Gjuwecz jest to potrawa bułgarska, coś jak nasz gulasz tyle tylko, że więcej warzyw. Najlepiej piec w glinianych naczyniach w piekarniku, ale można tak jak ja używając głębokiej patelni. Oskrobać marchew, korzeń pietruszki, pokroić w cienkie plasterki. Cukinie i bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulkę i czosnek obrać i pokroić drobno. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Świeże(...)olej i wrzucić cebulkę i czosnek, smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać pozostałe warzywa. Smażyć aż wszystkie warzywa lekko się podsmażą. Zdjąć warzywa z patelni i wrzucić mięso wołowe pokrojone w drobną kostkę. Smażyć aż mięso nabierze złotego koloru, wtedy doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Wymieszać dokładnie i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wywar wymieszać i zagotować. Dodać
Kuchnia Pokoleńekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego Krem: 700ml mleka migdałowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200g orzechów włoskich 100g orzechów laskowych 1 kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy – miękka, w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) Do nasączenia: 5-6 łyżek spirytusu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny około(...)ogniu przez około 5-6 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na około 20 minut. Po tym czasie mak osączyć i zemleć dwa razy (użyłam do tego maszynki do mięsa). 2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa
Mała Cukierenkakapusta pekińska. Smakuje jak zielona ale ten fioletowy kolor…Prezentuje się na talerzu prześlicznie! Idealna do kurczaka na ostro . Lubicie mięso po meksykańsku? Uwielbiam fajita z grillowanego kurczaka. Mięso jest soczyste i bardzo smacznie doprawione. Podane ze świeżymi warzywami stanowi pyszne danie. Sałatka fajita Składniki: na 4 porcje Marynata 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki(...)grillowej lub zwykłej patelni. Piecz piersi z kurczaka po obu stronach po 8-10 minut z każdej w zależności od grubości filetów. Pokrój sałatę, rozdrobnij jarmuż i ułóż na talerzu. Pokrój cebulę w cienkie krążki, pokrój awokado i paprykę. paprykę wrzuć na patelnię grillową i lekko podpiecz. Posyp sałatkę kiełkami i ułóż na wierzchu pokrojone mięso kurczaka. Udekoruj pokrojoną pietruszką
codojedzeniaklarowanym. Podsmażoną polędwiczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na blaszce i dusić 20 min. (ja niestety swojej nie pilnowałam, bo 'siedziała' w piekarniku ponad 30 min., dlatego nie wyszła soczysta- co widać na zdjęciu, ale też nie sucha więc tragedii nie było;)). Sos śliwkowy: Na patelnię, na której smażyło się mięso, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić. Kiedy cebula będzie gotowa
Kraina Miodem PłynącaTradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście sałaty rzymskiej . Składniki: - 500 g ugotowanego mięsa z rosołu już bez skóry i kości (dałam(...)łyżki oleju sezamowego - 250 g serka mascarpone - 1 łyżeczka czarnuszki - 1 łyżeczka suszonego estragonu - różowa sól himalajska (do smaku) - pieprz czarny mielony (do smaku) - liście sałaty rzymskiej (dużej) Mięso z kurczaka drobno kroimy, przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane (kolejność dowolna) – cebulę, szczypior, natkę pietruszki, miętę oraz startą na tarce jarzynowej marchew – mieszamy. Dodajemy czarnuszkę, musztardę, estragon, serek mascarpone, olej
mojewypiekiinietylkoswój wypróbowany sposób. Jest to regionalne danie z Podlasia. Babka stała się na tyle popularna, że doczekała się swojego święta, w Supraślu koło Białegostoku obywają się Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej. Sam wygląd tego dania nie jest zbyt zachęcający ale smak - niebo w gębie. Dobra na zimno, na ciepło, a najlepsza chyba odsmażana dnia następnego. Mąż(...)mięso, żółtka, posiekaną cebulę, skrobię z ziemniaków, majeranek, pieprz, sól, jeśli masa jest bardzo wodnista, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dajemy pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do przygotowanej blaszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200-220 stopni na około godzinę, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160-180 stopni i pieczemy jeszcze
