https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój) Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Idealne
Di gotujecukrowym. Idealna do deserów bez pieczenia i gotowania. Utrzymuje kształt i świetnie nadaje się do dekoracji. Kremem maślanym na niej powstałym przełożycie i obłożycie tort pod masę cukrową, udekorujecie muffinki i cupcake’s. Francuskie mise en place w przygotowaniu bezy włoskiej jest kluczowym stwierdzeniem. Wszystko naszykowane, wszystko na miejscu. Organizacja w kuchni jest podstawą, szczególnie tam, gdzie przepis wymaga(...)więcej czynności na raz i kiedy wymagane jest mierzenie temperatury i bezpieczeństwo. Nie będzie czasu na błędy i poprawki, miejcie od razu wszystko gotowe i naszykowane. 5 białek jajek rozmiaru L, w temperaturze pokojowej Ważne jest, żeby to były duże białka by nie zaburzyć proporcji bezy. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej – proteiny mają wtedy bardziej lekkie wiązania i białka
Karo in the Kitchenłyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka cukruszczypta soli1 szklanka maślanki1 jajko2 łyżki rozpuszczonego masłaPrzygotowanie: Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i sól. W 2 misce rozbij delikatnie jajko, dodaj maślankę i ostudzone masło. Wymieszaj z suchymi składnikami i odstaw ciasto na godzinę. Patelnię smaruj odrobiną masła. Upewnij się, że jest baaaardzo gorąca przed dodaniem pierwszej porcji ciasta(...)kilka minut. Zobaczysz, jak placuszki rosną na Twoich oczach!PANCAKES PODAWAJ Z KAWAŁKIEM MASŁA, SYROPEM KLONOWYM, Z AGAWY, MIODEM LUB DOWOLNYM SOSEM Smacznego i pięknego dnia!PaulinaPopularne posty :Muffinki marchewkowe na troskiSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy ryż na mlekuDyniowe ciasteczka wypełnione dobrociąPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania
Gotowanie to kochaniepszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 25 g kakao 70 g mlecznej czekolady Masło ucieramy z cukrem, solą i cukrem waniliowym na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka i ciągle ucieramy. Kolejno wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajmy 3 łyżki mleka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy(...)ciemną czekoladę i 2 łyżki mleka. Mieszamy do połączenia się składników. Do drugiej części dodajemy rozgnieciony widelcem i polany sokiem z cytryny banan. Mieszamy do połączenia się. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy ciasto ciemne, przykrywamy ciastem jasnym a następnie za pomocą widelca lub wykałaczki robimy ‚esy-floresy’. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopniu piekarniku, około
Made By Mom And SonZ podanych składników wychodzi 12 muffinek. Składniki suche:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżki kakao50 g czekolady mlecznej3/4 szklanki
Emcia PichciWyjątkowo czekoladowe babeczki, a na nich pyszny śmietankowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone. Całości dopełniają dwukolorowe kuleczki aero w elemencie dekoracji. Czekoladowo… śmietankowo
Domowe Tortyognia i dodać cukier, po dokładnym wymieszaniu całość fajnie się połączy. Na koniec dosypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać miotełką albo bardzo energicznie łyżką. W następnej kolejności dodać kolejną jajka i za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu masa powinna być jednolita i bez grudek. Na sam koniec wsypujemy(...)nakładamy do papilotek, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczemy ok.27 minut, zawsze przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe (jeśli po wbiciu w środek muffinki i wyjęciu, wykałaczka jest sucha, babeczki są dopieczone). Studzić na kratce. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkoProste muffinki z jagodami pojawiły się już kiedyś na ciastkożercach, można zobaczyć je tu . Dzisiejsze postanowiłam zrobić dodatkowo z kremem jagodowym i choć jak zwykle babeczki z kremem wymagają więcej pracy niż te, które są gotowe od razu po wyciągnięciu z pieca, efekt końcowy jest tego warty! Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka +0,5 szklanki jagód Składniki na krem: 0,5 szklanki jagód 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę
CiastkozercyMiałam w domu kruche babeczki, które kiedyś kupiłam i tak sobie leżały. Postanowiłam w końcu zrobić jakieś babeczki, ale kremówki nie miałam... zajrzałam do
