muffinki z jajek - 2500 przepisów (strona:63/167)

Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami 154

piekarnika :) Dziś zapraszam na idealne słodkości z przepisu samej Nigelli Lawson. Muffinki są naprawdę wspaniałe, delikatne i niezwykle puszyste. Podczas pieczenia nieco ciemnieją, ale nie ma o co się martwić - to przez dodatek bananów :)  Składniki : 125 g mąki pszennej tortowej 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 dojrzałe banany

Chocolate Muffin Blog
Muffinki kiwi 171

rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do suchej masy razem z jajkiem, olejem, mlekiem, ekstraktem z wanilii i dokładnie mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia. Do formy nakładamy ciasto na muffinki – można nałożyć dosyć pełno, w prawdzie babeczki urosną podczas pieczenia

Ciastkozercy
Muffiny dyniowe 173

żeby nie było gródek. Do masy dodawać po 1 jajku, mieszać aż jajko się wchłonie i dopiero dodawać następne. Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i znowu dokładnie wymieszać by nie było gródek. Do ciasta dodać zmielone migdały i czekoladę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do ich ⅔ wysokości. Piec w temperaturze 180 o C przez

Mama Gotuje
Chocolate chips cream cheese muffins 105

Przepis na te muffinki znalazłam u Arabeski . Ten drobny wypiek od razu wpadł mi w oko, bo co jak co, ale tam gdzie ser i czekolada, to od razu wyczuwam na odległość:) Składniki: 1/2 szklanki cukru; 2 duże jajka; 180 g mąki; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli; 1/4 szklanki mleka; 70 g masła; ew. odrobina aromatu waniliowego

In my kitchen
Sarni grzbiet 424

kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny ,  torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis: Składniki: (na formę ćwibakówkę o długości 30 cm) 100 g margaryny 120 g cukru 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 125 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej

Moje Qulinaria
CZEKOLADOWE MUFFINY Z BANANEM I WIŚNIAMI Z NALEWKI 114

się n ie zmarnowały. I tak oto powstały pyszne i aromatyczne muffinki, na lekkim rauszu. Mam ochotę zabrać je ze sobą do pracy, hmm to będzie wesoły dzień :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 2/3 szkl cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli 100 g gorzkiej czekolady 1 jajko 250 g jogurtu naturalnego 1/3 szkl oleju 1/2 szkl drobno pokrojonych wiśni

Kuchnia w opałach
Torcik bananowo - truskawkowy z kremem cappuccino i nutellą. Cholera jakie to dobre! 367

zrobiony przypadkowo. Zostało mi ciasto na muffinki (bo brakło mi foremek) więc upiekłam resztę ciasta w małej formie na torcik. A potem już improwizowałam...wyszło bajecznie.  Przepis na muffinki znajdziecie: tutajSkładniki na małą formę o średnicy 20 cm:ciasto:1 szklanka przesianej mąki tortowej1/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/3 szklanki oleju1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki mleka1 jajko1 dojrzały(...)albo zwykłego mleka1 łyżka masłaDodatkowo:3 bananykilka truskaweksok z połowy cytrynyCiasto:Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką

Bon Appetit Małgorzaty
Brazylianki z kukurydzą 142

zimną wodą. Zmiksować przy użyciu blendera. Wlewać po trosze mleka, zmiksować. Wbić jajka, ponownie zmiksować.Dodać przesiane mąki oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać,następnie dodać masło oraz proszek do pieczenia, wymieszać.Dodać mieszankę skórek i znów wymieszać.Ciasto przelać do przygotowanej formy (u mnie foremki na muffinki].Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. [ muffinki krócej].Ostudzić, podawać

Moje domowe kucharzenie
Muffinki z jagodami 303

było ich wystarczająco dużo na jakieś większe ciastko czy tartę, ale na muffinki w sam raz. Ostatnie wspomnienie lata - tak powinny się nazywać. Inspiracja: TU. Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 jajko jagody Wykonanie: W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, cukier wanilinowy

Pasja Smaku
Babeczki - Rudolf Czerwononosy 129

masła lub margaryny. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym całym jajku. Dodać nasiona wanilii. Następnie dodawać przesiane i zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu oraz szczyptę soli na przemian z mlekiem.  Na koniec dodać stopioną, przestudzoną czekoladę. Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wys.  Piec

Z miłości do słodkości
Światowy Dzień Pieczenia - Babeczki Red velvet 183

barwnika. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika.  Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Muffinki morelowo-kokosowe 152

Kolejna propozycja na wykorzystanie suszonych moreli. Tym razem na słodko. Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com jednak mój jest nieco zmodyfikowany. Muffinki są chrupiące z wierzchu, a w środku mięciutkie. Według mnie nie są za słodkie, ale to już kwestia smaku. Do przygotowania będą potrzebne 2 miski jedna większa na składniki mokre, druga mniejsza na składniki suche i papilotki* Oto moja(...)proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki drobnego cukru opakowanie cukru waniliowego 5 średniej wielkości suszonych moreli ( ok.1/4 szklanki) drobno pokrojonych Składniki mokre : 1 jajko 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 łyżki oleju lub oliwy łyżka soku z cytryny Wykonanie - bardzo proste i szybkie Do malej miski przesiałam mąkę z proszkiem i sodą oczyszczoną, wsypałam

apetytnapieczenie
Babeczki z borówkami i białą czekoladą. 175

Składniki (24 babeczki): 2 szklanki mąki (400 g), 1/2 szklani cukru trzcinowego (100 g), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 50 ml oleju

rozgotowana
Muffinki jabłkowo - marchewkowe z bezowym bałwankiem 181

Mikołajki, Gwiazdkę lub po prostu grudniowy dzień :-) Muffinki Składniki na 12 szt.: 100 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle 1 duża marchewka) 100 g pociętych na małe kawałeczki jabłek (zwykle 1 średnie jabłko) 250 g mąki 100 g cukru trzcinowego 180 ml jogurtu naturalnego 150 ml oleju 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić trzepaczką. Dodać jogurt. Mąkę przesiać, połączyć z przyprawami korzennymi, proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać.   Piekarnik rozgrzać do 180°C. Do powstałej masy wsypać startą marchewkę i poszatkowane jabłka. Wymieszać. Ciastem równomiernie napełnić formę na muffiny. Piec ok 30 min , aż wbity patyczek nie będzie

maniapieczenia
Jogurtowe babeczki z truskawkami i jaglanym kremem Rafaello 185

faktu, że muffinki są dobre, wręcz smaczne, no i ostatecznie wyszły tak uroczo, że po prostu żal mi było nie opublikować ich na blogu... ;)  Składniki (na 16 babeczek) : ciasto - 150  g mąki   (ja użyłam 100 g pełnoziarnistej żytniej i 50 g pszennej) - opakowanie budyniu truskawkowego  - 100 g cukru  - 2 jajka - 2 łyżeczki proszku(...)ciasto lepiej wyrosło krem - 100 g kaszy jaglanej - szklanka mleka - 50 g wiórków kokosowych - tabliczka białej czekolady - cukier waniliowy dodatkowo kilka truskawek Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i ponownie zmiksować. Przesiane mąki, budyń i proszek do pieczenia stopniowo dodawać do masy. Truskawki drobno pokroić, dokładnie osuszyć i delikatnie wmieszać

Kuchnia Ellie