wołowiny i jagnięciny, ja postanowiłam przygotować je z chudego mięsa z indyka w takiej formie bardzo lubią je dzieci, polecam z pikantnym sosem paprykowym. Składniki 500 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich słodka papryka ostra papryka sól do smaku pieprz biały do smaku oliwa do smażenia Sposób przygotowania(...)Cebulę i czosnek obrać ze skórki,drobniutko posiekać-czosnek można przecisnąć przez praskę,wymieszać z mielonym mięsem z indyka,wbić jajko,doprawić do smaku solą,pierzem, szczyptą papryki ostrej oraz ziołami dalmatyńskimi,wymieszać masę dokładnie. Podzielić na około 8 części,w zwilżonych słoniach formować wałeczki,obtoczyć lekko w słodkiej papryce,kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni i smażyć
Wanilia i Kardamoncukinie 1 opakowanie mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz szczypiorek 5-10 dag żółtego sera Wykonanie: Cukinię szoruję pod bieżącą wodą, kroję wzdłuż na połowy i wydrążam środek z nasionami. Delikatnie wydrążam miąższ powiększając miejsce na farsz i przekładam na patelnię. Mięso mielone podsmażam na suchej(...)patelni, dodaję wydrążony miąższ z cukinii. Cebulę i czosnek drobno siekam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki. Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz po wierzchu. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, wstawiam cukinie na 15-20 minut. Żółty ser ( mój był w plasterkach) kroję w paseczki
Bea(u)ty kitchengłowy na co najmniej 3 dni. Zakupy: - pół kg mięsa mielonego ( ja kupuję wieprzowo - wołowe) - jajko - 2 łyżki mąki - cebula - bułka tarta "na oko" :) - przyprawy (według uznania) - sos pomidorowy ( w butelce w Biedronce) - lub pomidory z puszki i drobina koncentratu pomidorowego - jogurt naturalny Przygotowanie; Mięso mielone przekładam do miski. Wsypuję 2 łyżki mąki, dodaję jajko(...)bułkę tartą. Cebulę kroję w małą kostkę i dodaję do mięsa. Dosypuję przyprawy. W garnku zagotowuję osoloną wodę. Z mięsa formuję kulki i jak woda się już zagotuje wrzucam po kilka kulek i gotuję ok. 5 min. W drugim garnku przygotowuję sos pomidorowy a mianowicie wlewam gotowy z butelki i doprawiam przyprawami i odrobiną jogurtu naturalnego. Przekładam do sosu
Tanio smacznie i prostomozarelli 100 g kaszy kuskus 250 g mięsa mielonego 1 łyżeczka pikantnego kremu paprykowego lub gulaszowego kawałek pora 1/2 papryki czerwonej sól 1/4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki musztardy PRZYGOTOWANIE: Kaszę wsypujemy do miski, posypujemy przyprawą uniwersalną i zalewamy wodą na ok 1 cm ponad kaszę. Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawione solą(...)pieprzem. Pora i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałeczki. Podsmażone mięso mieszamy z kaszą, papryką, porem, musztardą, kremem paprykowym i posiekaną natką pietruszki. Farsz doprawiamy sola i pieprzem. Z cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką usuwamy środek z pestkami. Tak przygotowane cukinie posypujemy pieprzem i natką pietruszki i uzupełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPulpety mięsne w sosie własnym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Doskonale smakują z ziemniakami lub ryżem. Składniki mięso mielone jajko mąka masło śmietanka 18% marchewka pietruszka cebula koper sól, pieprz Przygotowanie Mięso mielone wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem, uformować pulpeciki, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron. Warzywa pokroić udusić na masełku
Wasze PrzepisySkładniki: kapusta młoda 2 główki większe, ryż 3 szklanki, mięso mielone z szynki 50 dag, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki, przyprawa do mięsa mielonego VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, pieprz mielony 1 łyżeczka, sok pomidorowy 1 litr, śmietana 12% 200 gram Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i krótko sparzać liście ściągając
W Mojej Kuchni Lubięwieprzowo-wołowego, 1 średnia cebula, 1 średnia główka czosnku, 1 jajko, 1 namoczona czerstwa bułka, 1 łyżeczka soli, ale nie czubata, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, sporo bułki tartej olej rzepakowy do smażenia, patyczki do szaszłyków Wykonanie: Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, jajko, odciśniętą z wody namoczoną bułkę, sól, pieprz(...)wyrabiamy kotlety z całego mięsa i układamy na desce. Na patelnię wlewamy sporo oleju, rozgrzewamy i układamy tyle kotletów, ile zmieści się na patelni. Smażymy do ciemnozłotego koloru z każdej strony, co jakiś czas odwracając. Układamy na talerzu, wycieramy patyczki papierowym ręcznikiem. Jemy na ciepło lub na zimno. Smacznego :)) mięso mielone, wieprzowina, wołowina, cebula, czosnek
Bułka z Chlebemmięsa mielonego ▫ 250 g passaty ▫ 30 g mąki gryczanej ▫ makaron wedle uznania, tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Z doprawionego mielonego mięsa zwilżonymi rękami formować pulpeciki i obtaczać je w mące gryczanej 2. Podsmażyć mielone z obu stron , pod koniec dolać passatę i dusić 10 min co jakiś czas mieszając 3. Podawać na ugotowany makaron lub makaron
