mięso mielone - 22854 przepisów (strona:234/1524)

41. Mini ziemniaczane lazanie 165

dużych ziemniaków 300 g mięsa mielonego 1/2 szklanki gęstej śmietany 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku, kilka plastrów żółtego sera Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.  Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym(...)ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym

Jadło i czytadło
Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 154

wieku. Oto prosty przepis na niebanalny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z chrupiącą posypką z pistacji. Składniki 100 g kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu warzywnego 500 g mięsa mielonego z indyka 30 g pistacji bez łupin 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego  1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól czarny pieprz odrobina tłuszczu(...)kokosowego) Kaszę jaglaną gotujemy w bulionie warzywnym i odstawiamy do absolutnego przestudzenia. Można to zrobić dzień wcześniej. Pistacje, obrane wcześniej z łupin, drobno siekamy. Zimną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso

My Chcemy Jeść
Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym i mozzarellą 149

mięsa mielonego drobiowego 250g mrożonych warzyw po włosku 50g suchej kaszy jęczmiennej  125g (1 kulka) mozzarelli przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, kurkuma, papryka wędzona, zioła prowansalskie  olej do smażenia Sposób przygotowania: W naczyniu przygotowujemy sos. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie na suchej patelni rozmrażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone i olej. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy przyprawy i kaszę smażymy kolejne 5 minut. Wyłączamy patelnie, dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Do naczynia warstwami nakładamy warzywa z mięsem, kaszą i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Zapiekanka a'la lasagne 141

zapiekanka dla zwolenników kuchni włoskiej. Można śmiało powiedzieć, że to taka zmieniona wersja lasagne. Za to jaka pyszna! Trudno się od niej oderwać. Główne dwie warstwy zapiekanki tworzy mięso mielone i makaron w sosie pomidorowym wymieszane razem. Do tego jedną z warstw stanowi szpinak. Poza tym jest tradycyjnie sos beszamelowy między warstwami, płaty makaronu, a na wierzchu(...)zioła prowansalskie, chilli 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) Pozostałe: 18 płatów makaronu lasagne olej rzepakowy 2 kulki mozzarelli 100 g żółtego sera WYKONANIE Warstwa mięsno- makaronowa: Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, polać całość oliwą, posypać solą i pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso smażyć mieszając od czasu

Passions hobbies life
Spaghetti bolognese z oscypkiem 139

Połączenie sosu bolognese z oscypkiem świetnie komponowało się w całości. Danie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne.  Spaghetti bolognese z oscypkiem  SKŁADNIKI: 25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki(...)ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę i czosnek - szklimy, następnie dodajemy marchewkę, całość mieszamy i podduszamy 3-4 minuty. Dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość do zarumienienia. W tym czasie pomidory przekładamy do malaksera, dodajemy oregano, sól i papryki - miksujemy na gęsty sos. Sosem zalewamy mięso i całość gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekane naleśniki po meksykańsku 110

maki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka ½ szklanka wody gazowanej 2 łyżki masła trochę soli olej do smażenia Nadzienie: 2 łyżki oleju 1 marchewka 1 cebula 500 g mięsa mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki chilli 1 szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz do smaku 100 g sera żółtego Sałatka 3 pomidory ½ czerwonej cebuli(...)cebulę, obrać marchewkę  i pokroić ją w kosteczkę. Usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Dokończyć nadzienie:  Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę smażyć 10 minut. Dodać mięso mielone i smażyć 15 minut. Dodać fasolę, kmin, sos pomidorowy i chilli, wymieszać, chwilę podsmażyć i zestawić z ognia-  lekko przestudzić. Naleśniki nadziewać mięsem i układać

Smaczny zeszyt
Gołąbki z cukinią pieczone w piekarniku na kaszy jęczmiennej 103

mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1/2 cukini 2 jajka 1/3 główki białej kapusty Sól Pieprz Dodatkowo: Kasza: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 0,5 szklanki soczewicy 3 suszone pomidory 450 ml wody Sól Pieprz Sos pomidorowy: 500 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na bardzo drobne piórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy okrągłe gołąbki. Mięso obsmażamy na złoto na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Kasza: W garnku zagotowujemy wodę (delikatnie osoloną). Wsypujemy

VioletoweKucharzenie
Sałatka pulpetowa. 154

jogurt, propozycja ta będzie także dobrym pomysłem na posiłek dla osób które liczą kalorie. Składniki na dwie konkretne salaterki - można zrobić pół porcji: 0,8 kg chudego mięsa mielonego - mielonego w sklepie na naszych oczach, lub w domu 1 jajo bułka tarta 1 kg małych i młodych pieczarek(...)pęczki rzodkiewki 0,5 kg pomidorków koktajlowych (lub paprykowych) 300 ml gęstego majonezu 100 ml śmietany 12% łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz Wykonanie: Najpierw przygotować pulpety. Do mięsa mielonego wbić jajo, dodać szczyptę soli i pieprzu. Wyrobić, dodawać stopniowo bułkę tartą, tyle by masa była gęsta a pulpety mocno zbite po uformowaniu. Nie napisałam tu konkretnie

Poezja Smaków - blog kulinarny
DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY 163

zapiekanek zamiast zwykłego sosu pomidorowego. Przygotowanie tego sosu nie jest trudne a smak powala na kolan, sam możesz o tym się przekonać DIETETYCZNY SOS PAPRYKOWY: 0,5kg mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1/2 cebuli(...)ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 domowa kostka rosołowa ( przepis TU ) 2 łyżki mąki ryżowej przyprawy ( pieprz, sól, papryka czerwona, papryka chilli ) Cebulę kroimy w kosteczkę, razem z mięsem mielonym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na patelni. Po ok 10min dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażymy. W szklance z wodą mieszamy mąkę ryżową

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Kotlety mielone nadziane serem i botwinką. 133

kanapce smakują także rewelacyjnie! Dziś przedstawiam swoją pierwszą propozycję, ponieważ jeszcze co najmniej jedną mam w zanadrzu. Dziś proponuje klasyczne danie jednak trochę urozmaicone. Składniki; 60 dag mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 czerstwa bułka 1 opakowanie sera gouda w plastrach MOŃKI (15 dag) 2 pęczki botwinki (bez buraków - same łodygi z liśćmi ) 3 ząbki(...)przelewamy zimną wodą na sicie. Botwinkę osuszamy i kroimy na taką długość jaką ma ser. Porcje botwinki zawijamy w  plaster sera  tworząc rulonik który dokładnie oblepiamy mięsem mielonym tworząc podłużny kotlet. Na samym końcu obtaczamy w bułce tartej. (możemy użyć dwa plastry sera do jednego kotleta wtedy ser będzie bardziej wyczuwalny) Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju

Radość kipiąca uśmiechem.
pieczeń z drobiem i cebulką 154

mielonego z łopatki duża pierś z kurczaka 2 jajka 1 czerstwa bułka 1 duża cebula lub dwie mniejsze 2 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz sól (około łyżeczki lub więcej jak ktoś lubi bardziej słone) słodka i ostra papryka tłuczona kolendra 2 łyżki oleju Cebulę posiekać i usmażyć na łyżce oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso mielone umieścić w misce. Wbić jajka, dodać bułkę, rozdrobniony czosnek,, cebulkę przyprawy i sól. Wszystko razem wyrobić. Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia.  Przełożyć mniejszą połowę mięsa. Na środku ułożyć pierś pokrojoną w kawałki i przykryć resztą masy mięsnej. Wstawić do piekarnika i piec około godziny w 190*C. Jeśli wytopi się tłuszczyk, można nim polewać mięso

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pulpety w sosie koperkowo - śmietanowym 134

pulpetów * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy * masło do podsmażenia * śmietana 18% lub 22% * koperek Mięso wymieszałam porządnie z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, startą na tartce o grubych oczkach cebulą,  przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawiłam solą i pieprzem. Miałam mięso mielone drobiowe i nie dodawałam cebuli i czosnku w ilościach takich jak dodaję do wieprzowego(...)Jest ono delikatniejsze i nie chciałam zagłuszyć jego smaku dość intensywnymi smakami cebuli i czosnku. Zawsze jak dodaję namoczoną bułkę do mięsa nie wyciskam jej do sucha. Jest tylko odciśnięta. Mięso nie jest wtedy takie suche. Robię tak w przypadku pulpetów, kotletów, klopsa. Jak już wyrobiłam masę robiłam kulki średnicy 4 cm. i obtaczałam je w mące. Gotowe kładłam

Pieprzyć z Fantazją
Zdrowy de vollaille z kaszy i indyka 63

porcji: 5 kotletów Łączenie kaszy z mięsem to nasz wypróbowany sposób na włączanie kaszy do diety naszego 3-letniego syna. Jeśli masz dzieci, to wiesz, że kasza, a w szczególności gryczana, to nie jest produkt pierwszego wyboru dla kilkulatka. Ale nawet dorośli niespecjalnie przepadają za kaszą – za gryczaną w szczególności. Miks mięsa mielonego i kaszy to nasz wypróbowany sposób(...)ziemniaczanej lub pszennej 3 łyżki oleju 2 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zmiksuj kaszę przy pomocy blendera albo ugnieć tłuczkiem do ziemniaków. Dobrze posól, popieprz. Dodaj mielone mięso, musztardę, tymianek, oregano, czosnek, wymieszaj dokładnie. Krok 2 Uformuj z masy 5 kul równej wielkości. Połóż kulkę na desce do krojenia, delikatnie podsyp mąką i rozpłaszcz na cienki

Niedzielny kucharz
Faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone 136

pieprz Wykonanie: Papryki umyć i z każdej ściąć górę, a następnie usunąć gniazda nasienne. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone pokrojoną drobno cebulę i wymieszać.  Doprawić solą majerankiem, papryką  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno-ryżową nakładać do papryki i lekko ubijać łyżką(...)mięso dokładnie wypełniło całość. Faszerowane papryki ustawić w dużym rondlu i wlać do połowy papryk wodę.Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać bulion. Zagotować, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone i ponownie zblendować doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Zagotować. Podawać gorące papryki wraz z sosem. faszerowana papryka w sosie

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania