Muffiny inaczej babeczki. Proste w przygotowaniu, miękkie, puszyste... Idealne do popołudniowej kawki, na imprezy, spotkania. A ja je dziś upiekłam dla córci z okazji Dnia
Zrób to smacznieuwielbiam muffinki w każdej postaci, szybko się je robi i smakują wybornie, coś słodkiego do kawki zawsze musi być, a gdy na dworze szaro, buro i
słodki bratekpieczenie był nie współmierny do czasu jedzenia, bo zniknęły z talerza błyskawicznie. A wszyscy zaczynali od zjedzenia z wierzchu galaretki. Składniki na 24 sztuki: na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: galaretka pomarańczowa szklanka soku pomarańczowego 100 g czekolady deserowej masło i mąka do wysmarowania foremki Białka ubić(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Płaską foremkę do małych ciasteczek wysmarować masłem i wysypać mąką (można też piec w formie na muffinki lub upiec biszkopt w całości i wykroić kółka). Nałożyć niewielką ilość ciasta i piec w 180*C około 10 minut. Sok zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNigdy nie przypuszczałabym, że ciasto bez użycia jajek będzie tak miękkie i puszyste. Wiem, brzmi trochę jak bajka, ale naprawdę te muffiny są wyjątkowe. Ja co prawda na diecie wegańskiej nie jestem, ale dla wegan (i nie tylko!) ta propozycja może być całkiem niezłym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia ;) Do ciasta użyłam soku jabłkowego, który nadał dodatkowej słodyczy(...)babeczkom i użyłam jednego z superfoods - nasionek chia (przyjemnie chrupią podaczas jedzenia :D). Wegańskie muffinki z sokiem jabłkowym 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 0,5 szklanki ksylitolu szczypta soli 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 butelka soku jabłkowego Marwit 1 łyżka nasion chia skórka otarta z jednej cytryny Mąkę, ksylitol, sól, sodę, nasiona
FitKotMuffiny z płatkami róży w cukrze i czekoladą Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: - płatki róży w cukrze (u mnie Polska Róża)- gorzka czekolada Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W jednej misce mieszam ze sobą suche składniki(...)suchych dodaję te płynne i mieszam wszystko razem. Ciasto przelewam do papilotek. Łyżka ciasto, na to płatki róży w cukrze i znów łyżka ciasta. Na wierzch wtykam kostkę czekolady. Muffinki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 190 °C Czas pieczenia: około 20 minut , do suchego patyczka (Źródło przepisu: Makapako + modyfikacje
Kuchnia co dniaprogramu – Twardego Szparaga (tak nawiasem to przyznam, że niezła nazwa bloga – taka „chwytliwa” ), gdzie znalazłem przepis na eklerki. Jako, że je bardzo lubię (podobnie jak muffinki i makaroniki – hym… oraz inne słodkości ) to postanowiłem że spróbuję swoich sił Składniki: Ciasto: - 125g mąki pszennej - 200g mleka - 80g masła - 1 łyżka cukru - 1/4 łyżeczki soli(...)cukru - 150g śmietanki 36% - 150g mleka - 20g masła - 3 żółtka - 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - troszkę zmielonych orzechów np. włoskich Powyższe składniki miałem na ok. 20 eklerków o wielkości ok. 8 cm. Zacząłem od ciasta. Zgodnie z zaleceniami autora przepisu najpierw wrzuciłem do garnka masło
Kuchenne Wariacjegryczane muffiny z sezamem podane z domowym dżemem truskawkowym~ Przy wyjmowaniu muffinek z foremek nieco sezamu odpadło więc dodałam go do dżemu i wymieszałam - ciekawe połączenie, polecam! :) I muffinki też oczywiście polecam :) Przez ostatnie dwa dni nieźle się wymęczyłam, tak więc dzisiaj trochę odpoczynku się należy...Jednak i tak i tak muszę się przygotować do szkoły, ehh...Dobrze, że wakacje(...)poprawić i w koncu zdecydować na słoneczną, a nie przeplatać raz deszcz, raz słońce...Kwiecień już za nami, "heloł" :D PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki gryczanej ~80g jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia do smaku ~15g sezamu BIO Fresano ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Mieszamy wszystkie składniki oprócz sezamu. Nakładamy masę do foremek na muffiny, posypujemy sezamem i pieczemy
