mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:3/400)

Klops wieprzowy 159

Hopsa, hopsa, mamy klopsa. To bardzo przyjemna alternatywa dla mielonych kotletów. Pieczony w piekarniku a więc i nie taki tłusty jak tradycyjne kotlety. Świetny i na ciepło, podany z sosem do obiadu  i jedzony na zimno z kawałkiem chleba. Piekłam w foremce 12x22 cm składniki 600 g mielonego mięsa  wieprzowego (u mnie karkówka) 6 łyżek bułki(...)patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby doprawić.  Foremkę posmarować olejem i obsypać tartą bułką. Włożyć do niej masę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i  piec ok 50  - 60 min. Mniej więcej w połowie czasu  pieczenia mięso przykryć folią aluminiową.  Po upieczeniu, klops wyjąć

Stare Gary
Uroki lata 158

podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CW tym czasie robimy mase serowa. Miksujemy serek mascarpone ze smietana, cukrem, zoltkiem i maka.Podpieczone ciasto wyciagamy z piekarnika i posypujemy mielonymi orzechami laskowymi oraz smarujemy masa serowa. Na koncu ukladamy osuszone maliny.Placek ponownie wkladamy do piekarnika na okolo 40 minut.Po wystudzeniu upieczonego ciasta mozemy je posypac cukrem pudrem.zrodlo "Pieprz

Przysmaki Karolki
Szaszłyki z mielonymi pulpetami 135

propozycje polecam do przygotowania na grillu, ale wychodzą pyszne również upieczone w piekarniku.  500g mięsa mielonego  1 papryka czerwona 1 papryka zielona 10 dużych pieczarek  3 cebule  czosnek 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz 1. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą(...)plastry, każdą pieczarkę na 4 części. 3. Na patyki nakładamy kolejno: pulpety, paprykę, cebulę, pieczarki, aż do końca patyka i do wyczerpania składników. 4. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
BABKA MAŚLANO-CZEKOLADOWA Z MIGDAŁAMI, BEZ DODATKU CUKRU 370

Zrobiłam takie nieregularne ciapki. Delikatnie wyrównałam i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175*C, piekłam 50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy babka jest dopieczona. Może się zdarzyć, że będzie gotowa już nawet po 45 minutach, wszystko zależy od piekarnika... Można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem lub polukrować, u mnie lukier

Smaczne Zdrowe
Burger z serem pleśnowym 150

czubata łyżka majonezu (z  TEGO  przepisu) Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Sałatę kroimy w cienkie paski. Pomidora na plasterki. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Bułki kroimy na pół i lekko grillujemy w piekarniku, mniej więcej przez 5 minut. Wyjmujemy bułki, ale piekarnik zostawiamy włączony. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki(...)dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło. Następnie burgery kładziemy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na burgery kładziemy gruby plaster sera i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Drzwiczki zostawiamy lekko uchylone. Ser na burgerze powinien lekko, bardzo lekko zacząć się topić

Marder&Marder Manufacture
Kofta kebab - gyros na patyku 1937

świeżym pieczywem i sosami na bazie jogurtu. Nie są pracochłonne i można przygotować je na długi czas przed podaniem a w odpowiednim momencie jedynie wrzucić do piekarnika.  500g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku   1 jajko 1 kajzerka 1/2 pęczka natki pietruszki  1-2  łyżeczki przyprawy kebab/gyros 1/2 łyżeczki papryki

Szefowa kuchni
Gołąbkowa Lazania – czyli Gołąbki dla Leniwych 271

mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Ugotować ryż, wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone

Moja Delicja
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 168

smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy z solą i listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka(...)zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy razem z solą w blenderze, dodajemy paprykę pimenton, mieszamy. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL SELEROWA – do potraw mlecznych – twarogu, jogurtu, śmietany

Karo in the Kitchen
Schab kanapkowy, peklowany, parzony w piekarniku. Domowa wędlina. 5629

Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu  klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Schab z tego przepisu(...)Przekładam do siatki wędliniarskiej lub z powodu jej braku obwiązuję sznurkiem bawełnianym, na zgrabny kształt.   Obwiązany schab natłuszczam delikatnie olejem, nacieram czosnkiem, papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę ok. półtorej godziny z termoobiegiem. Kiedy schab jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz powstały z jego wytopienia jest przejrzysty

Kuchnia z widokiem na ogród
Pizza bezglutenowa z figami i szynką parmeńską 90

Nadzienie: 12,5 dkg serka mascarpone 12,5 dkg sera Gouda 12,5 dkg świeżych fig 10 dkg szynki parmeńskiej 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu zielonego (opcjonalnie) mieszanka sałat lub rukola do podania (opcjonalnie) Jak zrobić bezglutenową pizzę z figami i szynką. Do miski przesiać wszystkie mąki, odebrać z całości 2 łyżki(...)minut. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Włożyć ciasto na 15 minut do podpieczenia. Po 15-u minutach wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować mascarpone i posypać tartym serem Gouda. Na serze ułożyć plastry szynki oraz pokrojone figi. Po wierzchu oprószyć całość solą. Pizzę ponownie włożyć do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać

MeCooks
Quiche Lorraine 111

żółtko farsz: – 200g wędzonego boczku – 50g sera Gruyere lub innego – 200ml creme fraiche (1 kubeczek) – 3 jajka, dobrze ubite – szczypta mielonej gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować ciasto – zagnieść z podanych składników. Należy pamiętać o tym iż kruche ciasto musi na ok 30 minut znaleźć się w lodówce i 30 minut

Szybko Tanio Smacznie
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 212

mamy to cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i namoczoną w mleku bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Przekładamy mięso do formy, całość dokładnie dociskamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy makaron jak u włoskiej mammy 199

świeżych pomidorów  3 jajka  szczypta soli Przygotowanie: Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i sok. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym mielimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy pomidory. Wyrabiamy ciasto(...)maki  500 g miąższu dyni 3 jajka  szczypta soli Przygotowanie: Miąższ dyni kroimy w cienkie plastry i pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie mielimy lub przepuszczamy przez praskę.   Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z dynią na ciepło 149

Składniki na każdą osobę: garść roszponki jabłko sok z całej cytyny pół małej dyni hokkaido ze skórką duża łyżka sezamowej tahini 3 orzechy włoskie do dekoracji świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię pozbawiamy pestek, smarujemy odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku ok 20 minut aż będzie miękka. Mieszamy pozostały sok z cytryny

Ugotowane pozamiatane
CRUMBLE TRUSKAWKOWO-RABARBAROWE Z PEŁNOZIARNISTĄ KRUSZONKĄ 116

KRUSZONKĘ: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę 80 g brązowego cukru 4 łyżki płatków owsianych (około 40 g) 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 170 stopni C. NADZIENIE: Umyty i osuszony rabarbar pokrój w 1 cm kawałki. Na patelni rozgrzej cukier z wodą, aby powstał syrop. Wrzuć rabarbar, zamieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczakburger - domowy fast food. 132

odpowiedź). To tym razem się przygotowałam! Przed treningiem piłkarskim syna wyrobiłam ciasto na bułki. Po powrocie było pięknie wyrośnięte, a więc już w postaci bułeczek trafiło do piekarnika. Przygotowałam mięso mielone z udek kurczaka i usmażyłam kotlety. Podświadomie czułam, że tym razem będzie 1:0 dla mnie :) Wszystkim smakowało. Wydaje mi się, że dzisiaj miałam swoje pięć minut

zadanie-gotowanie
Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki. 280

ściśle wnętrzem do środka, przekładam do siatki wędliniarskiej lub z powodu jej braku obwiązuję sznurkiem bawełnianym, na kształt zgrabnej rolady. Roladę nacieram czosnkiem, papryką, majerankiem i kminkiem mielonym. Przekładam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni celsjusza i piekę 1,5 - 2 godziny z termoobiegiem. Kiedy boczek jest miękki w dotyku i sprężysty, a tłuszcz powstały z jego wytopienia jest

Kuchnia z widokiem na ogród
Rokitnik - z czym to się je...? 182

soczyście pomarańczowa i kwaśna. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Ciężko się jej oprzeć... W dodatku nic się nie marnuje; skórki, które zostają po przetarciu owoców, suszymy w piekarniku, a następnie mielimy na pył. Bardzo dekoracyjnie taki pyłek wygląda, mam już kilka pomysłów na jego wykorzystanie.  Jeśli więc znajdziecie gdzieś rokitnik - nie wahajcie się. Naprawdę warto go spróbować! Konfitura

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ekspresowe ciasto z jabłkami 185

łyżka proszku do pieczenia 10-12 szt. małych jabłek (np. papierówek, antonówek) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zamienić na mielony cynamon) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Papierówki umyć, obrać, wydrążyć

Domowa Cookierenka Agi
Wytrawne muffiny drożdżowe 125

świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: ser  szynka suszone pomidory bazylia pieprz papryka mielona  Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując konsystencję gęstej śmietany)- odstaw w ciepłe miejsce

