mięso na obiad - 10554 przepisów (strona:567/704)

Kotlety schabowe z serem i owocami 169

Przepis poniżej jest po części odpowiedzią na pytanie jednego z czytelników: „A gdzie są moje ulubione schabowe?” No więc są, tu i teraz. Inna sprawa, że

Kulinarna Pokusa
Chińszczyzna 466

Jedno z popularniejszych dań. Prawie każdy je próbował, a kto nie, to na pewno o nim słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich

mojewypiekiinietylko
Zupa z cukinii 162

 Niestety, ostatnimi czasy zaniedbywałam bloga, dlatego też postanowiłam się poprawić i zacząć znów gotować. Sezon urlopów w pełni, na dworze gorąco i nie wyobrażam sobie

W poszukiwaniu inspiracji
Buraczki do słoika na 4 sposoby 209

Wiadomo - przystawek do obiadu zimą nigdy za dużo..a powiem Wam, ze jest różnica - otworzyć kupione w sklepie przetwory a te z domowej piwniczki. Dla mnie nie ma porównania. Co swoje to swoje.. Proponuję zrobić buraczki tarte do słoika w zalewie słodko-kwaśnej. Baza smakowa jest ta sama - w kolejnych etapach dodajemy dodatki, które nadają buraczkom charakteru(...)chrzanie. Mi się udało kupić czysty, lekko zakwaszony z tzw. tradycyjnego przetwórstwa. ................................................................................................................................................................... 4. Buraczki z czosnkiem, tymiankiem i miodem. Dzięki ziołowemu aromatowi i słodkawemu smaku fajnie komponują się z mięsem drobiowym.  Na 2 kg zaprawionych buraków: - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 3 pełne łyżki miodu - 2 łyżki octu - 1 płaska łyżka tymianku suszonego Mieszamy dodatki z buraczkami. Przekładamy

kawawszklance
Bułka z krewetkami, czyli poor man’s lobster roll 227

Jestem absolutną fanką wszystkiego co zapakowane w bułkę – oczywiście pod warunkiem, że to ‘wszystko’ jest wysokiej jakości i do tego świetnie przyprawione – hot dogi ze sklepu

Karo in the Kitchen
Spaghetti carbonara z pieczarkami 815

Carbonara to jeden z moich ulubionych makaronów, jednak nie zawsze musimy przygotować go w takiej samej formie. Warto eksperymentować i wzbogacać danie nowymi składnikami. Tym razem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KASZOTTO MEKSYKAŃSKIE Z KURCZAKIEM 153

  Pyszne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Coraz bardziej przekonuję się do dań jednogarnkowych. Po ostatnim risotto , które smakowało także tym, których wcześniej nawet nie podejrzewałam

Smaczne Zdrowe
Łosoś z warzywami i pesto 180

dobrze znanych warzyw, które poddajemy krótkiemu procesowi z pogranicza duszenia i grillowania. Pomimo tej prostoty to jednak efektowne i niebanalne danie, które nada się nie tylko na względnie „szybki obiad”, ale też na nieco ambitniejsze okazje. A pesto? Czy jeśli nie mamy pod ręką dobrego pesto ze sklepu, albo nie chce nam się robić swojego, możemy je pominąć? Hm, teoretycznie(...)125g pieczarek 1 płaska łyżeczka soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek oliwy 2-3 łyżeczki bazyliowego pesto (własnego lub dobrego ze sklepu) Instrukcje Łososia nacieramy od strony mięsa niewielką ilością soli i odkładamy na kilkanaście minut. Marchewkę obieramy i kroimy na kilkumilimetrowej grubości plasterki. Podobnie kroimy cukinię. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę

Kulinarna Pokusa
Jak polubić gotowanie 184

notce o Julii i Paulu Child , nawet ta znakomita kucharka, guru kuchni francuskiej, swoje początki wspomina z rozbawieniem. Zrobiła kurs kulinarny, który absolutnie nic jej nie dał, a pierwszy obiad jaki ugotowała mężowi we Francji był kompletną katastrofą.  Jak się przełamać? Trzeba działać dwutorowo - wzmacniać naszą motywację i eliminować to co zniechęca do podjęcia działań. Ja na przykład(...)przepisem w jednej dłoni i kartką w drugiej wypisz dokładnie ile i czego Ci potrzeba. Robiąc listę umieszczaj produkty z jednej kategorii obok siebie . Warzywa razem, oddzielnie nabiał, oddzielnie mięso, oddzielnie produkty sypkie. Tym sposobem w sklepie nie będziesz za każdym razem skanowała całej listy, bo produkty będą ułożone działami.  Możesz zrobić listę zakupów za pomocą aplikacji w telefonie

W kuchni wieczorem
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym i pomidorami- Coconut Malai Chicken Curry 169

Przyrządzania curry z kurczaka z mlekiem kokosowym, pomidorami i fantastycznym zestawem przypraw, nauczyłam się na warsztatach o kuchni indyjskiej w 

Patchwork
Biała lasagne ziemniaczana. 183

Brzmi tajemniczo prawda... Tymczasem to nic innego jak kolejne na tym blogu wcielenie czy tam wyraz mojego  uwielbienia dla ziemniaków i sera w różnego rodzaju

Kuchnia po mojemu
Wiosenny rubin czyli botwinka 138

Dziś dla Was przepis na wiosenną zupę, którą chyba każdy zna, czyli na botwinkę. Niby prosta zupa, niby znana, oklepana ... Ale ... Zwykle staram się nie rozprawiać

Garniec Magalie
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 221

Ręczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda

Karo in the Kitchen
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 215

popularne są maultaschen, na Ukrainie – wareniki, w Rosji – pielmieni, w Gruzji – chinkali, a my mamy… pierogi. Z serem – na słodko, ruskie, z owocami, z mięsem… i nie tylko. Pierogi ze słodką kapustą i grzybami.     Składniki na farsz:  - średnia główka kapusty – ok. 700g- 1 marchewka- 100g suszonych grzybów- 500g pieczarek brunatnych- sól- czarny pieprz mielony(...)cedzakową. Jeżeli zostanie farsz wykorzystuję go do krokietów.Pierogi ze słodką kapustą i grzybami goszczą na moim stole nie tylko w okresie świątecznym. Ugotowane i okraszone cebulką podane na obiad lub, najbardziej przeze mnie lubiane, odsmażone na rumiano, i do tego kubek czerwonego barszczu. W okresie sylwestrowym, między zakąskami i przystawkami znajdzie się zapewne wielu amatorów pierogów ze słodką kapustą

mojewypiekiinietylko
DORSZ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ NA DELIKATNYM PUREE Z KALAFIORA I SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 224

prawie wszystko działa, więc wracam do Was z cyklem #fishfriday. Co powiecie na nowy przepis na piątkową rybkę? Tym razem polędwiczki z dorsza. Dorsz jest białą rybą o zwartym mięsie, świetnie nadaje się do pieczenia. Tym razem upiekłam go w piekarniku bez przykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako dodatek proponuję(...)dodać do surówki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać dokładnie. Upieczoną rybę podawać na puree z kalafiora z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej. Bardzo delikatny, smaczny i lekki obiad, w sam raz na koniec lata. 1 porcja to ok. 440 kcal , węglowodany: 19g, białko: 39g; tłuszcz: 23g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog