śmietanowo-porowego sosu stanowiły smaczny obiad, którym zajadali się moi domownicy. A wy jaki sos najbardziej lubicie do klopsów/pulpetów? Składniki na 4 porcje: Na pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko Garść bułki tartej Sól Pieprz Szczypta rozmarynu Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta cayenne Sos: 2 pory - biała część 300 ml bulionu(...)oleju Przygotowanie: Podane powyżej składniki na pulpety połączyć ze sobą, doprawiając do smaku. Formułować kulki, które następnie lekko spłaszczyć. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Posmarować olejem. Ułożyć na niej pulpety. Piec 30 minut w 180 stopniach. Sos: Pora pokroić w drobne paski. Posolić. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać śmietanę. Podlać bulionem, dusić chwilę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą
Fabryka pomysłówkurczak pieczony na butelce piwa wychodzi taki jak z rożna, moim zdaniem nie, ale oczywiście każdy ma prawo do swoich opinii, a może to po prostu kwestia piekarnika, ja nie mam opcji grilla. Mimo wszystko kurczak wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny, chociaż jak dla mnie mógłby być bardziej miękki, ale to indywidualna kwestia każdego, ja lubię, gdy mięso się prawie(...)ząbki czosnku, posypać dużą ilością soli i podlać pozostałą marynatą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godzinę, piec podlewając kurczaka co jakiś czas piwem. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20-30 minut, gdyby piwo z butelki się nie pieniło wsypać szybko szczyptę soli. Po upieczeniu kurczaka odstawić na około
dom-agi.plCoraz bardziej znane i lubiane danie w Polsce dzięki słynnej sieciówki z kurczakami. Jest to danie, które sprawdzi się na imprezie, podczas oglądanie meczu z przyjaciółmi czy wspólnego grilla. Pieczone kurczaki w piekarniku to idealny zamiennik dla osób lubiących KFC. Skrzydełka przygotowane w domu na pewno będą pyszne ale również o wiele zdrowsze. Składniki: 1 kg skrzydełek kurczaka(...)łyżka miodu 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki 30 g masła Sposób przygotowania: Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Skrzydełka kroimy na 3 części w miejscach zgięć. Najcieńszą część wyrzucamy. Do małego rondelka wrzucamy masło i starty czosnek. Rondelek ustawiamy na małym ogniu
CookMagPIECZONY NADZIEWANY JABŁKAMI KURCZAK W MAŚLE I OLIWIE Z OLIWEK! Jeżeli ciągle się zastanawiacie co przygotować na obiad, to ten przepis może ułatwi Wam sprawę. Kurczak nadziewamy jabłkami z dodatkiem trawy cytrynowej, w marynacie z oliwy z oliwek i masła. Dodatek masła sprawi, że kurczak będzie całkowicie inaczej smakował. Jest o wiele bardziej soczysty i smak mięsa nie porównywalnie(...)mieszanką z kokilki. Napełnij jabłkami i trawą cytrynową. Kurczaka posmaruj za pomocą pędzelka ziołami. Ułóż resztę jabłek. Posyp melisą. Pieczemy w temp. 210 stopni z termoobiegiem przez godzinę i 20 minut. Po upieczeniu.... Kurczaka podałam z kaszą gryczaną i pieczonymi jabłuszkami, zblanszowanym świeżym szpinakiem z parmezanem! Pysznie było ;-) życzę Smacznego! Pięknego dnia! Podoba Ci się wpis? Podaj dalej
SMYKWKUCHNIPanierowane mięso, lub ryby są w naszym kraju bardzo popularne. W niektórych domach co niedziele obtacza się schab w jajku, bułce tarte, czy mące i smaży. My pokażemy troszkę inną panierkę, może nie do końca nadaje się do schabu, ale kawałki kurczaka, czy ryba wychodzą znakomicie. Do poszukiwań przepisu na chrupiącego kurczaka zachęciła nas podobnie jak w przypadku, smażonego makaronu(...)pieczenia, łyżeczkę soli i piwo, aż do uzyskania ciasta podobnego do ciasta naleśnikowego. Ma ono dość intensywny piwny aromat, jednak po usmażeniu nie czuć już tak piwa, oraz oczywiście cały alkohol wyparuje, wiec nie ma ryzyka z podaniem takiego dania nawet osobom niepełnoletnim. Ciasto odstawiamy na około pół godziny. Następnie jeszcze raz chwilę mieszamy, uwaga na grudki. Mięso bądź rybę
KasiaiKrzysiu.plsurowego mięsa, peklowaną, a następnie dość długo podsuszaną. Tym razem trafiliśmy w sklepie na flak barani i ze względu na jego małą średnicę postanowiliśmy przygotować coś nowego . Kiełbasa dojrzewająca à la #kabanosy została przygotowana z własnoręcznie zmielonej łopatki, boczku i słoniny oraz aromatycznych przypraw. Gdy pokazałam na Facebooku zdjęcie suszonej dojrzewającej kiełbasy rozpętało się istne piekło: bombardowano nas e-mailowo(...)łyżka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą 1 łyżka czosnku suszonego po 1 łyżeczce ziaren: ziela angielskiego, kolendry, jałowca ok. 3 łyżki majeranku 1 szklanka wody cienkie jelita baranie Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Schłodzone wcześniej mięso i słoninę kroimy w mniejsze kawałki i mielimy na sitku 5/6 mm. Dodajemy do mięsa sól, sól peklową, pieprz, majeranek, czosnek, przyprawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlistopadzie :) Więc zapraszamy na pieczoną szynkę. Szynka wyszła rewelacyjna, bez dwóch zdań. Kilka razy robiliśmy jakieś wędliny, ale myślę, że ta jest najlepsza z dotychczasowych. A przy okazji najprostsza chyba w zrobieniu. Bo nie trzeba mozolnie przygotowywać mieszanki przypraw do wędliny. Użyliśmy gotowej mieszanki o nazwie "Solanka do szynek - tradycyjna mieszanka do peklowania mięsa". Dostaliśmy ją od Dobrej Kiełbasy(...)śmiało mogę je polecać. Naprawdę zapraszam was do zapoznania się z przyprawową ofertą Dobrej Kiełbasy ( tutaj ). Niedługo pokażemy wam jak można wykorzystać inne ich mieszanki, a tymczasem zapraszamy na pieczoną szynkę. 1,5 kg szynki 2 l wody 280 g solanki do szynek od Dobrej Kiełbasy Sprawa jest prosta: solankę rozpuszczamy w wodzie i wkładamy do środka szynkę. Trzeba
Marder&Marder Manufacturepowtórzyć...?" Ale nie, nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła i w ten oto sposób powstały chlebki czosnkowo- pietruszkowe. W całym domu tak pachniało jak się piekły, że z wielkim trudem powstrzymywałam się przed zjedzeniem takiego naprawdę gorącego. Podobnie zresztą Oluś, który co minutę podchodził do piekarnika i wołał "Buła, buła!" By zaszaleć jeszcze bardziej, postanowiłam wykorzystać udziec(...)sosu sojowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania gulaszu: Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy często mieszając, by równomiernie się podpiekło. Dodajemy sos sojowy oraz posiekany czosnek, zalewamy szklanką bulionu i dusimy
Kuchnia w czekoladzieNiewielu jest amatorów takiego mięsa, które wciąż ma mnóstwo smaków i jest zdrowe, ale, co tu dużo mówić – nie wygląda najlepiej. Co zrobić z resztek kurczaka, żeby nie zmarnować dobrego jedzenia? Nasza propozycja to zapiekanka z makaronem i sosem pomidorowym. To jeden z naszych wielu patentów na wykorzystanie resztek z kurczaka: gotowanego i pieczonego. Mamy mnóstwo przepisów(...)zmiksuj pomidory z puszki z pozostałymi składnikami. Jest jeszcze jedna, jeszcze prostsza wersja: użyj po prostu soku pomidorowego – 1/2 litra wystarczy. Też będzie pysznie. Składniki: 2 szklanki pokrojonego pieczonego, albo gotowanego kurczaka 2 dymki, albo mała cebula 2 łyżeczki pieprzu cayenne (dla tych co lubią ostrzejsze smaki) 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki oleju rzepakowego Opakowanie makaronu
Niedzielny kucharzTradycyjny ponieważ przygotowany bez użycia maszyn, mikserów, robotów itp. Tylko makutra, wałek i rózga do białek. ciasto 2 szkl mąki tortowej 0,5 szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 200 g masła 2 żółtka masa serowa 1 kg sera (twarogu wiejskiego) 250 g masła 2 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier cytrynowy Delecta przyprawa do sernika Delecta(...)Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na dno formy (duża tortownica lub blaszka o wym ok 22x33 cm) Ser przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Ucieramy masło w makutrze przy pomocy wałka z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku, następnie mąkę ziemniaczaną, przyprawę do sernika, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny
Gotowanie jest łatwesuszonego koperku ( lub świeżego , posiekanego ) 100 ml śmietanki 30 % ( wiem bomba , ale tego smaku ,nie da żadna chuda -niestety ) pieprz do smaku łyżeczka mąki do zagęszczenia Dodatkowo : woreczek do pieczenia Szynkę oczyszczamy , szczególnie skórę – bardzo dokładnie , żeby nie miała żadnych włosków ( szynka bywa włochata , jak broda Rumcajsa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)powstałą marynatę w mięso dłońmi , dokładnie w całe ( wierzch , spód , boczki .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Wkładamy do michy , metalowej lub szklanej ( w plastiku może się zepsuć ) i odstawiamy na dwa dni do lodówki . Po tym czasie wyjmujemy i wkładamy do woreczka, do pieczenia , wlewając całą zalewę
Ogrodnik w podróżyważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Pachnący skórką pomarańczową i migdałami wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Moją ulubioną i najchętniej pieczoną wersją jest makowiec zawijany w formie drożdżowej rolady. Zwykle piekę go z niebieskiego maku z dodatkiem mnóstwa bakalii. W tym roku postanowiłem zrobić go z białym makiem i oprócz cynamonu przyprawiłem również kardamonem. Był(...)gazę. Mak zmiel przez maszynkę do mielenia mięsa. Migdały i orzechy włoskie drobno posiekaj. Rodzynki namocz we wrzątku przez kilka minut i odcedź. Dodaj do maku wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową, cynamonem, kardamonem, olejkiem migdałowym, rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem oraz miodem. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej cukru. Przed samym pieczeniem makowców ubij białka i połącz
Food Squarełyżeczki sody 250 g margaryny (lub masła) 50 g smalcu 5 żółtek Szczypta soli Do miski(lub na stolnicę) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę. Następnie dodajemy kawałki margaryny i smalcu, siekamy a następnie rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy na chwilę(...)Wszystkie składniki wyjmujemy wcześniej z lodówki (ważne, żeby ser i jajka miały temp. pokojową). Jeśli używacie sera białego w kostce, wcześniej zależy go zmielić w mikserze albo maszynce do mięsa. Rodzynki namaczamy (zalewamy wrzątkiem), odcedzamy. Posypujemy mąką i mieszamy. Masło podgrzewamy do roztopienia. Następnie schładzamy. 8 żółtek i 3 białka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce sera
Marcepanowa kuchniaTydzień temu otworzyliśmy sezon grillowy więc przez najbliższy miesiąc lub dwa będziemy mieć tutaj dla Was przepisy na grillowe smakołyki. Zaczynamy od czegoś nieco mniej typowego
Marder&Marder ManufactureZrobienie tych ciasteczek jest bardzo proste i szybkie, a znikają jeszcze ciepłe :) Składniki: 1 opakowanie kleiku ryżowego 1szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka
kuchnia doskiOprócz słodkości w weekend jedliśmy również dania nie słodkie. Jak co sobotę piekłam pizzę a w niedzielę mieliłam, tylko czasu na posta nie miałam :( upiekłam papryki
Dzieje kuchennej Wiewióry