Wielki apetyt
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą 189

całości (każda po 400-500g), wypatroszone i oczyszczone, z łuskami 1 cytryna 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1.5-2kg soli sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180°C. Wnętrze ryby posól i popieprz. Obsyp nasionami kopru włoskiego. Cytrynę pokrój w plastry. Włóż do wnętrza każdej ryby. Delikatnie ściśnij rybę od strony nacięcia

Moja Delicja
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 203

suszonych borowików 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 20 ziarenek czarnego pieprzu 2,3 l wody sok z 0,5 cytryny (lub ocet) sól, świeżo mielony pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Nieobrane buraki dobrze umyć, osuszyć i każdego zapakować do folii aluminiowej (w zdrowszej wersji buraki zapakować ciasno do naczynia żaroodpornego

Moja Delicja
Lekki pasztet drobiowy 333

wodą i pokroić na mniejsze kawałki  Drób umyć, osuszyć i również pokroić na mniejsze kawałki; przełożyć do malaksera Mięso posiekać w malakserze (ew. zmielić w maszynce do mielenia mięsa) Nastawić piekarnik na 180-190 st. C Ubić pianę z białek. Do masy mięsnej dodać jedno całe jajko i wymieszać Następnie dodać ubitą pianę z białek i rozprowadzić w masie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Imprezowa mieszanka Dukkah 177

Dukkah*, czyli wywodzącą się z Egiptu, intensywnie aromatyczną mieszankę, którą uprzednio się praży- ja robię to na patelni, bo mogę kontrolować stopień uprażenia, ale można zrobić to w piekarniku- a następnie mieli, by na końcu zatopić w niej umoczoną w oliwie bagietkę.Ta kompozycja przypraw nadaje się również jako panierka do mięs czy warzyw, wzbogaca smak zup, z dodatkiem serka

Kraina Miodem Płynąca
Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem / Gingerbread lava cakes 250

brązowego cukru1/4 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu z waniliiszczypta startej skórki cytrynowej4 żółtka4 białka3/4 szklanki mąki1/4 łyżeczki soli1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonego imbiru1/8 łyżeczki mielonych goździkówPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Bardzo dokładnie natłuść masłem lub margaryną 8 kokilek (9 cm).W miseczce wymieszaj mąkę, sól, cynamon, imbir i goździki.W małym rondelku

karmelowy
Ptysie na ostro 132

nagrzanym piekarniku przez 10- 15 minut Należy zrobić duże odstępy między ciastkami gdyż w piekarniku ptysie bardzo pęcznieją. Ciastka można wyjąc gdy się zarumienią, nie wolno otwierać wcześniej piekarnika gdyż będziemy mieli murowany zakalec.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik Tiramisu 170

biszkoptów 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 1/6 szklanki wrzącej wody ½ szklanki kawy (najlepiej mocnej espresso) Wierzch: około 3 łyżek dobrej jakości kakao   Przygotowanie:Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem, kawą rozpuszczalną i likierem. Wykładamy nimi

Mania Gotowania
Sernik krówkowy na spodzie Oreo 156

wanilii lub aromatu waniliowego 100 g czekolady z Daim (opcjonalnie) Wierzch: ½ puszki masy krówkowej 70 g czekolady deserowej lub mlecznej 2 łyżki masła Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 23 - 25 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy

Mania Gotowania
Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche 195

czekolady (używam milki z ciasteczkami) Ganache czekoladowy: 80 g czekolady (używam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 80 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 23 cm lub średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy

Mania Gotowania
Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada 137

kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: 300 g dżemu ananasowego 1 płaska łyżeczka żelatyny fix 5-6 plastrów ananasa z puszki (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki

Mania Gotowania
Sernik potrójnie kokosowy 187

jajek kilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie) ¾ szklanki wiórków kokosowych 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej) Wierzch: polewa czekoladowa (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy

Mania Gotowania
Sernik z orzechowym spodem i kruszonką 247

dlatego ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. Jeśli chcecie aby kruszonka również miała orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami. Sernik z orzechowym spodem i kruszonką Składniki: Spód: 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów 30 g roztopionego masła Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła ½ szklanki maki migdałowej 5-6 łyżek cukru ½ szklanki płatków(...)słodzonego 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej ale mleko również dodaje sporo słodkości) 5 białek 5 żółtek aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.  Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno tortownicy. Spód

Mania Gotowania
Mini serniczki z frużeliną jagodową 183

sera na serniki 1/2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej) 4 białka 4 żółtka  aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.  Przygotowujemy foremki na muffinki. Możemy użyć albo sztywnych foremek albo papilotki włożyć do formy na babeczki. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie

Mania Gotowania