mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:15/400)

Łosoś z piekarnika 202

tego przepisu.Inspiracją był przepis z tej stronyskładniki500 g filet z łososia, przekroić na 2 kawałki1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka mielonego kminu1/4 łyżeczki chili w proszkuSól i pieprzprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 210 stopni C.Natrzeć łososia oliwą z oliwek i doprawić kminem, chili w proszku, solą i pieprzem. Umieścić łososia, skórą do dołu na blaszce

Stare Gary
Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina) 196

dość duża rozpiętość :) od 30 minut do 20 godzin. Można z tego zrobić rewelacyjny patent na domową imprezę, przygotować kilka porcji ciasta i co jakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać dodatki (ser, pomidor itp.) i zapiec(...)czosnkiem z dodatkiem zmielonej czarnuszki. Polecamy obydwa ale możecie się też ograniczyć do ciasta podstawowego, a po upieczeniu posypać placek grubą solą i świeżo mielonym pieprzem lub ziołami. Najlepiej smakuje prosto z piekarnika :) Czas przygotowania: od 1 do 4 godzin  Porcja: 2 formy o średnicy 28 cm Składniki: Ciasto podstawowe: 200 g mąki z ciecierzycy 450 ml wody

SzczyptaSmaQ
Orkiszowe ciasto razowe z rabarbarem 145

rabarbaru 130 g ksylitolu 3 jajka 100 ml delikatnej oliwy / oleju 80 ml jogurtu 250 g mąki razowej orkiszowej, drobno mielonej 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kardamonu + płatki migdałowe do posypania Piekarnik rozgrzać do 180°. Owoce umyć i osuszyć, rabarbar pokroić na kawałki, truskawki odszypułkować (jeśli są duże przekroić na pół). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia (i – ewentualnie - przyprawami(...)natłuszczonej i lekko wysypanej mąką foremki, wierzch posypać mielonymi migdałami (można pominąć), nałożyć owoce i ewentualnie posypać je 1-2 łyżkami cukru z dodatkiem cynamonu lub wanilii / tonki czy imbiru, a następnie płatkami migdałowymi. Piec ok. 50-55 minut (lub do suchego patyczka). Pozostawić na kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie wystudzić na kratce. źródło przepisu Przepis dodaję

FitKot
Jakie Miasteczko Taka Patelnia 186

Portofino również na kuchenkach indukcyjnych. Grubość dna w przypadku Portofino to 4,5 mm. Rączka o ergonomicznym kształcie, wykonana ze stali nierdzewnej przystosowana do wysokich temperatur jakie panują w piekarniku, do max 160 stopni. Ten model patelni dostępny jest w trzech rozmiarach 20, 24 i 28 cm średnicy górnej. Producent na stronie firmowej bardzo czytelnie rozpisał zarówno rozmiary górnej krawędzi(...)oooo i kotlety mielone, albo surowe albo przypalone. Ale ok, praktyka czyni mistrza, wiedziałam czego się spodziewać więc zaczęłam obchodzić system i mielone robiłam małe i cienkie, placki ziemniaczane w piekarniku i kilka innych trików. Te lepszejsze patelnie za ok 70 zł domagały się wymiany po max 7 miesiącach, czyli licząc dwie patelnie

Blondynka Gotuje
Tarta z bobem i fetą 229

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek i wygniatamy przygotowanym ciastem. Gęsto nakłuwamy widelcem, a następnie zakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy, np. ryżem (zdj. poniżej). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 3-4 minuty. Wyciągamy i odstawiamy na bok (piekarnik pozostawiamy włączony(...)dużej misce mieszamy jajka ze śmietaną i mąką. Dodajemy pokruszoną fetę, bób, dymkę, miętę i cztery z pięciu łyżek parmezanu; doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mieszankę wylewamy na upieczony spód, posypujemy ostatnią łyżką parmezanu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy na 30 minut, aby tarta odpoczęła.  4. Tartę kroimy na 4 porcje , wykładamy

My Culinary Art
Pieczony kalafior 250

stronyskładniki (na 6 porcji)2 małe kalafiory (każdy około 500 g), liści zewnętrznych usunięteoliwa z oliwek ½ łyżeczki przyprawy  sumak½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiegosok z cytrynygarść pietruszki, posiekanasól morskaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 st.C. Kalafiory  obficie skropić oliwą, posypać  solą, sumakiem i kminem.Piec 45 minut do godziny, zmniejszyć nieco  temperaturę jeżeli kalafiory

Stare Gary
Losos w platkach sniegu na grzance orzechowej 168

łyżki parmezanu startego do posypania oliwka -może byc sama ,lub jak u mnie z ziolami ( rozmaryn,koperek ,bazylia suszona zalana oliwka) Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 180 ° C, rozpuścić masło i ostudzić. Połączyć  mąkę, mielone migdały, skórkę startą  z limonki i parmezanem . Dodać ubita pianę z białek i roztopione masło. Dokładnie weszystko delikatnie wymieszać. Forme wyłożyc papierem(...)rozprowadzic na nim gotowe ciasto .Piec  w nagrzanym piekarniku okolo 20 minut,do zarumienienia.Studzic na kratce.Wystudzone ciasto pokroic na kawalki ,na których ukladamy kawałki łososia,polewamy oliwka i posypujemy parmezanem

w mojej kuchni
Łosoś z frytkami z batatów 230

łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka granulowanego czosnku (można pominąć) 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry (można pominąć) pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli lub pieprzu kajeńskiego'; document.write(" "); Frytki z batatów: Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Bataty/pataty obieramy za pomocą obieraczki i kroimy na grube frytki. Wrzucamy do dużej miski. Do małej(...)miseczki lub filiżanki wlewamy trzy łyżki oleju. Dodajemy do niego przyprawy: słodką paprykę, tymianek, granulowany czosnek, mieloną kolendrę, sól oraz chilli. Mieszamy i wlewamy do słodkich ziemniaków. Mieszamy, aż wszystkie frytki oblepią się przyprawami. Dużą blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wsypujemy frytki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Łosoś : Z łososia zdejmujemy skórę (jeśli posiada

