takie łatwe, to nie takie proste... przejść koło nich obojętnie! Pachnące połączenie ciepłego, domowego, zdrowego dania, szybkiej i nietypowej kanapki i oryginalnego fast-fooda to nasz sposób na pyszny obiad. Jeśli połączy się siły, to gotowy będzie szybkiej niż trwałoby ugotowanie ziemniaków. I tak też zrobiłyśmy tym razem - w czasie gdy uwieszona na telefonie starsza kucharka bawiła się ciastem(...)dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto./FARSZ:Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy zamkną się pory, odparuje woda a mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając
Wypisz Wymalujzróżnicowane podejście do kuchni włoskiej. Rozdziały książki prowadzą nas przez kolejne dania typowe dla włoskiego posiłku - "Antipasti/Przystawki", "Primi/Pierwsze dania" (czyli zupy, makarony, risotto i gnocchi), "Secondi/Dania główne" (mięso, ryby i owoce morza), "Contorni/Sałatki i surówki", "Frutta e Dolci/Owoce i desery" oraz "Merende/Przekąski". Na początku każdego rozdziału znajdziecie krótki wstęp dotyczący wiążących się z danym daniem zwyczajów(...)zrobiono zdjęcie i tak cieczy oko zróżnicowanymi czcionkami i drobnymi detalami graficznymi. Wprost uwielbiam zdjęcia potraw. Mają taką uroczą, skromną stylistykę, zupełnie jakby włoska nonna (babcia) zaprosiła mnie na obiad w stylu la cucina povera do swojego domu. Jedyny minus to według mnie okładka w formie papierowej obwoluty nałożonej na właściwą okładkę książki, która przesuwa się w czasie przeglądania książki
Chilli Czosnek i OliwaPaella z kurczakiem to moja ulubiona potrawa hiszpańska. Wspaniałe danie jednogarnkowe, które przyrządziłam w żeliwnej patelni firmy Staub. Do tego dania żeliwna patelnia z dwoma uchwytami
codojedzeniaPo ciężkich rozmowach stanęło na tym że piersi zrobimy nie jak zwykle tylko popieprzone obsmażona z jednej i drugiej strony i na koniec posolone, ale przyszedł
Piekielna Kuchnia Patipewni, że dostaniecie porządny kawał mięcha bez chemicznych dodatków w panierce. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MIĘSO (ok. 5 min): Oczyszczamy mięso, kroimy na podłużne i dość cienkie kawałki . Można pokroić też w grubsze kawałki ale wtedy trzeba pamiętać, że trzeba je będzie dłużej smażyć na wolnym ogniu. W przeciwnym razie mogą(...)płatki zaczną się palić a w środku kurczak będzie surowy), w razie potrzeby wyławiamy z patelni przypalające się odpadnięte płatki. 6.PODANIE: > jako samodzielna przekąska z dipami lub do obiadu z frytkami i surówką. Świetnie smakuje z naszym sosem czosnkowym. OM NOM NOM! Post AROMATYCZNE PIERSI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH A LA KFC – 3,70 zł pojawił
Nerds KitchenKrupnik tradycyjny – w dzieciństwie nie przepadałam, a wręcz nie lubiłam tej zupy. Jedynie co mnie to satysfakcjonowało to zupa pomidorowa, barszcz biały czy zupa ogórkowa
Kuchnia BazyliiCo może sprawić radość blogerce kulinarnej? Nowy robot, forma do tarty lub kilka innych przydatnych gadżetów? owszem... Koszyczek aromatycznych truskawek lub pęczek szparagów - jak najbardziej. Ale
Obiad gotowyPodałam je z zestawem surówek i domowym gyrosem . Ale możecie je również podać jako samodzielne danie, albo dodatek do innych mięs czy nawet sałatek. Wszystko zależy od Waszych indywidualnych upodobań. Moja rodzina była bardzo zadowolona z tak smacznego obiadu. Szybko zostały tylko… puste talerze Składniki: 5 łyżek oleju kokosowego (u mnie od Woj-len ) 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki(...)blaszka jest wyżej, druga niżej przez co ziemniaczki różnie się dopiekają) i obracam ziemniaki, aby się równomiernie upiekły). Pieczone ziemniaki podajemy same lub przykładowo z ulubionymi surówkami i mięsem. U mnie z zestawem surówek i domowym gyrosem . Smacznego
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon AppetitNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia Bon AppetitJak się robi botwinkę, to wszyscy wiedzą. Albo i nie, ale i tak każdy może ją zrobić po swojemu. Ta zupa w każdym domu wydaje mi
zadanie-gotowanieprzepisu poniżej skutkuje tyleż „znajomą”, co zarazem niebanalną potrawą o oryginalnym smaku i aromacie. W dodatku też bardzo dobrze wyglądającą. I choć niekoniecznie jest to idealny przepis na „szybki” obiad, to przyrządzenie w ten sposób karkówki jest mało skomplikowane i wcale nie przesadnie czasochłonne. Dlatego nada się dobrze zarówno na codzienny posiłek jak i poczęstunek dla gości przy nieco mniej(...)obieramy lub dokładnie płuczemy, po czym kroimy w dość duże kawałki (patrz zdjęcia). Na dużej głębokiej patelnie (lub w brytfannie) na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego. Mięso obsmażamy z obu stron do lekkiego zarumienienia (ok. 3-4 minuty), po czym wyjmujemy z patelni. Zmniejszamy nieco ogień i na tym samym tłuszczu co mięso (w razie potrzeby możemy
Kulinarna PokusaWiedziałam, że tak będzie. Po prostu czułam to i tylko czekałam na potwierdzenie mojej teorii. W sumie żadna to niepodparta faktami teoria, to już stało się
Obiad gotowyPierogi ruskie nasze ulubione, a Twoje ? Pierogi ruskie, znakomite ulubione. Pierogi ruskie, za nie u nas w domu odpowiedzialny ;) jest Jacek i te
Kuchnia na wzgórzuZa oknem chłodnawo, czyli na stole powinna sie pojawić rozgrzewająca i pożywna zupa. Moja ulubiona to zupa tajska. Uwielbiam ją w każdej wersji, a wariacji
Kulinarne przygody Gatity