breakfast of dreamspotrawą gorzki, specyficzny posmak. Stewia w płynie firmy SteviGold , którą wykorzystałam do poniższych muffinek dała słodycz bez gorzkiego posmaku. Jak najbardziej miłe zaskoczenie ;) Składniki (na około 10 muffinek): 3 jajka 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów żytnich mielonych aromat kokosowy (nie koniecznie) 1 łyżka wiórków kokosowych(...)SteviGold Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy starannie wodą, a następnie blendujemy na puree miksujemy ze sobą wszystkie składniki (poza bananem) banana kroimy w kostkę wykładamy na blaszkę silikonowe papilotki na muffinki nakładamy do każdej po łyżce ciasta, następnie po kilka kostek banana, a na to znów łyżkę ciasta pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut studzimy przy uchylonych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDelikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne waniliowe muffinki to ciekawa propozycja na prosty, nieskomplikowany deser idealny do porannej kawy lub jako przekąska podczas dnia. Babeczki mimo swojej prostoty i szybkości w przygotowaniu są bardzo smaczne i z pewnością warto je włączyć w menu domowych słodkości. Muffinki/Babeczki Waniliowe - Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)sody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka odrobina soli ziarenka z jednej laski wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) Muffinki/Babeczki Waniliowe - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko lekko podgrzewamy. Masło miksujemy razem cukrem i cukrem waniliowym
Słodka Stronatoppingów, najchętniej wypełnione świeżymi owocami. Takie jak te, w których słodycz jagód przegryza się w idealnym połączeniu z kwaskowością żurawiny, pozostawiając wszystkie brzuszki szczęśliwe i beztroskie. ŚNIADANIOWE MUFFINKI ŻURAWINOWO- JAGODOWE Składniki (ok.10 muffinek): 1 szklanka mąki z pełnego przemiału 1/2 szklanki cukru ( możesz zastąpić miodem lub syropem z agawy) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mleka 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego około pół szklanki mixu jagód i żurawiny Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą, proszkiem i solą. W drugiej roztrzep jajko, dodaj mleko, wymieszaj. Roztop w garuszku masło, odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodaj do mieszanki jajka z mlekiem. Połącz suche składniki z mokrymi, dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej
Gotowanie to kochaniemojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Dzień dobry, w końcu się wzięłam za gotowanie, bo ostatnio miałam delikatnie mówiąc lenia. Mam dla Was
moj przepis naKolejny sezonowy owoc ŚLIWKA rządzi ;) Długo myślałam nad tym przepisem,jakie proporcje, co i jak, bałam się ze nie wyjdą, ale się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćskładniki: 0.5 szklanki mąki pszennej 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej 0.5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru cynamonowego 1 torebka herbaty o aromacie
Luźna Kuchniamleka 2 jajka 0,5 kostki margaryny +500 g masy makowej W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy(...)równych kawałków. Każdy kawałek rozgniatamy (lub rozwałkowujemy) i nakładamy na środek łyżkę masy makowej. Sklejamy brzegi tworząc coś w rodzaju woreczka. Uformowany woreczek przekładamy do blaszki na muffinki, pamiętając, żeby łączenie znalazło się na spodzie. Blachę można wyłożyć wcześniej papierkami do pieczenia, dzięki temu łatwiej będzie nam z niej wyciągnąć gotowe babeczki. Uformowane babeczki odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia
CiastkozercyZostało mi jeszcze trochę mrożonych malin z zeszłego roku. Miałam wielką ochotę na muffinki, więc postanowiłam je ozdobić czapą z bitej śmietany i musu z malin. Wyszły rewelacyjne. Dawno nie jadłam tak pysznych muffinów. Włożone do ozdobnych papilotek i ładnie udekorowane miętą będą wspaniałym prezentem, np. na Dzień Matki lub na Urodziny. Wypróbujcie koniecznie :) Babeczki: 1,5 szkl mąki pszennej(...)szkl cukru brązowego Diamant 2 kopiate łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szkl mleka 6 łyżek oleju 2 jajka Krem: 250 ml śmietanki kremówki 1,5 szkl malin 2 łyżki cukru łyżka cukru pudru śmietan fix Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką i nakładać do papilotek
Smakołyki Asisoli 1 jajko Nadzienie: 500 g mięsa mielonego 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej sól pieprz Wykonanie: Przesianą mąkę i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło oraz sól i jajko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie lekko podsmażamy na patelni. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych(...)również delikatnie smażymy. Do warzyw dodajemy mielone mięso. Doprawiamy solą, pieprzem (możemy też dodać ulubione zioła). Smażymy do czasu odparowania z mięsa wody. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Formę na muffinki (najlepiej taką z 12 gniazdami) smarujemy margaryną. Ciasto dzielimy na ok. 24 części (pieczenie będzie odbywało się w 2 turach). Z każdej części formujemy kulkę i albo wylepiamy nią każde
MyCookBook.plwiadomo, że wszystko z kruszonką smakuje lepiej. Zamiast niej można ciasto polać lukrem, lub zostawić bez niczego - idealnie nada się na piknik. Z tego samego ciasta można też przygotować muffinki, choć nawet duża blacha znika bardzo szybko. Jeśli chodzi o dodatki, ogranicza Was tylko wyobraźnia - ze wszystkim będzie smakowało bajecznie. Tym razem miałam do wykorzystania resztę truskawek i kilka moreli(...)pomocą słodkiego, pomarańczowe lukru. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie - idealne. Jak zwykle zresztą. Pomarańczowe ciasto jogurtowe z truskawkami i morelami Składniki: (na formę 30x22 cm) 450 g mąki pszennej 3 jajka 80 g cukru 250 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 200 g moreli 200 g truskawek lukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTęczowe babeczkiDzisiejsze muffinki to kolorowa alternatywa dla babeczek z tęczowym kremem, które możecie znaleźć tu. Tym razem kolorowe jest ciasto i choć ich przygotowanie wymaga więcej czasu niż zrobienie jednobarwnych zwyczajnych babeczek efekt końcowy jest tego warty. Jak wiadomo je się oczami, dobrze więc, żeby nasze wypieki były równie ładne, co smaczne :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0(...)szkladnki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekabarwniki spożywczeSkładniki na kremSuche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.Gotową masę przekładamy do 6 małych miseczek, do każdej dodajemy kilka kropel barwnika spożywczego i dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli
CiastkozercyT o najlepsze babeczki na świecie! Takie mokre i pyszne! Jakie orzechowe! Cudowne! Kremowe i delikatne! — Właśnie takie słowa usłyszałem, rozdając te babeczki znajomym. Wszyscy byli
Food SquareNo i nadszedł czas na ostatni już przepis z wykorzystaniem rabarbaru :) tym razem babeczki dla wielbicieli cynamonu i lekko kwaśnych smaków, najlepiej smakują ze szklanką mleka
Malinowo w kuchniNawet nie spodziewałam się, że wyjdą takie pyszne. Musicie wypróbować ten łatwy smaczny przepis i z pewnością zagości w waszych domach na stałe:) SKŁADNIKI: 2 1/2
harrisaKonfitury żurawinowej użyłam między innymi jako nadzienia do rogalików z orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam również puree z dyni piżmowej. Są bardzo, bardzo smaczne.... Ciasto: 500
Czerwień i błękitMuffinki z budyniem... Lekko chrupiące z zewnątrz, w środku puszyste i wilgotne i do tego jeszcze to nadzienie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc kiedy przychodzi ochota na słodkie, warto zakasać rękawy. Jak już raz je zrobiłam, to wysyłali mnie do kuchni codziennie. Są naprawdę bardzo smaczne. Składniki na ok. 12 sztuk: 300 g mąki 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli 160 g cukru 2 jajka 170 ml mleka 120 ml oleju Dodatkowo: 1 budyń waniliowy 300 ml mleka 2 łyżki cukru Ugotować budyń i lekko ostudzić. Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej ( wystarczy widelcem, nie potrzeba miksera). Później do suchych składników przelać mokre i wymieszać. Do foremek włożyć
Pelusiowa Kuchniacukru 2 jajka 0,5 kostki masła +Nutella (lub inny czekoladowy krem) W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę mleka i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół(...)stole i smarujemy cienką warstwą Nutelli zostawiając wolne brzegi. Kawałek ciasta składamy na pół, tniemy na trzy paski i zwijamy w ślimaczki. Gotowe ślimaczki wkładamy do papierowej papilotki na muffinki (można też piec je bez, ale w papilotce łatwiej włożyć ciasto do blaszki) i wkładamy do blaszki na babeczki. Jeśli mamy na tyle czasu zawinięte ślimaczki odstawiamy jeszcze
CiastkozercyW sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym
Czerwień i błękit