mielone z pieczarkami - 2861 przepisów (strona:74/191)

Szpinak – właściwości lecznicze 249

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety z szynki i otrębami owsianymi 141

suszonych ziół 2 łyżki ketchupu 1 jajo roztrzepane łyżeczka posiekanej pietruszki pieprz świeżo zmielony sól do smaku tłuszcz do smażenia kotletów 10 dużych pieczarek które wkładamy po podsmażeniu kotletów 2 łyżki śmietany 30% Wykonanie: Mięso mielone, otręby owsiane wrzucamy do miski dodajemy pozostałe składniki wraz z przyprawami. Wyrabiamy jednolitą masę, formujemy kotleciki. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz pieczemy(...)stron na wolnym ogniu żeby się nie przypaliły. Podlewamy wodą, wkładamy pieczarki dusimy pod przykryciem około 20 minut, od czasu do czasu przewracamy delikatnie łyżką aby kotlety oraz pieczarki dokładnie się udusiły. Na koniec dodajemy śmietanę i przez chwilkę jeszcze dusimy. Smacznego

kgwjanczewo
Roladki z kurczaka z pieczarkami 168

potrawa - nic dodać nic ująć. Oczywiście ilość można zmienić, z 8 pojedynczych piersi mamy 16 roladek. Składniki: 8 pojedynczych piersi z kurczaka 500 gram pieczarek 1 cebula 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Sól, pieprz Mielona słodka papryka Nitka/ sznurek Olej Bulion / woda Wykonanie: Każdego  fileta kładziemy na desce i przekrajamy tak aby uzyskać dwa płaty ( poziomo ). Następnie delikatnie(...)rozklepujemy przez folię, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki, cebulę kroimy, podsmażamy na oleju i doprawiamy również solą i pieprzem. Gdy pieczarki ostygną dodajemy jajko oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Na rozłożone filety nakładamy farsz i zwijamy w roladki. Całość zawijamy nitką, posypujemy papryką. Roladki podsmażamy na zloty kolor, podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem 30 minut. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Tradycyjne gołąbki z sosem grzybowym 253

mięsa, wieprzowego, np. łopatki 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek 1 łyżka ziół prowansalskich sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku  Sos grzybowy: 1 duża cebula350 g świeżych grzybów (dałam pieczarki i kozaki - pół na pół)2 ząbki czosnku2 płaskie łyżki mąki2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30%masłoolejpół pęczka natki pietruszkisól i pieprzzioła(...)Kiedy ostygną, ściąć ostrym nożem wystające nerwy liści u ich nasady. Ryż ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzić. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso i usmażyć. Na końcu dodać zmiażdżony czosnek oraz zioła prowansalskie i majeranek z kminkiem. Dodać do ryżu, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Brzydsze i mniejsze

Czerwień i błękit
Pikantne klopsy mielone 117

Smaczne klopsy mielone, inne jak zazwyczaj. Można je podać na obiad z ziemniakami lub jako klopsy imprezowe z dodatkiem zielonej sałaty Na patelni z odrobiną oleju obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę. Jak cebulka już zmięknie i nabierze złotego koloru wrzucić pokrojone bardzo drobno pieczarki. Doprawić do smaku solą i pieprzem(...)smażyć, aż cała woda z grzybów wyparuje. Bułkę tartą zalać ciepłym mlekiem i zostawić, aż bułka wchłonie całe mleko. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ketchup, przecier pomidorowy, jajko, białko, majeranek, obsmażoną cebulkę i pieczarki, bułkę tartą namoczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formować klopsy. Do miseczki wsypać tyle samo bułki tartej co potartego

Kuchnia Pokoleń
Mój sposób na idealne rolady z kurczaka 370

roladki z kurczaka. Są one bardzo efektowne i doskonale sprawdzą się na proszony obiad, kiedy zależy nam na wyglądzie przygotowanych potraw. Dzięki temu, że roladki są z mięsa mielonego bardzo łatwo nadać im ładny kształt i nadziać dowolnym nadzieniem. Nic nie wypływa ze środka, nie męczymy się z wyjmowaniem wykałaczek. Roladki można przygotować z nadzieniem wg. mojego przepisu(...)papryczki chili 4-5 cm. kawałek kiełbasy chorizo kulka sera mozzarella Panierka: 1 szklanka płatków kukurydzianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Papryczkę chili, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Chorizo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy składniki farszu

Mania Gotowania
Krokiety z kapustą i pieczarkami 154

wylewać ciasto (nie za dużo, tak aby naleśniki były cienkie) Farsz:   1 litrowy słoik kapusty kiszonej, nie kwaszonej   0,5 kg pieczarek (mogą być również mrożone)   2 duże cebule   pieprz mielony, sól   20- 30 dag żółtego sera (opcjonalnie) Dodatkowo:   bułka tarta i jajka do panierki olej do smażenia Kapustę wyjmujemy ze słoika, odduszamy(...)niej wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt kwaśna należy ją obgotować w wodzie przez około 2 minuty, osobiście jednak nie gotuję. Rozdrobnioną kapustę włożyć do miski.  Pieczarki umyć, posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z pieczarkami.  Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz, sól oraz potarty na tarce o grubych oczkach żółty

Kuchenne aromaty
Rolada szpinakowa z serkiem topionym i pieczarkami 138

również posmakuje :)  Biszkopt szpinakowy: szpinak świeży 1 opakowanie (230 g) jajka 4 szt., czosnek 3 ząbki, sol do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, Nadzienie: serek topiony śmietankowy 1 du ży, pieczarki 200 g, cebula biała 1 szt., zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol do smaku, pieprz czarny do smaku Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, siekamy

kulinarne odsłony pati
Pasztet jajeczny z pieczarkami, pomidorami i sosem czosnkowym FolWark. 132

masło, przekładamy pieczarki i cebulę, oprószamy solą i pieprzem, podsmażamy.Bułkę tartą zalewamy wodą tylko tyle aby ją przykryła i odstawiamy do napęcznienia. Mielimy wszystko przez maszynkę, ugotowane na twardo jajka, pomidory wyciągnięte z oleju, pieczarki z cebulką, ser, czosnek i napęczniałą bułkę tartą. Wszystko przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli lubicie szczyptą soli, do masy wbijamy 3 jajka

Sama słodycz i szczypta chili
Szaszłyki z frytkami z batatów 138

ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego 2 jajka 1 duża cebula ząbek czosnku 1/2 szkl. bułki tartej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 16 szt. małych pieczarek Składniki na frytki (4 porcje): 2 średnie bataty pieprz, tymianek 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Do miski wrzucamy: mięso mielone, jajka, drobno posiekaną cebulę(...)czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i formujemy małe kotleciki. Papryki myjemy i kroimy na kawałki w "kwadraty". Pieczarki obieramy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy przygotowane składniki. Do miski dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Bataty obieramy i kroimy w dość grube słupki (jak frytki) i wrzucamy do naczynia z oliwą (najlepiej płaskiego

Alutka-Gotuje
Lekki omlet z pieczarkami, jarmużem i szpinakiem 154

pozbawiamy ogonków i tniemy w kostkę. Smażymy na oleju kokosowym. W międzyczasie do mniejszej miseczki wbijamy jajka, doprawiamy je solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy szybko widelcem (rozbełtać jajka). Wlewamy na nasze podsmażone pieczarki i smażymy całość na małym ogniu pod przykryciem. Gdy jajka z góry będą w połowie ścięte posypujemy nasz omlet garścią mieszanki szpinaku z jarmużem

Słodkie okruszki
Gołąbki z farszem rybnym, podane z sosem pieczarkowym. 168

główka kapusty włoskiej 1,2 kg filetów ryby ( użyłam mrożone - świeżych można kupić mniej) oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 250 g pieczarek 200 g ryżu białego 1 duża cebula przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, czosnek granulowany, bazylia (można też użyć przyprawy do ryb) woda z dodatkiem soli do podlania gołąbków - około 1 szklanka(...)pieczarek sól i pieprz 500 ml wody 100 ml słodkiej śmietany 12-18% łyżka mąki pszennej łyżka oleju do podsmażenia Wykonanie: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, na miękko. Odcedzić.  Rybę oprószyć obficie przyprawami, oraz skropić sokiem z połowy cytryny, lekko posolić. Włożyć na posmarowaną oliwą blaszkę i wstawić do piekarnika na 20 minut ( temp

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka Król Imprezy 169

prezentuje ale jeszcze lepiej smakuje Składniki: na dużą miskę, sałatka wystarczyła na imprezę na 12 osób. 500 g mięsa mielonego z szynki, 1 główka sałaty lodowej, duży słoik pieczarek krojonych w zalewie naturalnej (740 g) ok. 300 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych, 200 g sera żółtego w kostce (np. gouda), 1 opakowanie ostrych nachosów (ok. 300 g) 1 średnia(...)Składniki na sos: 2 jogurty greckie (2x 330 ml), 340 ml majonezu kieleckiego, 6 ząbków czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Białą cebule kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju, dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Gdy odparuje woda i mięso zacznie się rumienić dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku i oregano. Chwilę podsmażamy

rozgotowana
Placuszki warzywno-jaglane 186

mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulką Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wszystko podsmażamy i odparowujemy, ponieważ pieczarki wypuszczają(...)dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk, w tym dwa małe placuszki. Zanim zrobiłam zdjęcie

Szczęśliwa kuchnia
Placuszki warzywno-jaglane 191

mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulką Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wszystko podsmażamy i odparowujemy, ponieważ pieczarki wypuszczają(...)dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu Posypujemy drobno posiekaną dymką Jadłam na kolację. 3 zjadłam :) Wyszło 6 sztuk, w tym dwa małe placuszki. Zanim zrobiłam zdjęcie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com