Kupiłam szparagi i nie zawahałam się ich użyć Tym razem jednak to danie nie należy do tych niskokalorycznych ale czasami przecież można sobie pozwolić na kulinarną
UgotujmyTo.plDanie które nie tylko rozgrzeje w tak pochmurne dni jesienne, ale dostarczy nam dużo składników odżywczych które zawarte są w kapuście kiszonej. Potrawa wyróżniona w 2013
kgwjanczewoCześć Wam! Nie wiem czy wiecie ale właśnie dzisiaj 29 kwietnia miną rok od początku mojej przygody z MasterChef'em. Dokładnie rok temu odebrałem telefon z
Kuba GotujeWiem, to niemożliwe gdyż w warunkach domowych chyba nie da się użyć takiej ilości sztucznych dodatków, glutaminianu sodu i innych paskudztw. Jednak są i tacy co
sierotka maRysia w kuchniNigdy nie brałam udziału w dyskusji na temat humanitarnego i właściwego zabijania zwierząt, jakichkolwiek. Tym razem jednak głos zabrać muszę, bo przygotowanie świeżego homara w Polsce
Życie zamknięte w smakuinnych daniach, które wykorzystywały taki sam lub podobny zestaw warzyw. Ratatouille w ścisłym znaczeniu składa się tylko z nich, choć można je serwować zarówno samodzielnie, jak i np. z mięsem. Dzisiaj skupimy się na ratatouille w „czystej” postaci, którego typowymi składnikami są pomidory, bakłażan, cukinia, cebula, kolorowe papryki oraz zioła prowansalskie. Technicznie rzecz biorąc, istnieje co najmniej kilka mniej(...)bardzo dobrze – jest lekka, zdrowa i ze względu na użyte składniki przypadnie do gustu większości populacji. Jest też mimo wszystko na tyle sycąca, aby mogła spokojnie służyć za obiad, ale doskonale sprawdzi się w roli lekkiej kolacji. Polecam spożywanie jej na ciepło, choć wiele osób gustuje również w zimnym ratatouille. Ratatouille 2015-02-28 11:29:07 Tradycyjne aromatyczne danie
Kulinarna PokusaWczoraj wspominaliśmy Wam o nowych projektach i współpracach, a dziś o jednej z nich możemy Wam w końcu powiedzieć! Zaczynamy współpracę z Makro. Z pewnością wielu
Plate of JoyPieczony kurczak. Taki smaczny i soczysty... I jeszcze robi się sam. Danie idealne, gdy nie mamy czasu na pilnowanie garnków. Wystarczy przyprawić, wsadzić do
W poszukiwaniu inspiracjidobre jak te letnie, tyle, że lepiej smakują na ciepło. Tym razem zrobiłam je zapiekane w piecu i podane z sosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni.ok 1/2 małej dynikilka czerwonych ziemniaków ze skórką2 marchewki1 cukinia1/2 świeżego brokuła1 burakkilka ząbków czosnkuolejprzyprawyWarzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką się najdłużej zostawiłam(...)praskę, zioła, sól, pieprz - sos robimy najlepiej kilka godzin wcześniej, żeby miał czas się przegryźć.Warzywa możemy jeść jako oddzielny posiłek lub z dodatkiem dowolnego kotleta czy innej formy mięsa.Najlepiej, gdy mamy pod ręką takie ziemniaki, które możemy upiec ze skórką.Smacznego
Z butelką mleczka w tleWołowina w sosie z czerwonego wina. I stało się!!! Zmierzyłam się z legendarną wołowiną Julii Child. I chyba się udało!!! Sama chwalić się nie będę
Miksturownikheight: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ogród to doskonałe miejsce na wypoczynek , a stojący w nim grill wystarczy ,żeby załatwić sprawę obiadu i kolacji w jednym . No i można coś tam sobie grzebać , sadzić itp . a gotuje się prawie samo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)kostkę . Lubczyk , cebulę i czosnek siekamy drobniutko i dodajemy do kurczaka . Wlewamy olej , wsypujemy paprykę , sól i mieszamy rękami , ugniatając i uklepując . Zostawiamy na noc w lodówce . Następnego dnia , mięso nabijamy na patyki , ściskając dłonią , żeby się skleiło i oblepiło wykałaczkę . Marynowane mięso doskonale się wpasowuje , a kawałeczki cebulki i lubczyku wchodzą w nie, dzięki czemu pozostaje soczyste i pełne
Ogrodnik w podróżyDziś piątek więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby są bardzo zdrowe(...)garnku na maśle, dodajemy pokrojoną w półtalarki cukinię i podsmażamy jeszcze ok 3 minutki. Dolewamy niecały litr wody, wrzucamy pulpeciki i gotujemy ok 15 min. Po tym czasie mięso wyciągamy, dodajemy serek topiony, blendujemy, doprawiamy, wrzucamy pulpeciki i jeszcze chwilę pogdotowywujemy. Najlepiej podawać z kaszą
Idę coś wszamaćprzede mną jej pyszne oblicze.W daniach, które będę przygotowywać będę używała wymiennie jagnięciny i wołowiny. Hindus być może byłby oburzony tym faktem, ale żyjemy w Polsce i u nas mięso wołowe jest o wiele łatwiej dostępne niż baranina czy jagnięcina. Osobom, które chcą spróbować kuchni indyjskiej, polecam zacząć od dania z kurczakiem. Przedstawię kilka w najbliższych dniach.Uczta indyjska to kilka(...)młynek do kawy, w którym będziecie mielić przyprawy. Nie próbujcie mielić goździków blenderem albo malakserem, bo zniszczycie sobie sprzęt kuchenny - wiem, bo sprawdzałam :DNa dziś wystarczy :) Zachęcam do zamówienia obiadu z restauracji indyjskiej (polecam chicken tikka masala, tandoori chicken, kormę jagnięcą, butter chicken) i jeśli przypadnie Wam do gustu to śledźcie bloga, bo pokażę różne klasyczne dania. Aha i jeszczeSzczęśliwego
W kuchni wieczoremKotlety schabowe panierowane w bułce tartej to klasyka, która zawsze będzie na czasie. Jednakże ja lubię trochę urozmaicenia... Ostatnio w mojej kuchni pojawiły się rewelacyjne panierki
Di gotujeOd kilku tygodni mamy kalendarzową jesień. Porę roku, która obfituje we wspaniałe warzywa i owoce, takie jak dynia, gruszka czy śliwka. Ponieważ zarówno podczas gotowania w
Jacob Tastes