mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:127/400)

Piersi z kurczaka w marynacie wielokulturowej 152

kurczaka dzielimy na pół. Zalewamy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki. następnego dnia pieczemy w piekarniku (220 stopni, góra i dół) przez jakieś 45-55 minut. Piersi wraz z sosem wyłożyłam na blaszkę do ciasta wyłożona papierem do pieczenia. Górę mięsa zakryłam luźno położonym papierem do pieczenia, na 10 minut przed końcem usunęłam wierzchni papier

ClauditteMissCooking
Chicken Tandoori 203

czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka prażonego sezamu 3 łyżki oliwy 1 marchewka Przygotowanie: Mięso układamy jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy marynatą (przyprawy, posiekane chilli, czosnek i sos sojowy). Marchewkę kroimy na cienkie plasterki. Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut w 180 stopniach.  Sałatka: szpinak rucola cieciorka marynowany imbir czerwona cebulka kalmary

ClauditteMissCooking
Jajko w gniazdku. 213

pieprzem.Do gniazdka włożyć kawałeczki masła i wbić jajko, dodać sól, pieprz.Wstawić do nagrzanego piekarnika ,najlepiej pod grill, piec 3-4 min tak, aby białko się ścięło.Wyjąć ,posypać szczypiorkiem i delektować się solo lub w towarzystwie innych warzyw, mięsa czy rybZapewniam, że taki pieczony ziemniak z rozpływającym się żółtkiem jest bardzo smakowity

Kulinarny karnet Christophera
Udka kurczaka w sosie majonezowo - ketchupowym 204

przyprawić solą oraz pieprzem, dolać ¼ szklanki wody i wymieszać. Udka przełożyć do sosu, wymieszać aby dokładnie pokrył mięso i odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Udka wraz z sosem przelać do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem ok. 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC . Uwaga – sprawdzona rada 1)       kto nie przepada

Świat Smaku
Z dalekich wypraw #1 Kwintesencja angielskiej prostoty 319

końcu wrzuciłam marchew z groszkiem, wymieszałam i smażyłam ok. 5min. Doprawiłam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem.Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę.  Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie

bastalena
Dorada po śródziemnomorsku 222

Gdzieś czytałam, że dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian, szczególnie cenioną za białe, chude i ścisłe mięso, oraz delikatny smak.  Od zawsze była uważana za “królową mórz”. Jak na królową przystało, można ją przygotować na wiele sposobów: na grillu, w piekarniku, pieczoną w papierze( al cartoccio), w słonej skorupce (al sale),  czy na surowo jako składnik sushi

Mia Cucina Sofieta
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 218

pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie zawinąłem placek tak, aby powstał kształt łódki widoczny na zdjęciu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni z włączonym ogrzewaniem góra - dół i na środkowym poziomie umieściłem placki. Piekłem przez 30 minut. Czerwoną cebulę pokroiłem w drobną kostkę. Ogórka przekroiłem wzdłuż(...)drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodałem 2 łyżki oliwy, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Na wierzch mięsa wyłożyłem sporą ilość warzywnej salsy. Danie można podać z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu

Wyprawy kulinarne
Polędwiczka z zielonym groszkiem i liśćmi buraka 217

Miałam polędwiczkę ale nie miałam pomysłu jak ją wykorzystać. Wpadłam  na pomysł nadzienia. Zrobiłam, ale jak  polędwiczka była w piekarniku to pomyślałam czy domownikom

Ala piecze i gotuje
delikatny i pyszny sernik z ziemniakami... 150

maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę i wsypać do masy - ucierać z 3 minuty dodać miękkie masło, twaróg z wiaderka - nie ucierać zbyt długo by nie potrzebnie nie napowietrzać masy serowej z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy i łyżką delikatnie wmieszać w masę piekarnik nagrzany 190C, grzanie góra/dół, 2 poziom, piec około 60 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Skrzydełka kurczaka teriyaki. 182

teriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego smaku i, co jest najbardziej charakterystyczne, apetycznej lśniącej glazury. Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka wody(...)wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 45 minut (najlepiej na 2 godziny, a nawet na całą noc).       Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (marynatę zostawiamy), przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 25 minut. Po tym czasie ściągamy folię, skrzydełka smarujemy pozostawioną marynatą i pieczemy kolejne

Rozpustne gotowanie
Bigos pieczony z czerwonym winem 164

Bigos od zawsze piekę w brytfannie w piekarniku. Nie wiem czy są jakieś minusy tej metody, dla mnie ma same plusy. Nie trzeba pilnować czy się nie przypala, wcześnie dodana kiełbasa się nie rozgotowuje, nie rozpada a smak bigosu jest po prostu obłędny. Moja wersja bigosu jest bardzo urozmaicona, zawiera kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne(...)dużą kostkę. Grzyby, pokrojone mięsa, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe dodaję do miski z kapustą. Kminek rozgniatam w dłoniach, wsypuję do miski i dokładnie mieszam całość. Zawartość miski przekładam do brytfanny, zalewam wodą pozostałą z gotowanych grzybów oraz dodaję szklankę pół-wytrawnego wina. Wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę przez 180 minut. Po tym czasie zostawiam

Gotowanie i blogowanie
Pieczeń a'la Orloff 198

Lidla, od razy przypadł mi do gustu. Okazał się niezwykle smaczny, idealny na niedzielny obiad. Doskonały również kiedy musimy przygotować coś dla większej ilości osób. Alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Polecam ! Pieczeń a'la Orloff Składniki: około 0,5 kg schabu 5 plastry sera żółtego 5 plastrów boczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka(...)serem a mięsem. Dwiema długimi wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż na wylot, tak aby wszystkie składniki pozostały na miejscu. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Następnie polewamy obficie pozostałym sosem i pieczemy około 20-25 minut (by sos, zarumienił się i zrobiła się skorupka). Podajemy z pieczonymi warzywami

Mania Gotowania
Kleftiko czyli jagnięcina pieczona w pergaminie 211

cebulę, paprykę, czosnek, oregano, sól i pieprz. Dodać mięso i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej i do tej samej miski dorzucić fetę pokrojoną w kostkę  - wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki lub połówki jeżeli są małe. Fasolkę umyć, obciąć(...)środku każdego z tak przygotowanych papierów ułożyć połowę ziemniaków, połowę porcji mięsa z dodatkami i z zalewą, posypać połową fasolki i przekrojonymi na pół pomidorkami. Narożniki zebrać do góry, tworząc paczuszkę, zawiązać sznurkiem. Ważne aby paczki były szczelne . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec 1h30 min - 1h45 min. Smacznego

Stare Gary
MIELONE Z PIECZARKAMI. Z PIEKARNIKA. 235

kiedy mielone pieką się w piekarniku, spokojnie możemy przeznaczyć np. na przygotowanie obiadowej surówki czy wstawienie ziemniaków 😊 Prosto i  szybko. I nie obawiajcie się : także i smacznie. Mielone przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste i aromatyczne. Oczywiście jeśli nie lubimy (lub nasze pociechy) dodatku pieczarek spokojnie pomijamy ten składnik.  Składniki: 500 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanego wieprzowo

Walijskie Pichcenie
Łosoś w słodko-pikantnej marynacie na cytrynowym kuskusie 242

Soczysty łosoś z piekarnika w lekkim i zdrowym wydaniu- duszony w folii- w konkretnej i bardzo smacznej w smaku słodko-pikantnej marynacie na bazie sosu sojowego, miodu, papryczki chili, soku z cytryny oraz sezamu. Jako dodatek polecam kuskus, który w swoim orzeźwiającym wydaniu kapitalnie pasuje do słodko-pikantnej ryby. Danie bardzo proste i łatwe w przygotowaniu, a przy tym prezentujące(...)oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rybę (wraz z pozostałą marynatą) z jednej strony 'ozdobić' plasterkami cytryny i przełożyć do folii do pieczenia, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec 20 minut, z czego 2 minuty przed

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania