był strzał w 10-tkę. Ta dziesiątka była cholernie dobra. PS. Dzięki nim nikt nie zasnął na filmie, każdy czekał aż wyskoczą z piekarnika, a później (chyba idąc śladami naszych psów) wszyscy mieli ochotę jeść i jeść i jeść... :) /Tak, tak wiemy, że na noc to tak nie zdrowo, ale... ostatni posiłek je się dwie godziny przed snem(...)białkami.7. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem i wysypujemy Ziarenkami.).8. Wlewamy masę do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka.9. Posypujemy wierzch Ziarenkami.PIECZENIE:1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół, termoobieg),2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.3. Pieczemy 30 minut (ale kontrolujemy nasze chlebki - metoda "suchego patyczka").4. Studzimy w piekarniku z uchylonymi
Wypisz WymalujNajlepiej przyprawić je 30 minut przed smażeniem, aby mięso lekko „przeszło” przyprawami. Takie kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 100 g sera żółtego, np. w jednym kawałku 1 szklanka letniej wody lub mleka kilka gałązek zielonej pietruszki(...)tarta do obtoczenia olej do smażenia Ser żółty pokroić w zgrabną kostkę. Czerstwą bułkę namoczyć w letnim mleku lub wodzie. Lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Do miski przełożyć mięso mielone. Wbić jajko. Dodać miękką bułkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanego mięsa mielonego formować kolety
Ugotowaćdodawać po 1 jajku wybijając najpierw do filiżanki. Po woli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórkę cytrynową. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarowaną tortownicę ( u mnie 23 cm średnica) oprószyć mielonym siemieniem. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połówkę rozlać na dno, równomiernie rozprowadzając . Rozłożyć warstwę jabłek ( połowę z całości). Przykryć jabłka resztą ciasta(...)znów wysypać jabłka jako ostatnia warstwa. Włożyć do piekarnika i piec ok godziny. Podawać na gorąco z gęstym ajerkoniakiem. Dla dzieci można ubić kogel mogel na parze. Kogel-mogel jest wtedy puszysty i lekki jak chmurka. 2 żółtka 2 łyżki cukru Ubijać nad parą gorącej wody. Do chwili aż zrobi się puszysty
AZgotuj!lubczyk, oliwa szczypiorek Oczyszczona cebulę zawinąć w folię aluminiowa i piec przez ok 20- 30 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Półmiękkim cebulom odciąć czapeczkę a środek wydrążyć, tak by pozostały 2 warstwy. Wydrążoną cebule posiekać i wymieszać z mięsem mielony, przyprawiając je do smaku. Tak przygotowanym farszem napełnić cebule. Umieścić je w naczyniach żaroodpornych zalać bulionem(...)białego wina,przypraw i oliwy. Przykryć aluminiową folią, piec w piekarniku przez 20 minut. Odkryć folię aluminiową i posypać tartym serem. Włączyć opcję grill i serek zarumienić na złoty kolor. Przykryć aluminiową folią, piec w piekarniku przez 20 minut. Odkryć folię aluminiową i posypać tartym serem. Włączyć opcję grill i serek zarumienić na złoty kolor. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
MarciochaKucharzywzdłuż na pół, wyciągam pestki, układam na blaszce płaskimi częściami do dołu, wlewam ok. 1 cm wody. Umieszczam w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg). Piekę ok. 45 minut. Przygotowuję klopsy: Drobno kroję cebulę i czosnek. Łączę z mielonym mięsem, dodaję jaja, słonecznik, płatki owsiane i przyprawy. Formuję klopsy wielkości piłeczki ping-pongowej. Umieszczam na blaszce(...)układam w piekarniku rozgrzanym do ok. 180' C. Piekę ok. 30 minut (klopsy mają być ładnie zarumienione). Z upieczonej dyni wyciągam nitki (jest to nasze spaghetti), kładę na nie klopsy, dodaję niewielką ilość sosu pomidorowego. Gotowe! SMACZNEGO
WielopokoleniowoPyszne kotleciki pieczone w piekarniku. O wiele lżejsze od tych tradycyjnych, a równie smaczne. Składniki: mały kalafior 500 g mięsa mielonego 2 małe bułki 2 jajka 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie, papryka ostra sól, pieprz mleko lub woda do namoczenia bułek Przygotowanie Surowy kalafior ścieramy na drobnej tarce. Bułki zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia na około
e-PrzepisyKulinarnezimno. Można je też upiec w piekarniku, będą mniej kaloryczne ;-) Zapraszam!!! Składniki: 15 szt. większych pieczarek, 0,5 kg mięsa mielonego, 1 cebula, sól, pieprz, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, kawałek sera żółtego lub kostka serka topionego, olej/oliwa do smażenia Wykonanie: Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy do niego jajko i przyprawiamy solą
Passion of Cookinggrubo mielony pieprz Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i wrzucamy na wrzątek z 1 łyżeczka cukru trzcinowego i 1 łyżeczką soli. Gotujemy 4 - 5 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rukolę myjemy, osuszamy i siekamy. Oliwki kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę zostawiamy, aby posypać frittatę przed wstawieniem do piekarnika. W misce rozbijamy jajka(...)wiejski, posiekaną rukolę, pokrojone oliwki i suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, czosnkiem niedźwiedzim, ziołami prowansalskimi i grubo mielonym pieprzem. Masę przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy szparagi i posypujemy suszonymi pomidorami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Frittatę ze szparagami podajemy jako danie główne lub przekąskę. Smakuje na ciepło
My Chcemy Jeśćczęści pora 4 grubsze plastry cukinii 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 4 gałązki tymianku sól, pieprz Kurczaka oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem, polej oliwą. Odstaw na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Pora pokrój w półplasterki, cukinię w małą kosteczkę, a pomidora w większą. Kurczaka obsmaż
Delicious Placeodrywać mniejsze kawałki, które następnie należy rozwałkować na koła o średnicy około 10 cm. Na każdy kawałek nałożyć sos pomidorowy z mięsem mielonym, na to położyć pieczarki wcześniej podsmażone. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C piec około 8-9 minut. Po tym czasie na pizzerinki posypać starty ser i chwilę jeszcze zapiekać, aż ser się
Zrób to smaczniedużych oczkach, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 100ºC i suszymy 30 - 40 minut. Po wyłączeniu pozostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia. Wysuszone, zimne wiórki mielimy w młynku lub blenderze i przekładamy do wyparzonego, suchego słoiczka. Pestka z awokado ma bardzo wiele zastosowań. Można ją wykorzystać w postaci wiórków
mojewypiekiinietylkowięcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty wyrównuję odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta potem mielę i posypuję nimi wierzch wypieku. Blaty piecz w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego 6. Gotuj na średnim ogniu - mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie
coolinarnastrefa.blogspot.comZiemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie po kaszubsku
Codzienna kuchnia niecodziennasałatka świata, zupa krem z zielonego groszku itd. Wyższa szkoła jazdy - czyli przepisy dla kulinarnych maniaków. Dla tych, którzy nie boją się włożyć do piekarnika dużego ptaka, zanurzyć rąk w misie pełnej mięsa mielonego i surowych jaj, albo zmierzyć się z twardym kokosem, wodnistą marakują, czy soczyście wystrzałowym granatem ;)) Dla tych, którym nie straszny homar czy martwy dzik
kruche babeczkiwszystko na ciemno-złoto. Zawartość patelni dodajemy do masy ziemniaczanej, dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy połowę masy ziemniaczanej, nakładamy mięso mielone i przykrywamy pozostałą masą ziemniaczaną. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Rozgrzewamy go do 170*C i pieczemy przez 100 minut od momentu nagrzania. Babkę podajemy na ciepło z jogurtem greckim lub śmietaną
Gotowanie i blogowaniewrzenia, gotujemy ok. 5 minut, studzimy i blendujemy na płynną masę. 2. Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę ryżową, sól, sodę, len mielony, rodzynki, mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, formujemy ciasteczka i układamy je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia ok. 15 minut. Po upieczeniu studzimy i przekładamy
Apetyczna babeczkaprzyprawy. 3. Odkrawamy skórki od chleba - środek dodajemy do zupy, a skórki układamy na blaszce, posypujemy bazylią i czosnkiem granulowanym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy, aż się zarumienią - będziemy mieli pyszne grzanki do zupy lub jako osobną przekąskę. 4. Kiedy chleb rozpadnie się w zupie dolewamy wody (ilość wedle uznania), aby rozcieńczyć zupę. 5. Jeśli
two broke sistersgałka muszkatołowa nasiona kopru włoskiego kminek owoce jałowca Jeżeli używamy świeżego imbiru i skórek z cytrusów, należy najpierw dobrze wysuszyć kawałki na kaloryferze lub w piekarniku. Korę cynamonu dzielimy na mniejsze części. Wybrane składniki mielimy w młynku do kawy lub rozcieramy w moździerzu. Można dla pewności przesiać przyprawę przez gęste sitko. Teraz zostaje przesypać mieszankę do pojemniczka i upiec pyszne
Wrzosowa Polanapłaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkamch gorącej wody DO NASĄCZENIA: 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy mielonej lub rozpuszczalnej (użyłam 2/3 szklanki) WYKONANIE: BISZKOPT CZEKOLADOWY: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłóż folią aluminiową i wysmaruj dno cienko olejem. Boków nie smaruj. Białka
Słodko-Słony Świat Ilonyminutach dał wystukać ze środka. Do curry potrzebna nam woda z kokosa. Połowę miąższu możecie obrać nożykiem do warzyw, pokroić w plasterki, uprażyć w piekarniku i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. A połowę mielimy blenderem z odrobiną wody na pastę i dodajemy do mleka z puszki i pasty curry. Jeśli nie macie orzecha kokosowego, wystarczą zamiast niego wiórki kokosowe
Karo in the Kitchenzagnieść ciasto dodając ziarenka z połowy laski wanilii. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Przed wożeniem ciasta do piekarnika ponakłuwać spód ciasta widelcem lub obciążyć fasolą. Piec 20- 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć i dobrze wystudzić. Krem opakowanie serka mascarpone
AZgotuj!więcej na rozmiar dużej blachy). Płaty ciasta mają być cienkie i nie muszą być bardzo równe - upieczone blaty wyrównuję odkrawając nierówności. Takie skrawki ciasta potem mielę i posypuję nimi wierzch wypieku. Blaty piecz w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni do uzyskania przez nie koloru złotawo-brązowego 6. Gotuj na średnim ogniu - mieszaj, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Mikstura będzie
coolinarnastrefa.blogspot.comczym dokładnie ją odcedzamy. Odkładamy 5 łodyżek, a resztę kroimy w grubą kostkę. Jogurt mieszamy z jajkami i rozgniecionym czosnkiem, doprawiamy obwicie świeżo mielonym pieprzem oraz solą, na koniec wrzucamy pokrojoną botwinkę. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w formie na tartę lub tortownicy posmarowanej oliwą, ja używam
Spektrum Smakusłodzonego mleka skondensowanego- 1 łyżka masła- 2-3 łyżki kakao- ok. 550g orzechów ziemnych niesolonychDodatkowo:- połówki orzechów do dekoracji- cukier puder Orzeszki ziemne prażymy w piekarniku lub na patelni, obieramy z łupinek, studzimy. Ostudzone mielimy w blenderze. Zrobiłam mleko skondensowane słodzone z przepisu, który już jest na blogu. Wprowadziłam jednak pewną zmianę. Zamiast wody, dałam mleko (moim zdaniem wyszło
mojewypiekiinietylkonalozenie:1 kg truskawek250 g mascarpone 2 lyzki cukru waniliowego1 opakowanie czerwonegoTortenguss(plus 2 lyzki cukru i 250 ml wody wg opakowania)WYKONANIE :Mielone orzechy laskowe podprazyc na patelni bez tluszczu. Nagrzac piekarnik do 200°C,z termoobiegiem do 180°C.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Jednego banana obrac,rozgniesc widelcem.Maslo,cukier,skorke cytrynowa i jajka utrzec na pulchna mase.Porcjami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!