mięso - 63110 przepisów (strona:986/4208)

Mięsne pulpety w zalewie słodko-kwaśnej / Pulpety w occie 194

Zapraszam po przepis na pulpety w słodko-kwaśnej zalewie. Mięso w occie - wywołuje to zdziwienie i nie każdemu zasmakuje, polecam jednak zaryzykować, dla mnie są świetne. Podaje się je na zimno jako przekąskę, świetne pod kieliszek:).  Pulpety: 500g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 czerstwa bułka  1 jajko 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, vegeta(...)liści laurowych 10 kulek ziela angielskiego 1 duża cebula 1. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Odciskamy.  2. Mięso mielone łączymy z warzywami, natką pietruszki, bułką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i vegetą. Dokładnie ugniatamy, formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około

Szefowa kuchni
Szynka wieprzowa duszona w piwie 174

dość istotne. Nie były to zwierzęta z tuczu przemysłowego, lecz hodowane w małych gospodarstwach. Świnie te żyły dużo dłużej i mogły czasem mieć "zapaszek", wynikający również ze sposobu przechowywania mięsa. Teraz, gotowanie w sianie nie jest tak ważne, ale na pewno warto :)  szynka wieprzowa (u mnie kawałek o wadze 1,2 kg), 2 garście siana, piwo owsiane (u mnie(...)PINTA Express IPA, 500 ml), 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego, 2 listki laurowe, Szynkę zawinąć w ściereczkę, zawiązać. Siano włożyć do garnka, na nim ułożyć mięso, zalać zimną wodą.  Zagotować, zamieszać i drugi raz zagotować. Mięso wyjąć z serwetki, przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać przyprawy, wlać piwo i dusić do przykryciem do miękkości. Podawać

królestwo garów
139. Zapiekana pierś z indyka z warzywami pod śmietanową chmurką 225

danie na bazie piersi z indyka. Możemy je sobie sporządzić na obiad lub kolację (pomimo dodanej śmietanki jest to danie lekkie, a przez obecność warzyw pożywne). Wystarczy Wam kawałek mięsa, trochę warzyw, sprawny piekarnik i odrobina chęci. Zatem do dzieła kochani! :) Składniki: (dla 4 osób)  ok.600g piersi z indyka (lub kurczaka - co kto lubi:)) 2 średnie marchewki(...)parmezan tarty - do oprószenia dania natka pietruszki ryż lub kasza - 2 x 100g metalowa patelnia lub naczynie żaroodporne  Przygotowanie:  1. Całą pracę rozpoczynamy od zamarynowania piersi indyczej. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tniemy na polędwiczki (paseczki),smarujemy oliwą i oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Odkładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Kolejno obieramy warzywa

Symfonia Smaków
Mielone w pieczarkach 1463

również:). W dzisiejszej wersji kotlecikami nafaszerowałam pieczarki. Plaster sera na każdej z nich dodaje smaku. Polecam również na imprezową przekąskę na ciepło lub zimno! 15 pieczarek średniej wielkości 500g mięsa mielonego  1 czerstwa bułka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek  5 plastrów żółtego sera 1. Pieczarki myjemy, usuwamy korzenie(...)blaszki. Posypujemy z dwóch stron solą. 2. Bułkę moczymy w wodzie. Odciskamy, łączymy z mięsem, posiekanymi drobno czosnkiem i cebulą oraz przyprawami. 3. Z mięsa formujemy kulki wielkości otworów w pieczarkach, dociskamy je do środka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczarką do dołu. Każdy plaster kroimy na 4 części, układamy je na wierzch mielonych. Pieczemy przez 40 minut

Szefowa kuchni
Węgierski bogracz z ziemniakami 160

Dzisiaj zapraszamy Was na jednodaniowy, sycący posiłek, który doskonale rozgrzeje w chłodne dni. Węgierski bogracz to doskonała kompozycja mięsa wraz z warzywami. Całości doskonale dopełnia wędzona papryka, która wydobywa sam warzyw. Jest to idealne danie na zimowy obiad, a przy tym oszczędza nam sporo pracy przy zmywaniu ;) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 2h gotowania Składniki: Ok. 500g mięsa(...)brytfanka się nagrzeje wrzucamy posiekaną cebulkę i smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnek. Przekładamy całość do miseczki. Dodajemy pozostałą oliwę i masło. Obsmażamy partiami mięso na złoty kolor. Pod koniec smażenia doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką wędzoną. Dodajemy obsmażoną cebulę, całość podlewamy 1,5 szklanki bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy brytfankę i gotujemy około

Kolizje Smaków
Papryka faszerowana z kalafiorem 192

u0142adamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200\u00b0C na ok. 15 minut lub do momentu zrumienienia si\u0119 sera. Gotowe!\r"]} Papryka faszerowana z kalafiorem Składniki 4 papryki 200g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 mała cebula 2 małe ząbki czosnku 200g kalafiora 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki oregano 100g tartego sera sól, pieprz olej(...)oraz seler przez ok 3-4 minuty. Po tym czasie dorzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy ok. pół minuty i dodajemy przecier pomidorowy wszystko razem mieszając. Do warzyw dorzucamy nasze mięso mielone, doprawiamy je solą, pieprzem i oregano. Smażymy ok. 5 minut. W tym czasie ścieramy kalafior na tarce o średnich oczkach. Dorzucamy go do mięsa i smażymy jeszcze

Mostek w kuchni
Sałatka z jackfruita, czyli owocu chlebowca 339

Znacie jackfruit? Jest to młody owoc chlebowca (drzewa bochenkowego) o konsystencji mięsa drobiowego a neutralnym smaku. Wiem, że brzmi to trochę dziwnie Jest doskonałym zamiennikiem mięsa, gdyż ma stosunkowo dużo białka, ale w porównaniu do mięsa zwierzęcego, nie zawiera tłuszczy nasyconych i cholesterolu oraz ma niską zawartość sodu. Jackfruita kupuję w puszce w sklepie z żywnością azjatycką. A zrobiona

Lamarida.pl
Kapuśniak na zimne dni 198

kapusty kiszonej 500 g mięsa wieprzowego z kością (mogą być żeberka -trójkąt) 300 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek listek laurowy ziele angielskie szczypta kminku 1 marchewka 1 cebula 1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego natka pietruszki sól pieprz pieprz ziołowy staropolski Kapustę płuczemy i odciskamy, zalewamy wodą gotujemy i sprawdzamy kwaśność , kiedy jest bardzo kwaśna woda odlewamy całą i dodajemy(...)nową ponad kapustę ok 10 cm dodajemy przekrojone kawałki mięsa i przyprawy i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Gotujemy do miękkości mięsa. Wyjmujemy oddzielamy od kości i rozdrabiany po czym ponownie dodajemy do kapuśniaku. Kiełbasę Hańderek kroimy w plasterki i dodajemy do kapuśniaku (będzie jeszcze smaczniejszy kiedy przysmażymy kiełbasę z cebulą). Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy

Gotowanie jest łatwe
Potrawka z indyka z fasolką i kukurydzą 219

bulion  Przygotowanie: Pierś pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Po wyjęciu dodać około 2 łyżki mąki i wymieszać. Mięso powinno być lekko pokryte mąką. Fasolkę szparagową obgotować około 3-4 minuty w osolonej wodzie. Odsączyć. W rondlu rozgrzać masło dodać pokrojoną cebulę lekko przesmażyć dodać mięso i podsmażyć(...)wszystkich stron. Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Zalać mięso bulionem gotować około 5 minut. Dodać fasolkę szparagową, odsączoną kukurydzę wlać śmietanę i jeśli jest zbyt mało płynu dolać bulionu. Gotować około 5 minut aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można zagęścić niewielką ilością mąki rozmieszanej w zimnej wodzie. Zdjąć z ognia i doprawić do smaku. Podawać

Ala piecze i gotuje
Czosnkowa kiełbasa, drobiowa ,parzona 199

przez internet ) sznurek bawełniany , wędliniarski Piersi z kurczaka , tniemy na połówki . Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem , z obu stron ( nie tak mocno , jak na kotlety , tylko tyle ,żeby naruszyć ,zewnętrzne włókna mięsa ) . Posypujemy je solą , cukrem , pieprzem ,wyciśniętym praską czosnkiem oraz startą, na tarce o drobnych oczkach ,cebulą . Całość mieszamy i pozostawiamy na noc , pod przykryciem w lodówce . Następnego dnia , dodajemy(...)pomieści naszą kiełbasę , zanurzoną w całości , doprowadzamy do wrzenia wodę , zatapiamy w niej kiełbasę i wyłączamy gaz . Teraz wbijamy termometr i co około 10 minut sprawdzamy , czy temperatura wewnątrz mięsa , się podniosła , następnie znowu podgrzewamy wodę , przez około 5-6 minut i ponownie wyłączamy gaz, oraz sprawdzamy termometr. Tak do momentu ,aż mięso w środku będzie miało temperaturę

