podudzia z kurczaka. Składniki marynaty: łyżka oleju, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki tymianku, łyżeczka soli, łyżeczka czosnku po staropolsku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Składniki marynaty łączę i dokładnie nacieram mięso. Odkładam do lodówki, najlepiej na noc. Kurczaka przekładam do woreczka do pieczenia razem z zalewą. Piekę przez godzinę(...)stopniach, następnie rozcinam woreczek i piekę kolejne 30 minut, aż mięso się zarumieni
JejKuchniarozgrzewa w chłodne dni. Co prawda latem też mi zdarza się ją ugotować... U mnie obowiązkowo musi zawierać sporo majeranku, warzyw, podsmażonego boczku oraz posiadać aromat wędzonki. Pycha! mięso wędzone na wywar (użyłam wędzonego udka) 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek 150g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula(...)ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól, pieprz Zasmażka (opcjonalnie): 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła/oleju Groch (*) namoczyć w zimnej wodzie. Ugotować wywar na mięsie wędzonym (**) - z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić groch i całość podgotować około 20 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek pokroić w kosteczkę
Di gotujełyżki koncentratu pomidorowego 1,7 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia, warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy dalej. Pieczarki oczyszczamy(...)mąką i dokładnie mieszamy. Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 15 min na dużym ogniu, następnie płomień zmniejszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paski paprykę, przyprawy i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitcheninnego jak swojego rodzaju nazwijmy to wrap z tortilli, która zazwyczaj jest grillowana lub ocieplana na patelni czy parze, z nadzieniem. Nadzienie takie typowe dla Meksyku to mięso, fasola i, albo ryż, albo frytki. W Ameryce buritto można kupić niemalże ze wszystkim, wersja wege, fit, z różnymi rodzajami mięs, ryb i dodatków mocno odbiegających od tradycyjnej wersji burito. Sama(...)zaczęli szukać pana Juana Mendez, jako"jedzenia z buritto" (jedzenia z osiołka). Oryginalne burito można nabyć w Ciudad Juarez, są zazwyczaj małe, cienkie z ubogą liczbą składników głównie mięsem, fasolą i ziemniakami. Można je nabyć w wersji łagodnej po czysty ogień- salsa verde (dla tych, którzy lubią poczuć moc heheh). Także dziś u mnie mocno naciągane buritto
SMYKWKUCHNImarchewka pietruszka seler por sól pieprz ziele angielskie listek laurowy cebula natka pietruszki i kperek W garnku nastawiamy wodę, ok 4l. wkładamy jarzyny i doprowadzamy do wrzenia, tedy wkładamy mięso (do wrzątku , gdyż wtedy nie wydziela ono krwi i nie trzeba zbierać szumowin) Gotujemy bardzo długo na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie .. ok 3 godziny. W tym czasie gotujemy(...)kilka ziemniaków w całości lub tradycyjnie makaron. Przed podaniem pokrojone ziemniaki zalewamy rosołem i dodajemy na talerz jarzyny i porcję mięsa. Posypujemy natką pietruszki i koperkiem. Rosół z ziemniakami to potrawa z kresów , moja babcia taki często gotowała i bardzo wszystkim smakował
Gotowanie jest łatweKresowe kotlety ziemniaczane z twarogiem są super zamiennikiem dla mięsa na naszym talerzu. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, pyszne i mega sycące. Nadzienie oczywiście można zmienić na pieczarki, suszone pomidory, mięso czy szynkę z żółtym serem. Ogranicza was tylko wyobraźnia. Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się z bliskimi. Składniki na 4-6 porcji: 800 g ziemniaków 1 jajko(...)Farsz: 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 cebula sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do mięsa lub zmielić w maszynce i odstawić do ostygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Twaróg wymieszać z zeszkloną cebulką, jednym jajkiem, szczyptą soli i pieprzem
