mięso duszone - 8529 przepisów (strona:285/569)

Rolada wołowa! 132

perfekcji opanowana przez moją mamę. Wypracowany przez lata przepis wykorzystywany przez nią na każde ważne uroczystości. Uwierzcie więc - nauczyciela miałam genialnego. Skupmy się teraz na smaku. Jest fantastyczny. Rolady duszą się w wielkiej brytfannie, powolutku przez 3 lub 4 godziny. Stają się mięciutkie, uwalniając minuta po minucie wspaniały aromat. Smak wołowiny miesza się ze smakiem kiszonego, domowego ogórka, wędzonego (również(...)cebulę i boczek kroimy na plastry, nie za cienko. Mięso wołowe smarujemy następnie z jednej strony musztardą, dodajemy plasterek ogórka, boczku i cebuli. Ilość dodanych składników zależy od wielkości plastra wołowiny. Następnie rolujemy plaster i obwiązujemy go bawełnianą nitką. Gotowe rolady najpierw obsmażamy na rozgrzanym smalcu bądź maśle, a następnie dusimy po przykryciem tak długo, aż rolady zrobią się mięciutkie

Kuchnia Pani Wiosny
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską i mięsem 189

formy do zapiekania i wyrównać. Mięso lekko obsmażyć na patelni dodając rozgnieciony czosnek i przyprawy – sól, pieprz czarny, przyprawę do mielonego. Wyłożyć na podsmażone ziemniaki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać poszatkowaną kapustę i chwilę obsmażyć, aż straci na objętości. Wlać kremówkę i dusić z majerankiem, aż zmięknie. Przyprawić

https:KKuchniaMniam
Prosty przepis i pomysły na grillowane żeberka wieprzowe 157

źródła ciepła oraz funkcję gastronomiczną aromatyzując potrawę zapachem duszonych pod nią warzyw. Dodatkową zaletą zestawu jest możliwość wykorzystania każdej z części niezależnie Ten stojak podzielony jest na 5 części. Rama wykonana w technologii Ultra Durable z wysokiej jakości stali nierdzewnej o grubości 10 mm. Wielofunkcyjny kształt pomieści także duże kawałki mięsa. Duże uchwyty wspierają całą konstrukcję i pozwalają

naRuszcie
Bitki w sosie chrzanowym 328

Duszona szyneczka w sosie chrzanowym. Pyszny i sycący obiadek. Bitki można podać z dowolną kaszą lub ziemniakami. składniki: 700 g szynki 1,5 l wody 2-3 listki laurowe Kamis 2 łyżki tartego chrzanu 3-4 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki pszennej kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis sól z pieprzem Kamis olej do smażenia kasza gryczana Szynkę(...)niezbyt grube plastry, mniej więcej jak na kotlety schabowe. Kawałki mięsa lekko roztłuc, opróczyć solą z pieprzem i obsmażyć na patelni na oleju z obu stron. Wodę zagotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Na wrzątek wrzucić obsmażone plastry szynki. Doprawić do smaku solą z pieprzem i dusić na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Mąkę wymieszać ze śmietaną

Monia miesza i gotuje
Łazanki na żeberkach mięsnych z kapustą kwaszoną , suszoną śliwką i z parmezanem 202

tarce imbirem oraz curry. Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ). Smażymy dotąd ,aż śliwka zacznie przechodzić mięsem i kapustą oraz będzie się

Z Kuchni Do Kuchni
PĘCZAK Z WARZYWAMI 188

gulaszu, a ostatnio zrobiłam z warzywami. Pod tą postacią był dodatkiem do gotowanych klopsików . Danie wyszło tak pyszne, że od samej kaszy nie mogłam się oderwać! Dla mnie dodatek mięsa i sosu był po prostu ... zbędny 😉, no ale przecież nie gotuję tylko dla siebie 😙 Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki(...)pietruszkę. Całość podsmażamy około 10 minut, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy kolejne 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, a następnie całą zawartość patelni przekładamy do garnka z ugotowaną kaszą. Posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.  Podajemy jako dodatek do mięsa, lub jako osobne bezmięsne danie

Walijskie Pichcenie
Orientalne Curry z Makaronem Lubella 151

Filety z kurczaka dokładnie myję, osuszam, kroję w kostkę. Doprawiam przyprawami. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Dodaję mięso. Smażę na rumiano. Następnie dodaję mrożoną chińską mieszankę warzyw. Mieszam. Dodaję mleczko kokosowe oraz 50 ml wody. Mieszam. Dodaję makaron Lubella. Zmniejszam ogień i duszę ok 10 min aż makaron zrobi się al'dente. Posypuję natką pietruszki. Smacznego

Gotowanie Patki
Negimaki z shiitake 190

smakiem. Cenione za właściwości lecznicze. Można je dodawać do sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej potrawki, by dodać im wyrazistości. Pasta tamaryndowa, tamaryndowiec – uzyskuje się z przypominających strąki owoców pochodzącego z Afryki

mojewypiekiinietylko
Pikantny gulasz po meksykańsku 160

chilli i cebulę kroimy w kostkę.  2. Na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę i paprykę, paprykę chilli, smażymy chwilę po czym zalewamy 300 ml wody. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę i przyprawy. Przykrywamy, dusimy pod przykryciem przez

Szefowa kuchni
ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA 182

kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek szklimy na tłuszczu. Dodajemy mięso. Gdy przestanie być surowe wlewamy bulion. Dokładamy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone pomidory. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajmy chilli i słodką paprykę. Dusimy przez ok. 30 minut. Dokładamy odsączoną na sitku kukurydzę i fasolę. Dusimy jeszcze przez kwadrans. Zawartość patelni wykładamy

Pobite gary Barbary
Naleśniki zawijane z sosem bolońskim 310

składniki na naleśniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy drugą patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Kiedy mięso się podsmaży dorzucamy przecier pomidorowy i puszkę krojonych pomidorów oraz przyprawy. Całość smażymy około 10 minut doprawiając w razie konieczności. Podczas kiedy sos się dusi robimy pozostałe dwa sosy. Do małego garnuszka wrzucamy masło, kiedy się stopi dorzucamy mąkę i mieszamy. Dolewamy

Kolizje Smaków
Naleśniki po meksykańsku 148

półgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie je zawijać. Przygotowujemy nadzienie. Cebulę siekamy, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mięso mielone. Potem dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, dodajemy czosnek, fasolę, przyprawy i koncentrat wymieszamy z 1/3 szklanki wody. Całość dusimy jeszcze 7-8 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Składniki na sos (prócz sera żółtego) mieszamy ze sobą

e-PrzepisyKulinarne
Chili con carne 204

przesmażam na oleju. Gdy cebula się zeszkli, a w domu uniesie się piękny czosnkowo-cebulowy aromat dodaję mięso. Gdy zmieni kolor doprawcie je obiema paprykami i kuminem. Teraz łatwizna - dodajemy odsączone: kukurydzę i fasolę, dodajemy pomidory z puszki i przecier, mieszamy, doprawiamy. Dusimy kilka minut do połączenia smaków. Koniecznie próbujemy - jeśli jest za mało wyraziste, mało ostro, za dużo? doprawiamy

Zasmakuj Kuchni
Mieszanka do potraw chińskich i "Dzieczyna z pociągu" 173

przestanie być surowy, dorzucić krążki pora i imbir. Poddusić. Na patelnię wlać tyle wody, by przykryła mięso i warzywa.  Dorzucić odcedzone pędy bambusa. Większe kawałki grzybów mun pokroić w paski. Wrzucić grzyby na patelnię. Dodać jeszcze mieloną kolendrę i sos ostrygowy. Dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos z kiszonej kapusty 145

liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby (*). Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu.  Całość dusić do miękkości i na końcu doprawić koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz ew. cukrem, solą i pieprzem. Dusić

Di gotuje
najprostszy wołowy gulasz 217

żeby papryka się nie przypaliła), mieszamy, zwiększamy płomień i  dokładamy do garnka wołowe mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy  odłożoną wcześniej cebulę i czosnek ,  podl ewamy bulionem,  zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez ok dwie godziny. Pod koniec duszenia gulasz doprawiamy solą, oraz pieprzem i  wykładamy

Miód i pieprz
Konfitura żurawinowo-gruszkowa. Dodatek do mięs, wędlin i serów 154

Duszona żurawina jest kwaskowa i cierpka. Połączenie z gruszką jest bardzo udane daje łagodniejszy i słodszy smak konfiturze. Taka żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem czy serem. Nie wyobrażam sobie pieczonej gęsi bez tego dodatku . A pieczony na ruszcie oscypek? Też najlepiej smakuje właśnie z żurawiną. Konfiturę z żurawiny i gruszek, zrobioną z podanych niżej ilości składników, zużywamy

