schładzamy do temperatury poniżej 30 ° C. Śmietankę podbijamy na półsztywno i dodajemy partiami do ostudzonego musu. Powoli mieszamy łopatką. Gdy krem zacznie tężeć wypełniamy nim obręcz o średnicy 14 cm, wyrównujemy wierzch i mrozimy. Zostawiamy odrobinę musu do pokrycia wierzchu tortu. Mus mango i banan: W misce umieszczamy puree z mango i banana. Żelatynę namaczamy w wodzie z lodem(...)góry, aby nie przykleiły nam się do podłoża). Przygotowujemy podkładkę, umieszczamy na niej rant (18 cm), wyścielony wewnątrz folią rantową. Wkładamy koło kokosowe (również lepiącą stroną w górę). Zastygnięty mus owocowy miksujemy i całość rozsmarowujemy na blacie kokosowym, wewnątrz rantu. Wkładkę kokosową wyciągamy z zamrażarki. Ogrzewając rant dłońmi wypychamy zmrożony krem. Wciskamy krążek po środku w mus owocowy
DominikaDolcipapryką Ogórki małosolne w plasterkach Ogórki małosolne z koperkiem HIT! Ogórki małosolne z czarnuszką Ogórki małosolne z ognistą przyprawą Dzisiaj znalazłam poza morelami śliwki, papierówki i banany. Zrobiłam mus owocowy, który możecie przygotować dla najmłodszych, bez żadnych niezdrowych dodatków, samo zdrowie. Lepsza wersja słoiczkowych deserków dostępnych w sklepie. Dla wzbogacenia smaku i podkreślenia, że przepis jest fit, dodałam popularne(...)się w ten owocowy miks lata. Zachęcam do korzystania z bogactwa owoców w lecie, bo jest w czym wybierać. Jeśli macie własne ogródki, gdzie obecnie rosną pomidory, jesteście szczęściarzami! Mus owocowy z kokosem i chia / 2 małe porcje Składniki: 1 banan 2 śliwki 2 morele 2 łyżeczki chia 2 łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie: Banana obieramy ze skóry. Ze śliwek
Moja smaczna kuchniajogurt naturalny (najlepiej gęsty) lub grecki truskawki świeże lub mrożone + borówki (lub inne ulubione owoce) do posłodzenia: np. miód, syrop z agawy, brązowy cukier WYKONANIE: Do wersji z musem owocowym: zmiksuj truskawki (mrożone, wcześniej odmróź) z wybranym słodem. Do słoiczka, miseczki lub pucharka wsyp 2-3 łyżeczki granoli, zalej je 2-3 łyżkami jogurtu, na to wlej(...)łyżki musu owocowego lub ułóż kilka pokrojonych w kawałki owoców. Ułóż ponownie kolejne warstwy. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyLekkie i orzeźwiające ciasto z bananami, galaretką oraz musem owocowym, na słoneczną majową niedzielę idealne!!! SKŁADNIKI: Ciasto: forma 28x20 cm 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki cukru, 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju Mus owocowy: 1 1/2 szkl. soku o smaku mango-pomarańcza, 2 łyżki cukru
słodki bratekznika :). Dla osób, które lubią słodkości proponowałabym dodać więcej daktyli :) Składniki: 40 g kaszy jaglanej 400 g mleka (ja dałam roślinne) 5 daktyli suszonych 1 laska wanilii mrożone owoce mus owocowy Przygotowanie: Kaszę jaglaną wraz daktylami miksujemy w blenderze. Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko, kaszę, daktyle, ziarenka wanilii i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Gorący(...)budyń podajemy z ulubionym musem owocowym i owocami
Łycha smakówponieważ lepiej wizualnie tort wygląda. Z kremem na bazie bezy szwajcarskiej pracuje się świetnie, polecam ten krem do dekoracji, niby maślany a jednak inny, lżejszy, bardziej puszysty. Biszkopty oraz mus owocowy warto przygotować dzień wcześniej. Składniki na dwa biszkopty: Biszkopt: 10 jaj rozmiar L w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)całkowitego ostudzenia. Schować na 30 min do lodówki (Uwaga, mus bardzo szybko gęstnieje i zastyga, my chcemy go jedynie ochłodzić więc, nie może zbyt długo stać w lodówce). W misie miksera umieścić jogurt oraz serek, zmiksować do połączenia 2-3 minuty, cały czas miksując łyżka po łyżce dodać mus owocowy. Miksować tylko do połączenia składników. Dodatkowo: 0,5 szklanki przegotowanej
