stopni C. Aby wykonać lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Można dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi lub lekko zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi
Animelka BlogWersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów (my miałyśmy lekkie braki w ilości więc dałyśmy 3 opakowania KitKatów i jedno WW) Polewa: 90g białej czekolady (1 tabliczka) 5 łyżek
Kolizje Smakówmoich faworytów! Samo zdrowie! Pychotka! Mniam mniam! Ach!!! Zatem do dzieła! Składniki: 2 banany 2 małe jabłka 1 duży jogurt naturalny typu greckiego 5 migdałów bądź 2 łyżeczki płatków migdałowych 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru1 łyżka otrębów pszennych/owsianych/orkiszowych Jabłka i banany obieramy. Wszystko pięknie mieszamy i miksujemy. Voila!!! Smacznego! Bon Appetit! Enjoy
Restauracyjka Literackamiksować do uzyskania jednolitej masy. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160stop.. 60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie
Kulinarny karnet Christopherapozostały cukier zmiksować i wyłożyć na rabarbar. Tiramisu wstawić do lodówki na co najmniej 1 h. Przed podaniem posypać dobrym kakao. Marcepan doskonale pasuje do kremu i świetnie zastępuje migdałowe Amaretto
Kulinarny karnet Christopherauroczych malutkich buteleczkach. Przyznam się, zę w ciągu 30 minut byłam w tym sklepie dwa razy! Są i zupy... przy kasie możemy skusić się na czekolady np. toffi, limonkowe, migdałowe czy kremy do deserów, szybka obsługa, świetny klimat, dania możecie wziąć na wynos, zjeść w lokalu lub na zewnątrz. Ceny, bagietki około 3,5 euro, piwo Kriek - typowe belgijskie piwo
Moja smaczna kuchniaszkl mleka Składniki wymieszaj w misce i smaż na oleju rzepakowym. dżem z dyni przepis znajdziesz tutaj Racuchy podałam na dżemie z dyni, z pokrojonym mango i płatkami migdałowymi. Polałam miodem! Smacznego
SMYKWKUCHNImąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do podłużnej keksówki, a jego wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ciasto około 50 minut. Najlepiej jest zrobić test suchego patyczka,jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, ciasto jest już upieczone
Kulinarne przygody Gatitypapierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 30-40 minut
Kulinarne przygody Gatitygorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Salonik smakówupieczeniu przestudziłam Zrobiłam kruszonkę z podanych składników 3 białka ubiłam na pianą z 1/2 szklanki cukru, dodałam migdały i rum, posmarowałam tym schłodzone ciasto Na wierzch masy migdałowej wyłożyłam umyte, osączone jagody i posypałam kruszonką Piec dalej przez 30 min. w temp. 200 stopniach C. Przepis znalazłam w starych notatkach kulinarnych.W ten sposób pożegnałam tegoroczny sezon na jagody... "Owoce
Proste Potrawyoddzielnie 3 cienkie placki ( blacha 25x34).Masa serowa:90 dag zmielonego sera3?4 szklanki mleka1 i 1/2 szklanki cukruok. 7 dag masła3 żółtka3 czubate łyżki mąki ziemniaczanejkilka kropel olejku migdałowego i waniliowego, rodzynki Ser wymieszać z cukrem i żółtkami, zagotować. Mieszając dodać masło, rodzynki i oejek. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem i wlać do gotującej się masy. Dokładnie wymieszać. Gorącą
Praktyczna plKolejna konfitura z wiśni. Miałam jeszcze troszkę malin, więc postanowiłam je dorzucić. Dodałam jeszcze odrobinę migdałowego likieru amaretto. Okazało się to doskonałym połączeniem:) Dzięki malinom konfitura jest niezwykle aromatyczna i ma piękny kolor... Składniki:2 kg wiśni, 1 kg malin, 1 i 1/2 kg cukru, 3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Wiśnie umyć, wypestkować, połączyć z malinami, zasypać cukrem. Gotować godzinę
Z miłości do słodkościdyni pasują także inne przyprawy: kumin, imbir, kolendra. Sok z limonki, można zastępować sokiem z pomarańczy.Do zupy proponuję prażone migdały.Na patelnię wsypać 2-3 łyżki płatków migdałowych. Prażyć, pilnując by migdały się nie przypaliły.Migdały możemy zastąpić ziarnami dyni. Smacznego
kolorowotorcikowoPasja Patki Babka na kolorowo Pełny talerz Babka czekoladowa z chili Sękacz-domowy PIN-UP CAKE Babka drożdżowa z nutella i czekoladą Cytrynowe babeczki z żurawiną i rozmarynową glazurąBabka migdałowa Pommes a la cannelle Babka cytrynowa Babka waniliowa z cytrynowym lukrem i malinami Pysznostki Babka pomarańczowa Babka czekoladowa Ramydada Czekoladowe muffiny Red Hot Chili Cake Biszkoptowa babka wielkanocna Sama złodycz
Moje domowe kucharzenie