mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:15/400)

Bezglutenowe ciasteczka owsiane z bakaliami bez cukru, mąki białej i jajek 533

nich grama mąki białej, cukru, jajek czy czekolady. Polecam je bardzo jako przekąskę między posiłkami, zamiast niezdrowych batonów, czy kanapek.  SKŁADNIKI:   Ok. 13 sztuk 3/4 szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków migdałów 1/2 szklanki mąki ryżowej (ewentualnie pszennej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka płatków owsianych (dla wersji bez maki wybrać bezglutenowe)1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)śliwki suszone, morele suszone) 80 g masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu ( lub mniej, jeśli wolicie mniej słodkie) porządna szczypta soli morskiej PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Do miski wsypać mielone migdały, mąkę ryżową oraz sodę oczyszczoną. Całość wymieszać. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mieszankę bakalii i wymieszać. W rondelku, na małym ogniu

Calzonella.com
Tarta francuska - absolutna rewelacja 185

raczej nie obędzie się bez jednego z tych urządzeń, więc jeśli jesteście biednymi studencinami z nie-wyposażonej stancji - zajrzyjcie do sąsiadów i poproście o wsparcie :) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, po czym rozwijamy na niej ciasto. Jeżeli macie mrożone ciasto francuskie w rulonie - poczekajcie chwilę, aż się nieco rozmrozi, aby nie połamać(...)górę układamy ser Camembert (jeśli dodajecie szynkę - ułóżcie ją pomiędzy serami), Mozzarella, a następnie pomidory i oliwki. Wszystko oprószamy oregano i świeżo mielonym pieprzem, na koniec skrapiając oliwą extra virgine. Całość wkładamy do piekarnika na ok. 5-7 minut, aż ser się roztopi. Przed podaniem układamy na każdej z porcji garstkę rukoli. Ta da! Smacznego :) PS. I Jeśli

Spektrum Smaku
Kotlety mielone z pieczarkami i zieloną pietruszką 156

najlepiej przyprawić 30 minut przed smażeniem, aby lekko „przeszło” przyprawami.  Takie kotlety świetnie smakują na drugi dzień, np. odgrzane w piekarniku.  Składniki na porcje dla 4 osób: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki 1 cebula kilka pieczarek kilka gałązek zielonej pietruszki 1 jajko sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Cebulkę obrać(...)patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli, dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy pieczarki będą miękkie to patelnię zdjąć z ognia. Ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie wbić jajko oraz dodać cebulkę i pieczarki. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać  drobno posiekaną zieloną pietruszkę

Ugotować
Chlebek bananowo-figowy czyli Slodki Czwartek odc.93 154

migdałów 1 łyzka maku 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 jabłko deserowe 50 g całych migdałów Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Naczynie w którym będziemy piec wykładamy zgniecionym i nawilżonym papierem do pieczenia. 200 g fig rozdrabniamy malakserem razem z olejem, jogurtem, wanilią, bananami i jakiem. Miksujemy na gładką maskę. Dorzucamy mąkę, proszek, mielone migdały mak oraz kurkumę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łosoś z piekarnika 194

tego przepisu.Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki500 g filet z łososia, przekroić na 2 kawałki1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka mielonego kminu1/4 łyżeczki chili w proszkuSól i pieprzprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 210 stopni C.Natrzeć łososia oliwą z oliwek i doprawić kminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Umieścić łososia, skórą do dołu na blaszce

Stare Gary
Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina) 182

dość duża rozpiętość :) od 30 minut do 20 godzin. Można z tego zrobić rewelacyjny patent na domową imprezę, przygotować kilka porcji ciasta i co jakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać dodatki (ser, pomidor itp.) i zapiec(...)czosnkiem z dodatkiem zmielonej czarnuszki. Polecamy obydwa ale możecie się też ograniczyć do ciasta podstawowego, a po upieczeniu posypać placek grubą solą i świeżo mielonym pieprzem lub ziołami. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika :) Czas przygotowania: od 1 do 4 godzin  Porcja: 2 formy o średnicy 28 cm Składniki: Ciasto podstawowe: 200 g mąki z ciecierzycy 450 ml wody

SzczyptaSmaQ
Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem 134

rabarbaru 130 g ksylitolu 3 jajka 100 ml delikatnej oliwy / oleju 80 ml jogurtu 250 g mąki razowej orkiszowej, drobno mielonej 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu + płatki migdałowe do posypania Piekarnik rozgrzać do 180°. Owoce umyć i osuszyć, rabarbar pokroić na kawałki, truskawki odszypułkować (jeśli są duże przekroić na pół). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (i – ewentualnie - przyprawami(...)natłuszczonej i lekko wysypanej mąką foremki, wierzch posypać mielonymi migdałami (można pominąć), nałożyć owoce i ewentualnie posypać je 1-2 łyżkami cukru z dodatkiem cynamonu lub wanilii / tonki czy imbiru, a następnie płatkami migdałowymi. Piec ok. 50-55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce. źródło przepisu Przepis dodaję

FitKot
Kokosanki marchewkowe 271

cukier trzcinowy) 1 szkl mielonych migdałów 1 1/2 szkl wiórków kokosowych 1 marchewka, starta na drobnych oczkach skórka otarta z 1 pomarańczy     Przygotowanie:   Piekarnik rozgrzać do 150 st.C. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce erytrolu. Do ubitych na lśniącą pianę białek dodać mielone migdały, wiórki kokosowe(...)startą marchewkę oraz skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać delikatnie szpatułką, by białka nie opadły.   Dużą, płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować okrągłe kokosanki i umieścić je na blaszce. Odstępy pomiędzy kokosankami nie muszą być duże, gdyż ciastka nie zmieniają kształtu. Piec w nagrzanym do 150 st.C piekarniku przez ok. 15-20 minut

Nastoletnie Wypiekanie
Muffinki migdałowe z jabłkami 128

obrane, pokrojone w kostkę 50 g groszków czekoladowych (lub gorzkiej czekolady) 50 g płatków migdałowych   Wykonanie:   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.  Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem, mielonymi migdałami i solą.  Dodać cukier i cynamon.   W osobnej misce wymieszać masło, wodę i jajka.  Dolać do miski z suchymi składnikami(...)Następnie dodać pokrojone jabłko, czekoladę i ponownie wymieszać.  Przełożyć do przygotowanej formy ciasto (ciasto jest dość rzadkie).  Na wierzchu posypać płatkami migdałów.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut, do suchego patyczka

Sto kolorów kuchni
Jakie Miasteczko Taka Patelnia 178

Portofino również na kuchenkach indukcyjnych. Grubość dna w przypadku Portofino to 4,5 mm. Rączka o ergonomicznym kształcie, wykonana ze stali nierdzewnej przystosowana do wysokich temperatur jakie panują w piekarniku, do max 160 stopni. Ten model patelni dostępny jest w trzech rozmiarach 20, 24 i 28 cm średnicy górnej. Producent na stronie firmowej bardzo czytelnie rozpisał zarówno rozmiary górnej krawędzi(...)oooo i kotlety mielone, albo surowe albo przypalone. Ale ok, praktyka czyni mistrza, wiedziałam czego się spodziewać więc zaczęłam obchodzić system i mielone robiłam małe i cienkie, placki ziemniaczane w piekarniku i kilka innych trików. Te lepszejsze patelnie za ok 70 zł domagały się wymiany po max 7 miesiącach, czyli licząc dwie patelnie

Blondynka Gotuje
Tarta z bobem i fetą 219

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek i wygniatamy przygotowanym ciastem. Gęsto nakłuwamy widelcem, a następnie zakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy, np. ryżem (zdj. poniżej). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 3-4 minuty. Wyciągamy i odstawiamy na bok (piekarnik pozostawiamy włączony(...)dużej misce mieszamy jajka ze śmietaną i mąką. Dodajemy pokruszoną fetę, bób, dymkę, miętę i cztery z pięciu łyżek parmezanu; doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mieszankę wylewamy na upieczony spód, posypujemy ostatnią łyżką parmezanu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy na 30 minut, aby tarta odpoczęła.  4. Tartę kroimy na 4 porcje , wykładamy

My Culinary Art
Pieczony kalafior 240

stronyskładniki (na 6 porcji)2 małe kalafiory (każdy około 500 g), liści zewnętrznych usunięteoliwa z oliwek ½ łyżeczki przyprawy  sumak½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiegosok z cytrynygarść pietruszki, posiekanasól morskaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 st.C. Kalafiory  obficie skropić oliwą, posypać  solą, sumakiem i kminem.Piec 45 minut do godziny, zmniejszyć nieco  temperaturę jeżeli kalafiory

Stare Gary
Losos w platkach sniegu na grzance orzechowej 156

łyżki parmezanu startego do posypania oliwka -może byc sama ,lub jak u mnie z ziolami ( rozmaryn,koperek ,bazylia suszona zalana oliwka) Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C, rozpuścić masło i ostudzić. Połączyć  mąkę, mielone migdały, skórkę startą  z limonki i parmezanem . Dodać ubita pianę z białek i roztopione masło. Dokładnie weszystko delikatnie wymieszać. Forme wyłożyc papierem(...)rozprowadzic na nim gotowe ciasto .Piec  w nagrzanym piekarniku okolo 20 minut,do zarumienienia.Studzic na kratce.Wystudzone ciasto pokroic na kawalki ,na których ukladamy kawałki łososia,polewamy oliwka i posypujemy parmezanem

w mojej kuchni
Łosoś z frytkami z batatów 217

łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka granulowanego czosnku (można pominąć) 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry (można pominąć) pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego'; document.write(" "); Frytki z batatów: Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Bataty/pataty obieramy za pomocą obieraczki i kroimy na grube frytki. Wrzucamy do dużej miski. Do małej(...)miseczki lub filiżanki wlewamy trzy łyżki oleju. Dodajemy do niego przyprawy: słodką paprykę, tymianek, granulowany czosnek, mieloną kolendrę, sól oraz chilli. Mieszamy i wlewamy do słodkich ziemniaków. Mieszamy, aż wszystkie frytki oblepią się przyprawami. Dużą blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy frytki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Łosoś : Z łososia zdejmujemy skórę (jeśli posiada

Poezja smaku