Aga w kuchniMuffinki idealne na śniadanie, no może na drugie śniadanie. Niezwykle wilgotne, ale z chrupiącą skórką. Zniknęły w tempie błyskawicznym i wiem, że powtórzę je jeszcze nie raz. Tylko następnym razem zrobię je w wersji pełnoziarnistej. Będzie jeszcze zdrowiej. Przepis pochodzi z bloga Foolproof living. Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)oleju 100 ml mleka 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 duży banan pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich 70 g granoli + kilka łyżek na posypkę 40 g wiórków kokosowych + na posypkę Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek, sól wymieszać w misce. W drugiej wymieszać mleko, jajka, wanilię i olej. Połączyć zawartość misek. Dodać rozgniecionego banana i wymieszać tylko do połączenia składników. Mogą
Sto kolorów kuchniDzisiaj przepis na muffiny o intensywnie cytrynowym smaku, bo z dodatkiem soku oraz skórki cytryny. Miękkie, wilgotne, pyszne! Doskonałe zarówno jako deser, jak i słodkie śniadanie
Taste Of My Daywecej do szczescia mi nie potrzeba. Zapraszam wiec dzis na moje cudowne, bardzo aromatyzne muffinki z jablkiem i cynamonem. skladniki suche: 1 szklanka maki + 2 lyzki 0,5 szklanki cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzeczki cynamonu szczypta soli skladniki mokre: 1 jajko 0,5 szklanki mleka 5 lyzek stopionego masla 1 duze jablko wykonanie: Nagrzewamy piekarnik
Przysmaki Karolkinerek, pielęgnuje cerę. To tylko niektóre jego dobroczynne atrybuty. [źródło: kobieta.onet.pl ; poradnikzdrowie.pl ] Skoro doszliśmy już do konsensusu, że jednak jeść można - a nawet trzeba! , to zapraszam na aromatyczne muffinki z czarnym bzem w składzie. Wykorzystałam tu syrop z czarnego bzu o obniżonej zawartości cukru od PREMIUM ROSA . Polecam :) Składniki na 12 sztuk - 1 blacha do pieczenia muffinek(...)łyżeczki proszku do pieczenia 125g twarogu - pół opakowania 1/3 szkl. syropu z czarnego bzu PREMIUM ROSA 1/2 szkl. kefiru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 jajko cukier puder - do posypania z wierzchu płatki migdałowe - do posypania z wierzchu W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek i cukier. W drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre
Grunt to przepis!Muffiny inaczej babeczki. Proste w przygotowaniu, miękkie, puszyste... Idealne do popołudniowej kawki, na imprezy, spotkania. A ja je dziś upiekłam dla córci z okazji Dnia
Zrób to smacznieuwielbiam muffinki w każdej postaci, szybko się je robi i smakują wybornie, coś słodkiego do kawki zawsze musi być, a gdy na dworze szaro, buro i
słodki bratekpieczenie był nie współmierny do czasu jedzenia, bo zniknęły z talerza błyskawicznie. A wszyscy zaczynali od zjedzenia z wierzchu galaretki. Składniki na 24 sztuki: na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: galaretka pomarańczowa szklanka soku pomarańczowego 100 g czekolady deserowej masło i mąka do wysmarowania foremki Białka ubić(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Płaską foremkę do małych ciasteczek wysmarować masłem i wysypać mąką (można też piec w formie na muffinki lub upiec biszkopt w całości i wykroić kółka). Nałożyć niewielką ilość ciasta i piec w 180*C około 10 minut. Sok zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNigdy nie przypuszczałabym, że ciasto bez użycia jajek będzie tak miękkie i puszyste. Wiem, brzmi trochę jak bajka, ale naprawdę te muffiny są wyjątkowe. Ja co prawda na diecie wegańskiej nie jestem, ale dla wegan (i nie tylko!) ta propozycja może być całkiem niezłym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia ;) Do ciasta użyłam soku jabłkowego, który nadał dodatkowej słodyczy(...)babeczkom i użyłam jednego z superfoods - nasionek chia (przyjemnie chrupią podaczas jedzenia :D). Wegańskie muffinki z sokiem jabłkowym 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 0,5 szklanki ksylitolu szczypta soli 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 butelka soku jabłkowego Marwit 1 łyżka nasion chia skórka otarta z jednej cytryny Mąkę, ksylitol, sól, sodę, nasiona
FitKotMuffiny z płatkami róży w cukrze i czekoladą Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia nadzienie: - płatki róży w cukrze (u mnie Polska Róża)- gorzka czekolada Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W jednej misce mieszam ze sobą suche składniki(...)suchych dodaję te płynne i mieszam wszystko razem. Ciasto przelewam do papilotek. Łyżka ciasto, na to płatki róży w cukrze i znów łyżka ciasta. Na wierzch wtykam kostkę czekolady. Muffinki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 190 °C Czas pieczenia: około 20 minut , do suchego patyczka (Źródło przepisu: Makapako + modyfikacje
Kuchnia co dniaprogramu – Twardego Szparaga (tak nawiasem to przyznam, że niezła nazwa bloga – taka „chwytliwa” ), gdzie znalazłem przepis na eklerki. Jako, że je bardzo lubię (podobnie jak muffinki i makaroniki – hym… oraz inne słodkości ) to postanowiłem że spróbuję swoich sił Składniki: Ciasto: - 125g mąki pszennej - 200g mleka - 80g masła - 1 łyżka cukru - 1/4 łyżeczki soli(...)cukru - 150g śmietanki 36% - 150g mleka - 20g masła - 3 żółtka - 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - troszkę zmielonych orzechów np. włoskich Powyższe składniki miałem na ok. 20 eklerków o wielkości ok. 8 cm. Zacząłem od ciasta. Zgodnie z zaleceniami autora przepisu najpierw wrzuciłem do garnka masło
Kuchenne Wariacjegryczane muffiny z sezamem podane z domowym dżemem truskawkowym~ Przy wyjmowaniu muffinek z foremek nieco sezamu odpadło więc dodałam go do dżemu i wymieszałam - ciekawe połączenie, polecam! :) I muffinki też oczywiście polecam :) Przez ostatnie dwa dni nieźle się wymęczyłam, tak więc dzisiaj trochę odpoczynku się należy...Jednak i tak i tak muszę się przygotować do szkoły, ehh...Dobrze, że wakacje(...)poprawić i w koncu zdecydować na słoneczną, a nie przeplatać raz deszcz, raz słońce...Kwiecień już za nami, "heloł" :D PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki gryczanej ~80g jogurtu naturalnego ~jajko ~cukier/stevia do smaku ~15g sezamu BIO Fresano ~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Mieszamy wszystkie składniki oprócz sezamu. Nakładamy masę do foremek na muffiny, posypujemy sezamem i pieczemy
breakfast of dreamspotrawą gorzki, specyficzny posmak. Stewia w płynie firmy SteviGold , którą wykorzystałam do poniższych muffinek dała słodycz bez gorzkiego posmaku. Jak najbardziej miłe zaskoczenie ;) Składniki (na około 10 muffinek): 3 jajka 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów żytnich mielonych aromat kokosowy (nie koniecznie) 1 łyżka wiórków kokosowych(...)SteviGold Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy starannie wodą, a następnie blendujemy na puree miksujemy ze sobą wszystkie składniki (poza bananem) banana kroimy w kostkę wykładamy na blaszkę silikonowe papilotki na muffinki nakładamy do każdej po łyżce ciasta, następnie po kilka kostek banana, a na to znów łyżkę ciasta pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut studzimy przy uchylonych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDelikatne, rozpływające się w ustach, klasyczne waniliowe muffinki to ciekawa propozycja na prosty, nieskomplikowany deser idealny do porannej kawy lub jako przekąska podczas dnia. Babeczki mimo swojej prostoty i szybkości w przygotowaniu są bardzo smaczne i z pewnością warto je włączyć w menu domowych słodkości. Muffinki/Babeczki Waniliowe - Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)sody oczyszczonej 225 g masła w temperaturze pokojowej 225 g cukru cukier waniliowy 3 jajka 130 ml mleka odrobina soli ziarenka z jednej laski wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią) Muffinki/Babeczki Waniliowe - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Mleko lekko podgrzewamy. Masło miksujemy razem cukrem i cukrem waniliowym
Słodka Stronatoppingów, najchętniej wypełnione świeżymi owocami. Takie jak te, w których słodycz jagód przegryza się w idealnym połączeniu z kwaskowością żurawiny, pozostawiając wszystkie brzuszki szczęśliwe i beztroskie. ŚNIADANIOWE MUFFINKI ŻURAWINOWO- JAGODOWE Składniki (ok.10 muffinek): 1 szklanka mąki z pełnego przemiału 1/2 szklanki cukru ( możesz zastąpić miodem lub syropem z agawy) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mleka 3 łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego około pół szklanki mixu jagód i żurawiny Przygotowanie: W misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą, proszkiem i solą. W drugiej roztrzep jajko, dodaj mleko, wymieszaj. Roztop w garuszku masło, odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie już chłodne, dodaj do mieszanki jajka z mlekiem. Połącz suche składniki z mokrymi, dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej
Gotowanie to kochanie