mięso - 63110 przepisów (strona:989/4208)

Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu 181

patelnię. Smażymy go na średnim ogniu, aż się całkowicie rozmrozi. Wtedy dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i masło. Smażymy, aż woda całkowicie odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek. Każdą z piersi delikatnie rozbijamy (tak jak na kotlety) i doprawiamy solą i pieprzem. Ser dzielimy na pół. Na każdą pierś nakładamy około 2 łyżek(...)szpinaku, rozsmarowujemy go, układamy na nim ser i zawijamy ściśle w roladkę. Mięso spinamy wykałaczką lub owijamy sznurkiem. Tak przygotowane roladki obsmażamy na tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ognień na średni i przykrywamy. Mięso dusimy około 40 minut, co jakiś czas je obracając i dolewając odrobinę wody. Do pozostałego szpinaku dodajemy surowy

PatiGotuje
Poniedziałek: Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki 190

łyżką suszonego czosnku. Krok 7 Wyciągnij upieczonego kurczaka i zaczekaj, aż trochę ostygnie. Wyjmij kości z udek (to operacja prosta do przeprowadzenia: natnij udko wzdłuż kości, od której oddzielasz mięso). Kurczak powinien być na tyle dobrze wypieczony, żeby mięso łatwo odchodziło. Pokrój mięso na zgrabne kąski, raczej mniejsze niż większe. Obierz bataty ze skórki i pokrój na ładne sześciany. Otwórz

Niedzielny kucharz
Środa: Kalafiorowa shepard’s pie 216

pudding. Po przestygnięciu zastyga w dającą się zgrabnie pokroić w zwarte, przypominające torciki kwadraty. Ps. Prawidłowa nazwa tej zapiekanki to Cottage pie, ponieważ sos zrobiony jest na bazie mięsa wołowego. Podstawą Sheperd’s pie jest jagnięcina. No, ale nie bądźmy już takimi ortodoksami:) Składniki: Sos 500 g mielonej wołowiny 2 marchewki 2 pietruszki 1 gałązka selera naciowego lub kawałek(...)dwie łyżki masła klarowanego lub oleju. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na gorący tłuszcz mieloną wołowinę. Mieszamy drewnianą szpatułką, oddzielając od siebie mielone, by rozpadło się na drobne kawałeczki. Kiedy mięso podsmaży się i zbrązowieje przekładamy je do miski. Przygotowanie sosu do shepard’s pie. Krok 3 Na tę samą patelnię, na tłuszczyk wytopiony z wołowiny, wysypujemy posiekane warzywa

Niedzielny kucharz
Wtorek: Gryczotto z kaczką i orzechami 200

Kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi orzechami i stanowi świetny podkład do soczystego mięsa. Idealne na lunch do pracy. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: ok. 18 zł Nazwa tego dania może wydać się pretensjonalna, bo to przecież zwykła kasza z niepotrzebnym pozowaniem na cudzoziemskie danie Może i tak, ale niezależnie od nazwy(...)jest to danie proste a zarazem wykwintne, aromatyczne i bardzo smakowite. Miękka kasza ugotowana na sypko miesza się z chrupkimi kawałkami orzechów, stanowiąc doskonały podkład do soczystego mięsa. Nasze gryczotto podaliśmy na dwa sposoby: z pieczoną kaczką i z rybą. Filet z kaczki upiekliśmy w niedzielę przy okazji przygotowywania obiadu. Ale można ją równie łatwo i szybko usmażyć w czasie

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 183

planem w ręce, wykorzystujemy wszystkie składniki, nic się nie marnuje. Zobaczcie też co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Zestaw lanczowy jest mocno zróżnicowany: jest dużo warzyw, ale też mięsa – i wołowina i drób – oraz dwie kasze i ryba. Mimo rozmaitości przepisy dobraliśmy tak, aby dania można było gotować równocześnie, podczas jednej niedzielnej sesji w kuchni, później zapakować(...)znajdziecie w nim m.in. kalarepkę, rzepę, rzodkiewki i selera naciowego. Lista zakupów (ilość dla dwóch osób, które sporo jedzą, ale pamiętajcie – można mrozić): Polędwica z dorsza 500 g Mięso mielone wołowe 0,5 kg Skrzydełka z kurczaka 1,5 kg Filet z kaczki 0,2 kg Kasza gryczana Drobny makaron Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce

Niedzielny kucharz
Co można zrobić z resztek kurczaka – przepis na zupę pho 263

szkielet upieczonego kurczaka, kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych zup. Nie wyrzucamy obranych z mięsa kostek i korpusów, ale ponownie je przetwarzamy, zamieniając w smakowite dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu. Czasem gotujemy na jego bazie rosół, żeby później(...)palnikiem lub grillujemy (jeśli mamy grill). Zeskrobujemy czarne, spalone fragmenty skórki i wkładamy do garnka. Dodajemy czosnek. Krok 2 Na warzywach umieszczamy szkielet z upieczonego kurczaka, obrany z mięsa i zalewamy zimną wodą. Co można zrobić z resztek kurczaka? Na bazie tych kości powstanie bulion. Do garnka dodajemy obrany, posiekany imbir (najłatwiej obrać imbir łyżeczką do herbaty, ściągając skórkę) oraz

Niedzielny kucharz
Karmel wietnamski 168

też doskonałym dodatkiem do grillowanej cykorii, bo podobnie jak ona jest słodko-gorzki. Razem stanowią wyjątkowy duet. Karmel wietnamski znajduje jednak przede wszystkim zastosowanie jako przyprawa do smażonych, grillowanych mięs. My wykorzystujemy go jako doskonały środek rewitalizacji mięsa z pieczeni. Ale nie tylko. Okazało się, że karmel wietnamski i mleko kokosowe potrafią zmienić w wyśmienite danie kawałek nudnego mięsa

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – przedświąteczna dieta 177

sporów co najmniej o jeden obiad, tym razem wszystko poszło jak z płatka – pełna zgoda ;-). Przy wybieraniu przepisów dużą inspiracją były dla nas wegańskie i wegetariańskie blogi. Chociaż mięso stanowi ważny składnik w naszej kuchni, to w diecie warzywnej bardzo podoba nam się pomysłowość w łączeniu różnych składników. Na koniec zgodziliśmy się też, że wszystkie dania były naprawdę dobre(...)sióstr Hemsley ( hemsleyandhemsley.com ), tyle że u nich jest w wersji wegetariańskiej. Postanowiliśmy dodać do warzyw krewetki, żeby danie było bardziej treściwe. Poza tym po prostu uwielbiamy krewetki, których jędrne mięso doskonale kompan się z surowymi, chrupiącymi warzywami. Przepis na warzywne spaghetti z krewetkami i awokado. Środa – Kaszotto z pieczonymi burakami i kozim serem Jak mawiają Amerykanie: buraczek i kozi

Niedzielny kucharz
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 179

możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą zrobił teść. Nadzienie enchiladas jest kwestią dość dowolną, w placki pszenne można(...)minut. Na koniec doprawiamy octem i solą (jeśli bulion był solony, ostrożnie z solą). Krok 2 Nadzienie. Siekamy cebulę i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Chwilę smażymy. Mięso siekamy na małe kawałki i dodajemy do cebuli. Znów chwilę smażymy, głównie po to, żeby mięso się ogrzało. Dodajemy posiekaną zieleninę. Zdejmujemy z ognia. Krok 3 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni

Niedzielny kucharz
Niedziela: Kurczak w cytrusach z ziemniakami Hasselback 217

smaczny. Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy w towarzystwie pieczonej brukselki i ziemniaków Hasselback – to kolejny godny polecenia(...)gładką masę. Nie musi powstać z tego krem jak do ciasta. Składniki mają się po prostu połączyć w całość bez grudek. Podważ skórkę kurczaka na piersiach, wciskając palce między mięso a skórę i robiąc kieszenie na masłowo-ziołowy farsz. Najlepiej zabrać się do tego od strony szyi. Wciśnij pod skórę pastę ziołową i rozsmaruj, żeby pokryła jak największą powierzchnię mięsa

Niedzielny kucharz
Saltimbocca alla romana z indyka 207

domowym zaciszu! Składniki: 2-3 sznycle z indyka 10 listków szałwii plasterki szynki parmeńskiej masło 150 ml białego wtrawnego wina sól, pieprz Wykonanie: sznycle z indyka rozbić tłuczkiem do mięsa pod płatem folii spożywczej na grubość około 0,5 mm. Poporcjować na małe kawałki. Mięso pospolić i oprószyć pieprzem na każdym plasterku mięsa ułożyć przycięty kawałek szynki i listek szałwii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krokiety z gyrosem 396

TUTAJ , około 5 sztuk, resztę ciasta zostawiamy, będzie nam jeszcze potrzebne *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Pieczarki i cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy razem na niewielkiej ilości oleju *** *** Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i jeszcze przez chwilę smażymy ciągle mieszając *** *** Na patelnie(...)dokładamy mięso, wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wystudzenia *** *** Do zimnego farszu dokładamy starty lub drobno pokrojony ser żółty oraz posiekaną zieloną pietruszkę, mieszamy *** *** U dołu każdego naleśnika układamy porcję farszu *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie całego naleśnika od dołu do góry, tworząc krokiety. Z podanych składników wyszło mi 5 sztuk *** *** Pozostałe ciasto naleśnikowe rozrzedzamy odrobinę wodą

Blog z Apetytem
Bitki wołowe z kluskami śląskimi i buraczkami 293

Wołowina to mięso, które wymaga cierpliwości. Dziś zapraszam na bitki wołowe z kluskami śląskimi ( przepis na nie znajdziesz tutaj ) oraz buraczkami. Składniki: 2 kotlety w udźca wołowego porządnie rozbite 3 listki laurowe i 3 ziela angielskie 1 cebula olej do smażenia pieprz, sól do smaku na zasmażkę: masło i mąka pszenna Przygotowanie: mięso popieprz, nie sól teraz, bo będzie twarde(...)rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony, następnie usmaż na rumiano posiekaną w kostkę cebulę przełóż do garnka, dodaj ziele i liście laurowe, zalej wodą niewiele ponad poziom mięsa duś na małym ogniu pod przykryciem ok 3 godziny na ok 15 min przed końcem dodaj do garnka zasmażkę zrobioną z rozpuszczonego masła na patelni oraz z łyżeczki mąki razem zasmażonej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Jak zrobić żabie udka 312

Nawet te mniej typowe mięsa czy owoce morza coraz częściej pojawiają się w sieciach handlowych i tak natrafiłam ostatnio na żabie udka. To nie pierwszy mój kontakt z nimi, choć ich dostępność w sklepach jest ograniczona. Żabie udka doskonale nadają się na przystawkę, jest to bardziej potrawa do obgryzania niż zaspokojenia głodu. Zapraszam serdecznie na przepis. Polecane przepisy z owocami(...)sól, pieprz – do podania: cząstki cytryny, sałaty, Przygotowanie: Jeśli używasz żabich udek które były mrożone, powinieneś je najpierw rozmrozić i umyć pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć. Dopraw mięso solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące pszennej. Tak przygotowane udka smaż na patelni (na oleju rożlinnym lub oliwie do smażenia) przez 10-12 minut, obracając je aby przyrumieniły

nietylkopasta.pl
NUGGETSY W KRAKERSACH 184

Nuggetsy to świetna przekąska na imprezy jak również smaczny obiad. Składniki:   pierś z kurczaka paczka słonych krakersów jogurt naturalny bądź maślanka  sól,pieprz,czosnek,ewentualnie papryka Mięso pokroić w paseczki bądź większe kawałki ( w zależności czy chcemy serwować nuggetsy jako przekąskę czy mięsko na obiad). Do miski wlać jogurt,dodać 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,sól(...)pieprz,paprykę - wymieszać i włożyć mięso.Odstawić do lodówki na noc bądź na parę godzin. Krakersy pokruszyć,wysypać na talerz. Kawałki mięsa wyjmować z marynaty, obtaczać w krakersach. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180st.C ok 20-25 min. Moje nuggetsy podałam z domowym ketchupem, ale równie dobrze smakują z sosem czosnkowym

Niespełnione zdolności kulinarne