Pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Coraz bardziej przekonuję się do dań jednogarnkowych. Po ostatnim risotto , które smakowało także tym, których wcześniej nawet nie podejrzewałam
Smaczne Zdrowedobrze znanych warzyw, które poddajemy krótkiemu procesowi z pogranicza duszenia i grillowania. Pomimo tej prostoty to jednak efektowne i niebanalne danie, które nada się nie tylko na względnie „szybki obiad”, ale też na nieco ambitniejsze okazje. A pesto? Czy jeśli nie mamy pod ręką dobrego pesto ze sklepu, albo nie chce nam się robić swojego, możemy je pominąć? Hm, teoretycznie(...)125g pieczarek 1 płaska łyżeczka soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek oliwy 2-3 łyżeczki bazyliowego pesto (własnego lub dobrego ze sklepu) Instrukcje Łososia nacieramy od strony mięsa niewielką ilością soli i odkładamy na kilkanaście minut. Marchewkę obieramy i kroimy na kilkumilimetrowej grubości plasterki. Podobnie kroimy cukinię. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę
Kulinarna Pokusanotce o Julii i Paulu Child , nawet ta znakomita kucharka, guru kuchni francuskiej, swoje początki wspomina z rozbawieniem. Zrobiła kurs kulinarny, który absolutnie nic jej nie dał, a pierwszy obiad jaki ugotowała mężowi we Francji był kompletną katastrofą. Jak się przełamać? Trzeba działać dwutorowo - wzmacniać naszą motywację i eliminować to co zniechęca do podjęcia działań. Ja na przykład(...)przepisem w jednej dłoni i kartką w drugiej wypisz dokładnie ile i czego Ci potrzeba. Robiąc listę umieszczaj produkty z jednej kategorii obok siebie . Warzywa razem, oddzielnie nabiał, oddzielnie mięso, oddzielnie produkty sypkie. Tym sposobem w sklepie nie będziesz za każdym razem skanowała całej listy, bo produkty będą ułożone działami. Możesz zrobić listę zakupów za pomocą aplikacji w telefonie
W kuchni wieczoremPrzyrządzania curry z kurczaka z mlekiem kokosowym, pomidorami i fantastycznym zestawem przypraw, nauczyłam się na warsztatach o kuchni indyjskiej w
PatchworkBrzmi tajemniczo prawda... Tymczasem to nic innego jak kolejne na tym blogu wcielenie czy tam wyraz mojego uwielbienia dla ziemniaków i sera w różnego rodzaju
Kuchnia po mojemuDziś dla Was przepis na wiosenną zupę, którą chyba każdy zna, czyli na botwinkę. Niby prosta zupa, niby znana, oklepana ... Ale ... Zwykle staram się nie rozprawiać
Garniec MagalieRęczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda
Karo in the Kitchenpopularne są maultaschen, na Ukrainie – wareniki, w Rosji – pielmieni, w Gruzji – chinkali, a my mamy… pierogi. Z serem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami. Składniki na farsz: - średnia główka kapusty – ok. 700g- 1 marchewka- 100g suszonych grzybów- 500g pieczarek brunatnych- sól- czarny pieprz mielony(...)cedzakową. Jeżeli zostanie farsz wykorzystuję go do krokietów.Pierogi ze słodką kapustą i grzybami goszczą na moim stole nie tylko w okresie świątecznym. Ugotowane i okraszone cebulką podane na obiad lub, najbardziej przeze mnie lubiane, odsmażone na rumiano, i do tego kubek czerwonego barszczu. W okresie sylwestrowym, między zakąskami i przystawkami znajdzie się zapewne wielu amatorów pierogów ze słodką kapustą
mojewypiekiinietylkoprawie wszystko działa, więc wracam do Was z cyklem #fishfriday. Co powiecie na nowy przepis na piątkową rybkę? Tym razem polędwiczki z dorsza. Dorsz jest białą rybą o zwartym mięsie, świetnie nadaje się do pieczenia. Tym razem upiekłam go w piekarniku bez przykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako dodatek proponuję(...)dodać do surówki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać dokładnie. Upieczoną rybę podawać na puree z kalafiora z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej. Bardzo delikatny, smaczny i lekki obiad, w sam raz na koniec lata. 1 porcja to ok. 440 kcal , węglowodany: 19g, białko: 39g; tłuszcz: 23g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się
DietologBardzo lubię programy kulinarne Ricka Steina. Szczególnie te, gdzie zabiera widzów do odległych krajów i przybliża nam te wszystkie cudowne egzotyczne smaki … i człowiek może
UgotujmyTo.plJedni lubią ziemniaki gotowane, inni frytki, smażone, pieczone, czy puree. Oprócz tego, mamy swoje ulubione odmiany ziemniaków. Tym razem, moje ulubione będą… czerwone ziemniaczki pieczone inaczej
mojewypiekiinietylkoLatem niemal każdy marzy o idealnej sylwetce. By ją osiągnąć warto zadbać o odpowiednio zbilansowany jadłospis, pełen warzyw, owoców ale i pełnowartościowego białka, korzystnych tłuszczy czy
Mango PapajaLekka kolacja to niewątpliwie sałatka z kaszy, brokułów i orzechów. Lekkie sałatki to moja specjalność. Przyrządzam je na ciepło i zimno w zależności od pory roku
codojedzeniaMoi znajomi coraz częściej, głośniej i odważniej szepczą, że powinnam iść do kolejnej edycji masterszefa. Nie powiem, jest to moje małe marzenie ale brakuje mi odwagi
Mango Papaja