Dominacja smakujajka 10-12 cienkich plastrów boczku szczypior z 3 dymek 1 większa pierś z kurczaka 100 g sera z niebieską pleśnią dodatkowo: sól, pieprz, słodka papryka - do przyprawienia mięsa 2-3 łyżki soku z cytryny do skropienia awokado Kurczaka przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, żeby mięso przeszło przyprawami. Sałaty pokroić lub porwać(...)patelni. Powinny powstać chrupiące kawałki. Można je pokruszyć na mniejsze części. Rozgrzać patelnię grillową i na niej opiec pierś z kurczaka, po kilka minut z każdej strony. Po upieczeniu mięso odstawić z ognia na kilka minut, a następnie pokroić w większą kostkę. Wszystkie składniki układać warstwami na półmisku lub w dużej misce. Podawać z sosem vinaigrette i dodatkowo z chrupiącymi
Codzienna kuchnia niecodziennaMoim ostatnim daniem z kokilek jest chicken pot pie. Podchodziłam do niego z małą rezerwą, spodziewając się nijakości w smaku. Na szczęście nie miałam racji. Mięso z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, zapiekane pod kruchym, maślanym ciastem zaskoczyło moje kubki smakowe. Zdecydowanie na plus. Po przebiciu widelcem wierzchu, uderza nas bardzo przyjemny zapach, a maczanie ciasta w sosie to wartość(...)oraz marchew z groszkiem (nie trzeba wcześniej rozmrażać). Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie do warzyw dosypać mąkę, wymieszać, wlać szklankę bulionu (w którym gotowało się mięso), słodką śmietankę, wymieszać i dusić aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodać pokrojone w kostkę mięso, doprawić tymiankiem, pieprzem oraz ewentualnie solą. Wymieszać. Nadzienie podzielić na 4 kokilki. Ciasto podzielić
zadanie-gotowanieosoby: kaczka jabłko czerwone wino sól pieprz majeranek ząbek czosnku Kaczkę wyfiletować. Z korpusu i tego, co zostało, ugotować rosół. Skórę ponacinać w kratkę uważając, żeby nie skaleczyć mięsa. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Nagrzać piekarnik do 200°C bez termoobiegu. Patelnię postawić na ogniu, po chwili położyć kaczkę skórą do dołu. Smażyć, aż ładnie się zarumieni. Odwrócić, znowu smażyć(...)przyrumienienia. Jeżeli na bokach filetów widać surowe mięso, postawić filet na boku i smażyć, żeby całość zamknąć. Przyrumienione mięso przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika na nie dłużej, niż 10 minut. Na patelnię po kaczce wrzucić obrane i pokrojone w plasterki jabłko. Poddusić. Dodać czosnek – całe ząbki zgnieść tylko nożem, żeby potem łatwiej było wyjąć z patelni. Podlać
stajnia gołębie od kuchnilimonki, białe krążki to trawa cytrynowa, poniżej szalotka, a w lewym dolnym rogu czosnek i papryczki. Poniżej widzicie składniki na pad thaia czyli smażony makaron ryżowy z dodatkiem warzyw, mięsa- u mnie akurat krewetki i jajka. Spójrzcie tylko na te piękne krewetki! Zaczynamy od smażenia tofu, potem dodajemy krewetki. Następnie makaron, który był wcześniej moczony w ciepłej wodzie(...)produkt, którego nie da się niczym innym zastąpić- to ciężko opisać, ale nadaje daniom takiej nietypowej słodkości, nieosiągalnej dodaniem zwykłego cukru. E voila! :) Na przystawki przygotowywaliśmy sakiewki z mięsem z kraba oraz spring rollsy- koniecznie musicie ich spróbować ! :) Spring rollsy i sakiewki owinięte są papierem ryżowym, który był mrożony i jest w postaci bardzo cienkiego ciasta np. na makaron
Czerwona Porzeczkaprostu pokrojonego na cząstki, wycisnąć z niego sok (z jednego owocu uzyskacie ponad szklankę pysznego soku), albo wykorzystać jako dodatek podczas gotowania. Nam bardzo odpowiada azjatycki sposób przyrządzenia mięsa z ananasem – szybko smażone z dodatkiem warzyw i ryżu. Danie smakuje niesamowicie i jest bardzo proste w przyrządzeniu. Gorąco polecamy. Do stworzenia tego przepisu zainspirował nas blog wholeandheavenlyoven.com . Składniki: Polędwiczka(...)plasterki, obrany imbir w zapałkę. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy najpierw cebulę, po chwili czosnek, imbir i kilka sekund później polędwiczkę. Mieszamy i smażymy na mocnym ogniu, aż mięso straci czerwony kolor. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Krok 3 Dodajemy ananasa. Smażymy chwilę aż owoc puści sok. Dodajemy odcedzony brokuł i paprykę oraz posiekaną papryczkę chilli. Mieszany. Dodajemy łyżkę
Niedzielny kucharzżeby zobaczyć co ciekawego jest w asortymencie. Zwróciliśmy uwagę na stosunkowo taniego świeżego ananasa i świeże krewetki w bardzo atrakcyjnej cenie. Ponieważ wciąż brakuje nam zaufania co do jakości mięsa w dyskontach, ominęliśmy to stoisko, kierując się do ryb. Kupiliśmy dwa świeże pstrągi i dwa wędzone (tuszki, nie całe ryby). Potem przejrzeliśmy internet w poszukiwaniu ciekawych pomysłów i przepisów, spisaliśmy(...)każdym sklepie na półce stoi nieśmiertelna maggi, nafaszerowana chemią, a nie ma sosu sojowego o obniżonej zawartości soli. Generalne jednak jesteśmy zbudowani zaopatrzeniem w lokalnych sklepach. Wędliny i mięso w takiej Limanowej są lepszej jakości niż w Warszawie. Lista zakupów Polędwiczka Krewetki mrożone 300 g 2 świeże pstrągi 2 wędzone pstrągi Mango Ananas Mała czerwona kapusta Brokuł Czerwona papryka Imbir
Niedzielny kucharzprostu pokrojonego na cząstki, wycisnąć z niego sok (z jednego owocu uzyskacie ponad szklankę pysznego soku), albo wykorzystać jako dodatek podczas gotowania. Nam bardzo odpowiada azjatycki sposób przyrządzenia mięsa z ananasem – szybko smażone z dodatkiem warzyw i ryżu. Danie smakuje niesamowicie i jest bardzo proste w przyrządzeniu. Gorąco polecamy. Do stworzenia tego przepisu zainspirował nas blog wholeandheavenlyoven.com . Składniki: Polędwiczka(...)plasterki, obrany imbir w zapałkę. Na mocno rozgrzany olej wrzucamy najpierw cebulę, po chwili czosnek, imbir i kilka sekund później polędwiczkę. Mieszamy i smażymy na mocnym ogniu, aż mięso straci czerwony kolor. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego. Mieszamy. Krok 3 Dodajemy ananasa. Smażymy chwilę aż owoc puści sok. Dodajemy odcedzony brokuł i paprykę oraz posiekaną papryczkę chilli. Mieszany. Dodajemy łyżkę
Niedzielny kucharzjest makaron z indykiem i fasolką szparagową. Robimy je kiedy chcemy coś zjeść na szybko, ale zdrowo. Porcja dla 2-3 osób :) Składniki: 200 g makaronu świderki 250 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 150 g mrożonej fasolki szparagowej parmezan oliwa z oliwek sól 1/2 łyżki pieprzu Przygotowanie : Makaron gotujemy tak jak jest podane na opakowaniu. Cebulkę kroimy(...)średnią kostkę, solimy i szklimy na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i jeszcze chwilkę smażymy na średnim ogniu. Kiedy fasolka będzie prawie gotowa dodajemy mięso, pieprzymy i czekamy aż się podsmaży. Nasz ugotowany makaron wykładamy na talerz i przykrywamy mięsem z warzywami. Na sam koniec posypujemy parmezanem według uznania. Smacznego
Dominacja smakumakarony i mogłabym je jeść codziennie, a tym bardziej spaghetti bolognese. Jedno z moich ulubionych dań. Nie jestem zwolenniczką kupnych sosów, dlatego w tym przepisie nie spotkasz makaronu z mięsem polanego mazią ze słoika. Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych 300 g mięsa mielonego z indyka 300 g makaronu spaghetti 30 g tartego parmezanu 1 ząbek czosnku 1 mała cebula(...)sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek siekamy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną soli. Po chwili dodajemy mięso, cały czas mieszając i starając się rozdrobnić je jak najbardziej. Dodajemy słodką paprykę, oregano, sól i pieprz (według uznania). Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu około
Dominacja smaku