Składniki: 3 woreczki ryżu 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula łyżka masła lub oleju z pestek winogron 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka chili 8 papryk dużych ( kolory nie mają znaczenia ) folia aluminiowa brytfanka lub blaszka(...)pieczenia ciast odrobina soli Przygotowanie: Do garnka z osoloną wodą wkładamy woreczki ryżu, i gotujemy tak długo aż woreczki z ryżem napęcznieją. Ugotowany ostudzony ryż, dodajemy do mięsa mielonego i razem mieszamy. Następnie na patelnię dodajemy drobno posiekana w kostkę cebule wraz z łyżką masła i smażymy tak aby się zeszkliła. Zeszkloną cebulę
ClauditteMissCookingwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tradycyjne kotlety mielone kojarzą się nam z tymi smażonymi. Jednakże można je upiec i to na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam wersję z żółtym serem, ale są też inne warianty np. zamiast jajka dodanie ziemniaka, czy rezygnacja z bułki tartej... W smaku są delikatne, miękkie i troszkę inne(...)niż te klasyczne. Idealnie pasują do różnego rodzaju sosów, lecz ja je uwielbiam bez względu na to, czy są z dodatkami - czy bez. 300-400g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 3-4 łyżki startego żółtego sera przyprawa do mięsa mielonego ( Rafex ) majeranek sól
Di gotujeciasto w środku powinno być suche. Meksykańskie szpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest ich skład, ale bardziej zależało mi na oryginalnym kształcie, więc zamiast oklepanych kotletów czy klopsików postanowiłam mięso zrolować w podłużne pisiorki ;) Składniki: mięso mielone (ok. 1/2 kg) jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek(...)czosnku łyżeczka śmietany przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania mieszanka meksykańska do panierowania oliwa do pieczenia Wykonanie: mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem, jajkiem, śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszane, formujemy z nich podłużne ruloniki i każdy panierujemy w mieszance meksykańskiej. Tak przygotowane
bastalenasię skusicie. Polecam. Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka ( z fileta ) Kilka pieczarek marynowanych 1 ogórek małosolny lub kiszony ½ czerwonej małej cebuli Kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki jogurtu typu greckiego 1 łyżeczka majonezu typu light Sól Pieprz Zielona czubryca Odrobina cukru Niewielka ilość oleju Wykonanie: Mięso mielone doprawiamy zieloną czubrycą i solą. Formujemy 3 płaskie(...)burgery i smarujemy je niewielką ilością oleju z obu stron. Grillujemy kilka minut z obu stron ( nie zbyt długo aby mięso nie zrobiło się suche ). Pieczarki, cebulę, ogórek i pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy jogurt i majonez. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Przygotowany sos wykładamy na burgera. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewywielu fanów bloga. Składniki: 0,5 kg. mięsa mielonego 1 jajko 15 dag. żółtego sera bułka czerstwa bułka tarta 1 cebula sól pieprz olej Przygotowanie : Czerstwą bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut, musi zmięknąć. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Mięso mielone wyłożyć na miskę, dodać usmażoną cebulę, jajka
Smaczne Potrawy, ostra papryka mielona, majeranek, oregano lub bazylia suszona *** Kaszę gotujemy prawie do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę. Kapustę drobno szatkujemy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy kapustę i całość smażymy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając.Odkładamy do przestudzenia *** *** Do miski przekładamy mięso mielone, bułkę tartą(...)podsmażamy gołąbki z każdej strony na złoty kolor *** *** Podsmażone klopsiki zalewamy bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając mięso *** *** Po tym czasie wyjmujemy na chwilę mięso, a do sosu dodajemy przecier i śmietankę, mieszamy i zagotowujemy *** *** Do sosu dodajemy ponownie klopsiki, mieszamy i dusimy razem przez kilka minut *** *** Całość
Blog z ApetytemCiekawa forma podania mięsa mielonego z dodatkiem cukinii, papryki i pomidorów. Z takich świeżych warzyw można skomponować wiele smacznych i prostych dań. Składniki: 2 duże cukinie 400g mięsa mielonego z łopatki 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała papryczka chilli 1 cebula 4 pomidory 2 ząbki czosnku 200g sera mozzarella 100g sera żółtego 1 łyżka jasnego sosu(...)garść świeżej bazylii oliwa sól pieprz Wykonanie: 1. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodać mięso i całość smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe papryki i dwa pomidory pokrojone w kostkę. Dusić kilka minut. Gdy mięso będzie już dobre doprawić solą, pieprzem, dodać
Szalona Kuchnia Ewelinyjajka ugotowane na miękko, obrane 1 jajko surowe 300g mięsa mielonego 6 plasterków boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz, majeranek bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na łyżce masła. Mięso mielone doprawiamy, dodajemy surowe jajko, podsmażoną cebulę i namoczoną bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy(...)foremce układamy 3 plastry boczku wędzonego, połowę farszu i jajka ugotowane na miękko (lekko je wciskając w farsz, przykrywamy jajka resztą mięsa, kładziemy pozostałe 3 plastry boczku. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180*C. Studzimy w piekarniku. Z podwójnej porcji składników można przygotować pieczeń wielkości foremki keksówki
Gotowanie i blogowaniesię chłodno... Więc na obiad klopsy z kaparami a jako dodatek mix obiadowy czyli ryż jaśminowy, soczewica czerwona i kasza gryczana biała. Przepis na około 22 sztuki SKŁADNIKI: 660g mięsa mielonego wieprzowego 2 średnie cebule 2 jajka 3 łyżki bułki tartej sól pieprz 2 łyżki suszonej włoszczyzny 1l. wody 6 listków laurowych 6 kulek ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego(...)kopru 1,5 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 150g śmietany 30% 60g kaparów 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, jajka, bułkę tartą, sol, pieprz. Całość wyrabiamy. 2. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem włoszczyzny, liści laurowych i ziela. 3. Z mięsa formujemy klopsiki, które wrzucamy na gotującą się
Dziś Ja gotujemięsa mielonego np z indyka 250 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 por- część biała 1 natka pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka bazyli 1 0 dag sera żółtego tartego Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka smażę na dowolnym oleju. Następnie marchewkę obieram i kroję w kostkę. Pora i natkę pietruszki również bardzo drobno siekam. Warzywa dodaję do mięsa smażę, doprawiam przyprawami. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz wodę. Całość duszę aż powstanie bardzo gęsty sos. Na pojedynczy placuszki nakładam farsz, a następnie przykrywam drugim. Na wierzch posypuję serem żółtym tartym. PlacusKi
Gotowanie Patkimożecie użyć ulubionego rodzaju mięsa mielonego. Dobrze sprawdzi się wieprzowe, wołowe, drobiowe albo mieszane. Gulasz cygański z klopsikami to proste, sycące i rozgrzewające danie obiadowe. Dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem, a także plackami ziemniaczanymi. Smacznego:) Przepis na gulasz cygański z klopsikami (bigos cygański): na klopsiki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku
Lekcje w kuchniKurczakiem W Sosie Pomidorowym Jednogarnkowe Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Mięsem Mielonym Jednogarnkowy Makaron Z Kiełbasą Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis Łazanki Z Pieczarkami (Wegetariańskie) Danie Jednogarnkowe Z Mięsem Mielonym Artykuł Kociołek chłopski z makaronem – obiad jednogarnkowy pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneSzaszłyki z kotlecikami Szaszłyki z kotlecikami Składniki: 400g mięsa mielonego 2 jajka ugotowana marchewka posiekana pietruszka 5 łyżek bułki tartej cebula papryka Szaszłyki z kotlecikami Wykonanie: Mięso wymieszać z jajkami, rozgniecioną marchewką, startą cebulą i posiekaną pietruszką oraz bułką tartą. Formować niewielkie kuleczki z przygotowanej mięsnej masy. Czerwoną cebule obrać i pokroić w talarki. Z papryki usunąć gniazda
Pomysłowa kuchniaSkładniki: -2 cukinie -0,5 kg. mięsa mielonego -puszka marchewek bonduelle -puszka kukurydzy bunduelle -1 czerwona papryka -starty ser -sól -pieprz -majeranek Sposób przygotowania. Mięso mielone podsmażamy na patelni. Gdy będzie miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zacznie robić się miękka dodajemy kukurydzę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem
Magia jedzenia.mięsa mielonego garść grzybów mun 1/2 pora sos sojowy i pieprz do smaku Przygotowanie: Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość cienko. Posypujemy trochę solą , pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. farsz: Grzyby mun moczymy, a następnie kroimy w cienkie paski. Obsmażamy je na odrobinie oleju. Pora kroimy w pióra. Mięso mielone (surowe) łączymy
Bon appetit mon amieśniadaniu :) Bynajmniej ja tak mam, lubię już rano wiedzieć co będzie na obiadek. Dziś więc, proponuje pyszne pulpeciki z papryką, mówię Wam, że są przepyszne. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego np z łopatki 2 marchewki 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej mały pęczek natki pietruszki sól,pieprz słodka mielona papryka 1 sucha bułka mąka(...)gałązek natki pietruszki Wykonanie: Do mielonego mięsa dodajemy odciśniętą, namoczoną wcześniej bułkę. Dodajemy też marchewkę i papryki które wcześniej tarkujemy na tarce o buraczanych oczkach. Siekamy drobno cebulkę, dodajemy również do mięsa. Tak samo drobno siekamy natke pietruszki, którą też dajemy do masy mięsnej. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką mieloną papryką. Masę mięsną dobrze wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki, które
Z Majeczką w kuchnijedyne w swoim rodzaju. Mięsne jeże zrobiły furorę na imprezie. Nie dość, że były niekwestionowaną ozdobą stołu, to jeszcze smakowały. Składniki: • 500g mielonego mięsa z indyka • 1 bułka kajzerka lub inna • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 3 jajka ugotowane • 2 jajka surowe • sól, pieprz • pęczek zielonej pietruszki Dekoracja: • cienkie kabanosy drobiowe(...)goździki • 1 oliwka czarna Wykonanie: • Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić. • Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek zmiażdżyć. Natkę pietruszki pokroić. • Mięso mielone wymieszać z cebulą, bułką, czosnkiem, jajkami surowymi, pietruszką i przyprawić. • Na blasze do pieczenia położyć papier. Mięso podzielić na 3 części
To co kochambabki lub keksówkę: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 surowe jajko szczypta słodkiej mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku czarny pieprz sól Przepis : Obraną cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek
Smakowite Daniakeksówkę 5 jajek ugotowanych na twardo 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 2 mniejsze czerwone cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 surowe jajko szczypta słodkiej mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę
Smakowite Daniakapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz do smażenia Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamielonego mięsa wołowego lub wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu Cayenne ½ łyżeczka Curry ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ szklanki wody 2 puszki czerwonej fasolki 2 łyżki oliwy Do garnka lub patelni z przykrywą wlewamy oliwę. Gdy zacznie wrzeć dodajemy mięso(...)mielone i podpiekamy je na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Po około 10 – 15 minutach, gdy mięso ma kolor brązowawy, dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, wodę i przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut, nie zapominając o przemieszaniu dania. Na koniec dodajemy odcedzoną czerwoną fasolkę, wszystko razem mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste
Smakowy Raj