Szybki, prosty i jednocześnie pyszny obiad z piersią kurczaka w roli głównej. Z sosem balsamico, świeżymi figami i listkami rozmarynu, które świetnie podkręcają smak całego dania. Filety smażymy w całości, nie trzeba ich wcześniej kroić ani rozbijać. Kiedy dobrze się zrumienią, dolewamy bulion lub wodę i chwilę gotujemy pod przykryciem. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny z miodem i odparowujemy(...)limonki oraz starty na tarce ząbek czosnku. Skrapiamy oliwą, odstawiamy na 30 minut do zamarynowania (można na noc schować do lodówki, pamiętając o wcześniejszym wyjęciu na blat, aby mięso zdążyło się ocieplić). W miseczce mieszamy miód z octem balsamicznym, sokiem z limonki i szczyptą soli. Na patelni mocno rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kładziemy filety i smażymy po około 5 minut
cool and mintykompotem, a jak za oknem plucha i zimno to mi się nie chce. Podejrzewam, że to dlatego, że bohaterowie książek i ich losy są ważniejsi niż jakiś tam obiad. Może też dlatego, że gotuję albo w domu, albo dla innych praktycznie non stop. Podczas takiej właśnie niemocy lubię robić gęste i pożywne zupy. Pachnące, rozgrzewające i banalnie proste. Inspiracją(...)zagęści nam zupę. Jak ziemniaki będą miękkie, dodajemy przecier lub pulpę, mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka. Zupę można odgrzać na drugi dzień, jednak przygotujcie sobie porcję gorącego bulionu lub wody do rozcieńczenia, bo zarówno soczewica jak i ziemniaki zagęszczą zupę bardzo, prawie
ladykitchenróżnych dań w małych ilościach. Zdecydowanie na plus :) Paszko: Wyżerka była wielka, mieliśmy skromnie skosztować za pierwszym razem - bo była to nasza kolacja - nie udało się, był drugi obiad. Wszystkiego po trochę w azjatyckim smaku, więc kto jest spragniony wegańskiej kuchni wschodu, znajdzie coś na siebie. Danie nie były za ostre, to akurat dla mnie minus, były naturalne smakowo(...)wydaniu, czyli Old Bohemian style - a tam były knedliczki podane z seitanem zrobionym a'la wołowina podane z sosem śliwkowo jabłkowym (koszt 175 CZK). Rok temu jak jeszcze jadłem mięso, zamówiłem podobne danie, z tym że ze smażoną kapustą białą i czerwoną. Danie były ogromne i zniszczyło mnie strasznie. W tym przypadku było podobnie. Seitan był świetnie zrobiony i chciałbym
Bananowe PoleZima zbliża się wielkimi krokami. Z dnia na dzień sięgamy po cieplejsze ubrania . Ochota na szybkie przekąski powoli nam mija . Dlatego na ciepły obiad mam rozwiązanie- Orientalny Gulasz na Mleczku kokosowym, który przygotowałam w G arnku z pokrywą firmy BERLINGER HAUS z serii FOREST LINE Oczywiście ze sklepu https://www.tanieagd.pl/ Je śl i Ktoś jeszcz(...)czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżeczka pieprzu PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w drobną kostkę. Dokładnie obtaczam w przyprawach. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaję mięso smażę na rumiano. Następnie zmniejszam ogień i dodaję warzywa mrożone najlepiej mieszankę warzyw chińskich. Wlewam 0.5 l wody. Duszę ok 5 min dolewam mleczko kokosowe. Duszę jeszcze
Gotowanie PatkiPrzysmaki książąt syberyjskich, serdecznych przyjaciół, przystojnych kolegów i fajnych chłopaków trafiają wreszcie na polskie stoły! A przynajmniej na mój. Na razie. Jutro możecie zaserwować coś takiego
GRUBY WAŁEKSkładniki: 2 sztuki bakłażana 1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki
Prosto i Smacznie z AnetąDziś zapraszam Was na pierożki z bobem, to sezonowe pierożki najlepiej smakują gdy jest dostępny młody bób, dodałam do nich wędzony chudy boczek i cebulę, wyszło
Wanilia i KardamonSkładniki: - 5-6 jajek - 500g mąki pszennej -około 150- 200 ml letniej wody - sól Dodatkowo: - 2-3 łyżki masła - cebula - zielona cebulka -pieczarki
w mojej kuchniU mnie dziś przyszła zima, fajnie, bo akurat zaczynamy ferie ! Po spacerach i zabawach na śniegu warto zatem zjeść coś rozgrzewającego. Tu świetnie sprawdzi
kolorowotorcikowoWspaniały dodatek do obiadu, ale nie tylko. Mogą również stanowić samodzielne danie – kluski śląskie. Możliwości ich podania jest bardzo wiele – do mięs, ze skwarkami, z sosem pieczarkowym, czy jak u mnie – kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym. Składniki: - ugotowane ziemniaki (miałam ok. 1kg)- mąka ziemniaczana ¼ wagi ziemniaków- sól (do gotowanej wody) W dużym garnku zagotowujemy posoloną(...)powinna zaspokoić apetyt wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej… i nie tylko. Danie jest kolejnym przykładem na wielkość prostoty nad przepychem. Jest, tak skromne, jak bardzo bogate smakowo. Dodatek mięsa, moim zdaniem, byłby istnym barbarzyństwem. Nie pozostaje mi nic innego, tylko polecić i życzyć smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kluski śląskie z pesto bazyliowo migdałowym appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkodobraliśmy tak, żeby wszystkie można było przygotować w piekarniku. Dzięki pieczeniu razem oszczędzamy czas i energię elektryczną. Nie ma też sterty garnków i naczyń do zmywania. Zaczęliśmy od przygotowania mięsa – czyli włożenia do marynat piersi kurczaka, przygotowania panierki do kawałków kurczaka, uformowania pulpecików z indyka. Pokroiliśmy bataty, przyprawiliśmy cieciorkę. Przygotowaliśmy blaszki i układaliśmy na nich kolejne przygotowane do wstawienia(...)najmniej powietrza, które rzeczywiście ma negatywny wpływ na produkty spożywcze, ale, co ważne, tylko wtedy gdy są one a długo trzymane w zamrażalniku. My co do zasady zamrażamy obiady na kilka dni. Jeśli mamy jakieś nadwyżki to dokładnie zapisujemy datę mrożenia, żeby zjeść danie w ciągu miesiąca od tego momentu. Mrozić bezpiecznie można niemal wszystko. Dobrym przykładem są mrożone bakłażany
Niedzielny kucharzdobraliśmy tak, żeby wszystkie można było przygotować w piekarniku. Dzięki pieczeniu razem oszczędzamy czas i energię elektryczną. Nie ma też sterty garnków i naczyń do zmywania. Zaczęliśmy od przygotowania mięsa – czyli włożenia do marynat piersi kurczaka, przygotowania panierki do kawałków kurczaka, uformowania pulpecików z indyka. Pokroiliśmy bataty, przyprawiliśmy cieciorkę. Przygotowaliśmy blaszki i układaliśmy na nich kolejne przygotowane do wstawienia(...)najmniej powietrza, które rzeczywiście ma negatywny wpływ na produkty spożywcze, ale, co ważne, tylko wtedy gdy są one a długo trzymane z zamrażalniku. My co do zasady zamrażamy obiady na kilka dni. Jeśli mamy jakieś nadwyżki to dokładnie zapisujemy datę mrożenia, żeby zjeść danie w ciągu miesiąca od tego momentu. Mrozić bezpiecznie można niemal wszystko. Dobrym przykładem są mrożone bakłażany
Niedzielny kucharzgorąco.Dlatego też mówi się zawsze,że nie powinno się jeść gorącego pieczywa lub ciasta prosto z piekarnika.To węglowodany. Taka sałatka makaronowa z kurczakiem jest świetną lekką alternatywą dla obiadu na gorąco. Do włoskich dań rmakaron zawsze gotuje się nie tylko al dente ale zupełnie odzielnie a ciepły sos podaje się na już przestygnięty makaron jako dodatek. Winogrona natomiast mogą(...)nieugotowanego makaronu penne 200 g zielonych winogron 400 g piersi z kurczaka surowego lub wędzonego 75 g rukoli 100 g pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy do smażenia mięsa (przy wędzonym pominąć) dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek a najlepeij z pestek winogron 1 łyżka soku z limonek ewentualnie cytryny musztarda (na czubek łyżki) 1 ząbek czosnku (mocno zmiażdżony) ewent
Sztuka gotowania w/g Samiryspecyficzna kombinacja daje oryginalny smak. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, w dodatku łatwa i szybka w przyrządzeniu. Co prawda nie spełnia naszych kryteriów „ przepisu na szybki obiad ”, ale nie rozmija się z nimi zbyt mocno i czas zdecydowanie nie powinien być tu dla nikogo wymówką A jeśli dodać jeszcze to, że taka zupa odpowiednio podana jest również całkiem(...)warzywna z kurczakiem 2015-04-28 14:01:49 Kolorowa, lekka, zdrowa i oryginalna w smaku zupa z dużej porcji rozmaitych warzyw z dodatkiem chudego i bogatego w białko mięsa z kurczaka. Łatwa i szybka do przygotowania z popularnych, ale nietypowo skomponowanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry) 1 średni filet z kurczaka (250g), 1 mała marchewka
Kulinarna PokusaCzy zawsze około południa Twój organizm wysyła Ci niepokojące sygnały? Czujesz nagłą potrzebę opuszczenia stanowiska pracy? Te objawy są oczywiste – to PORA NA LUNCH! Dlaczego własnoręcznie
Z Kuchni Do KuchniDzisiejsza propozycja jest idealna dla tych, którzy nie lubią zbyt dużo czasu spędzać w kuchni. Smażymy raz w tygodniu większą ilość placków, które następnie chowamy do
Powiedz dietom nieDzisiaj kochani proponuję Wam przygotowanie bardzo smacznych pasztecików z nadzieniem szpinakowo- mięsnym. Paszteciki przygotowałam z ciasta drożdżowego, bo takie lubię najbardziej. Posypałam część makiem, a
SMYKWKUCHNINie wiem czy lato to dobra pora na Kołduny wołowe i rosół, ale jak ktoś ma ochotę to i upały na stole mu nie straszne. Tym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli chodzi o składniki, to takie niezupełnie flaki, ale przyprawione tak jak tradycyjne flaki wołowe po warszawsku. Wersja dla osób, które prawdziwych nie lubią :) Z podanych
Kuchenne zapiski Edyty