mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:151/400)

Perliczka pieczona III 154

lekko zmrozić. Następnie pokroić w paski. Lekko podważyć skórę na piersi. Mięso piersi ponakłuwać i włożyć w nacięcia słoninę. Uda również ponakłuwać i włożyć w nacięcia słoninę. Całą perliczkę zawinąć w otrzewną. Ułożyć na blasze z rusztem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1.5 godziny.  Otrzewna powinna się ładnie przyrumienić. Perliczkę podałam z kopytkami

królestwo garów
Zapiekanka ” Boryny „ 236

układamy warstwami ( najlepiej podzielić składniki na dwie części ) : najpierw ziemniaki , dociskamy , następnie mięso mielone ,pomidory z puszki i tak dwukrotnie , na ostatnią warstwę pomidorów układamy cieniutko pociętą cebulę – solimy , doprawiamy chilli . Całość, przykrywamy jogurtem greckim, wymieszanym z tartym serem . Wkładamy do piekarnika ( bez wcześniejszego nagrzewania ) i pieczemy w temperaturze 150 C , przez około 60 minut . Najsmaczniejsza jest odgrzewana drugiego

Ogrodnik w podróży
Dieta CTZO, dzień szósty 142

obtoczyć w ziołach takich jak bazylia, oregano, zioła prowensalskie. Piec w piekarniku, w rękawie do pieczenia przez godzinę w temp. 180 st C   Nie dostałam cielęciny, więc wykorzystałam polędwicę wieprzową. Daleko im do siebie, ale jak się nie ma co się lubi… Tym razem nie piekłam mięsa, tylko podsmażyłam na patelni bez dodatku tłuszczu.   Podwieczorek

Kucharzyca
Rolada z polędwiczki wieprzowej z oscypkiem 167

Polędwiczkę kroimy na pół , lekko rozbijamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa. Smarujemy marynatą i układamy na brzegu polędwiczki pokrojonego w paski oscypka, boczek i śliwki suszone. Zwijamy dość ścisło w roladę i związujemy sznurkiem żeby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Udka kurczaka zapiekane z ziemniakami 174

łyżeczkę soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190st. W naczyniu żaroodpornym układamy udka z kurczaka, pomiędzy układamy ziemniaki z cebulą (wraz z marynatą). Na wierzch układamy gałązki bazylii. Pieczemy przez około godzinę, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem

Gotowanie moimi oczami
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka 183

dodajemy do cebuli i smażymy kilka minut, po czym zdejmujemy z ognia. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulą z bakłażanem. Przyprawiamy solą, pieprzem. Farsz wkładamy do wydrążonych bakłażanów, które układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bakłażany posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem

Smakowity Blog Kulinarny
Pstrąg pieczony z warzywami 101

pstrąga jest duża ilość ości. Cała reszta to plusy - delikatne, białe, chude mięso, stosunkowo duża jak na ryby słodkowodne zawartość kwasów omega-3, łatwe przygotowanie... Najpopularniejszą formą przygotowania pstrąga jest pieczenie lub grillowanie w folii. Ale gwarantuję Wam, że moja propozycja jest równie smaczna - pstrąga pieczemy w piekarniku obłożonego warzywami a po wyjęciu zyskujemy pełen obiad z jednego naczynia. Smacznego

Milion Smaków
Pasztet drobiowy z leśnymi grzybami 188

koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.  Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do masy jajka i słodką paprykę i bardzo staranie mieszamy. Smakujemy czy jest wystarczająco pikantny i słony, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Foremki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy około 40min. w piekarniku rozgrzanym do 180C. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 263

posypać przyprawami: majerankiem, koperkiem, pieprzem Na przyprawioną pierwszą warswę ziemniaków nałożyć mięso mielone  i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Drugą warstwę przyprawić tak samo jak pierwszą czyli skropić olejem, posolić i dodać przyprawy. Na ziemniaki można pokroić jeszcze paprykę, pomidory. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Przygotować sos pomidorowy: Do śmietany dodać

Na słodko lub wytrawnie
Mussaka 190

solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie.  Sos beszamelowy z serem

Smakowity Blog Kulinarny
Mielone z muffinek z chrzanem i pastą wasabi 244

Dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z przygotowanego mięsa uformować kulki. Kulkę  rozpłaszczyć , na środek nałożyć chrzan wymieszany z pastą wasabi, brzegi skleić i włożyć do formy do pieczenia muffinek. Nasze "babeczki" nałożyć do 2/3 wysokości. Na koniec wszystkie wyrównać łyżeczką. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 190 oC. Są bardzo dobre jako ciepła przekąska

Kulinarny karnet Christophera
Kaczka w pomarańczach 135

Jeśli nie robimy całej kaczki możemy ją upiec w rękawie do pieczenia. Piec w tem 200 C przez ok 2 godziny, co jakiś czas polewając mięso sokiem z drugiej pomarańczy rozrobionej z miodem. Po upływie godziny przewrócić kaczkę na drugą stronę. 30 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika obłożyć je listami melisy i pokrojoną w pół plasterki ostatnią pomarańczą

Apetyczna babeczka
Gołąbki w kapuście pekińskiej 251

osączyć na sicie, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso mielone wymieszać z ryżem, cebulą, solą i pieprzem. Na liściach kapusty pekińskiej nakładać farsz, zwijać gołąbki. Układać gołąbki na brytfannie wysmarowanej tłuszczem, zalać sosem do grilla, przykryć folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stop. Przed końcem pieczenia, zdjąć folię aluminiową i piec

Kuchnia Danusi
Makaron sojowo - jogurtowy z kalafiorem i indykiem 210

paski. Filet z indyka kroimy na małe kawałki i miksujemy. Do mięsa dodajemy, rodzynki, migdały, morele i śliwki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy, uformujemy dwie rolady, zawijamy w natłuszczoną folię aluminiową jak cukierek (błyszczącą str. na zewnątrz). Układamy na brytfankę lub blachę w piekarniku. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Kroimy w plastry o grubości

Moniki Smakołyki
Roladki z indyka ze szpinakiem 173

podgrzewania dodać śmietanę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.  Na każdą porcję mięsa z indyka kłaść łyżkę szpinaku, rozsmarować i ciasno zwinąć. Spiąć wykałaczkami.  Na rozgrzanej patelni podsmażyć lekko roladki z każdej strony, a następnie układać je w żaroodpornym naczyniu z niewielką ilością wody. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 st.C przez 20 minut. Podawać na 2-3 łyżkach

Pasja Smaku
Zapiekanka rybno-ziemniaczana 230

minut. Po tym czasie zdjąć z ognia, przestudzić, rozdrobnić rybę. Połączyć rozdrobnione mięso ryby, duszony por, starte ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki, oraz jajka, chrzan i musztardę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 20 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczeń domowa z amarantusem 200

grubych oczkach. Do miski wkładamy mięso, namoczoną bułkę wbijamy jajko wsypujemy amarantusa dodajemy pokrojony drobniutko czosnek oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę wraz z tartym ziemniakiem. Przyprawiamy pozostałymi przyprawami, dokładnie wyrabiamy aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Foremkę smarujemy oliwom posypujemy płatkami, wykładamy wyrobioną mięsną masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni pieczemy 1 godzinę. Pieczeń można podać

kgwjanczewo
Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba 193

Drób to gatunek mięsa, który cieszy się dużym powodzeniem. Mięso jest chude, delikatne, ma bardzo przyjemny smak i zapach. Kotlety pożarskie, niby je znamy, ale… niekiedy skojarzenia nazwy idą za daleko. Kotlet pożarski, pierwotnie kotlet Pożarskiego lub kotlet à la Pożarski. Potrawa kuchni rosyjskiej i powstała na początku XIX wieku. Według legendy miała być przyrządzana przez karczmarza o nazwisku Pożarski(...)zapałkę”. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia, rozkładamy warstwę pokrojonego chleba i wstawiamy na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200° C, co jakiś czas mieszamy. Grzanki mają być tylko lekko podrumienione. Gotowe przekładamy do miseczki (w razie potrzeby łamiemy na mniejsze kawałki). Bułkę moczymy w mleku.Umyte i osuszone mięso bardzo drobno siekamy ostrym nożem lub mielimy

mojewypiekiinietylko
Gołabki inaczej, czyli bez zawijania 6345

się tak postąpi. Widziałam przepisy, w których piecze się je w piekarniku zamiast gotować - kiedyś spróbuję :) Ps. Tak w ogóle kostek rosołowych czy przyprawy uniwersalnej używam baaardzo rzadko.. Ale są przepisy, w których zwyczajnie mi one pasują i nie chce mi się kombinować, by uzyskać "ten smak" :) Składniki: Gołąbki: 1 kg mięsa mielonego 1 mała główka białej kapusty

Kolorowy Przepisownik
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 168

strony pleców obkładamy dokładnie perliczkę. Obwiązujemy ją dokładnie tak żeby boczek nam nie spadł podczas pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki lub na całą noc. A dlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu i aby nie wysuszyć mięsa najlepiej jest ja obłożyć czymś tłustym jak podałam w składnikach możemy ją obłożyć różnymi produktami(...)zależy kto co ma w domu. Zamarynowaną perliczkę przekładamy do rękawa, dodajemy połówkę pomarańczy podzieloną na 4 części, główkę czosnku przekrojonego na pół i dwie gałązki rozmarynu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy perliczkę jeszcze przez 30 min. Po tym czasie rozcinamy rękaw dorzucamy imbir

Piekielna Kuchnia Pati
Leczo z pieczoną papryką 161

już leczo z cukinii i bakłażana, dzisiaj  przedstawiam leczo z pieczonej papryki z dodatkiem mięsa z kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule(...)puszki Sól Pieprz Czosnek Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona zielona czubruca Wykonanie: Paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce skórką do góry. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180 o C ( skórka zacznie się rumienić ). Kiełbasę kroimy w plasterki, obsmażamy na wysokiej patelni. Do kiełbasy na patelnię dodajemy

Smaki Ewy
3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) 192

dania, które dotychczas wydawały się Wam czasochłonne będziecie mogli przygotować w o wiele krótszym czasie. Poniżej znajdziecie 3 pomysły na pyszne marynaty do mięs oraz wskazówki na ich przygotowanie. 3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) W moim domu królują przede wszystkim dania z drobiem. Dobrze zamarynowany kurczak, to podstawa sukcesu. Marynata nr 1: Składniki: około(...)Zamarynowane skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Pieczemy najpierw około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180-170 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Skrzydełka można przykryć folią aluminiową, którą należy zdjąć pod koniec pieczenia. Smacznego Marynata nr 2: Składniki: około 12-14 skrzydełek 5 łyżek miodu 2 łyżki ostrej

Słodkie okruszki
Buła ze stekiem czyli Philly Cheese Steak – kanapka z bavette 216

końce i jeden bok. Miąższ na odciętym boku głęboko nacinamy, tworząc w ten sposób kieszonkę na nadzienie.   Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Na patelni rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju z łyżką klarowanego masła i smażymy przez 4-5 minut plasterki mięsa. Zdejmujemy z patelni, solimy. Znowu rozgrzewamy na patelni tłuszcz – 2 łyżki oleju z łyżką masła i na wysokim(...)lekko przeźroczysta. Solimy i pieprzymy. Dodajemy mięso, starty ser i wszystko razem mieszamy. Bułki od środka smarujemy pełną łyżką majonezu. Przekładamy gorące nadzienie do bułek, nie oszczędzając Na wierzch rozkładamy pociętą mozzarellę, bułki szczelnie zawijamy w folię aluminiową i nadzieniem do góry układamy w blaszce do pieczenia. Wstawiamy na środkową półkę do piekarnika na 20 minut. Podajemy od razu – chociaż

Karo in the Kitchen
Szaszłyki z warzywami 188

Szaszłyki..pieczone w piekarniku..ale w sezonie grillowym  można upiec i na grillu.. pierś z kurczaka przyprawa Rafex sól papryka czerwona,zielona, żółta pieczarki olej Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.Mięso pokroić w kawałki. Dodać przyprawę i sól.Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.Papryki pokroić kostkę, pieczarki na połowę[ małe mogą być(...)całości].Nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian mięso, papryki i pieczarki.Skropić olejem ,posypać przyprawą .Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. (czas pieczenia zależy od wielkości kawałków mięsa

Moje domowe kucharzenie
Mięso ze słoika 196

wcale, że te poprzednie były kiepskie. Bo w żadnym razie  nie były. Były bardzo dobre. A ten jest fantastyczny. Trochę jak pieczony schab, taki z piekarnika. To doskonała alternatywa właśnie dla osób nie posiadających piekarnika. 500 g schabu 10 g peklosoli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu zielonego(...)przeciskamy przez praskę, pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab. Możemy też zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp. Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie pasteryzujemy i po ostygnięciu chowamy do lodówki na około

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki wieprzowe w ananasie 225

maśle razem z cebulką, mają fantastycznie dopełniony smak. Polędwiczki umyć i oczyścić z włókien. Przełożyć je do głębokiego naczynia, posypać marynatą do mięs, polać oliwą i dokładnie obtoczyć mięso. Następnie polędwiczki owinąć plastrami wędzonego boczku, który na koniec należy spiąć wykałaczkami, żeby trzymały się na miejscu. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ananasa wyjąć(...)kawałki około 1x1 cm. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć na nim zamarynowane polędwiczki z każdej strony, po czym ułóżyć je w naczyniu żaroodpornym. Następnie wstawić je do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170˚C, przez około 25-30 minut. Teraz na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodać ananasa i chwilę poddusić. Całość zalać szklanką wody. Jeżeli

Świat Domowej Kuchni