Zdrowie i pysznie na talerzuGołąbki Składniki: mielone mięso wieprzowe, 500 g 1 duża kapusta 1 duża cebula 1 woreczek ryżu naturalny, domowy przecier pomidorowy, 2 szklanki sól pieprz 2 liście laurowe kminek Kapustę zalałam wodą i gotowałam na wolnym ogniu łącznie ok 1 h. Ważne jest, aby liście zmiękły(...)dobrze się odrywały. Liście odrywałam etapowo. To raczej proces parzenia i czas zależy od wielkości kapusty. (moja była duża). Ryż ugotowałam do miękkości. Cebulkę pokroiłam w drobną kostkę. Mięso mielone wymieszałam z ryżem i cebulką, dodałam sól, pieprz i kminek. Odpowiednio przygotowane mięso z ryżem nałożyłam na liście i ciasno zawinęłam. Dno dużego garnka wyłożyłam pozostałymi liśćmi
nietadieta500g mielonego mięsa z indyka (ja swoje kupuję w Biedronce) 700g passaty pomidorowej (również made by Biedronka;-) dużą cebulę 1 marchewkę 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól, pieprz oregano, bazylia słodka i ostra papryka Cebule kroimy w większą kosteczkę i szklimy na łyżeczce oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilunię smażymy dalej. Dodajemy mięso mielone
Restauracyjka Literackaindyka 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 średnia papryka 1 cebula papryka ostra mielona, pieprz, szczypta soli Cukinie przekrawamy na pół wyciągamy środek, zostawiamy wydrążone "skorupki". Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy, kiedy się zarumieni dodajemy paprykę i cebulę - posypujemy papryką(...)solą. Kiedy kasza już się ugotuje odcedzamy ją i dodajemy do mięsa na patelnię - mieszamy, posypujemy pieprzem. Smażymy jeszcze przez chwilę, mieszając. Tak przygotowany farsz wykładamy do łódeczek - po brzegi. Wkładamy do nagrzanego, do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut. Na górę można dodać ser do smaku. Smacznego
Moje-pitraszeniegram mielonego mięsa z indyka lub kurczaka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów (w sezonie 3-4 świeże pomidory) 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 gram sera grana padano lub parmezanu świeża bazylia Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (al dente). Mięso mielone doprawiamy
Mango Papajakukurydziany 300 gram mielonego mięsa z indyka sól pieprz zioła prowansalskie, oregano oliwa z oliwek 1 puszka pomidorów (w sezonie 3-4 świeże pomidory) 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 gram sera grana padano natka pietruszki opcjonalnie Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (al dente). Mięso mielone doprawiamy solą
Mango Papajaprzygotowania: 80 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 26,00 zł SKŁADNIKI: 2 bakłażany 100 g startej mozzarelli 30 g tartego parmezanu SKŁADNIKI na farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (łopatka) 1 puszka pomidorów bez skórki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula czerwona włoszczyzna ( 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, 1/2 pora) 1 łyżeczka suszonego oregano(...)kostkę i blanszujemy. Powinny być aldente, niech zachowają swoją chrupkość. Warzywa odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pora. Następnie dodajemy mięso mielone, które obsmażamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną włoszczyznę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Mięso dusimy pod przykryciem przez ok 15 min na małym ogniu. Co jakiś czas mieszając
kulinarnyJaSkładniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 duża cebula 50g żółtego sera 6-7 szt. pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia 1 łyżka masła Przygotowanie: 1. Cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)Łączymy w misce: mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy owalne, płaskie kotlety. 4. Obtaczamy kotlety w bułce tartej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Kotlety pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200℃ (góra-dół) przez 1 godzinę. 6. W czasie, gdy kotlety się pieką, kroimy
Prosto z Kotłamielonego z indyka 1/2 cukini 150 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki drobno posiekanej natki Sól i pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia Sos: 200 ml śmietany 36% 15 dag drobno ztartego sera żółtego 1 kulka sera mozzarellą 1 jajko(...)Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso doprawiam przyprawami,smażę na rumiano. Cukinię myję i kroję w słupki. Dodaję do mięsa, dodaję przecier i przyprawy. Duszę jeszcze kilka minut. Składniki sosu łącze ze sobą. Składniki ciasta dokładnie łącze ze sobą. Wyrabiam by powstała jednolita masa. Zawijam w folię spożywczą i przekładam do zamrażarki
Gotowanie Patkiparzeniu kapusty już skutecznie mnie powstrzymuje przed częstym ich przygotowywaniem. Poniższy przepis jest alternatywą. Zdecydowanie szybszą i z możliwością łatwiejszego dostosowania ilości składników do ilości osób. Składniki: mięso mielone ryż biały kapusta jajko mąka pszenna sól pieprz 2 ząbki czosnku - opcjonalnie olej roślinny sos pomidorowy Przygotowanie: Kapustę szatkuję, szczodrze solę i odstawiam by puściła sok. Przelewam wrzątkiem(...)Mięso. Używałam zarówno wieprzowego, tu najlepiej sprawdzała się łopatka, ale także indycze sprawdziło się znakomicie. Ryż gotuję osobno, wybieram najczęściej paraboliczny lub jaśminowy. Zalecam przed gotowaniem przepłukanie chociażby pod bieżącą wodą, nawet w przypadku paczkowanych w woreczki. Gdy już mamy wszystkie składniki gotowe, czas je połączyć. Nie podaję tu żadnych wag czy objętości. Zwykle na pół kilo mięsa mielonego
Karczma Honorietty