mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:14/400)

sezamowa chałwa z bakaliami 127

prażymy (uważając aby nie przypalić sezamu), do momentu aż zmieni kolor na lekko złocisto brązowy, i nabierze orzechowego aromatu. Uprażony sezam (zamiast na patelni, możemy uprażyć piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy ziarna przez 5-7 minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem ciepła i uwalniania

Miód i pieprz
aromatyczne migdałowe masło 158

prażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy (zamiast patelni możemy uprażyć orzechy piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez 10-15 minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem uwalniania się oleju

Miód i pieprz
masło orzechowe 215

prażymy (uważając aby nie przypalić orzeszków), do momentu aż zmienią kolor na złocisto brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy (zamiast patelni możemy uprażyć orzechy piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez 10-15 minut, dodając po pierwszych dwóch minutach porcję miodu. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie

Miód i pieprz
Kruchy orzechowiec 223

zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce

VioletoweKucharzenie
Pieczone udka kurczaka 202

czasu na gotowanie. Przeważnie kurczaka przyprawiam dzień wcześniej, dzięki czemu na drugi dzień wystarczy go tylko włożyć do rozgrzanego piekarnika. Składniki: udka kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka oregano tymianek bazylia natka pietruszki olej świeże liście szałwii kilka ziemniaków Wykonanie: Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć oliwą z suchymi przyprawami i posypać posiekaną natką

Mama Gotuje
Puree z dyni 116

Zróbcie z nich chrupiącą zdrową przekąskę. Składniki: 1,3 kg – 1,5 kg dyni (użyłam Hokkaido) 1 główka czosnku 4 gałązki rozmarynu sól, świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub oliwa   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170°C (grzałka góra-dół). Dynię umyć. Przekroić na pół w poziomie. Wydrążyć pestki (pestki zachować). Wnętrze dyni ponacinać nożem na kształt kostek

Moja Delicja
Nadziewany mięsem zapiekany kalafior 372

zarówno jednego i drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Otóż można go nadziać mięsem mielonym z ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku w całości np pod serem albo sosem holenderskim. Danie pyszne, sycące, jednogarnkowe, niewymagające dużo czasu, umiejętności i uwagi. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jajka zapiekane w kokilkach 85

cienkie plasterki boczku wędzonego  * szczypiorek* sól, pieprz Przygotowanie :Każdą kokilę trzeba dobrze wysmarować masłem. Wyłożyć boczkiem i wbić jajka. Przyprawić. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 10 minut. Zapiec. Posypać świeżo mielonym pieprzem oraz szczypiorkiem. Podawać ciepłe z pieczywem.  Zapraszam Was na stronę sklepu.Na FB sklepu oraz blog kulinarny

Magiczne Życie Marty
Gruszki pod kołderką 150

Gruszki po upieczeniu są mięciutkie, beza natomiast z wierzchu chrupiąca a w środku ciągnąca. Składniki:- 4 gruszki- 1 cytryna- 400 ml nalewki wiśniowej - 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu- 3 białka- 2 cukru waniliowePrzygotowanie:PIekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 C i przygotowujemy sos. Do rondla wyciskamy sok z cytryny, wlewamy nalewkę oraz cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na bardzo małym

Zainspirowana w kuchni
Sernik kawowy 153

kawowa • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% Polewa śmietanowa • 1 duża śmietana 18% – 360 g • 3 łyżki cukru • 1 łyżeczka kawy mielonej • cukierki czekoladowe w kształcie kawy Wykonanie: • Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i kawą rozpuszczalną, wystudzić. • Ser delikatnie zmiksować z mlekiem skondensowanym i mąką ziemniaczaną. • Wbijać(...)minut. • Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z cukrem i kawą mieloną. • Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i zostawić jeszcze na 15 minut

To co kocham
Pieczone kotlety mielone z kozim serem 140

pieczone kotlety mielone z kozim serem.  Jeżeli nie przepadacie za tym serem to możecie wykorzystać żółty ser lub mozzarella. Ze wszystkimi serami smakują wybornie. I oczywiście mniej kaloryczne, bo pieczone, a nie smażone na tłuszczu. Szybkie do zrobienia i smaczne. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej   i ziemniakami. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego(...)uformować kotlety. W każdym kotlecie zrobić wgłębienie łyżeczką i ułożyć kawałki sera. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ułożyć kotlety i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C . pieczone kotlety mielone z kozim serem

O kuchni z uczuciem
Al-bahla ciastka Marokańkie 114

Składniki: 500g mąki 90 g sezamowych nasion 125g rozpuszczonego masła 125ml. oleju 1 łyżka proszku do pieczenie szczypta soli 1/2 łyżki  mielonego cynamonu 175g cukru 120g migdałow Sposób: Nagrzewamy piekarnik do 180 C Gotujemy nasze migdały około 15 minut Zlewamy wodę i zalewamy zimną,odcedzamy i obieramy skórka bedzie schodzić dzięki tej metodzie  bardzo szybko. Na patelnię(...)uważajmy by ich nie spalić. Następnie wsadzamy je  w wysoki mozdziż albo garnek i drewnianym wałkiem rozbijamy na małe kawalki, ale nie miał. Następnie sezam prażymy go i mielimy w młynku do kawy na drobny miał. Wyrabiamy ciasto: Do miski dajemy mąkę,proszek do pieczenia,sól cynamon i cukier Mieszamy bardzo energicznie Dodajemy sezam i pokruszone migdały. Następnie olej

Viola cooks with passion
Ciasto orzechowe z galaretką 163

następnie wsypać drobno pokrojone orzechy, wymieszaną masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut. Blat jasny: - 10 dag mąki pszennej - 10 dag cukru - 4 jaja - wanilia mielona lub cukier waniliowy - 4 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, wanilią i mlekiem(...)ciastem, delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 170 C piekarniki ok 30-35 minut. Blat ciemny: - 10 dag mąki pszennej - 10 dag cukru - 2 pełne łyżki kakao naturalnego - 4 jaja - wanilia mielona lub cukier waniliowy - 4 łyżki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, wanilią

Apetyczna babeczka
Shepards Pie czyli zapiekanka pasterska 123

Podobno ile gospodyń, tyle przepisów. Przyznam szczerze, że do tej pory robiłam już nie raz i za każdym razem coś zmieniałam. Nie mniej zawsze mi smakowało

Polska Zupa
Kotleciki mielone z pieczarkami 159

Kotleciki mielone z indyka bez smażenia i bez zapachów w kuchni, tylko pieczone w piekarniku z pieczarką usadowioną pośrodku. Smaczku kotletom dodają suszone pomidory i tymianek. Składniki: • 500 g mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 2 łyżki oleju • 1 bułka kajzerka • 1 jajko • 3 łyżki suszonych pokrojonych

To co kocham