przetarłam przez sito odrzucając pestki do dekoracji torciku też musimy odłożyć.. Najładniejszy kolor po zmiksowaniu ma morela, malina i truskawka. Jagody i borówka takie sobie, więc łączyłam musy owocowe, aby ożywić kolory. To tak jak łączymy farby do malowania:). Każdy ma własną wyobraźnię do kolorów i smaku, więc tu panuje dowolność:). Torcik jest łatwy w wykonaniu, tylko potrzebujemy(...)doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i dodajemy 2 łyżki żelatyny. Mieszamy dokładnie do jej rozpuszczenia. Wlewamy do tortownicy i czekamy aż stężeje. Z następnymi przecierami owocowymi robimy to samo. Jedna warstwa musu tężeje w tortownicy a następną porcję doprowadzamy do wrzenia i mieszamy z żelatyną. Na ostatnią lekko tężejącą warstwę wkładamy świeże owoce, zatapiając je delikatnie. Torcik wkładamy
Leśny ZakątekPrzepis na sernik z musem owocowym, tym razem z musem śliwkowym. To przepis uniwersalny ponieważ do jego przygotowania możecie użyć dowolnych owoców. Ja dałam śliwki, ale idealnie będą pasowały do niego truskawki, maliny, jagody lub brzoskwinie. Owoce do tego sernika mogą być zarówno świeże jak i mrożone. Sernik z musem śliwkowym to połączenie dwóch serników. Zarówno sernika pieczonego
To co lubię - gotuję i polecamracji tego, że siedzę w domu z zapaleniem oskrzeli „dogadzam” sobie sokami i musami owocowymi. Dzisiaj przygotowałam ekspresowy mus pomarańczowo-jabłkowy z 2 pomarańczy i 1 jabłka, bez dodatku cukru, w przypadku diety odchudzającej jak znalazł. Do wyciśnięcia soku i przygotowania musu z jabłka wykorzystałam elektryczną wyciskarkę do cytrusów. Ale można poradzić sobie inaczej, sok z pomarańczy można
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaleśników z ich udziałem? I to nie z farszem dyniowym, gdyż nie byłoby to takie trudne, ale z dynią jako składnik ciasta! Są wyśmienite, świetnie komponują się z musem jabłkowym lub musem jabłkowo-dyniowym (zdjęcie z propozycją podania poniżej). Idealne na deser, obiad, czy drugie śniadanie. Po prostu trzeba ich spróbować. Ja zakochałam się w nich od razu! Wychodzi(...)użycia dodatkowego oleju, po ok. 2-3 minutach z każdej strony (ale pamiętajcie, że każda patelnia jest inna!). Podajemy na zimno lub na ciepło z dodatkiem twarożku, bądź musów owocowych. Smacznego! Propozycja podania: z musem jabłkowo-dyniowym
Be Fit Be StrongSorbet powstał z myślą o mojej małej córci. Jest bez cukru! Same owoce - samo zdrowie. Można go także nie zamrażać i podać w formie musu owocowego do picia. Można taki mus schłodzić i też będzie pysznie! Dla kogo: dla małych dzieci dla fanów sorbetów dla kochających zdrowe łakocie Składniki: 2 banany 300g truskawek Wykonanie: Banany obrać ze skórki. Truskawki umyć
Mania Wypiekaniawersji z letnimi owocami – z musem ze świeżych brzoskwiń oraz sokiem z marakui. Wyszedł przepyszny! Polecam spróbować tym, którzy są amatorami lekkich, musujących win z dodatkiem owocowej nuty. Taki kieliszek pełen owocowego smaku z delikatnymi bąbelkami to idealne zwieńczenie letniego wieczoru! Składniki na 4 porcje 600 – 650 ml dobrego prosecco 4 dojrzałe, miękkie brzoskwinie 2 marakuje 1 limonka Wykonanie(...)usuwamy pestki. Owoce przekładamy do blendera. Marakuje kroimy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyciągamy płynny środek owoców. Całość miksujemy na gładki mus. Gotowy mus schładzamy w lodówce przez ok. pół godziny. Przygotowujemy czyste kieliszki. Łyżeczką przekładamy owocowy mus na dno kieliszków, do jednego kieliszka dodajemy ok. 2 łyżeczek musu. Schłodzonym prosecco powoli napełniamy kieliszki, z połówki limonki wyciskamy kilka kropel
Raj dla PodniebieniaMus z mango Kupiłam ostatnio trzy sztuki mango i wszystkie trzy zostały przeze mnie i mojego lubego pochłonięte od ręki. Przygotowałam kurczaka zapiekanego z mango, mus z mango oraz salsę. Wszystkie te potrawy były absolutnym hitem. Na słodko powstał delikatny mus, który na zimno idealnie chłodzi podniebienie w tym upale jaki nadal mamy. Mus jest bardzo lekki i ekstremalnie owocowy
mecooksMoją ostatnią propozycją tego tygodnia są cytrynowe muffinki z owocowym kremem w kolorze różowym (co było do przewidzenia ;)) Przygotowanie wszystkiego zajmuje niewiele czasu, a efekt jest naprawdę dobry. Udało mi się nawet wypróbować dwa przepisy Maćka. Na dzisiejszy obiad ugotowałam jego botwinkę, a w słoiczkach na odpowiednią okazję czeka chutney rabarbarowy . Jedno i drugie świetne :) Ze względu na swoją oryginalność(...)leśne z brązowym cukrem gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Przetrzeć przez sito. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie po łyżce dokładać mus owocowy. Mieszać mikserem na wolnych obrotach. Nie należy dodać zbyt dużo musu, bo krem będzie za rzadki (u mnie trzy płaskie łyżki). Po wystudzeniu dekorować kremem owocowym
zadanie-gotowaniewarto je przygotować. Suszone owoce zalane gorącą herbatą robią się niesamowicie miękkie i można z nich przygotować coś w rodzaju musu lub konfitury, którą smarujemy kruche ciasto. Taki owocowy mus dobrze zmiękcza ciasto przez co później ciasto kruche dobrze się kroi. Potrzebujemy: Kruche ciasto przepis: 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g mąki pszennej tortowej
MamaOskarkarównie banalnym połączeniem jesiennych owoców, czyli jabłek i gruszek, które "skąpałam" w cytrynowej galaretce. Ciacho wyszło bardzo smaczne, biszkopt mięciutki i nie suchy, do którego idealnie wkomponował się słodki mus owocowy. Składniki: 75 g mąki jaglanej 75 g mąki z tapioki (można zamienić na ziemniaczaną) 3 jajka 60 g cukru kokosowego (można zamienić na ksylitol lub erytrytol) Masa(...)pieczenia powstała charakterystyczna "górka" także i ją zetnij. Blaty nasącz mlekiem i odrobiną sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłóż większą połowę masy owocowej, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część musu. Na wierzchu możesz dodać posiekane kawałki zciętego wierzchu. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin (ok. 2-3), aby galaretka całkowicie stężała. Wartości odżywcze
Zdrowie na języku :Pmąkę, proszek, sodę, sól, dodajemy cukier, jaja i miękkie masło, miksujemy aż składniki zmienią się w puszystą masę, na koniec dodajemy ok 3-4 łyżek musu porzeczkowego, nie mieszamy dokładnie, mają pozostać smugi musu w cieście, najlepiej zrobić tylko kilka ruchów łyżką 6. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, foremki do babeczek wypełniamy papilotkami, za pomocą dwóch łyżek nakładamy ciasto(...)ziarenka wanilii i stopniowo dosypujemy cukier puder, na koniec dodajemy pokruszone ok 4 bezy, mieszamy już łyżką 8. Na babeczki nakładamy niedbale porcję kremu z bezami, dekorujemy resztą musu owocowego, pokruszonymi bezami i porzeczkami
Słodki KompromisCześć Pomału zbliża się pora na truskawki. Przeglądając zdjęcia trafiłam na ciasto z musem truskawkowym. Okazało się, że do tej pory nie podzieliłam się z Wami tym przepisem, chociaż wypróbowałam go dawno temu. Niestety nie pamiętam, skąd zaczerpnęłam te przepis. Biszkopt z bitą śmietaną i musem truskawkowo-rabarbarowym Przygotuj wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, mikser lub trzepaczkę, sitko, kwadratową(...)ubij ją z cukrem. Do sztywnej śmietany dodaj letnią żelatynę i dokładnie wymieszaj. Na wystudzony spód biszkoptowy wyłóż połowę bitej śmietany i równomiernie rozprowadź. Na śmietanę wyłóż tężejący mus owocowy. Całość wstaw do lodówki, aby całość zastygła. Kiedy mus zastygnie, ciasto wyjmij z lodówki i udekoruj pozostałą bitą śmietaną
blog.moje-pasje.infoćwiartki. Włożyć je do garnka, dodać cukier i wymieszać. Ustawić na palniku, gotować jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. Do miseczki odłożyć 3-4 łyżki musu owocowego, wymieszać go dokładnie z kisielem, dodać do pozostałego musu jabłkowego, zagotować, cały czas energicznie mieszając, by nie zrobiły się grudki. Masę przestudzić, przełożyć na biszkopt, odłożyć do lodówki do całkowitego
Domowa cukiernia EwyUwielbiam musy owocowe, a ten trójwarstwowy był na prawdę pyszniasty ^^ ~ Piętrowy, trójwarstwowy mus z jabłka, śliwki i banana ~ Skłądniki: mocno dojrzały banan dwie śliwki (u mnie śliwka gigantka) jabłko Jabłko kroimy, miksujemy i przekładamy do szklanki. Tak samo postępujemy ze śliwkami i bananem
Kuchenny Skrawek Niebabyła cała zakryta i odkładamy na 10 minut do napęcznienia *** *** Owoce blendujemy na gładki mus. Żelatynę delikatnie podgrzewamy w garnuszku (lub w mikrofali) ciągle mieszając, uważając aby się nie zagotowała bo straci właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do gorącego musu owocowego i dokładnie mieszamy. Całość studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na około10-15 minut do lekkiego zgęstnienia – ale uwaga(...)mus szybko tężeje! *** *** Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Około 1 szklankę ubitej śmietanki odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta. Do większej części ubitej śmietanki dodajemy pomału mus z owoców, mieszamy *** *** Krem wkładamy na chwilę do lodówki, aby lekko zgęstniał, ale uwaga bo szybko tężeje! *** *** Pierwszy nasączony biszkopt układamy w foremce do pieczenia i wylewamy na niego krem owocowy *** *** W drugim biszkopcie
Blog z Apetytem