mięso mielone - 23354 przepisów (strona:221/1557)

Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 188

wieprzowego,  3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, Ponadto: olej do smażenia, szczypiorek do posypania potrawy Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Mięso mielone, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, sól i przyprawy włożyć do miski, wymieszać(...)dobrze wyrobić. Na dużej desce lub stolnicy formować z mięsa cienkie wałki i pociąć je na drobne kopytka. Zagotować w garnku wodę z solą. Gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz i odstawić. Przygotować warzywa: oczyścić por, obrać ze skórki marchew i pietruszkę, z papryki wyciąć nasiona

Nie tylko w kuchni
Cukinia kulista faszerowana. 196

Zucchini stuffed. Składniki. 2 cukinie okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie przyprawa do potraw Kucharek(...)pieprz olej do smażenia Wykonanie. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć  środek. Wycięty miąższ  pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso mielone, przesmażyć. Doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi i przyprawą do potraw. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cukinię i świeżo zmielony pieprz. Całość poddusić około 5 minut.  Przestudzić

Kulinarny karnet Christophera
Lazania… ulubiona 111

prostu nie ma 🙂 Zresztą sama lazania dietetyczna nie jest… Sekretny składnik zaznaczony został gwiazdką na liście 🙂 Lazania – Składniki: (5-6 porcji) 12-14 płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie ser topiony(...)termoobieg). Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Odsunąć na bok patelni. Wrzucić mięso i smażyć, cały czas mieszając i rozdrabniając, aż mięso straci różowy kolor i nie będzie grudek (jeżeli kupiliśmy gotowe mięso mielone to proponuję przed wrzuceniem na patelnię pokroić je na mniejsze kawałki – łatwiej będzie je rozdrobnić) . Wymieszać mięso

Moja Delicja
Lazania… ulubiona 346

płatów makaronu lasagne 500 g mięsa mielonego (np. z szynki) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku Sos boloński 520 g (np. taki ) *24 plasterki topionego sera żółtego (tostowego lub gouda) -musi to być właśnie ser topiony w plasterkach 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz olej do podsmażenia mięsa   Sos beszamel: 750 ml mleka(...)termoobieg). Cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Odsunąć na bok patelni. Wrzucić mięso i smażyć, cały czas mieszając i rozdrabniając, aż mięso straci różowy kolor i nie będzie grudek (jeżeli kupiliśmy gotowe mięso mielone to proponuję przed wrzuceniem na patelnię. pokroić je na mniejsze kawałki – łatwiej będzie je rozdrobnić). Wymieszać

Moja Delicja
Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą 193

ostre. Idealne. Podane z jogurtem lub surówką będą smakowały i na obiad i na kolację. Zamiast mięsa mielonego można dodać ugotowaną kaszę jaglaną.   Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą Kuchnia Bez glutenu Porcje 12 placków Składniki 300 g mięso mielone z indyka 300 g cukinia 140 g kukurydza mała puszka 50 g mąka gryczana

Kucharzyca
Klopsiki babuni 115

dodatkiem ryżu i kapusty, duszone w delikatnym, gęstym sosie pomidorowym. Super obiad jak u babci! Świetnie smakują podane z duszonymi ziemniaczkami. Polecam!     Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g ryżu 250g białej kapusty 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia klopsików 250ml bulionu 150ml przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona(...)dodatkiem łyżki kurkumy. Kapustę drobno szatkujemy *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Do miski przekładamy mięso mielone, ryż i wbijamy jajka. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona i majeranek *** *** Dodajemy kapustę, cebulę oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy formujemy nieduże kulki i obtaczamy

Blog z Apetytem
PULPECIKI WOŁOWE W WARZYWNYM BULIONIE 163

PULPETY : 250 g wołowego mięsa mielonego łyżeczka lubczyku łyżka posiekanego koperku sól/ pieprz 1/2 szklanki białego ryżu SKŁADNIKI NA BULION : 600 ml wody 3 marchewki różyczki brokuła zielona fasolka świeży koperek przyprawa do rosołu "Dary natury" (mozna użyć też kostki warzywnej czy domowej vegety) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Nastawiamy w garnku bulion warzywny. Mięso mielone łączymy z pozostałymi składnikami(...)formujemy małe kuleczki. Wrzucamy je na gorący bulion. * KILKA INFORMACJI O MIĘSIE WOŁOWYM* 1. Zawiera cenne dla zdrowia tłuszcze nienasycone 2.Mięso wołowe jest źródłem łatwoprzysajalnego białka 3.Zawiera kwas linolowy (CLA), który sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej oraz budowie tkanki mięśniowej. 4. Jest źródłem szeregu cennych witamin z grupy B w tym wit. B6 i B12  5. Zawara L-karnitynę