na moim stole...danie. Zawiera delikatne mięsko z piersi kurczaka, chrupiąca sałatę i kolorowe warzywa. Doskonale sprawdza się na każdej imprezie i na domową kolację. Kiedy podamy ją w towarzystwie frytek, czy pieczonych ziemniaczków mamy świetny, szybki obiad. Składniki - placki pszenne tortilla 8 szt. - duża podwójna pierś z kurczaka - główka sałaty lodowej - pomidory 3 szt. - czerwona papryka - kukurydza w puszce(...)kebab-gyros Wykonanie Piersi z kurczaka kroję na filety posypuję przyprawami wymieszanymi z olejem i grilluję na patelni grillowej. Dokładny przepis na grillowane piersi tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/grillowana-gyrosowa-piers.html . Zgrillowane mięso studzę i kroję na mniejsze kawałki, w kostkę lub paski. Sałatę kroję w cienkie paski, pomidory sparzone i obrane w kosteczkę, podobnie paprykę. Ser żółty ścieram na tarce
Kuchnia z widokiem na ogródlistopada w dniu św. Marcina z Tours na stołach w prawie całej Europie pojawia się pieczona gęś. W Polsce tradycja ta odrodziła się niedawno na nowo i dodatkowo zyskała wymiar niemal patriotyczny, wszak 11 listopada obchodzimy nasze Święto Niepodległości. Chów gęsi w Polsce ma bardzo długą tradycję, sięgającą XVII wieku. Wyraźny rozkwit produkcji nastąpił w XIX wieku, kiedy(...)gęsiego mięsa. Od 2009 roku Slow Food Polska wspiera ogólnopolską akcję "Gęsina na św. Marcina", dzięki której w listopadzie w restauracjach w całej Polsce popularne stało się serwowanie dań z gęsiny. Kibicuję tej akcji i zachęcam Was gorąco do skosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich udek
Smakowity Blog KulinarnyWraz z Nowym Rokiem postanowiliśmy nieco zmienić swoją dietę, staramy się by była bardziej bogata w dużą ilość warzyw i owoców, mniej smażonych potraw, a więcej pieczonych i grillowanych. Dziś pyszna propozycja na pierś z kurczaka oraz tradycyjną słodką marchewkę - mniam! :) Decyzja o zmianie diety ma być na stałe, więc staram się wymyślić potrawy, które będą zdrowe(...)zewnątrz. Marchewka jędrna, słodka z aksamitnym sosikiem, a do tego pyszne parmezanowe puree ziemniaczane. Palce lizać! :) Kurczak w sezamie i siemieniu lnianym: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka ok. 150 g sezamu ok. 5-6 łyżek siemienia lnianego 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli sól i pieprz ok. 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
Cooking MonsterDzisiaj prosto, aromatycznie i pysznie. Podstawą sałatki jest bardzo zdrowa czerwona komosa ryżowa (quinoa) oraz pieczona dynia hokkaido. Świetnie smakuje jeszcze na ciepło, ponieważ wtedy
Analiza SmakuNadspodziewanie pyszne danie. Trzy składnik na krzyż i super prosta i niecodzienna pasta gotowa. Spaghetti z cieciorką zauroczy każdego amatora makaronu. Przygotowanie : 5 minut Pieczenie : 20
Niedzielny kucharzCo prawda na naszym polsko-włoskim stole często króluje makaron pod wieloma postaciami, ale nie zapominamy o ziemniakach ;) w sezonie pomidorowym często przygotowujemy pieczone
La grande e la piccola cuocaŚwięta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu Sałatka z kaczką, pieczonymi burakami i
karmelowyKasza jaglana to źródło składników odżywczych. Morele są źródłem przeciwutleniaczy i pierwiastków. Orzechy laskowe są bogate w witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe. Pyszna pieczona
My Chcemy JeśćUlubionym daniem mięsnym moich dzieci są kotlety mielone, albo kurczaczek. Kurczak najczęściej w formie udek pieczonych z różnymi dodatkami. Dzisiaj moja wersja kurczaka z różnorodnymi
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNasze ulubione mięsko do kanapek. Smak i zapach nie ma sobie równych. Składniki: -ok. 2 kg boczku ( w jednym kawałku ) -solanka ( jak do mięs
Maminek kulinarny