganeczka. Dodać cukier oraz sok z cytryny gotować przez kilka minut do momentu aż owoce puszczą sok. Garneczek zdjąć(...)mąka straci surowość a truskawki ładnie się zagęszczą, wystudzić. Przygotowanie ciasta: Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdy wyłożyć po połowie musu truskawkowego i równo rozsmarować , zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego brzegu. Każdą roladkę podzielić na 12 części , ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami należy zachować
W garach u Gosiupalne lato mamy, a lata jeszcze nie ma. A jak lato to i lody. Robiłam dotychczas tylko sorbet i to bananowy. Tymczasem naszła mnie ochota na lody truskawkowe. Ochota ochotą, bardziej zamrażalnik wiedział swoje. Jeszcze jedna część z zeszłego roku truskawek w nim została, więc lody druga porcja na 200% się pojawi. Lody wyszły przepyszne. Nawet R zachwala - Miśka(...)cytryny i dokładnie zmiksować na mus - Thermomix czas 1 min / obr 4-5 śmietanę ubić - nie martwcie się jeśli nie wyjdzie Wam sztywna piana dodawać partiami do musu truskawkowego i delikatnie wymieszać - Thermomix czas 1 min (w międzyczasie dodawać śmietanę)/ obr 2-3 gotową masę przełożyć do pojemnika, w którym będziemy mrozić wstawić do zamrażalnika
Gotowanie z pasjąSezon truskawkowy więc w deserach królują tylko truskawy. Przygotowałam pyszne kremowe lody truskawkowe na bazie śmietanki i mleka zagęszczonego, to dokonała baza do wszelakich owocowych lodów. Mleko zagęszczone jest bardzo słodkie więc aby lody nie były słodkim ulepkiem dodałam więcej truskawek i śmietanki i dla nas wyszły idealne. Aby były jeszcze mniej słodkie można dodać nieco więcej truskawek albo(...)530g) 500 ml śmietanki 30 % 1 łyżka soku z cytryny Truskawki dokładnie umyć i zmiksować na mus z dodatkiem soku z cytryny, ja zmiksowałam w rozdrabniaczu. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dodać mleko zagęszczone i całość dokładnie zmiksować. Potem dodać mus truskawkowy i ponownie dokładnie zmiksować. Mase przelać do pojemnika, przykryć i wstawić do zamrażarki na kilkanaście godzin
Monia miesza i gotujezielonego w takiej ilości, by uzyskać łagodny smak i ładny kolor miętowy. Na usmażone naleśniki, rozsmarowujemy krem , posypujemy pokrojonymi drobno truskawkami. Każdy naleśnik zawijamy w rulon i polewamy musem truskawkowym. Podczas przygotowywania kremu dodajemy krople i barwnik bardzo ostrożnie, by nie przeholować. A krem nie stracił swojego oryginalnego smaku. Smacznego ! Mój krem(...)miał w rzeczywistości bardziej zielony, piękny kolor, ale aparat tego nie przekazał :( Naleśniki można polać po wierzchu musem truskawkowym
Proste Potrawywiadereczku - bez dodatków ) 200 g śmietanki 30% 130 g cukru pudru 200 g mrożonych truskawek Poltino 4 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki o smaku truskawkowym Wykonanie truskawkowego sernika na zimno: 1 . Przygotowanie sernika zaczynamy od wykonania spodu oraz rozmrożenia truskawek. Biszkopty pokruszyć w malakserze. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Dodać masło. Miskę z czekoladą i masłem ustawić(...)formy przełożyć masę z biszkoptów, docisnąć. 2. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia. 3 . Zmielony twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Rozmrożone truskawki zmiksować na mus. Mus truskawkowy dodać do sera - wymieszać. Żelatynę rozpuścić, wstawiając naczynie do gorącej wody lub podgrzać w mikrofali. Płynną żelatynę dodać do masy serowo-truskawkowej. Na koniec ubić śmietankę i dodać
kolorowotorcikowodosładzamy do smaku. Galaretki zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie rozpuścić ją w kąpieli wodnej, lub mikrofali i dodać do truskawkowego musu. Serki przełożyć do miski dodać troszkę syropu różanego z płatkami i dobrze wymieszać. Żelatynę zalać 1/4 szkl wody i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie rozpuść tak samo(...)się szybko zsiadać. Więc lepiej jak są w temp pokojowej ;). Tortownicę wykładamy folią spożywczą, aluminiową. Na dno wykładamy biszkopty i naprzemiennie wlewać po kilka łyżek masy serowej i truskawkowej ( tak jak w przypadku kultowego ciasta zebra). Całość wstawić do lodówki na kilka- kilkanaście min. Po tym czasie wierzch polać pozostałą masą truskawkową (ta akurat mi została) i ponownie wstawić
Malinowe Pocałunkiłyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowo truskawkowa : 0,5 litra zmiksowanych truskawek z 3 łyżkami cukru 1 cukier waniliowy 2 galaretki truskawkowe 1,5 szklanki gorącej wody 3 śmietany fix 500 ml kremówki 36 % Wykonanie biszkoptu : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, ciągle mieszając(...)pudrem , na końcu dodać śmietanę fix i resztę musu truskawkowo galaretkowego i wymieszać mikserem . Warstwy ciasta: Biszkopt przeciąć na 3 części. 1. Spód biszkoptu. 2. 1/2 szklanki musu truskawkowego 3. połowa masy śmietanowo truskawkowej 4. blat biszkoptu 5. masa śmietanowo galaretkowa 6. 3 blat biszkoptu 7. reszta masy śmietanowej Udekorować według uznania. Odstawić na kilka godzin
Sama słodycz i szczypta chilipalnika do lekkiego przestudzenia. Małą kwadratową foremkę o wymiarach ok. 15x15cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam biszkopty. Na ciastka wyłożyłam masę serową. Ciasto odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Zimną galaretkę wstawiłam do lodówki, aby zaczęła tężeć. Gęstniejącą galaretkę wyłożyłam na masę serową. Deser schłodziłam przez kilka godzin(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/10/ciasto-serowo-mannowe-bez-pieczenia.html), orzechowy sernik gotowany z rodzynkami (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/orzechowy-sernik-gotowany-z-rodzynkami.html), sernik gotowany na ciasteczkowym spodzie (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/sernik-gotowany-na-ciasteczkowym-spodzie.html), sernik gotowany z musem truskawkowym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/06/sernik-gotowany-z-musem-truskawkowym.html), klasyczny sernik gotowany waniliowo - czekoladowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/12/sernik-gotowany.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeczekolady: 375 ml śmietany kremówki (38%) 225 g białej czekolady 3 listki żelatyny ganache z wasabi: 115 ml śmietany kremówki (38%) 12 g pasty wasabi 105 g białej czekolady mus truskawkowy: 300 g truskawek 30 g cukru pudru sok z 1/4 cytryny dodatkowo: 2-3 truskawki Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Połowę kremówki na krem zagotować, zdjąć garnuszek z palnika(...)szklanek, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Kremówkę na ganache zagotować, dodać wasabi, wymieszać. Zalać śmietaną posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, następnie wylać na schłodzony mus. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Wylać na ganache, każdą porcję udekorować połową truskawki. Schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeumycia :) Składniki na spód 170 g ciastek kruchych 70 g masła masa 500 g twarogu (użyłam półtłustego) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny 400 kram truskawek świeżych 300 ml śmietany kremówki 30 % Sposób przygotowania Dno tortownicy (moja ma 25 cm średnicy) wyłożyć pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dać(...)dokładnie rozpuścić, przelać do miseczki i wstawić do zimnej wody. Truskawki zmiksować i dodać do ostudzonej galaretki, wymieszać. Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać masę serową i mus truskawkowy, wymieszać mikserem na najmniejszych obrotach, do postania jednolitej masy. Wylać na spód ciastek, wyrównać. Dodatkowo można z góry przyozdobić pokrojonymi truskawkami. Dać do lodówki do stężenia (trzymałam całą noc). Smacznego
pink envelopezakończenie sezonu truskawkowego zrobiłam lody o tym smaku. Wyszły pyszne i bardzo wciągające Składniki: 8 żółtek 400 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 150 g cukru 200 g truskawek 100 g truskawek drobno pokrojonych Wykonanie: Żółtka ubić z cukrem na tzw. kogel mogel do momentu aż będzie prawie biały. W rondlu podgrzać mleko ale nie doprowadzać do wrzenia(...)podgrzewać jeszcze jakieś dwie minuty. Odstawić do ostudzenia. Śmietankę ubić na sztywno i dodać do ostudzonej masy. Truskawki zmiksować blenderem i dodatkowo przetrzeć przez sito. Pokrojone truskawki i mus truskawkowy dodać do masy. Wymieszać. Wlać do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta. Po około 40 minutach lody przełożyć do pojemnika i stawić do zamrażarki na kilka godzin
Pysznie & PięknieSezon truskawkowy w pełni. Chcąc go wykorzystać staram się codziennie zrobić jakieś danie z truskawkami. Dzisiaj będą to pierożki Składniki: 800 g truskawek Na ciasto: 2,5 szklanki mąki jajko ciepła woda Dodatkowo: śmietana i cukier Sposób wykonania: Z mąki,jajka i wody zagniotłam ciasto, rozwałkowałam, szklaneczką wykroiłam kółeczka. Truskawki umyłam, obrałam z szypułek i pokroiłam na mniejsze kawałki(...)niewielką ilość truskawek, skleiłam. Pierogi ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Resztę truskawek (które mi zostały z nadzienia ) zmiksowałam z dodatkiem cukru. Pierogi podawałam na ciepło z dodatkiem śmietany i musu truskawkowego
Darcia w kuchniWitajcie :) chociaż już póżno to zapraszam jeszcze na pyszne placuszki serowe :) Nadają się do kawki a także można podać je na obiad z musem truskawkowym lub malinowym szczególnie wtedy gdy nie mamy czasu na przygotowanie jakiegoś dania(...)Zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty mogą być koła. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju . Odsączyć na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu . Posypać cukrem pudrem . Można podawać z dowolnym musem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWami kolejną propozycją na szybki, pyszny, bardzo truskawkowy deser, który jest kwintesencją lata… podawany na zimno, pachnący słońcem uprzyjemni popołudniowe leniuchowanie w ogrodzie. Koniecznie zróbcie, najlepiej w sezonie truskawkowym, kiedy owoce są najsłodsze. Składniki (4 porcje): 0,5 kg truskawek 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki (20-30 g) cukru pudru(...)dokładnie wymieszać. Następnie biszkopty namaczać w rozcieńczonym musie i układać po dwa na dnie każdej szklanki. 4) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych biszkoptów, zakończyć dwiema łyżkami kremu i udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty. 5) Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h. Artykuł Deser truskawkowy
Fitsweet.meWami kolejną propozycją na szybki, pyszny, bardzo truskawkowy deser, który jest kwinetsencją lata… podawany na zimno, pachnący słońcem uprzyjemni popołudniowe leniuchowanie w ogrodzie. Koniecznie zróbcie, najlepiej w sezonie truskawkowym, kiedy owoce są najsłodsze. Składniki (4 porcje): 0,5 kg truskawek 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki (20-30 g) cukru pudru(...)dokładnie wymieszać. Następnie biszkopty namaczać w rozcieńczonym musie i układać po dwa na dnie każdej szklanki. 4) Na biszkopty nałożyć po dwie łyżki kremu, następnie 3-4 łyżki musu truskawkowego. Przełożyć warstwą 2 namoczonych biszkoptów, zakończyć dwiema łyżkami kremu i udekorować pokrojonymi truskawkami oraz listkami mięty. 5) Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez
Fitsweet.me