Składniki: udko z kurczaka marchewka, pietruszka cebula ćwiartka selera 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków 2 pęczki koperku łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki śmietany 12% z Bażannowic sól, pieprz, kilka kropel maggi szczypta imbiru, 2 listki laurowe Przygotowanie: Warzywa i mięso umyć, osuszyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę opalić na ogniu. Włożyć do garnka i gotować do miękkości
Gaździnka warzywidzi cokolwiek pływającego w zupie, co nie jest marchewką, mięsem albo makaronem głośno krzyczy BLEE. Z tego powodu zupka jest chuda i bez zbędnych dodatków. Składniki: Pęczek włoszczyzny lubczyk - może byc suszony (ja dodaję 3 łyżeczki ) ale najlepiej pęczek świeżego sół,pieprz, odrobina curry pierś kurczaka 2x makaron Wykonanie: Warzywa i pierś zalewamy wodą
Lubczyk i Waniliasłodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz olej Przygotowanie : Kurczaka umyć, podzielić na dwie części. Grejpfruta obrać z błonek, zblendować tak by był widoczny miąższ. Ćwiartki natrzeć solą i 3 łyżeczkami słodkiej papryki - umieścić w misce i zalać miąższem. Odstawić do lodówki na całą noc. Mięso, odsączyć z soku, obtoczyć w mące z dodatkiem słodkiej papryki w proszku
Garnkowe fanaberiepieprz do smaku przyprawa gyros olej Wykonanie: Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros (dość sporo), dodać 5 łyżek oleju, wszystko razem wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, jednak najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu w którym się marynowało i przestudzić, lekko ciepłe dodać
Krakowskie smaki Aniskładniki* 50 dag piersi z kurczaka lub indyka* 2 cebule* 2 marchewki* 1 mała kapusta pekińska lub ćwiartka średniej białej kapusty* ok. 3 łyżki orzechów ziemnych (niekoniecznie)* 2 łyżki oleju* 1 szklanka bulionu* 2 łyżki sosu sojowego* sól, pieprzSposób przygotowaniaMięso umyć, osuszyć i pokroić w paski.Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i pokroićw paski. Marchewki obrać i pokroić w słupki(...)Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka.Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, dodać marchewkę, kapustę, cebulę, orzechy ziemnei podsmażyć razem z mięsem.Wlać bulion, dodać sos sojowy, pieprz i dusić 20 min.Przyprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem.Podawać z makaronem sojowym lub ryżowym
Mix smakumozzarella w zalewie,masło.Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w kostkę lub cienkie słupki. Przyprawić ulubionymi przyprawami. Ja użyłam soli, pieprzu, słodkiej papryki i majeranku. Odstawić na kilka minut, a następnie obsmażyć na oleju, na sporym ogniu, żeby mięso lekko się zrumieniło, ale nie wyschło.Cebulę obrać i pokroić w piórka
Codzienna kuchnia niecodziennaWyszło pysznie, niebanalnie i ciekawie. Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka sól pieprz chrzan z pigwą ETERNO grillowy rarytas ETERNO Opcjonalnie: podałam z zapiekanymi ziołowymi ziemniaczkami, które przygotował mój syn, Wykonanie: Z piersi wykroiłam polędwiczki, które schowałam do lodówki (następnego dnia użyłam je do jajecznicy). Podzieliłam mięso na dwa osobne filety, które rozbiłam dość cienko tłuczkiem
Blondynka Gotujeobiad. Za jednym zamachem przygotowujemy pełne danie dla całej rodziny. Mięso jest bardzo soczyste a ryż aromatyczny. Samo przygotowanie również nie zabiera dużo czasu. Składniki - 7 udek - 2 szklanki ryżu - ½ kostki margaryny - 1 litr bulionu drobiowego - 5 ziaren ziela angielskiego - mały koncentrat pomidorowy - pieprz - przyprawa do kurczaka - duża cebula Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe
Świat SmakuUwielbiam grillowany drób i sałatkę caprese, więc danie, które dzisiaj przygotowałam było idealne. Świeżość sałatki idealnie współgra z intensywnym smakiem mięsa. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy Aleksandryopcjonalnie) olej 3 ząbki czosnku masło do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy i wrzucamy do miski razem z przyprawami, pokrojonymi ząbkami czosnku i olejem. Mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Myślę, że dla mocno spieszących się spokojnie etap 3-godzinnego marynowania można pominąć, należy natrzeć tylko mięso przyprawami ;) Pieczarki i cebulę siekamy w kostkę i smażymy na maśle. Mozzarelle
Czerwona Porzeczkazanurzone. Wsypujemy 5-6 łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię(...)również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż
Kolorowy Przepisownikzapiekanki, która świetnie sprawdza się zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno, jako przekąska w pracy. Ostatnio odkryłam i pokochałam muszle makaronowe. Zazwyczaj nadziewam je farszem z mięsa i warzyw z dodatkiem kremowego serka i zapiekam z sosem pomidorowym. Wypróbowałąm juz kilka kombinacji smakowych i za każdym razem wychodzi pysznie :) Gdy na sklepowej półce ujrzałam nowe serki Arla(...)instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, aby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały. Farsz: 1 pojedyńczy filet z kurczaka mały bakłażan 5-6 suszonych pomidorów 2 opakowania kremowego serka Arla Apetina o smaku czosnkowo-ziołowym garść świeżego tymianku papryka słodka, sól morska, świeżo mielony pieprz Kurczaka oczyszczamy z kostek
Zawsze głodna!Bardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food
Stare Garyrodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny czy wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost(...)wody i pozostawiamy na 30 minut aby "straciła" trochę koloru. Nie ma potrzeby moczenia fasoli czarnej na całą noc jak robimy w przypadku naszego polskiego jaśka.CZĘŚĆ DRUGA - MIĘSO: Potrzebujemy pół kilo żeberek, nóżkę i ogonek świnki. Kroimy w kawałki.Aby uczynić mięso jeszcze smaczniejszym możemy zostawić je na noc w garnku obtoczone w soli. Sól penetruje mięso
Smaki Brazyliipiękne, bo niestety nie zabrałam ze sobą aparatu :( Składniki na 2 keksówki: 40 dag łopatki 40 dag karkówki 1 udko z kurczaka, bez skóry i kości podwójna pierś z kurczaka, oczyszczona 40 dag podgardla lub surowego boczku 40 dag wątróbek drobiowych, oczyszczonych 1 czerstwa bułka 1 cebula, pokrojona w ćwiartki 2 marchewki, pokrojone na kawałki 1 pietruszka, pokrojona na kawałki(...)jajka, lekko rozbełtane mleko do namaczania wątróbki 3 łyżki oleju 1 łyżka masła kilka plastrów słoniny sól, pieprz, gałka muszkatołowa CZAS PRZYGOTOWANIA: 190 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Całe mięso (oprócz wątróbki) kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i przesmażamy kilka minut. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze minutę. Zalewamy wodą do 3/4 wysokości mięsa, dodajemy liście
My Culinary Art