Ogrodnik w podróży
Drobiowy kociołek rodem z Meksyku 198

Aromatyczne, sycące i rozgrzewające danie jednogarnkowe przygotowane z mięsa drobiowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, typowych dla kuchni meksykańskiej kolorowych papryk, ostrej papryczki chilli, czerwonej i białej fasoli oraz aromatycznego czosnku i wyrazistej cebuli. Składniki: 500g mielonego mięsa drobiowego 350g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów 200g koncentratu pomidorowego 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli(...)tymianku sól pieprz Wykonanie: 1.  W dużym garnku na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pieczarki i wszystko smażyć kilka minut. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie, całość wymieszać i dusić kilka minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę papryki, posiekaną papryczkę chilli,   pomidory

Szalona Kuchnia Eweliny
Szarpana wołowina - idealna do burgerów 210

się tanich kawałków wołowiny, długo pieczone zaskoczą was cudowną konsystencją, doskonałą nie tylko do burgerów Przygotowanie: 1. Najlepiej w żeliwnym ganku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i obsmażamy dokładnie mięso na brązowy kolor ze wszystkich stron, odkładamy na talerz 2. Szalotki i czosnek obieramy, wrzucamy w całości na patelnię, zmniejszamy ogień i smażymy aż zmiękną 3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki(...)końcu wlewamy pomidory, gotujemy całość ok 10 min aż lekko zgęstnieje, dokładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 4 h   4. Mięso powinno dać się łatwo rozdzielać za pomocą widelców

Słodki Kompromis
Dietetyczny makaron na szybko 175

jest to danie które możemy z łatwością wziąć do pracy, szkoły. Polecam spróbować kiełków, w których skład wchodzą kiełki soczewicy, fasoli mung i ciecierzycy. Składniki (2 porcje): 250 g mięsa z indyka 200 g makaronu rurki 120 g groszku konserwowego 60 g kiełków na patelnie "STIR-FRY" oliwa z oliwek parmezan (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować(...)garnku. Na rozgrzanej patelni uprażyć kiełki, cały czas mieszając. Uprażone odkładamy do miseczki. Na patelni wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, podsmażamy  przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy mięso. Soli i pieprzymy według uznania. Kiedy mięso będzie już ładnie podsmażone, dajemy groszek i nasze uprażone kiełki. Zawartość patelni dodajemy do naszego makaronu, wraz z garścią startego parmezanu. Mieszamy wszystko razem

Dominacja smaku
Jambalaya z resztkami z kurczaka 161

kurczaka z rosołu. Podsmażony z chorizo zmienił się nie do poznania, nabrał smaku i ostrości. Polecamy Wam ten przepis, jako sposób na wykorzystanie resztek pieczystego. Możecie też użyć świeżego mięsa. Wtedy trzeba wydłużyć o kilka minut czas smażenia. Lista składników jest długa za sprawą przypraw, których jest sporo. Warto je dodać, bo jambalaya to przede wszystkim aromat przypraw. Składniki: Szklanka(...)pieczonego, posiekanego mięsa 30-centymetrowy kawałek chorizo Krewetki (najlepiej surowe, mogą być mrożone) 250 g 1 cebula 2 ząbki czosnku Mała czerwona papryka Mała zielona papryka 2 łodygi selera naciowego Szklanka ryżu 2 szklanki rosołu (najlepiej domowego) Puszka całych pomidorów (400 g) 2 łyżki oleju Łyżka masła Przyprawy : Wszystkiego pół łyżeczki Tymianku Oregano Pieprzu kajeńskiego Kuminu Majeranku Cebuli w proszku

Niedzielny kucharz
CIABATTY FASZEROWANE 171

SKŁADNIKI: • 4 ciabatty • 250 g mięsa mielonego • 1/2 papryki • 1/2 cebuli • 2 ząbki czosnku • 1 puszka pomidorów pelati • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 150 g czerwonej fasoli • 1 ostra papryczka • sól, pieprz • 50 g żółtego sera • olej PRZYGOTOWANIE: Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę, aż nabiorą złotego koloru, dodajemy mięso, smażymy aż się zarumieni, dodajemy(...)pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kolejne kilka minut, do mięsa dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, mieszamy, po chwili dodajemy fasolkę, całość smażymy, aż sos trochę zgęstnieje, przyprawiamy solą i pieprzem. Wierzch ciabatty odcinamy, tworząc wgłębienie w kształcie V, na ciabattę nakładamy farsz, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, posypujemy startym serem, zapiekamy w temp. 180 stopni przez

KUCHNIA POLSKA