taki rabarbarowy wypiek - prosty, bez żadnej filozofii, ale koniecznie na filo:) A jeśli macie ochotę na rabarbar w innej wersji, polecam zamieszczone zeszłego lata przepisy na: Migdałową tartę z rabarbarem - klik Krem kokosowy z rabarbarem - klik Lody rabarbarowe z imbirem - klik RABARBAR NA CIEŚCIE FILO 1 opakowanie gotowego mrożonego ciasta filo 3-4 łyżki stopionego
KUCHARNIAłyżeczki mielonego kardamonu 2 jajka lekko ubite 700 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej) 100 g masła w temperaturze pokojowej 50 g rodzynek (pominęłam, bo nie lubimy;) 30 g płatków migdałowych opcjonalnie do wieńca - cynamon, cukier do posypania i 2-3 łyżki masła Do miski wlać mleko i dodać drożdże. Wymieszać. dodać sól, cukier, kardamon i 3/4 ilości jajek (resztę
KUCHARNIAczasie zmyć ciepłą wodą. Po tym zabiegu skóra będzie gładsza, odżywiona i miękka. Maseczka polecana jest do każdego typu cery ze szczególnym naciskiem na skórę kobiet kochających czekoladę. MIGDAŁOWO-MIODOWY PEELING DO TWARZY ALMOND&HONEY FACE SCRUB 1 garść mielonych migdałów 1 garść soli morskiej 2 łyżki miodu Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Stosować według potrzeb. MIODOWO
KUCHARNIAzawsze przy sobie. To na wypadek, gdyby naszła Was nagła ochota na coś pysznego. 200 g kaszy jaglanej szczypta soli kilka łyżek mleka (opcjonalnie) 0,25 szklanki płatków migdałowych 0,25 szklanki kandyzowanego selera 0,25 szklanki kandyzowanej pietruszki 0,25 szklanki syropu klonowego lub syropu z agawy garść jagód goji Kaszę prażymy na suchej patelni, potrząsając delikatnie
KUCHARNIAmleka 50 g rodzynek - u mnie rodzynki bursztynowe marki Bakalland 500 ml soku pomarańczowego 100 ml śmietanki 30% laska wanilii opcjonalnie płatki migdałowe łyżka masła do wysmarowania formy Wykonanie: Ser zmiksować z 3 łyżkami cukru i mlekiem ( ilość zależy od użytego twarogu ) na gładką, gęstą masę.Do masy serowej dodać rodzynki - wymieszać
kolorowotorcikowopyszny Składniki Kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 50g cukru pudru Cytryna Sól Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 250g masła 300g cukru 40g płatków migdałowych 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce. z niej skórkę Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową
w mojej kuchnipowstały krem mieszamy z płatkami owsianymi. Odstawiamy na około 1 godzinę aby płatki nasiąkły. Powstałą masę przekładamy do kokilek, do środka wkładamy truskawkę, kostkę czekolady itp, posypujemy cukrem, płatkami migdałowymi, polewamy miodem- co kto lubi. (Ja do tego celu wykorzystałam truskawki, a wierzch posypałam cukrem pomarańczowym.) * z powodzeniem możemy zwiększyć ilość owoców ** zamiast miodu możemy wykorzystać cukier, cukier trzcinowy, syrop
Zapiski Młodej Żonyłyżkami soku z pomarańczy. Zapiekaj 35- 45 minut ( w zależności od wielkości roladki)w temp. 220 stopni C! SZPINAK świeże liście szpinaku zblanszuj wrzątkiem, dopraw solą (ewentualnie posyp płatkami migdałowymi) lunch box: - 4 kluseczki szpinakowe - 1/2 roladki - 2 garście przygotowanego szpinaku - kiełki lucerny bądź rzodkiewki SMAKOWAŁO? ;-)) PODAJ DALEJ! Zapraszam na mojego Facebooka! SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIKasza jaglana na śniadanie Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej; 2 szklanki wody; 2 łyżki wiórków kokosowych; 1 łyżeczka oleju kokosowego; 1 łyżeczka miodu; 2 łyżeczki cynamonu; 1 łyżka płatków migdałowych; 1 granat. Zaczynamy ! Do garnka wlewam wodę, kiedy się zagotuję wsypuje wiórki, cynamon oraz przepłukaną kaszę. Zmniejszam ogień i gotuję 15 minut. Po tym czasie wyłączam i czekam aż wchłonie
Życie na widelcusmaczne! Angel food cake 6 białek 1 łyżeczka kamienia winnego, u mnie łyżeczka octu winnego szczypta soli 130 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 60 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych cukier puder i woda by sporządzić lukier wiórki kokosowe do posypania Białka umieszczamy w misie miksera z kamieniem winnym. Ubijamy
Dzieje kuchennej Wiewióryprzyprawę do piernika. Powstałe ciasto przekładamy najlepiej na blachę do muffinów wyłożoną papilotkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. w temp.170 stopni. Na każdej muffince odrobina migdałowej bitej śmietany na życzenie Dominiki
Kuchnia w opałachszklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki migdałowej (jeśli nie macie może być całość z mąki pszennej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka soli około 30 obranych migdałów A jak to zrobić: Ze wszystkich składników(oprócz migdałów
Kuchnia w opałachbiałej czekolady 80 g masła 1/3 szkl. cukru 2 jajka 3/4 szkl. mąki szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 laski wanilii 1/2 szkl. płatków migdałowych A jak to zrobić: W rondelku roztopić masło i rozpuścić w nim 150 g czekolady. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i sodę. Dodać miąższ z laski wanilii, jajka, oraz ciepłą czekoladę
Kuchnia w opałachminor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Pyszne, twarde, podwójnie wypiekane migdałowe ciasteczka rodem z Florencji, a dokładnie z miasteczka Prato. We Włoszech, cantuccini są zwykle podawane po obiedzie, w towarzystwie małego kieliszka mocnego deserowego wina Vin Santo, w którym macza się
maniapieczeniaMocno chrupiące, karmelowo - migdałowe, delikatnie słonawe wnętrze i mleczna czekolada... To szwedzki batonik Daim. Taki sam od ponad 60 lat. Znany i lubiany na całym świecie. Trudno go porównać z innym batonikiem bo po prostu nie ma drugiego takiego jak on... Wyśmienity, wyjątkowy, rozpływający się w ustach, jedyny w swoim rodzaju... Tylko to przychodzi mi do głowy :-) Batoniki Daim
maniapieczenia