Uwielbiam pierogi w każdym wydaniu. Dziś, w cyklu świątecznym, zapraszam Cię na te z kapustą i grzybami Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1
Oka w rosole czyli KaFka gotujeDania jednogarnkowe są doskonałe na obiad lub kolację. Można je praktycznie przyrządzić w jednym garnku, mieć mniej zmywania i więcej czasu dla siebie i rodziny :D. Na niedzielny obiad lub na weekend świetnie pasują takie danie. Mi się udało zrobić przepyszną potrawę z kurczaka zapiekanego w sosie pomidorowym z fasolą białą i czerwoną oraz marchewką. Całe danie można zrobić(...)przygotowaniem dania zalać białą fasolę wodą i odstawić na całą noc. Po tym czasie gotować ją przez godzinę (jeśli to będzie fasola z puszki tę czynność należy pominąć), osączyć. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychMyślę, ze nie każdy z Was jadł to danie i myślę, że nie każdy by chciał po usłyszeniu samej nazwy. Ja jednak pochodzę z rodziny, w
Kuchnia po mojemuużyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek, który możemy zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Jeżeli nie macie domowego ajwaru, możecie spróbować go kupić w większych marketach (od poniedziałku dostępny także Lidlu). Normal 0 21 false false(...)Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych
Fabryka pomysłówIndyk ku mojemu zaskoczeniu wyszedł przepyszny :) moja ocena to 10/10. Spodziewałam się, że to danie może okazać się niewypałem, a tu taka niespodzianka :) Polecam. (jest
Malowane smakiemczasu słyszałam że u jednej kolezanki na obiad jest polewka , to druga gotuje polewkę , Pomyślałam ze ta biedna polewka sławna jest na całą Polskę Kiedyś trafiłam na taki obiad do znajomej .....OJ ale się zdziwiłam !!!! Ta polewka była całkiem inna od tej którą znałam .Na talerzy była szara gęsta woda w której pływały kluch podobne do kładzionych i mnóstwo skwarek.Musze(...)jeszcze chwilkę smażę .Wlewam do gotujących sie kluchów , jeśli jakiś przypraw brakuje to dodaje . Same przecieruchy wyglądają tak Można je podać ze skwarkami lub sosem do mięsa
Eli GotowanieNa pewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy
Karo in the KitchenUwielbiam takie ekspresowe w przygotowaniu, nieskomplikowane i smaczne dania. Polecam Ci, gdy nie jesteś kulinarnym wirtuozem a klasyczny schaboszczak nie cieszy jak dawniej. Przygotowanie dania zajmie
Wielki apetytPyszne roladki, wspaniale nawiązujące smakiem do jesiennej aury. Bardzo aromatyczne i proste danie. Idealne na obiad czy wystawna kolację. Sos jest rewelacyjny, połączenie śliwek, korzennych przypraw i wieprzowiny jest trafione w dziesiątkę. Zdecydowanie moje smaki. Moja wersja roladek została zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku. Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z korzennym kuskusem Składniki: 1 duża(...)wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków nieprzecięty. Dzięki temu będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą powierzchnię faszerowania. Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest bardzo delikatne. Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem. Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w roladę, następnie owijamy w szynkę. Rozgrzewamy masło
Mania Gotowaniaprzy myciu! Myjka i płyn wystarczą. Koniec z namaczaniem i szorowaniem! Patelnia o wymiarach 28cm x 28 cm, jest na tyle duża, że swobodnie można na niej przygotować obiad dla 4 osób. Niewątpliwą jej zaletą jest również nienagrzewająca się i ergonomiczna rączka. Po więcej technicznych szczegółów zapraszam na stronę Ballarini.pl Pozwolę sobie tylko podzielić się(...)grillowania, przy czym odpowiednio zmniejszyłam moc płomienia. Jak potrawa zachowuje się podczas grillowania, czy dno patelni ma tendencję do przypalania oraz jak ją się czyści? Podczas grillowania mięso puściło tłuszcz, który dzięki rowkom zbierał się na dnie. Tłuszcz nie przypalił się i łatwo go można było usunąć. Hamburgery i kiełbaski dosłownie tańczyły na patelni. W żadnym razie
Mia Cucina SofietaWitam serdecznie Propozycja na bardzo smaczne spaghetti z piersią kurczaka i brokułem . Idealnie nadaje się na obiad lub kolację . Będziemy potrzebować : 500 g makaronu spaghetti 1 podwójna pierś kurczaka (około 600 g) 1 brokuł 60 g suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku do smaku sól pieprz olej do smażenia na marynatę : około 50 ml oleju 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki(...)zagotowania wody gotuję brokuł 4 minut . Następnie odcedzam na durszlaku i odstawiam do wystudzenia . Końcowe przygotowanie makaronu : Na patelnię przekładam pierś kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa około 15 minut (zależy od wielkości płomienia ) . Usmażoną przekładam do miseczki . W międzyczasie gotuję makaron według przepisu na opakowaniu . Makaron gotuję pod koniec przygotowania składników aby był gorący do podania
Uwaga Babcia GotujeGulasz z kurczaka z pieczarkami... Kawałeczki filetów z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek, wiórki marchewki. Kawałeczki ogórków kiszonych, pióra cebuli. W aksamitnym, aromatycznym sosie. Smaczny, domowy obiad! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; 1 średnia marchewka; 3 średnie ogórki kiszone; 1 ząbek czosnku; 2 łyżki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany(...)Podsmażoną cebulę z pieczarkami i czosnkiem przełożyć do garnka. Na tym samym, mocno rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem
Gospodyni MiejskaDzisiaj mam dla Was coś lżejszego do przekąszenia. Sałatka z indykiem, pyszną słodką gruszką i innymi dodatkami. Idealna po świątecznym obżarstwie :). A wiosna tuż, tuż... :) Składniki
TrufelkowoDzisiaj chyba zaczyna się kolejna edycja Masterchefa, której nie wygram. Ba, to kolejna edycja, do której nawet się nie zgłosiłem. Smuteczek. Zajemy to? Zajedzmy! Chodźcie. Składniki
GRUBY WAŁEKWitajcie w ten jakże piękny poniedziałek! Na dobry początek afirmacja zaczerpnięta z Pudełka Inspiracji: "Zasługuję na całe dobro, które codziennie otrzymuję." A teraz przenieśmy się
Kuchnia smakówCurry to jedno z moich ulubionych dań z kuchni orientalnej. Robi się je łatwo, możemy to niego wykorzystać niezliczoną ilość różnorodnych składników i zawsze wyśmienicie
Kulinarne przygody GatityWitam moich kucharzy! Znowu dłuższa chwila bez przepisu. Musicie mi wybaczyć, mam sporo na głowie, ale ugotowałem dla was coś bagatelnie prostego, patrząc na składniki, lecz
Kuba GotujePrzyznam szczerze, że takie klasyczne gołąbki od początku do końca robiłam pierwszy raz. Zawsze miałam przekonanie, ze jest to niezwykle ciężkie i bardzo czasochłonne więc odwlekałam
Krakowskie smaki AniKuchnia włoska... jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść na okrągło, niezależnie od tego czy to pizza czy pasta. Dzisiaj proponuję Wam klasyka, czyli spaghetti
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI: 800 g wołowiny z łopatki - pokroić w kostkę tak 1 do 2 cm 2 cebule czerwone - posiekać w piórka mix papryk (1 zielona, 1 żółta
ClauditteMissCooking