Curry to jedno z moich ulubionych dań z kuchni orientalnej. Robi się je łatwo, możemy to niego wykorzystać niezliczoną ilość różnorodnych składników i zawsze wyśmienicie
Kulinarne przygody GatityWitam moich kucharzy! Znowu dłuższa chwila bez przepisu. Musicie mi wybaczyć, mam sporo na głowie, ale ugotowałem dla was coś bagatelnie prostego, patrząc na składniki, lecz
Kuba GotujePrzyznam szczerze, że takie klasyczne gołąbki od początku do końca robiłam pierwszy raz. Zawsze miałam przekonanie, ze jest to niezwykle ciężkie i bardzo czasochłonne więc odwlekałam
Krakowskie smaki AniKuchnia włoska... jedna z moich ulubionych. Mogłabym ją jeść na okrągło, niezależnie od tego czy to pizza czy pasta. Dzisiaj proponuję Wam klasyka, czyli spaghetti
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI: 800 g wołowiny z łopatki - pokroić w kostkę tak 1 do 2 cm 2 cebule czerwone - posiekać w piórka mix papryk (1 zielona, 1 żółta
ClauditteMissCookingjest najlepsze? - To, że wbrew pozorom to nie jest trudne danie, a jak się człowiek postara (i nauczy się panować nad sobą), to wyjdzie z tego cudowny, aromatyczny obiad na dwa dni. Wystarczy tylko ćwiczyć silną wolę, ewentualnie na lodówkę założyć kłódkę. No... dwie, tak dla pewności. Bo licho (pozostali domownicy) nie śpi.SKŁADNIKI:- 0,5 kg piersi indyka / kurczaka(...)czystym sumieniem.Jeśli o grzybki chodzi... smak nieziemski! Zapach jaki uderza nas w momencie otwarcia opakowania jest bardzo intensywny. Dzięki tym grzybkom potrawa jest na prawdę orientalna.WYKONANIE:1. Marynujemy mięso.Umyte i wysuszone mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty na godzinę.Marynata: sos sojowy (bezglutenowcy pomijają!!!) 2-3 łyżki, miód 1 łyżka, główka czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz
Wypisz WymalujOstatni wpis z mojej serii urodzinowej. Długo zbierałam się za jego publikację, ponieważ spisanie go było dla mnie trochę problematyczne. Przepis powstawał w mojej głowie stopniowo
Ratunku obiadTym razem zaproponujemy coś dla zwolenników smażonego ryżu, czy też ryżu w ogóle. Nasi goreng to potrawa kojarzona głównie z kuchnią indonezyjską. Jej podstawowym składnikiem jest
Kulinarna PokusaRewelacyjne klopsiki, można je usmażyć na patelni lub upiec na blaszce w piekarniku. Wtedy będą idealne dla osób na diecie. Do garnka wlać wodę, dodać vegetę
Kuchnia PokoleńIście niedzielny obiad w postaci pysznych roladek nadzianym szpinakiem z czosnkiem, ziołowym serem camembert. Otulone wędzonym boczkiem, zapieczone w pomidorowym sosie. Brzmi niebiańsko, czyż nieprawdaż? Dosłownie kilka prostych, zwyczajnych składników wystarczy aby wyczarować takie cudne roladki. Zapieczone pomidory idealnie smakują z suszona bazylią i cebulą. A szpinak nabiera jeszcze bardziej kremowego smaku dzięki plastrom sera! Także więc zakasajcie rękawy(...)zgęstnieje. Przelewamy do naczynia do zapiekania. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem z każdej strony. Doprawiamy sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy sporo szpinaku oraz kilka plastrów sera camembert. Zwijamy ciasno w rulon. Roladkę owijamy wędzonym boczkiem. Każdą roladkę układamy w naczyniu z sosem. Formę wstawiamy do nagrzanego
VioletoweKucharzenieDania na ostro rzadko goszczą na moim stole, głównie ze względu na mojego przedszkolaka ale od czasu do czasu robię coś specjalnie dla rodziców . Oto jedno
Mama z miastaFarsz jest Wam zapewne znany z pieczonych papryk z nadzieniem, ale tym razem podajemy go w towarzystwie chrupiących tacos. Można oczywiście przygotować tacos domowej roboty
Chocolate Muffin BlogLekka zupa z kurczakiem i kukurydzą Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą powstała spontanicznie i można ją określić wariacją na temat rosołu. Bo przygotowywana jest bardzo
Moje QulinariaSłońce zachodzi coraz wcześniej i nie da się ukryć, że zima zbliża się wielkimi krokami. Jakoś w tym roku zabrakło prawdziwej, pięknej, złotej jesieni. Niechętnie wychodzimy
W kuchni Katie