przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min. Płatki kukurydziane mielimy na miałko, wysypujemy na talerz. W drugim talerzu rozbełtujemy jajko. Sznycle rozklepujemy, przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, przyprawią do drobiu, maczamy w jajku a następnie w mielonych płatkach. Gotowe sznycelki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)Wkładamy do piekarnika na 15 min. w miejsce gdzie piekły się frytki, natomiast blachę z frytkami przekładamy niżej i dalej pieczemy. Ostatnie 3-5 min. pieczemy z teroobiegiem. Gotowe sznycelki wraz z frytkami wykładamy na talerz
Kuchnia MagdaLenyOstatnimi czasem staramy się jeść zdrowiej i mniej kalorycznie. Zatem dziś na obiad były kotleciki mielone w wersji light. Kleik w postaci bułki tartej zastąpiłam zdrowym siemieniem lnianym, mąką owsianą, płatkami jaglanymi, otrębami i kaszą manną. Należy ich dodać tyle aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o odpowiednim kształcie. Jeżeli(...)dzieje- możemy np. dodać więcej siemienia lnianego i otrębów i obtoczyć w kaszy mannie (albo na odwrót). Dodatkowo zamiast usmażyć na tłuszczu, upiekłam je w piekarniku. Wyszły pycha! Składniki: 40 dag mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wołowej) 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki owsianej 3-4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki
Tradycyjna Kuchniadrożdżach. Składniki (na ok. 50-60 polworonów):300 g mąki tortowej300 g smalcu300 g cukru 100 g mielonych migdałów75 g siekanych migdałów1 jajkoszczypta soli40 g kakopłaska łyżeczka mielonego cynamonucukier puder do posypania Przygotowanie polworonów:Mąkę, migdały mielone i siekane umieść w oddzielnych pojemnikach żaroodpornych, wstaw do piekarnika i praż przez 40 minut w temperaturze(...)migdały co każde 10 minut, aby były równomiernie uprażone. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia w piekarniku. Mąkę i migdały można uprażyć wieczorem na dzień przed robieniem polworonów, mogą wtedy spokojnie stygnąć całą noc.Wsyp do dużej miski mąkę, cukier, sól, kakao, cynamon, migdały mielone i siekane. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i miękki smalec. Ręką wyrabiaj kilka minut
Grahamka, weka i kajzerkauwaga. Miałam kłopot z puszką od piwa. Nie mogłam dostać piwa w małej puszce, były tylko 0,5 l, a taka z siedzącym na niej kurczakiem nie mieściła się w piekarniku! Skończyło się przelaniem piwa do puszki po coli. składniki 1 x 1,5 kg kurczak - u mnie kukurydziany oliwa z oliwek 330 ml puszka piwa 2 łyżki(...)łyżka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1-2 suszone czerwone chilli 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 łyżka brązowego cukru przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wyjąć kurczaka z lodówki, umyć osuszyć i odłożyć aby osiągnął temperaturę pokojową. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć na drobny proszek w dużym moździerzu. Kurczaka polać
Stare Garyprzykryciem, na małym ogniu, przez ok. 15-20 min. Jak zrobić jaglane ciasto marchewkowe? Rozpoczynamy od zrobienia masy marchewkowej . Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, lub mielimy w malakserze. W rondelku topimy masło, dodajemy cukier i startą marchewkę. Gotujemy, czas od czasu mieszając, na średnim ogniu przez ok. 20 min. Po tym dodajemy cynamon, przyprawę korzenną(...)pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy ciepłą wodę, mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Robimy spód herbatnikowy . Herbatniki mielimy w malakserze na bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy roztopione masło i mieszamy, aż kruszonka będzie przypominała mokry piasek. Kruszonkę przekładamy na tortownicę i dociskamy do dna. Pieczemy
Kuchnia Łukaszagotowe ciasto francuskie i możemy zrobić ciastka lub rogaliki, pomysłów jest wiele. Ja zrobiłam takie najprostsze ciastka. Pokroiłam śliwki, posypałam cukrem brązowym wymieszanym z mielonym kardamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Kilkanaście minut w piekarniku i gotowe. Chwilę trzeba odczekać i zajadać się pysznymi ciachami. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu! CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI(...)mniejsze kawałki. Brązowy cukier wymieszać z mielonym kardamonem. Schłodzone, gotowe ciasto francuskie wyciągnąć z folii i rozłożyć. Pokroić na 18 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć po kilka cząstek śliwek, zachowując odstęp od brzegów. Posypać posypką cukrową i pokrojonymi na drobno orzechami nerkowca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
Zakątek rozkoszy kulinarnychświeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy drobno pokrojoną szynkę. Dodajemy jajka, przyprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Składniki cały czas mieszamy. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek. Pieczywo podpiekamy w piekarniku lub na patelni do lekko złocistej barwy. Pozostaje tylko zaprezentować wszystkie składniki na talerzu i śniadanie gotowe. II śniadanie Jogurt naturalny(...)doprawiając solą. Boczek kroimy w plastry o grubości jednego centymetra, układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do gorącego piekarnika na około 10-15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło na którym zmacerujemy młode liście szpinaku z dodatkiem czosnku, soli i świeżo mielonego pieprzu. Odciskamy szpinak z nadmiaru wody na sitku. Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy całość sosem pieczeniowym
karmelowypatelni będzie gotowy wyłączamy gaz (lub płytę) i do farszu wyciskamy 2 ząbki czosnku. Odstawiamy do przestygnięcia. W tym momencie możemy włączyć piekarnik aby nagrzał się do 220 – 250 o C. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką Wracamy do ciasta. Dzielimy go na 4 równe części i każdą z nich rozwałkujemy na grubość 5 mm. Najlepiej na kształt(...)pozostawiamy otwarty. Najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia żeby później łatwo przełożyć sakiewki do piekarnika. Przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Gotowe sakiewki skrapiamy sokiem z cytryny, oliwa i posypujemy natką pietruszki. Serwujemy. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką
Pyza i Surówkamasło do wysmarowania formy 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1 opakowanie (16g) cukru migdałowego kilka kromek czerstwej drożdżówki (świeżą można podsuszyć w piekarniku) słoiczek płatków róży w cukrze Żaroodporną formę smarujemy masłem i wysypujemy mielonymi orzechami. Mleko mieszamy trzepaczką z jajkiem i cukrem migdałowym. Kromki drożdżówki smarujemy z jednej strony konfiturą różaną i ciasno układamy w formie. Zalewamy masą(...)jajeczną i zostawiamy na ok.15 minut, żeby ciasto wchłonęło płyn. Piekarnik nastawiamy na 150*C. Kiedy większość płynu jest wchłonięta wkładamy ciasto do piekarnika na 15-20 minut (jajka muszą się ściąć). Pieczemy uważając, żeby wierzch zbytnio się nie spalił. Podajemy na ciepło lub zimno. To był nieziemski deser- jago zapach był lepszy niż jakiekolwiek perfumy świata. Delikatna, rozmiękczona drożdżówka
les mirabellesKotlety mielone na bogato, czyli trzy w jednym. Kotlety z komosą ryżową, brokułem i parmezanem zapiekane w piekarniku. Do tego sos pomidorowy i posiłek gotowy :) 500 g mięso mielone z indyka 300 g brokuły gotowane 30 g tartego parmezanu 150 g komosy ryżowej 1 jajko kurkuma, czubryca, sól – do smaku Komosę gotujemy
KucharzycaPropozycja na łatwy obiad - papryka nadziewana mięsem, ryżem i pieczarkami, a całość zapieczona w piekarniku. Składniki: 2 czerwone papryki 100 g ryżu 150 g mielonego mięsa 4 pieczarki 4 plastry żółtego sera mielona papryka sól, pieprz Ryż ugotować. Mięso mielone podsmażyć na patelni. Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do mięsa i podsmażyć(...)całość, aż z grzybów odparuje woda. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Papryki przekroić na połówki i wydrążyć środki. Ryż wymieszać z mięsem i pieczarkami, doprawić. Tak przygotowany farsz nałożyć do papryk. Na dno żaroodpornego naczynia wylać odrobinę wody lub soku pomidorowego. Ułożyć połówki papryk i wstawić do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie na każdą paprykę położyć
wyzwania kuchennesmażenia Mięso mielone: 30 dag mięso wieprzowe 1 jajko 1 bułka 1 łyżeczka śmietany 1 cebula sól pieprz majeranek mleko Dodatkowo: śmietana 18% szczypior Wykonanie: Mięso mielone Cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku, następnie wycisnąć z nadmiaru mleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajko, śmietanę(...)placuszek z mięsnej masy, następnie nakryć masą ziemniaczaną. Przewrócić na drugą stronę, dobrze przesmażyć, przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 oC na 10 minut. Będziemy mieli pewność, że masa mięsna nie jest surowa. Podajemy ze śmietaną i szczypiorem
Kulinarny karnet ChristopheraDziś pomysł na obiad z piekarnika - szybki, nieskomplikowany i pyszny. Przepis znalazłam u Margarytki.Składniki:6-8 średnich ziemniaków250 g mielonego mięsa1 duża cebula1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 ml gęstej śmietany 18% 100 g sera żółtego goudy2 łyżki oleju sól, pieprzchili, ulubione zioła (u mnie prowansalskie)2 łyżki(...)kaszy manny szczypta mielonego kminku i gałki muszkatołowejSposób przygotowania:1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupkach. Jeszcze ciepłe obieramy, a kiedy przestygną, kroimy w plasterki.2. Obraną cebulę siekamy w kostkę, rumienimy na patelni, dodajemy mięso i dusimy, aż woda z mięsa odparuje. Następnie, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy mięso solą, pieprzem, chilli i ziołami.3. Do ostudzonej masy mięsnej dodajemy
Kuchnia domowa AniPomysł na szybki i smaczny obiad - papryki zapiekane z mięsem mielonym i ryżem. Lubię dania, które "same" przygotowują się w piekarniku, dlatego pieczone papryki bardzo przypadły mi do gustu :) Oczywiście wierzch papryk możecie posypać startym, żółtym serem. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 szklanka wywaru warzywnego 1/4 szklanki surowego ryżu kilka papryk
Ugotowaćzróbcie zupę ) 350 g pomidorków koktajlowych (użyłam mieszanych koktajlowych z małymi malinowymi) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 50 g pokruszonej fety Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Na blaszce rozłożyć umyte i osuszone szparagi, pomidorki przecięte na pół. Skropić oliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż
Moja Delicjazróbcie zupę ) 350 g pomidorków koktajlowych (użyłam mieszanych koktajlowych z małymi malinowymi) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz 50 g pokruszonej fety Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Na blaszce rozłożyć umyte i osuszone szparagi, pomidorki przecięte na pół. Skropić oliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż
Moja Delicja