Poezja smaku
Mizza, czyli mięsna pizza 202

startego sera żółtego lub 1 kulka mozzarelli 30 g startego parmezanu Przygotowanie: W misce mieszamy mięso mielone, parmezan, płatki owsiane, natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko. Formę do zapiekania smarujemy oliwą i przekładamy do niej mięso, dociskając do dna i wyrównując. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczarki obieramy. Kroimy(...)kostkę i podsmażamy na patelni. Dobrze odsączamy. Pomidory i  pomidory suszone kroimy w kostkę. Rozprowadzamy na mięsie mielonym usmażone pieczarki oraz pomidory. Na wierzchu układamy plasterki mozzarelli lub stary ser oraz posypujemy wszystko parmezanem. Wstawiamy formę do piekarnika na 30 minut

Mania Gotowania
Żeberka w mielonej kawie z grilla 183

przepis ma już rok, najczęściej robię go w piekarniku, jednak z grilla zdecydowanie smakuje lepiej. Zapraszam na letnią odsłonę żeberek w mielonej kawie, prosto z rozgrzanego grilla, które idealnie pasują do kufla zimnego piwa.A ten i inne przepisy na grilla śląskich blogerek znajdziecie w jutrzejszy dodatku do Dziennika Zachodniego. Zapraszam do zakupu Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Muffinki migdałowe z nasionkami chia - bez mąki, cukru :) 135

migdałowej (u mnie migdały) - 1/4 szklanki mleka migdałowego - 1/4 szklanki syropu klonowego - białka z 6 jajek - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 1/4 szklanki nasion chia ( Skworcu ) Przygotowanie: 1. Podgrzej piekarnik do temperatury 190*C i wyłóż foremki do muffinek papilotkami (pominęłam ten etap, użyłam silikonowych foremek, które włożyłam już z masą(...)Zmieszaj trzepaczką lub ubij mleko migdałowe, syrop klonowy, białka jajek, wanilię, cynamon, sól. Dodaj mielone migdały i nasiona chia. Wymieszaj wszystkie składniki. 4. Wysmaruj masłem wyłożone papilotkami foremki do muffinek (pominęłam ten etap, ponieważ użyła foremek silikonowych) 5. Wstaw do piekarnika na 20 minut, do uzyskania złocistobrązowej barwy. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek :) Po nasionka chia zapraszam

Zdrowie na języku :P
Golonka pieczona w piwie z kiszoną kapustą i sosem chrzanowym 197

łyżeczkę nasion kminku i 4 liście laurowe. Na golonkach ułożyłem kiszoną kapustę wymieszaną z łyżeczką nasion kminku i doprawioną czarnym świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Całość  po przykryciem umieściłem w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na 2 godziny. W międzyczasie przygotowałem sos chrzanowy. Do miski dodałem 5 łyżek tartego chrzanu i 5 łyżek(...)śmietany. Doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem oraz dodałem łyżkę białego octu winnego. Sos dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Po upływie 2 godziny od włożenia golonki do pieca wyjąłem kawałki mięsa z naczynia żaroodpornego, w którym pozostawiłem kapustę i piwo. Naczynie żaroodporne umieściłem ponownie w piekarniku, tym razem bez przykrycia. Golonki ułożyłem na ruszcie. Temperaturę piekarnika zwiększyłem

Wyprawy kulinarne
Faszerowany bakłażan - Karniyarik 201

łyżka koncentratu pomidorowego pół puszki krojonych pomidorów (200g) sól, pieprz oliwa Sos : 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 2 laski cynamonu Przygotowanie :  Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wierzch bakłażanów(...)mocno popieprzyć. Wstawić do piekarnika i piec przez około 20-30 minut.  W międzyczasie przygotować farsz - na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę wymieszane z kminem, papryką i cynamonem. Smażyć do czasu aż cebula zmięknie i zaczną wydobywać się aromaty. Dodać mieloną jagnięcinę, orzeszki pinii, posiekaną natkę

Codzienne Gotowanie
Czekoladowe ciasto z sosem karmelowym i fistaszkami. 144

Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. W tym czasie przygotowujemy dwie porcje sosu karmelowego (najlepiej każdą osobno).      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190-200 stopni C. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt nieco szerszy niż forma i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy na złoto około 12-15 minut(...)żółtko ubijamy na puszystą masę dodając po łyżce cukru. Następnie do masy jajecznej dodajemy czekoladę, proszek do pieczenia wymieszany z kakaem i mielonymi orzechami, dokładnie mieszamy.      Podpieczone kruche ciasto wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do około 170-175 stopni C. Pierwszą porcję sosu karmelowego mieszamy z ziarnami słonecznika i przekładamy na lekko

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania