Niezwykle aromatyczna, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim smaczna potrawa jest idealną propozycją dla fanów kurczaka z warzywami w wersji na słodko. Składniki: 800g piersi z
Szalona Kuchnia EwelinyMoi drodzy! Dzisiaj trochę będzie trochę nietypowo. Jak, że już drugi rok za nami postanowiłam go podsumować. W ciągu ostatniego roku na blogu pojawiło się aż
PatiGotujeRyba przygotowana w ten sposób jest soczysta i niezwykle aromatyczna. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają zapach i smak ziół w swojej kuchni. jedyna modyfikacja jakiej
Pieguskowa KuchniaZa oknem zrobiło się nieco chłodniej i ja od razu robię się mięsożerna :-). Dziś więc zapraszam na proste curry z kurczakiem. W domu najchętniej jadamy je
Kulinarne przygody GatityPlacki z Manioku na 4 osoby 1kg-manioku jadalnego 4 łyżki mąki 2 jajka sól, pieprz gałka muszkatałowa- 1 łyżeczka szklanka oleju Przygotowanie; 1. Maniok obrać
pichcisztoOryginalne danie z makaronem i kurczakiem na sposób egzotyczny z rozgrzewającym dodatkiem świeżego imbiru i papryki.Polecam dla osób lubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni
Wanilia i KardamonPlacek po węgiersku… placek po cygańsku… placek po zbójnicku… a może jeszcze inaczej? U mnie, to jest placek ziemniaczany z gulaszem. Są wersje z papryką, z
mojewypiekiinietylkoBędąc na diecie powinniśmy spożywać mięso o niskiej zawartości tłuszczu, najlepiej białe, jak filet z indyka czy kurczaka (zawsze bez skórki), ale również ryby, takie, które w swoim składzie mają niską zawartość tłuszczu, np. mintaj, miruna, dorsz. Będą nam dostarczać odpowiedniej ilości białka w diecie. Pamiętajcie też, że chociaż raz w tygodniu głównym źródłem białka powinny być warzywa strączkowe(...)młynku, dodajemy do masy, jak i łyżkę mąki pszennej. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Wyrabiamy masę w dłoniach. Tworzymy małe pulpeciki. Mi wyszło 16 sztuk (na 3 obiady) Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia ciasta. Układamy w naczyniu, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową , pod przykryciem zapiekamy około 12 minut, potem kolejne 12 minut bez przykrycia. Temp. pieca
SMYKWKUCHNIchoc to calkiem fajne uczucie postanowilam jakos ten czas zagospodarowac. Pewnie sie domyslacie, ze przepadlam w kuchni. Korzystajac z tego, ze nie musze sie spieszyc postanowilam przygotowac bardziej czasochlonny obiad. Nie jest to jednak ten z przepisow, ktory zabiera pol dnia, o co to to to nie. Mimo to quiche, ktora postanowilam przygotowac zajela mnie na dluzsza chwile. Quiche(...)wzdluz na plastry. Lekko solimy i odstawiamy na 20 minut by puscily sok, w ten sposob pozbywamy sie goryczki.W tym czasie na patelni podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy przez chwile.Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie wkladamy do zimnej wody. Sciagamy skorke i drobno kroimy. Najlepiej zrobic z nich miazge. Dodajemy je do miesa
Przysmaki KarolkiCześć!Chyba każdy od czasu do czasu ma ochotę na fast fooda. Takiego obrzydliwie niezdrowego, z mnóstwem kalorii, z sieciówki na M., którą każdy zna.Tylko czy
Pora coś zjeśćkokosowym z pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami. To danie świetnie nadaje się do przygotowania w tygodniu, kiedy nie mamy czasu, chęci albo po prostu siły na czasochłonne przygotowywanie wymyślnego obiadu. Czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie tego dania to nie więcej niż 15 minut. Pozostały czas podany w przepisie to czas oczekiwania, który można wykorzystać zgodnie z własną fantazją. :) Pyszny(...)piekarnika gotowego kurczaka, którego można zjeść z kaszą jaglaną, brązowym albo czerwonym ryżem, sałatką lub bez żadnych dodatków. Piersi z kurczaka można podawać w całości lub też poszarpać mięso widelcem i wymieszać z sosem wedle uznania :) Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze
Book of spellsszynka z Portugalii z całego udźca wieprzowego z kością (w ostateczności możecie ją zastąpić inną suszoną szynką, ale na pierwszy raz polecam właśnie Presunto). Danie pyszne, proste, świetne na obiad lub kolacje dla najbliższej rodzinki. Składniki: (6 porcji) 1 cały świeży kurczak bez podrobów, ok. 1.8 kg 1 opakowanie (200 g) szynki Presunto Beira Baixa pokrojonej w plastry (długodojrzewajaca(...)miałam 8 plasterków w paczce, więc owinęłam wszystkie części za wyjątkiem skrzydełek ) i zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Przełożyć do dużego garnka glinianego przeznaczonego do pieczeni ( użyłam żeliwnego ). Do garnka z mięsem wrzucić liście laurowe, obrane cebulki w całości (odkroić tylko niejadalne końcówki) oraz obrane i lekko zmiażdżone nożem ząbki czosnku. Wina wymieszać w misce z musztardami, olejem, solą oraz pieprzem. Dodać
Moja DelicjaKrólik w sosie grzybowym z risotto fenkułowym Składniki – królik: Królik – 1 sztuka Podgrzybki świeże lub mrożone – 2 szklanki Szalotki – 3 sztuki Czosnek – 2 ząbki Bulion jarzynowy
Kuchnia Bon AppetitSzybko, smacznie i kolorowo! Do przygotowania tego dania zainspirował mnie czarny makaron, który przypadkowo znalazłam na półce w sklepie. Jest to zwykły makaron zabarwiony wyciągiem
Alutka-GotujeUwielbiam placki ziemniaczane. Tym razem wzbogaciłam je zapiekając z kurczakiem i żółtym serem. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Placki po prostu rozpływają się w ustach
Tradycyjna kuchnia KasiSzybki i prosty, bez wydziwiania.Grzyby leśne ok. pół kilo czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki ( u mnie przeważają zielonki) i gotujemy w osolonej wodzie ok.10-15 minut.Odcedzamy.PRZEPIS
Pasje JolkiGrillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie , to idealna propozycja na obiad jak i na przyjęcie. Takie piersi możemy podać w towarzystwie świeżych warzyw, ulubionych surówek. Mogą one stanowić również składnik wielu sałatek (wystarczy je drobniej pokroić). Podstawę smaku stanowi marynata. Najważniejsze, żeby użyć do niej dobrej jakości miód i chrzan. Osobiście polecam Wam chrzan tarty „POLONAISE(...)tartego chrzanu, dodajemy olej, przyprawę i całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Przygotowane wcześniej kawałki piersi kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek mięsa. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso grillujemy z obu stron na mniejszym ogniu. Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie podajemy z zestawem ulubionych
Słodkie okruszkikuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta (ciepło jest przecież), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu, okazało się(...)przejechałam się kilkoma kolejkami (tylko jedną trochę straszną), zjedliśmy lody i ogólnie dzień był pełen wrażeń. Rewelacyjna zabawa!Później razem z naszymi gośćmi, sztuk sześć, wróciliśmy do domu na obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi
Pożeraczka, czyli raz adobrze