moj przepis napowrotem do garnka, zagotuj i dodaj odciśniętą żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ubij śmietankę na półpłynnie, dodaj twarożek i ubijaj dalej. Śmietana stanie się szybko sztywna. Dodaj połowę owocowego musu energicznie mieszając aby nie porobiły się grudki. Resztę musu to galaretka, którą udekorujesz wierzch tortu. Przygotuj krem. Ważne jest aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Rozpuść czekoladę(...)ostudzoną czekoladą. W osobnej misce zmiksuj serek z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce serowej masy do czekoladowego kremu stale miksując. Montowanie tortu. Umieść pierwszy placek na talerzu. Rozsmaruj połowę owocowego musu, przykryj drugim plackiem. Posmaruj placek białym kremem serowym i przykryj kolejnym plackiem. Rozsmaruj resztę musu i przykryj ostatnim plackiem. Dociśnij lekko. Posmaruj wierzch i boki tortu białym kremem. Resztą
codojedzeniałyżkę cukru brązowego, jak zmiękną dodajemy dowolną substancję żelującą. Można przetrzeć przez sitko, ale nie robimy papki dla dziecka. Pestka z malin nas nie zabije. Na dno kieliszków wlewamy mus owocowy. Wstawiamy do lodówki żeby się ścięło. W miseczce rózgą mieszamy jogurt, substancję żelującą, ziarenka wanilii i startą na drobnych oczkach czekoladę. Wykładamy na ściętą warstwę owoców i znowu(...)lodówki. Na warstwę ściętego jogurtu znowu mus owocowy. Dekorujemy jogurtem naturalnym (ja przecisnęłam jogurt grecki przez rękaw cukierniczy). Jemy i nie mamy wyrzutów
ladykitchenpierwsze stopnie do piekła zachęciły mnie do degustacji, co tchnęło we mnie dodatkowo wenę na napisanie kilku słów recenzji. Najnowsze DayUp Pearls to przepyszne deserki na bazie śmietanki kokosowej, musów owocowych oraz pereł tapioki - wszystko bez cukru, bez polepszaczy smakowych, po prostu #bezściemy. Aha, no i naturalnie bezglutenowe! Muszę przyznać, że tapioka była dla mnie nowością - nigdy przedtem(...)razie jak sprawdziła się w owocowo-kokosowych deserkach. 1. DayUp Pearls RASBERRY Skład: puree owocowe 76,5% (banan 29,5%), malina 9,5%, jagoda 8%), śmietanka kokosowa 17%, tapioka 4,5%, wiórki kokosowe 2%. Poszło na pierwszy ogień! I tak naprawdę było pierwszym smakiem, który miałam okazję skosztować. Delikatny, subtelnie słodki mus owocowy z dominującą nutką malin
Kuchnia EllieNektarynki umyć, obrać, usunąć pestki, dodać słodzidło i zblendować na gładko. Można od razu dodać jogurt i zmiksować wszystko razem, albo jogurt nakładać do pojemników osobno, na zmianę z owocowym musem. Zamrozić (najlepiej w silikonowych pojemnikach). Z podanej porcji otrzymamy ok. 6 sztuk lodów. Wykonanie w Thermomixie: Nektarynki umyć, obrać, usunąć pestki, dodać słodzidło i zblendować na gładko(...)Można od razu dodać jogurt i zmiksować wszystko razem, albo jogurt nakładać do pojemników osobno, na zmianę z owocowym musem. Zamrozić (najlepiej w silikonowych pojemnikach). Z podanej porcji otrzymamy ok. 6 sztuk lodów
Mania Wypiekaniatakże nie wymaga użycia piekarnika. Jako spod sernika usmażyłam klasyczny bananowy omlet z patelni :) Wychodzi jak biszkopt, więc w tej roli sprawdzi się idealnie. Na wierzch przygotowałam mus-galaretkę owocową. Całość więc więc bardzo lekka i letnia :) SERNIK NA ZIMNO NA BISZKOPTOWYM SPODZIE Składniki na foremkę 16cm Omlet Banan 2 jajka 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Łyżka mąki kokosowej(...)serem twarogowym Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z masą serową Masę wylać do foremki z omletem i wstawić do lodówki Mus-galaretka Nektarynki zblendować zostawiając mniejsze kawałki owoców w całości Żelatynę rozpuścić w wodzie, wymieszać z musem owocowym Wyłożyć mus na warstwę serową i zostawić w lodówce do stężenia
HealthyCreationsstanie się gęsta. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę i dodajemy stopniowo zimną kaszą. Całość łączymy na gładki krem i dzielimy go na pół. Mus owocowy: Owoce umieszczamy w garnku i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Rozgniatamy owoce na mniejsze kawałki (za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków) lub miksujemy w blenderze (jeśli wolimy gładką konsystencję). Wsypujemy(...)docinamy herbatniki). Na to wykładamy połowę kremu i równomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki. Gdy się troszkę schłodzi wylewamy bardzo gęsty, tężejący mus owocowy i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy warstwa owocowa już stężeje, wykładamy trzecią warstwę herbatników a na nią równo rozsmarowujemy drugą połowę kremu. Przykrywamy czwartą, ostatnią już warstwą herbatników
My simple kitchenszczęście okazało się, że jednak w domu ich nie mam. Za to w koszyczku z owocami leżały piękne morelki, a tych z kolei nie było za wiele, więc aby musu owocowego nie było za mało, dodałam banany. Poniżej podam jeszcze przepis na rewelacyjnie orzeźwiający sorbet limonkowy, który świetnie współgra ze smakiem moreli i banana. Kto chce spróbować? SORBET MORELOWY(...)banan 2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Przygotowanie: Morele i banana oraz sok z cytryny miksujemy na mus blenderem. Wodę zagotowujemy z cukrem, studzimy, a następnie łączymy z musem owocowym. Mieszankę przekładamy do urządzenia chłodzącego do lodów. SORBET LIMONKOWO - BANANOWY Składniki: skórka otarta z 1 limonki sok z 4 limonek 1 banan 1 szklanka
Bon appetit mon amieMożna z niego wyczarować pyszne desery. Dzisiejsza propozycja jest szybka do zrobienia! Co nam trzeba? Na 4 pucharki: Opakowanie budyniu śmietankowego łyżeczka masła 500ml mleka 2 łyżki cukru dodatkowo: mus owocowy: u mnie jabłkowo-malinowy płatki migdałowe- 4 łyżki borówki Robimy! Przygotowujemy budyń: Podgrzewamy mleko (450ml) z cukrem i łyżką masła. Budyń mieszamy z mlekiem (50ml) i dodajemy do gorącego(...)mieszając by nie było grudek. Studzimy (mieszajcie często, aby nie zrobił się kożuch- można wierzch posypać lekko cukrem-zapobiega powstawaniu). Przygotowujemy pucharki: Układamy do połowy budyniu, na to warstwę musu owocowego, znów budyń. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni (u mnie Ambition ) płatkami migdałowymi (są wtedy chrupiące!) i dodajemy borówek. Schładzamy godzinkę i już! Smacznego! Share 1 Tweet 0 Google
Latosiowydomktóre sprawiło, że placuchy były mocno czekoladowe. Mogę chyba pokusić się o napisanie, że wyszły smaczniejsze od swoich poprzedników! Puszyste i mięciutkie, delikatne i lekkie. Gotowe już placki polałam musem owocowym przygotowanym ze zmiksowanych owoców leśnych i porzeczek . Było pysznie! Składniki: 15 g mąki kokosowej 40 g mąki owsianej bezglutenowej 1 jajko 110 ml mleka(...)sobą i odstaw na 10 minut. Nagrzej patelnie i nakładaj po łyżce masy. Smaż do pojawienie się pęcherzyków, a następnie przewróć na drugą stronę. Podawaj z musem owocowym
Zdrowie na języku :P