Smaczna Pyza
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 173

solą, pieprzem, majerankiem, vegetą oraz papryką słodką i ostrą. Dolewamy 1/3 szklanki wody (najlepiej gazowanej, mięso będzie "puszyste"). Sos: Świeżego pomidora kroimy na mniejsze ćwiartki i smażymy na klarowanym maśle. Po około 8 minutach dodajemy passatę, cukier, sól, pieprz, lubczyk, dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy świeżo posiekany koper. Na każdym liściu układamy łyżkę farszu, zawijamy. Wszelkie

Zasmakuj Kuchni
Zupa gołąbkowa 173

kapustę poszatkować niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć ją do lekkiego zrumienienia. Dodać mięso, wymieszać, smażyć około 5 minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, marchewkę, seler i pietruszkę, wsypać sól i pieprz cayenne. Wymieszać i dusić razem kilka minut. Wlać około 3 litry bulionu, gotować około 15-20 minut. Wsypać ryż, oraz kapustę

W garach u Gosi
Penne z fasolką i mięsem 112

Makaron gotujemy zgonie z przepisem zawartym na opakowaniu. Posiekaną cebulę, pokrojoną na kawałki fasolkę, startą marchewkę oraz mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszając. Solimy i lekko oprószamy pieprzem, dodajemy curry. Podlewamy wodą –około 200 ml(w razie potrzeby dolewamy podczas duszenia), dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem 15 min. Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy

R'n'G Kitchen
MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 173

udek- może być z rosołu olej z ryżu o smaku czosnku  SORISO Wykonanie:   Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Na ten sam olej wrzucamy szpinak, dusimy ok 10 minut, dodajemy fetę. Dobrze mieszamy, żeby ser rozłożył się równomiernie. Dopiero wtedy doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę

Z Majeczką w kuchni
Zrazy z szynki wieprzowej 384

złoty kolor z każdej strony (w tym samym czasie cebula powinna się zarumienić). Następnie zalać mięso bulionem (mięso powinno być całe przykryte), dodać 1 łyżkę sosu sojowego, liść laurowy i ziele angielskie (jeśli mamy małą patelnię możemy całość przelać do garnka), wymieszać. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć zrazy, odwinąć nitki

Kulinarne Przeboje
Rolady tradycyjne z szynki 137

musztardą Cebulę boczek pokroić w kostkę  wyłożyć na mięso i dodać ćwiartki ogórka zwinąć nadziane mięso w rolady  związać nicią albo szpilkami do rolad 2. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę smalcu podsmażyć rolady na rumiano  na większym ogniu podlać wodą dusić pod przykryciem aż zmiękną

W królestwie smaków Beaty
Kurczak po meksykańsku 142

kostkę, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na kilka godzin (a najlepiej na noc).  Zamarynowane mięso usmażyć na patelni na oleju. Następnie dodać pomidory i koncentrat. Jak już pomidory się całkiem rozpadną dodać paprykę konserwową, fasolę i kukurydzę i chwilkę dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Smacznego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pulpety w sosie koperkowym 193

bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek. Przykrywamy i dusimy z 5-10 minut. Następnie odkrywamy i redukujemy płyn, aż powstanie nam sos. Możemy również najpierw ugotować

Karczma Honorietty
Bitki wieprzowe z karkówki 145

zbyt cienko. Oprószyć je solą i pieprzem  oraz mąką. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso z dwóch stron, aby było lekko rumiane. Następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka, liść laurowy i ziele angielskie. Podlać wszystko 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu  około 1 godziny. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby uzupełnić wodę

O kuchni z uczuciem
Meksykański kociołek 120

szklanka wody olej Rozgrzać łyżkę oleju na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule. Po chwili włożyć mięso i smażyć aż zmieni kolor. Dodać paprykę, kukurydzę oraz fasolę, podsmażyć. W szklance wody rozmieszać obie rodzaje papryk oraz koncentrat, wlać na patelnię i dusić około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Przepis z modyfikacjami pochodzi z tej strony

Moja Galeria Smaku
Naleśnikowa zapiekanka 213

mąkę , aż uzyskałem gładką masę. Odstawiłem   na 10 minut.  Dodałem mięso i usmażyłem , stale rozdrabniając mięso widelcem, aby nie tworzyły się grudki. Pod koniec smażenia dodałem pokrojone suszone pomidory w oliwie. Dodałem przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i pieprz. Dusiłem kilka minut.  Na patelni rozgrzałem 1 łyżkę masła ,każdorazowo na naleśnik . Usmażyłem 4 naleśniki. Każdy

R'n'G Kitchen
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 176

czosnek (około 8 minut). Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz i dusimy kolejne 4 minuty. Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy

Smak mojego domu
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 142

lodówki na kilka godzin. Następnie obtaczamy mąką. Przysmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora. W razie potrzeby podlewamy wodą. W niewielkiej ilości wody miksujemy serek topiony na gładką masę. Wlewamy do zrazików. Kiedy mięso dochodzi wrzucamy cienko posiekane warzywa. Po jakichś 15 minutach dodajemy łyżkę śmietany dla aksamitnej konsystencji sosu

Kuchnia po mojemu
Klopsiki z pieczarkami 163

przez praskę wraz z  pokrojoną w kosteczkę cebulę, namoczoną i wyciśniętą bułkę, ręką dobrze wyrabiamy mięso aby składniki połączyły się dokładnie. Z masy mięsnej formujemy klopsy, obsmażamy na gorącym tłuszcz z obu stron podlewamy wodą, wkładamy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy na wolnym ogniu. Kapustę szatkujemy drobniutko, cebulę kroimy w pół księżyce, marchewkę ścieramy na tarce

kgwjanczewo
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 170

doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby podlać wodą. Wszystko przełożyć do jakiegoś naczynia. Na patelnię wrzucić mięso i krótko obsmażyć (ok.3-5 minut). Wlać szklankę wody, wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek, drobno pokrojone suszone śliwki, musztardę i przyprawy. Całość zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec danie zabielić śmietaną i zagęścić mąką. Gotowe

Kuchnia Ellie
Spaghetti à la bolognese. 140

nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem.  Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej

Symfonia smakowa
Wołowina w sosie słodko-pikantnym TaoTao 177

każdy kawałek mięsa (nie wiem ile czasu to trwało, skupiłam się na tym aby dobrze obsmażyć mięso).  Następnie dodajemy marynatę i pozostałe składniki. Ja dolałam także niepełną szklankę wody, żeby uzyskać więcej sosu :). Podsmażyłam około 10 minut i zmniejszyłam moc kuchenki. Dusiłam pod przykryciem około godziny

ClauditteMissCooking
Szybkie danie z ryżu, kurczaka i mrożonych warzyw 334

kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić mięso i podsmażyć, dodać pastę curry, chwilę podsmażyć, dodać warzywa mrożone, podsmażyć do momentu, aż puszczą wodę, dodać przyprawy, przykryć pokrywką i na delikatnym ogniu dusić miękkości warzyw (tak aby były al dente). Następnie dodać ryż, wymieszać (w razie potrzeby podlać niewielką ilością przegotowanej

Mix smaku
Roladki schabowe z morelami 197

stron. 2. Ogórka kiszonego pokroić w paski. 3. Morele pokroić na mniejsze kawałki. 4. Na każdej porcji mięsa rozłożyć morele, ogórka kiszonego i rodzynki, zwinąć i spiąć wykałaczkami. 5. Obsmażyć na patelni na gorącym oleju, po czym podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka spagetti 369

obrać, umyć i osuszyć. Warzywa drobno pokroić lub rozdrobnić przy pomocy robota), pieczarki pokroić, natkę pietruszki posiekać. Mięso posiekać przy pomocy blendera lub zmielić w maszynce, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pieczarki, (warzywa i) wszystko razem podsmażyć, podlać nieco wodą i dusić ok.15 min, (następnie dodać ok.3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki ketchupu i niepełną łyżeczkę cukru. Wszystko razem

Mix smaku
Chcę prawdziwy, męski obiad! Chili con carne zapiekane w paprykach 138

mieszając, przez minutę. Stopniowo dodawaj mięso i boczek, rozdrobnij szpatułką i zrumień z każdej strony. Kiedy mięso będzie już gotowe, dopraw je sosem sojowym i cukrem.Następnie dodaj pomidory z zalewą i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.  Przykryj danie i duś je około 20-30 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj oczyszczoną fasolę i gotuj razem jeszcze przez

Gotowanie to kochanie
Polędwica wieprzowa w jogurcie 209

głębokie otwory i włożyć w nie słupki sera do 3/4 ich długości. Mięso obtoczyć w mące. Obsmażyć mięso na maśle, na jasnozłoty kolor z każdej strony. Ser powinien się rozpuścić. Dodać posiekaną cebulę, krótko przysmażyć i wlać jogurt wymieszany z Kucharkiem. Mięsko dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli chcemy sos aksamitny należy go przetrzeć. Ja akurat tego tutaj nie potrzebuję

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania