urozmaicić dodatkami. Cukier Pani Kasia zastąpiła ksylitolem, syropem klonowym, syropem z agawy, miodem, syropem daktylowym i cukrem kokosowym. Mąkę białą na kukurydzianą, ryżową, owsianą, gryczaną, kokosową i migdałową. Tłuszcz ograniczyła tylko do jednego, do oleju kokosowego :-). Książka podzielona jest na rozdziały: O rety, omlety! - rewelacyjny rozdział pełen przepisów na omlety, kolorowe, z dodatkami, budyniem, takie do zjedzenia
kruche babeczkimaku mielonego 2 łyżeczki masła 1 łyżka rodzynek (ewent. lub orzechy) 2 i 1/2 łyżki miodu 5-6 łyżek gorącej wody lub mleka 3-4 krople esencji migdałowej (niekonieczne) plus 2 łyżki maku do trzeciego rulona/wałeczka ( tutaj zachęcam abyście zamienili te 2 łyżki maku na 1 płaską łyżkę kakao, będzie ładniej wglądała, ja tak zrobię następnym razem
Gotowanie...to proste !trójkę. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie w tych pięknych dniach tyle szczęścia co my! Składniki: CIASTO: 100 g migdałów bez skórki (mogą być płatki migdałowe) 200 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być mąka pszenna) 150 g masła 70 g ksylitolu (może być zwykły cukier) 1 jajko (s) Migdały zmielić liub rozdrobnić w malakserze. Składniki
coolinarnybyć płatki, np. z quinoa, jaglane, ryżowe. Zamiast płatków można dodać mąkę. Gryczana dobrze sprawdzi się w wersji wytrawnej. Ryżowa lub kukurydziana pozostanie neutralna. Może być też kokosowa lub migdałowa. Może być każda, jaką tylko macie pod ręką. 1 łyżka gwarantuje, że omlet pozostanie puszysty, 2 łyżki – że będzie mniej puszysty, a bardziej zwarty. Co jeszcze możemy dodać
Kucharzycaczerwonych mięs. Składniki: ćwiartka dużej główki czerwonej kapusty łyżka cukru płaska łyżeczka soli Sos: 4 łyżki octu jabłkow ego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju (np. migdałowego) pół puszki mandarynek z puszki 1/3 szklanki soku z mandarynek 3 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę posiekać, włożyć do garnka zalać wrzątkiem
Czerwień i błękitrabarbarem oraz granoli orzechowej . Składniki: – 200g płatków owsianych (bezglutenowych) – 2 jabłka – 60g sezamu – 60g słonecznika – 2-3 łyżki miodu/syropu klonowego – garść płatków migdałowych – garść nerkowców – garść orzechów włoskich – garść orzeszków ziemnych – 1 łyżeczka cynamonu – szczypta soli Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Nerkowce i orzechy włoskie siekamy
Be Fit Be Strongpieczenia - szczypta soli Krem: - 2 serki mascarpone (po 250g) - 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4 łyżki cukru pudru - esencja cytrynowa - barwnik zielony Dodatkowo do dekoracji: - orzeszki pistacjowe - prażone płatki migdałowe - listki koniczyny * 50 sztuk, z tego: - 24 minimuffiny - 18 babeczek - 8 o kształcie róży Liście szpinaku (bez ogonków) miksujemy porcjami na bardzo gładką masę, dodając po trochu olej
mojewypiekiinietylkoBudyń jaglano-czekoladowy z daktylami i pomarańczą Składniki: 10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej 2-3 łyżki kakao 10 łyżek soku z pomarańczy 6 łyżek mleka roślinnego (u nas mleko migdałowe) 6 suszonych daktyli 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta cynamonu 2 łyżki miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dekorujemy plastrem pomarańczy i posypujemy wiórkami kokosowymi. Autor: Córka
Moja Mama Gotujepierniczki, odpowiedni czas pieczenia to góra 8 minut. Dekorujemy według uznania. Ja osobiście nie przepadam za gotowymi polewami i sztucznymi barwnikami. Używam zazwyczaj suszonych bakalii: nasion słonecznika, dyni, płatków migdałowych i kokosowych, suszonej żurawiny oraz ewentualnie srebrnych dekoracyjnych kuleczek. Polewę lukrową też przygotowujemy sami: pół cytryny i cukru pudru ile się uda wkręcić. Gotowymi pierniczkami dzielimy się ze Wszystkimi
Moja Mama Gotujemasła 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 małe jajko szczypta soli Masa marcepanowa 100g mielonych migdałów 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka śmietanki kremówki szczypta kardamonu 1 kropla olejku migdałowego 30-40ml wody Śmietana 300ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 1 płaska łyżka cukru pudru Sposób przyrządzenia: Bułeczki: 1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (Podgrzej mleko z cukrem i drożdżami, do momentu
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszybko, na wyjątkowe okazje). Pierwszym rozdziałem są podstawy, gdzie znajdziemy wskazówki dotyczące zamienników, podstawowe przepisy na produkty, których będziemy używać do przygotowania słodkości z książki (mleko kokosowe, migdałowe, jaglane, bita śmietana, jogurt kokosowy, lukier, aquafaba itd). Autorka zachęca nas do eksperymentowania, ponieważ dzięki temu nabierzemy wprawy. Mamy się nie zrażać tym, że coś nam nie wyjdzie, bo czasem
kruche babeczkisłodziwa szczypta soli nasionka z połowy laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu z wanilii (ewentualnie cynamon, kardamon) garść mrożonych owoców płaska łyżeczka skrobii z tapioki/ziemniaczanej/kukurydzianej łyżka prażonych płatków migdałowych Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy ksylitol, sól i przyprawy, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do zagotowania. W tym czasie owoce wrzucamy do osobnego garnuszka, dodajemy 1 łyżkę wody i dusimy
Zawsze głodna!kremem jak w książce, mimo to wyszło smacznie. Florentynki bakaliowe. Składniki; pół szklanki rodzynków pół szklanki suszonych śliwek garść orzechów laskowych 4 suszone brzoskwinie garść suszonych daktyli garść płatków migdałowych pół szklanki suszonych moreli 15 dag masła 5 łyżek cukru kryształu 3 łyżki śmietany 36% Przygotowanie; Wszystkie bakalie pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, dodać cukier i mieszając
Radość kipiąca uśmiechem.jajka -> 3-4 łyżki mąki -> 1 miarka białka -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> 1 serek homogenizowany -> ½ brzoskwini -> Jagody mrożone -> 1 łyżeczka płatków migdałowych Wykonanie: Mleko należy zblendować dokładnie ze szpinakiem. Zawartość wymieszać z jajkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dosypujemy białko i mieszamy na jednolitą masę, która wylewamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!przepis na przepyszny chlebek bezglutenowy o smaku czekoladowo- porzeczkowym! Składniki (na formę keksową o wymiarach 20 cm x 10 cm): 250 gram mieszkanki mąk bezglutenowych (50 gram mąki migdałowej, 100 gram mąki jaglanej, 100 gram mąki owsianej lub gotowy miks mąk) 4 łyżki dżemu 100% z owoców czarny bez 6 łyżek oleju rzepakowego 2 jajka
Mango Papaja