Marcepanowa kuchnia
Przepis dnia: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 164

Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki masła 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz(...)minut. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Wysyp na nie drobno posiekaną cebulę. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Krok 4 Dodaj do cebuli mielone mięso. Smaż na dość intensywnym ogniu rozdrabniając mięso szpatułką na drobne kawałki. Smaż 5-6 minut aż mięso zbrązowieje i nie będzie w nim czerwonych kawałków. Krok 5 Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Zapiekanka z kapusty, ryżu i indyka 177

Polecamy wszystkim amatorom kapusty, jako miłą odmianę od kapuśniaków, łazanek i bigosów. Zapiekankę można przyrządzić z każdym rodzajem mielonego mięsa. My zrobiliśmy kapustę z indykiem. Przepis pochodzi z bloga Savorylotus.com Składniki: ½ główki kapusty (2 szklanki posiekanej) 250 g mielonego indyka 1 szklanka ryżu Mała cebula Olej do natłuszczenia formy) 3 łyżki masła 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz(...)minut. Krok 3 Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Wysyp na nie drobno posiekaną cebulę. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut. Krok 4 Dodaj do cebuli mielone mięso. Smaż na dość intensywnym ogniu rozdrabniając mięso szpatułką na drobne kawałki. Smaż 5-6 minut aż mięso zbrązowieje i nie będzie w nim czerwonych kawałków. Krok 5 Rozgrzej

Niedzielny kucharz
Wielkanocne jajka pieczone po szkocku 180

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Jajka po szkocku Składniki – 6 sztuk: Jajka – 7 sztuk ( 6 ugotowanych na twardo, jedno surowe) Mięso mielone z indyka – 600g Cebula – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Natka pietruszki – 2 łyżki posiekanej Musztarda ostra – 2 łyżki Mąka – 2 łyżki Gałka(...)muszkatołowa, majeranek, ostra papryka, sól, pieprz + słonecznik i dynia do panierowania Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, a następnie obieramy skorupki. W między czasie przygotowujemy mięso – cebulę, czosnek i natkę pietruszki drobno siekamy, mieszamy z mięsem mielonym i surowym jajkiem. Dodajemy do farszu mąkę, musztardę i przyprawy. Ugotowane jajka „panierujemy” w masie z mięsa, a następnie obtaczamy w słoneczniku

Kuchnia Bon Appetit
Papryka faszerowana i zapiekana 236

Wykonanie: Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową

O kuchni z uczuciem
Ziołowa mielonka z szynkowara 296

świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ . 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki soli peklowej 3 łyżki żelatyny spożywczej w proszku 250ml wody po szczypcie: pieprzu ziołowego, suszonej mieszanki warzyw, bazylii, oregano, majeranku, przyprawy gyros 1. W wodzie rozpuszczamy sól peklową. 2. Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, żelatynę, zalewamy przygotowanym roztworem i ugniatamy mieszając przez około(...)minut, do momentu aż mięso wchłonie wodę i stanie się klejące. 3. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu mielonkę łatwiej później wyjąć) a następnie mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych przestrzeni (ja pomagam sobie wysoką, wąską szklanką, wrzucam trochę, ugniatam i tak do wyczerpania składników). Na koniec stukamy szynkowarem np. o deskę do krojenia by jeszcze dokładniej

Szefowa kuchni
Kotlety mielone z soczewicą z patelni grillowej 215

w nieco innej formie z patelni grillowej. Do masy dodałam soczewicę z puszki, która sprawiła ze kotleciki po ugrillowaniu na zewnątrz były lekko chrupiące. składniki: kotleciki 500 g mięsa mielonego z łopatki 4 łyżki soczewicy, u mnie z puszki 1 jajko sól,pieprz dodatki kasza jęczmienna z pieczarkami ogórki konserwowe Do mięsa mielonego dodać jajko, osączoną soczewicę

Monia miesza i gotuje
ZUPA POROWO - SEROWA 172

Zupa porowo - serowa jest bardzo pyszna, sycąca i szybka w przygotowaniu. Mięso mielone świetnie się do niej nadaje a serek kremowy podnosi smak całej zupie(...)SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 3-4 spore pieczarki, pokrojone 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 spory por, bez zielonych liści  1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 1 kostka rosołowa  1.5 l bulionu sól, pieprz do smaku 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach ( opcjonalnie ) 3 łyżki oleju 200 g serka topionego kremowego natka pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli