Kuchnia Stanów Zjednoczonych to nie tylko hamburgery. To przede wszystkim kuchnia napływowych mieszkańców Nowego Świata. Warto co jakiś czas się w nią zagłębić. Jak w miskę
Karo in the KitchenMoje drugie (po bardzo długiej przerwie) spotkanie z tilapią. Pierwsze było totalnym rozczarowaniem: kupiłam mrożone tuszki, sprowadzone prawdopodobnie z Azji, które po usmażeniu śmierdziały i smakowały
Kuchenne zapiski EdytyRolady mięsne to moja miłość. Względy smakowe są oczywiste, jednak szczególnie darzę sympatią fakt, że na zimno idealnie pasują do kanapek. Nie są suche, również idealnie
Kuchenna KontrrewolucyaDzisiaj zapraszamy Was na danie z makaronem. Proste, szybkie i smaczne. Chciałyśmy powitać czerwiec na zielono i udało się nam ... Szpinak jak wszem wiadomo
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 1 opakowanie mixu sałat z roszponką 3 piersi z kurczaka 6 jajek 1 cukinia 2 sery camembert 10 listków bazylii 2 łyżki majonezu 1/2 szklanki
ClauditteMissCookingDrobiowo, to wcale nie musi oznaczać, że nudno. Jest bardzo wiele sposobów na proste i apetyczne dania z kurczaka. Jednym z nich mogą być drobiowe eskalopki
mojewypiekiinietylkoPogoda u nas bardziej przypomina późną jesień niż środek zimy. Na taką pogodę polecam Wam chili con carne. Rozgrzewające, sycące i bardzo aromatyczne. Można
MiksturownikSzybki, prosty i jednocześnie pyszny obiad z piersią kurczaka w roli głównej. Z sosem balsamico, świeżymi figami i listkami rozmarynu, które świetnie podkręcają smak całego dania. Filety smażymy w całości, nie trzeba ich wcześniej kroić ani rozbijać. Kiedy dobrze się zrumienią, dolewamy bulion lub wodę i chwilę gotujemy pod przykryciem. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny z miodem i odparowujemy(...)limonki oraz starty na tarce ząbek czosnku. Skrapiamy oliwą, odstawiamy na 30 minut do zamarynowania (można na noc schować do lodówki, pamiętając o wcześniejszym wyjęciu na blat, aby mięso zdążyło się ocieplić). W miseczce mieszamy miód z octem balsamicznym, sokiem z limonki i szczyptą soli. Na patelni mocno rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kładziemy filety i smażymy po około 5 minut
cool and mintykompotem, a jak za oknem plucha i zimno to mi się nie chce. Podejrzewam, że to dlatego, że bohaterowie książek i ich losy są ważniejsi niż jakiś tam obiad. Może też dlatego, że gotuję albo w domu, albo dla innych praktycznie non stop. Podczas takiej właśnie niemocy lubię robić gęste i pożywne zupy. Pachnące, rozgrzewające i banalnie proste. Inspiracją(...)zagęści nam zupę. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajemy przecier lub pulpę, mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka. Zupę można odgrzać na drugi dzień, jednak przygotujcie sobie porcję gorącego bulionu lub wody do rozcieńczenia, bo zarówno soczewica jak i ziemniaki zagęszczą zupę bardzo, prawie
ladykitchenróżnych dań w małych ilościach. Zdecydowanie na plus :) Paszko: Wyżerka była wielka, mieliśmy skromnie skosztować za pierwszym razem - bo była to nasza kolacja - nie udało się, był drugi obiad. Wszystkiego po trochę w azjatyckim smaku, więc kto jest spragniony wegańskiej kuchni wschodu, znajdzie coś na siebie. Danie nie były za ostre, to akurat dla mnie minus, były naturalne smakowo(...)wydaniu, czyli Old Bohemian style - a tam były knedliczki podane z seitanem zrobionym a'la wołowina podane z sosem śliwkowo jabłkowym (koszt 175 CZK). Rok temu jak jeszcze jadłem mięso, zamówiłem podobne danie, z tym że ze smażoną kapustą białą i czerwoną. Danie były ogromne i zniszczyło mnie strasznie. W tym przypadku było podobnie. Seitan był świetnie zrobiony i chciałbym
Bananowe PoleZima zbliża się wielkimi krokami. Z dnia na dzień sięgamy po cieplejsze ubrania . Ochota na szybkie przekąski powoli nam mija . Dlatego na ciepły obiad mam rozwiązanie- Orientalny Gulasz na Mleczku kokosowym, który przygotowałam w G arnku z pokrywą firmy BERLINGER HAUS z serii FOREST LINE Oczywiście ze sklepu https://www.tanieagd.pl/ Je śl i Ktoś jeszcz(...)czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka pieprzu PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę. Dokładnie obtaczam w przyprawach. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaję mięso smażę na rumiano. Następnie zmniejszam ogień i dodaję warzywa mrożone najlepiej mieszankę warzyw chińskich. Wlewam 0.5 l wody. Duszę ok 5 min dolewam mleczko kokosowe. Duszę jeszcze
Gotowanie PatkiPrzysmaki książąt syberyjskich, serdecznych przyjaciół, przystojnych kolegów i fajnych chłopaków trafiają wreszcie na polskie stoły! A przynajmniej na mój. Na razie. Jutro możecie zaserwować coś takiego
GRUBY WAŁEKSkładniki: 2 sztuki bakłażana 1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki
Prosto i Smacznie z AnetąDziś zapraszam Was na pierożki z bobem, to sezonowe pierożki najlepiej smakują gdy jest dostępny młody bób, dodałam do nich wędzony chudy boczek i cebulę, wyszło
Wanilia i Kardamon