mielone - 47549 przepisów (strona:2413/3170)

Szpinak w roli głównej 206

firmy. Poczytałam wszystko, co dało się wyczytać z torebki i co? To samo, dokładnie ten sam skład. Więc pytam, czy to chwyt reklamowy? O co chodzi?. Może o grubość mielenia, nie przypuszczam, bo nie zauważyłam różnicy. Właściwie to różniły się ceną minimalnie. Przekornie użyłam tej do naleśników i zagniotłam pierogi:) Ciasto wyszło przepyszne, podejrzewam, że z tych pozostałych było

Leśny Zakątek
Wtorek: Bób z migdałowym pesto 131

Technika obierania z łupinek taka sama jak przy świeżym bobie. Krok 2 W trakcie gdy bób się gotuje a potem stygnie przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i mielimy. W wersji vintage możemy utrzeć je na masę w moździerzu. Krok 3 Siekamy pomidorki na małe kawałki. Obrany bób mieszamy z pesto, dodajemy pomidorki, a wierzch posypujemy wiórkami parmezanu

Niedzielny kucharz
Czekoladowa masa to ciast, lub cupcakes. I o sile wyobraźni nielogicznej, czyli myślach idiotycznych... 209

piękny, słoneczko przygrzewało, w torbie mieliśmy zapas dobrego jedzenia, a w kieszeni woreczek drobnych na gry i loterie dla dzieci... Po posiłku zebraliśmy się do zwiedzania. Kilka lat wcześniej mieli pokazy lokalni kowale i dzieciom (!) było wolno rozdmuchiwać ogień i walić młotkami w rozżarzone żelazo. Weszliśmy spacerkiem w las... Z jednej strony Greenpeace, z drugiej 'Ratujmy lokalny cmentarz'... Idziemy. Góreczka

Lejdi of the house
Muszle faszerowane boczkiem z sosem pomidorowym 223

pomidorów bez skórki 1 łyżka cukru 300ml bulionu warzywnego sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Następnie mielimy usmażone mięso w robocie kuchennym. Przekładamy do miski i dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cukinię i serek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.   Przygotowujemy

Smaczna Strona
Ciasto z truskawkową masą na spodzie z sucharków i nutelli 3159

duże łyżki żelatyny* (proponuję dać więcej) cukier puder do smaku Warstwa truskawkowa: 3 galaretki truskawkowe 450-500 g mrożonych truskawek   Nutellę podgrzewamy w naczyniu z gorącą wodą. Sucharki mielimy na piasek. Oba składniki łączymy ze sobą, mieszamy. Rozprowadzamy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26cm). Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy na małym

Smaki Na Talerzu
,,Ciasto z mango, borówką i winogronem’’ 151

pestek) Masa: 400 ml śmietany 36 % 250 g sera mascarpone 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny Spód: 100 g ciastek maślanych 50 g masła Przygotowanie: Spód: Ciastka mielimy w blenderze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną

Podróż w kulinaria
Wegańskie mocno kakaowe ciasto z czekoladową lawą (wegańskie, bez glutenu, białego cukru, laktozy) 173

przygotować z tym owocem i padło na babkę mocno czekoladową ❤ Okazało się, że tamaryndowiec z daktylami to przepyszne połączenie i babka dzięki temu ma niepowtarzalny smak 😋 Jeżeli będziecie mieli okazję spróbować tego owocu to śmiało nie wahajcie się 😎      Składniki (forma o średnicy ok 17 cm): Daktylowe ciasto -100 g suszonego tamaryndowca KTC (lub 3 łyżki pulpy

Candy Pandas
Sernik cytrynowy z musem truskawkowym 160

wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa Twaróg trzykrotnie mielimy. Z dwóch cytryn wyciskamy sok. Trzecią cytrynę sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę. Należy zetrzeć tylko żółt część skórki, gdyż biała część może oddać gorzki smak. Jajka miksujemy z cukrem

Wędrówki po kuchni
Placki ziemniaczane zapiekane z gulaszem 201

Kiedy mamy juz dość zwykłych placków to zawsze możemy je zapiec z gulaszem i będziemy mieli na obiad pyszną zapiekankę. kilka placków ziemniaczanych gulasz wieprzowy lub węgierski żółty ser do posypania Układamy placki w naczyniu żaroodpornym, Oblewamy gulaszem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy w piekarniku przez ok 30 min w temp 180 st. Uwaga: Do gulaszu dodałam trochę posiekanej natki

Gotowanie jest łatwe
Tarta z truskawkami i białą czekoladą (bez pieczenia) 733

białej czekolady 200 g herbatników 150 g masła 200 ml śmietanki 30% dodatkowo: masło do wysmarowania foremki listki melisy i cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE:  Herbatniki bardzo drobno mielimy w malakserze lub blenderze i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondelku i przelewamy do zblendowanych herbatników. Całość mieszamy i wykładamy do foremki na tartę wysmarowanej odrobiną masła. Ciasto ugniatamy

kulinarnyJa
Cytrynowy śmietankowiec 218

łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka w proszku 1 galaretka wiśniowa + 1 szklanka wrzątku 200 g borówek Cytrynową galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki miksujemy lub mielimy na drobny pył. Mieszamy z rozpuszczonym masłem. Herbatnikową masę dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy o średnicy 18-20 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Dociskamy i wygładzamy. Śmietankę ubijamy

VioletoweKucharzenie
Delikatne placuszki twarogowe 191

proszku do pieczenia 3 łyżki cukru (dałam zmieszany kryształ i brązowy) 1 op. cukru wanilinowego szczypta soli masło klarowane do smażenia Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Do miski z serem dodajemy pozostałe składniki. Za pomocą blendera miksujemy wszystko do momentu uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. Na patelni o nieprzywierającej powłoce (u mnie taka

Smaki Na Talerzu
Dzień Dziecka. Wspomnienie dzieciństwa 153

podstawówce już "była robota w polu". Usprawiedliwienia do szkoły, bo czas wykopków przyszedł. Ciężka to była praca, ale jak sobie przypomnę, to serce ściska. Dlaczego? Ptaszki śpiewały, sąsiedzi co mieli obok pola przychodzili pomagać. Siadaliśmy wszyscy później na miedzy i piliśmy kompot z bańki na mleko z jednego kubka i zajadaliśmy chleb czasami z konserwą. Wesoło było, mimo zmęczenia

Pieprzyć z Fantazją
kora dębowa 380

żółtka * 20 dkg cukru * 20 dkg orzechów drobno posiekanych, bądź zmielonych * 10 dkg wiórek kokosowych * 10 dkg rodzynek * 1 łyżka mąki pszennej *  łyżka proszku do pieczenia Co do mielenia orzechów wzięłam się na sposób. Zawsze zamęczałam młynek do kawy albo wałek do ciasta. Tym razem użyłam maszynki do siekania cebuli. Nie używam jej zgodnie z przeznaczeniem, bo zwyczajnie szybciej

Pieprzyć z Fantazją