kurczaka pieczonego w rękawie. Pewnie wiecie o jakim rękawie mówię. Można kupić takie specjalne rękawy foliowe do pieczenia. Polecam Wam, bo mięso w nich przygotowane jest soczyste i smaczne. Składniki: 6 ćwiartek z kurczaka 1 łyża soli lub według własnego smaku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka kremu balsamicznego(...)estragonu rękaw do pieczenia Każdą ćwiartkę z kurczaka podzieliłam na połowę . W miseczce wymieszać oliwę z pozostałymi przyprawami bez liści laurowych i ziela angielskiego. Natrzeć dokładnie powstałą mieszanką kurczaka. Ja włożyłam mięso do miski, wlałam marynatę i rękoma dokładnie wymieszałam. Mięso odstawić pod przykryciem na około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa
O kuchni z uczuciemcebulek - dymek, pokrojonych w spore kawałki garść grzybów (ja akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona w patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu
Smaki Przyprawy i KoloryChow Mein to szeroka nazwa potraw ze smażonymi noodlami. Chyba jest to najpopularniejsze jedzenie na wynos w Irlandii. Jest to danie przepyszne, szybkie, można wykorzystać pozostałości
Kulinarna rozmowasłodkim sosie pieprzowym z chow mein jest idealnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. danie na romantyczną randkę. Koniecznie spróbujcie! Ps. cielęcinę śmiało możecie zastąpić np. mięsem z kurczaka! Polecam! SKŁADNIKI: * cielęcina – 250 g * olej kokosowy – 1 czubata łyżka * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeży(...)ugotowaną marchew i posiekaną kapustę pekińską – zalewamy ok. 2 szklanki wody i gotujmy ok. 5-7 minut. Doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, sosem ostrygowym , sosem sojowym oraz cukrem brązowym. Dodajemy mięso, dusimy do miękkości i zalewamy mąkę zmieszaną wcześniej z 2 łyżkami ciepłej wody – energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z przygotowanym makaronem
Ostra na SłodkoOstatnio dużo się dzieje u mnie, dlatego czasami muszę postawić na dania expresowe, które nie wymagają godzinnego stania w kuchni a i zabrać w jedno pudełko
Zdrowie i pysznie na talerzukawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 2 ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej domowe maggi sól, pieprz sposób przygotowania Kawałki kurczaka myjemy i wkładamy do garnka razem z selerem naciowym, cebulą, oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz(...)doda to zupie dodatkowego smaku) i dodajemy do nich jęczmienną kaszę. Całość jeszcze przez chwilę smażymy, a później zalewamy bulionem ( bulion przecedzamy na sicie, wygotowane warzywa odrzucamy a mięso z kurczaka, możemy ewentualnie dodać do zupy), dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 15-20 minut. Teraz do zupy dodajemy przesmażone grzyby, oraz słodką śmietanę, doprawiamy maggi, solą, pieprzem ( wcześniej
Miód i pieprzdanie wymaga trochę pracy, ale warto poświęcić pół godzinki na przygotowanie (kolejne pół godziny zajmie pieczenie). Jest pyszne, zawiera minimalną ilość tłuszczu, chude mięso z piersi kurczaka i aromatyczne warzywa. Duże makaronowe muszle nadziałam mieszanką mielonego mięsa, papryki, selera naciowego, zanurzyłam w pomidorowym sosie i posypałam kawałkami mozarelli. Wyszło pysznie. Musicie spróbować! Składniki: 250 g makaronowych muszli(...)można użyć także canelloni) pierś kurczaka (nieduża) - zmielona jajko łyżeczka oliwy z oliwek ząbek czosnku pół papryki czerwonej pół papryki pomarańczowej papryczka chili do smaku gałązka selera naciowego łyżka posiekanej natki pietruszki pół kulki mozarelli na sos: 2-3 szklanki passaty pomidorowej gałązka selera naciowego ząbek czosnku łyżeczka oliwy z oliwek sól łyżeczka oregano Przygotowanie: Muszle makaronowe
Kulinarne InspiracjePrzyszedł czas na "fast fooda"😆 Przepis tak naprawdę różni się tylko ciastem od tego, co większość z Was zna. Nie jest to ciasto na drożdżach
Zdrowie i pysznie na talerzuKiedy przychodzą goście lub rodzinka na obiad warto podać coś ładnie wyglądającego i nie wymagającego specjalnego wyjścia na zakupy i wydania większej kwoty pieniężnej, a najlepiej
Zdrowie i pysznie na talerzuDzisiejsza propozycja dania jest wymysłem młodych 👶 Młodzieży zachciało się pizzy i naleśników, a że nie mogli się zdecydować które wybrać😏 poszliśmy na kompromis i z dwóch
Zdrowie i pysznie na talerzuteż tak często robię ale akurat skończyła mi się ricotta, więc zastąpiłam kozim twarogiem. Sos wyszedł bardzo smaczny. Szarpane lasagne Składniki: na 4-5 porcji 350 g gotowanego kurczaka bez kości 150 g wędzonego boczku w plastrach 200 g mozzarella 100 g jarmużu 10 lasagne, u mnie szpinakowe i pszenne Sos pomidorowy 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 duża cebula(...)Gotuj przez 8 minut po czym odcedź. Lasagne zapiekłam na żeliwnej patelni. Na dno patelni lub żaroodpornego naczynia wlej sos, tak aby zakrył dno. Ułóż poszarpane lasagne, połowę mięsa z kurczaka, boczku i jarmużu. Posyp mozzarellą i polej sosem. Ułóż kolejną warstwę lasagne, kurczaka, boczek i jarmuż. Polej resztą sosu i posyp mozzarellą. Wstaw lasagne do nagrzanego na 200ºC piekarnika
codojedzeniaPulpety czy klopsiki ? Jaka jest różnica między pulpetami a klopsikami? A może nie ma żadnej i mięsne kuleczki można dowolnie określać obiema nazwami? Nie wiem czy
Smaczna Pyzajakiś czas proponujemy nowy przepis na wędlinę domową, tym razem na blogu króluje Mielonka drobiowa ze słoika . Wędlina jest tania, smaczna, a do jej przygotowania potrzebne są słoiki, mięso z ćwiartek kurczaka i przyprawy. Do utrwalenia mielonki drobiowej tym razem został wykorzystany piekarnik. Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych i są bez konserwantów, wiemy co jemy(...)łyżka czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie) ½ łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 3 ząbki czosnku ½ szklanki przegotowanej, chłodnej wody 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Ćwiartki z kurczaka luzujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki wraz ze skórą, Mięso mielimy wraz z czosnkiem, doprawiamy do smaku majerankiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem ( wykorzystane przyprawy to kwestia naszych upodobań, możecie wykorzystać coś innego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto wyłożyłam w formie do pieczenia tarty (wyłożonej papierem do pieczenia). Zrobiłam widelcem dziurki w cieście i tak przygotowane wstawiłam na 15 min. do 170st. Farsz: mięso z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 10 brukselek (mrożonych)1 starty ząbek czosnku przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka) Na patelni podsmażyłam kurczaka. Następnie dodałam pokrojoną w paski czerwoną paprykę
bastalenaPyszna, aromatyczna, delikatna wątróbka z jabłkiem i cebulką to danie uwielbiane przeze mnie w dzieciństwie. Wieki tego nie jadłam i dziś postanowiłam przygotować taką właśnie wątróbkę
Zrób to smacznie