Pisałam tu już kiedyś, że uwielbiam ryby. Pod każdą postacią, ale najchętniej pieczone. W domu moich rodziców jada się ryby wyłącznie w panierce z jajka i
Weekendy w domu i ogrodzieJako, że my jesteśmy ze Śląska na Naszym blogu nie może zabraknąć klusek śląskich :) To świetna alternatywa dla ziemniaków, ich przygotowanie jest banalne proste. Myślę, że
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZauważyliście nadchodzącą falę "eko", zdrowego zarówno jedzenia jak i przygotowywania potraw? Ja zauważyłam. W temacie kulinarnym pewnie zauważyliście, że jestem otwarta na nowe smaki. Lubię próbować
Blondynka GotujeDzisiejsze danie powstało zupełnie przypadkowo. Nie bardzo miałam pomysł na obiad, a w chlebaku zostało mi sporo pieczywa, które było już mocno podeschnięte. Cukinia kilka dni wcześniej miała być przerobiona na leczo, ale nie doczekała się i zaczęła już lekko więdnąć. Postanowiłam więc zrobić zapiekankę. Czerstwe pieczywo świetnie sprawdza się w roli bazy do zapiekanek. Na słodko lub na słono(...)wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek
Codzienna kuchnia niecodziennasię sezon na szparagi, ale nie potrafię się powstrzymać :D Korzystam, tak jakbym chciała najeść się nimi na zapas, bo sezon trwa tylko krótką chwilę. Tym razem naprawdę ekspresowy obiad, do zrobienia w 20 minut po powrocie z pracy. Trzy główne składniki, a efekt wow. Składniki: - dwa filety z dorsza bałtyckiego ze skórą - pół pęczka szparagów - kilka pomiorków koktajlowych(...)lekko złotego koloru. Następnie dokładamy kolejną łyżkę masła, a filety obracamy na drugą stronę. Patelnię lekko przechylamy, nabieramy łyżką skwierczącego masła i polewamy skórę filetów. Cała akcja smażenia ryby mięsem w dół powinna trwać nie dłużej niż dwie minuty. Kuskus z warzywamy nakładamy na talerze, na kaszy układamy rybę. Smacznego
Cook&LoveKażdy chyba ma swój ulubiony kształt makarony i ulubioną z nim potrawę. Moim numer jeden są świderki i szpinak. Jest to połączenie, które potrafiło mi się
Karczma HonoriettyWyśmienite i niebanalne w smaku chili con carne z gorzką czekoladą i kawą. Bardzo rozgrzewające, jednogarnkowe, dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. Idealne na chłodne jesienne
cool and mintyTypowo jesienna zupa... Kluczem do sukcesu tej zupy są lekko kwaśne jabłka, dzięki którym ożywimy smak selera...Szybka, tania i smaczna... wszystkie składniki poza kurczakiem pochodziły
IMPRESJA SMAKUNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiMój ulubiony obiad:) Przepisu nauczyłam się od mojej siostry Doroty. Są oczywiście drobne różnice - ona używa kminku, ja majeranku. Sos zagęszczam tylko mąką, ale można też dodać odrobinę śmietany.Wołowina jest zdrowa, a ja mogłabym ją jeść co drugi dzień, niestety jej cena mnie do tego zniechęca:) No i czas przygotowania - trzeba zdecydowanie uzbroić się w cierpliwość.Z podanej ilości(...)kostkę wołową, zalewamy zrazy i dolewamy tyle wody, aby prawie całe były przykryte. Wrzucamy grzybki i przyprawiamy. 4. Gotujemy na minimalnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu przewracamy zrazy i mieszamy sos. 5. W szklance mieszamy dokładnie 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody. Dodajemy do tego po łyżce gorący
Kraina Tysiąca SmakówW Łodzi jedna z knajp serwuje burgery w plackach ziemniaczanych zamiast bułek. Spodobał mi się ten pomysł i postanowiłam wykorzystać go na blogu. Burgera zrobiłam
Mango PapajaSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki
ClauditteMissCookingrazem! Dziś skuszę Was faszerowaną papryką, w której zamiast standardowego ryżu znajduje się właśnie kalafior. Osobiście uważam, że ta wersja jest nawet smaczniejsza. Szybki przepis na pyszny i zdrowy obiad, w sam raz dla zabieganych, ale próbujących jeść zdrowiej tak jak ja {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","recipeIngredient":["4 papryki\r","200g mi\u0119sa mielonego\r","1 \u015brednia marchewka(...)u0142adamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200\u00b0C na ok. 15 minut lub do momentu zrumienienia si\u0119 sera. Gotowe!\r"]} Papryka faszerowana z kalafiorem Składniki 4 papryki 200g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 mała cebula 2 małe ząbki czosnku 200g kalafiora 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki oregano 100g tartego sera sól, pieprz olej
Mostek w kuchniKilka dni temu poznałam rodzinę z Maroka, więc już trochę "poszpiegowałam" co tam dobrego słychać u nich w kuchni :). Nie zdziwiłam się, że w
Przepisy AleksandrySkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki
ClauditteMissCooking