Po prostu pomidorówka. Nie z "rosołu z wczoraj" 😂 Jedni ją uwielbiają, inni nienawidzą. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy. Przepis prosty i szybki, a efekt
Zdrowie na języku :PPulpeciki rybne to danie lubiane nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Znakomicie sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowuję je w
Ola la LCHFMiniony weekend śmiało mogę zaliczyć do jednych z najlepszych w moim życiu. Piękne prezenty, czas wśród najbliższych, pyszne jedzonko i pełno uśmiechu. Wszystko dopięte na ostatni
Be Fit Be StrongPewnie ilu ludzi tyle przepisów na bigos. Bywają wielbiciele mniej lub bardziej kwaśnych, mniej lub bardziej pikantnych. Mój jest taki pośrodku, zawsze przygotowuję go
Smaczne ZdroweI pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie jadłam krewetek a teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym , w pomidorach , w cieście , zupie
Ola la LCHFJesienny kapuśniak ze słodkiej kapusty to tradycyjna zupa polskiej kuchni. Wspaniała zupa na chłodne i deszczowe dni. Co prawda u nas deszczu jak na lekarstwo ale
codojedzeniaMój dziadek pochodził z Krakowa i właśnie taki rosół babcia dla niego przygotowywała. Nie lubił rosołu z makaronem, bo był dla niego za
Rozpustne gotowanieW takim jak wyżej tytule przepisu nie chodzi mi wcale o praktykowanie nieco dziwnej, a spotykanej ostatnio maniery nazywania sałatek mianem „sałat” – najpewniej na skutek
Kulinarna PokusaPłatki kukurydziane, dostępne w większości marketów lecz nie takie same. Już dawno przeprowadziłam analizę ich składu i z przykrością stwierdzam, że każdym nawet tym z górnej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCo tu pisać, piersi kurczaka w sosie curry ...nic dodać nic ująć.Połączenie tych dwóch składników jest po prostu idealne.Do zrobienia sosu szykujemy:- 20 g przyprawy
Pasje JolkiCo Wam przypomina zestaw znajomy ten? Mieszkańcom Łodzi, Torunia, Gdańska zapewne nie jest obcy. Kiedy odkryłam to miejsce, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Muszę
bastalenaAparatu foto wciąż brak, a tu w lodówce czeka serniczek Davida Lebovitza w kolejce do sesji... ale jakoś sobie radzę:) Byle do wtorku...Zupy goszczą na
Kraina Tysiąca SmakówTa sałatka to chrupiąca i przepyszna feeria kolorów i smaków. Brokuł jedzony na surowo jest dużo delikatniejszy od swojego surowego brata, kalafiora – łatwo mu przez to
Karo in the KitchenOtrzymałam niedawno do przetestowania patelnię ceramiczną firmy GreenPan z kolekcji Kyoto. Ucieszyłam się, gdyż już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem wzbogacenia mojej kuchni o
Pieguskowa Kuchniazwykłego kurczaka można przygotować fajny obiad. Wystarczy trochę warzyw i pyszna kasza bulgur o której pisałam w poprzednim poście. TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY Składniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora(...)złoty kolor kurczaka. Jeśli lubicie chutney z mango możecie pod koniec pieczenia udek dodać łyżkę albo dwie. Daje ono fajny słodko-ostry smak. Pozostało już tylko dodać warzywa do mięsa. Przed podaniem przygotowałam kaszę bulgur. Wystarczy ją zalać wrzątkiem w proporcjach mniej więcej 1:2, przykryć i odstawić na 10 minut. Można wykorzystać tłuszcz ze smażenia kurczaka
potrawyregionalneWitam serdecznie.Urlop dobiegł końca trzeba pogodzić się z szarą rzeczywistością, ale na szczęście mam Was. Obiecałam po powrocie przygotować danie, które miałam okazję jeść w jednej
Kuchnia BeatyZdrowo, kolorowo i pysznie! Składniki: 5 kajzerek wieloziarnistych 300 gram mielonej piersi kurczaka skórka z 1 cytryny 1/2 pęczka koperku sól i pieprz 1 pomidor
Mango PapajaJeśli szukacie inspiracji na efektowny obiad, to koniecznie powinniście zapoznać się z tym przepisem. Roladki są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają wiele pracy i przede wszystkim są naprawdę pyszne. Możecie użyć do ich przygotowania, również gotowego Pesto. Pesto, które przygotujecie z proporcji podanych w przepisie starczy Wam na znacznie większą ilość roladek, ale można je śmiało przechować w lodówce(...)zrobienia pesto nie używam soli, jeśli lubicie słone potrawy, możecie je oczywiście posolić. Ja nie solę ze względu na to, że szynka, używana do nadzienia jest już słona. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy czosnkiem granulowany, pieprzem, papryką ostrą i sosem sojowym. Każdy płat mięsa smarujemy Pesto, kładziemy na nim dwa plastry szynki
Mania Gotowania