lubimy np: suszone pomidory, oliwki, pieczarki czy suszone owoce. Podaję przepis podstawowy – pulpety z indyka w takim wydaniu są zdrowe i smaczne nawet bez dodatków, ale możemy je podać np. z ryżem (ja tak lubię najbardziej), pełnoziarnistym makaronem lub komosą ryżową. Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną: ok. 400 – 500 g mielonego mięsa z udźca indyka(...)łyżeczka słodkiej papryki 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (można pominąć jeśli mięso ma odpowiednią konsystencję) sól morska świeżo mielony pieprz opcjonalnie dowolny dodatek: natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki itp. Sos do pulpetów: 400 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 butelka (ok. 650-700 ml) dobrej jakości przecieru pomidorowego / passaty
Poezja smakuboczku parzonego 1 duża cebula 3/4 główki białej kapusty + sól (u mnie około 3/4 łyżki) 240 g kabanosów wieprzowych klasycznych 12 pieczarek 2 i 1/2 łyżki czerwonej papryki pieprz czarny mielony do smaku 3 łyżki przecieru / domowego ketchupu większa szczypta soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego olej do smażenia * ilości składników orientacyjne, np. ilość makaronu czy przypraw(...)przykryciem do miękkości. Makaron gotujemy według instrukcji producenta. W dużym garnku podsmażamy na oleju posiekaną cebulę, następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Po chwili dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki i pokrojone kabanosy. Doprawiamy pieprzem i łyżką czerwonej papryki, mieszamy i smażymy dalej. Następnie dodajemy naszą kapustę (w razie potrzeby dodając też troszku wody z gotowania kapusty). Całość doprawiamy resztą przypraw
Słodkie okruszkimięsa zupy nie zje i dlatego dodałam kilka pulpecików. Zjadł aż z dokładką, więc musiała być pyszna! Składniki :* pół kg pieczarek* cebula* 5-6 ziemniaków * litr wywaru warzywnego albo rosołu * łyżka masła * 400g mięsa mielonego* sól, pieprz do smaku* śmietanka lub jogurt naturalny * koperek Przygotowanie :Cebulę posiekaną w kostkę i pokrojone w plastry pieczarki poddusić
Magiczne Życie Martypierś z kurczakaczosnek granulowanymielona słodka papryka4-5 ziemniakówprzyprawa do ziemniaków100 g pieczarek1 marchewka1 cebulaSposób przygotowania:1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć słodką mieloną papryką i czosnkiem granulowanym. Wymieszać.2. Warzywa obrać, ziemniaki, pieczarki i marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków.3. Wszystko wymieszać, przełożyć do worka do pieczenia.4. Piec
Kuchnia domowa AniKotlety mielone, pulpeciki czy może klopsiki? Mogą być koszmarem, jak te, które pamiętam ze stołówki w podstawówce, ale mogą być naprawdę pyszne. Wystarczy szczypta fantazji i trochę dobrych chęci. Dziś proponuję... Tymiankowe klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego (u mnie, jak zwykle, z kurczaka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + trochę(...)przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku + 1 łyżeczka do sosu ok. 0,5 l bulionu lub rosołu 500g pieczarek 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła olej do smażenia 2 woreczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce taryej i obsmażamy na patelni
Ratunku obiadjest dorabianie się na krzywdzie ludzkiej. * * * Składniki (proporcje na 10 kotletów): 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 cebula 250 g pieczarek kawałek pora 100 g pestek dyni sól, pieprz, oregano, majeranek, ewentualnie przyprawa do kotletów mielonych (bezglutenowa) bułka tarta oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę płuczemy na sicie najpierw pod zimną a następnie gorącą(...)suchej patelni. Por kroimy w drobną kosteczkę. 3. Następnie mieszamy wszystko w misce: ugotowaną kaszę jaglaną, usmażone pieczarki wraz z cebulką, pokrojony drobno por, uprażone pestki dyni, dodajemy łyżeczkę soli, jeszcze pieprzu, może być majeranek i przyprawa do kotletów mielonych. Mieszamy. 4. Żeby kotlety dawało się lepiej formować, trochę wszystko blenduję. 5. Następnie obtaczamy w bułce tartej. 6. Smażmy
Kawa z mlekiemkapelusze w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i posiekany w plasterki czosnek. Dodajemy do smaku sól, pieprz i mieloną paprykę. Całość dusimy do momentu odparowania wody z pieczarek.Ciasto rozkładamy na dużą blachę, smarujemy ketchupem (ilość wg upodobań),następnie przekładamy na nią gorące(...)uduszone pieczarki. Na warstwie pieczarek układamy plastry salami. Obieramy pomidory ze skórki, kroimy je w kostkę, układamy na warstwie salami wraz z podobnie pokrojoną papryką. Dodajemy świeże listki tymianku. Ostatnią warstwę stanowi ser salami, najlepiej w wersji smakowej (paprykowo-pomidorowy, ziołowy).Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatworzeniu sałatki inspirowałam się przepisem z bloga smakiempisany.pl, jednak niektóre składniki zmieniłam trochę pod swój gust Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/2 główki sałaty lodowej 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 100g żółtego sera 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 opakowania nachos przyprawy: sól, pieprz, papryka(...)łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka musztardy *** Mięso mielone podsmażamy wraz z cebulą na niewielkiej ilości oleju. Gdy się przyrumieni przyprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut. Zdejmujemy z patelni, studzimy *** *** Pieczarki kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle, lekko oprószamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia
Blog z Apetytemdania obiadowe. Spróbujcie i Wy. Składniki: ugotowany wcześniej makaron świderki – u mnie wersja z kurkumą Makarony Babuni EkoMak * 1/2 małej cukinii 3 pieczarki 2 łyżki masła Ghee 1 cebula dymka do smaku: świeżo mielony pieprz, sól himalajska i słodka czerwona papryka posiekana zielona pietruszka *około 2 porcje Przygotowanie: Na maśle Ghee podsmażamy pokrojoną cebulkę, obrane i pokrojone(...)mnie w większe i mniejsze kawałki) pieczarki. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię (u mnie młoda, więc kroiłam ze skórką w ćwierć plasterki), doprawiamy słodką czerwoną papryką (większa szczypta). Podsmażamy, co jakiś czas mieszając aż cukinia będzie lekko miękka, ale nie ma się rozpadać. Dodajemy ugotowany makaron, szybko mieszamy składniki. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy do smaku. Podajemy
Słodkie okruszkimnie idealne...uwielbiam kmin rzymski i curry Składniki 4 kotlety z łopatki (po 2 cm) 250 g pieczarek cebula 400 ml bulionu drobiowego liść laurowy mąka kmin rzymski mielony (u mnie łyżeczka) curry do smaku łyżka masła sól ,pieprz natka pietruszki Przygotowanie Kotlety z łopatki oprószamy solą ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki. W tym czasie(...)obieramy pieczarki ,kroimy na kawałki i razem z posiekaną cebulą i łyżką masła dusimy na wolnym ogniu oprószając solą. Gdy się podduszą ,zalewamy bulionem drobiowym ,dodajemy liść laurowy ,gotujemy dalej. Kotlety wyjmujemy z lodówki ,obtaczamy w mące i obsmażamy na przez krótką chwilę na rozgrzanym oleju. Przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu 20 min. dodając kumin i odrobinę
R'n'G Kitchenłyżeczka mielonego pieprzu kolorowego, 1 – 2 łyżki soli, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kopiasta łyżka suszonego koperku, ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej, ¼ łyżeczki kurkumy, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 400 g pieczonej karkówki, ponadto: bułka tarta do podsypania, tłuszcz do wysmarowania formy. Przygotowanie: Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych
Moniki Smakołykitrzeba ją jakoś zagospodarować :-). Makaron z kapustą i pieczarkami Składniki: 70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej 1 duża pokrojona cebula 1/2 kilograma pokrojonych pieczarek garść suszonych grzybów 1 opakowanie dowolnego makaronu sól, pieprz, mielone ziele angielskie olej Wykonanie: Grzyby moczymy w letniej wodzie, następnie gotujemy je w niewielkiej ilości wody ok 20-30 minut. Odcedzamy, a grzyby(...)drobno kroimy. Wody nie wylewamy, dodamy ją później do kapusty. W międzyczasie kroimy kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę, a później pieczarki. Dodajemy kapustę, grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy na małym ogniu 30-40 minut. Gotujemy makaron al dente i mieszamy z kapustą. Danie jest najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przenikną
Kulinarne przygody GatityMoja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich(...)prawdziwy rarytas. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 g) 2 duże cebule 15 sporych pieczarek 250 ml passaty pomidorowej Cirio 250 ml rosołu drobiowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól, pieprz olej rzepakowy opakowanie ciasta francuskiego (szukajcie takiego z prawdziwym z masłem) Sposób przygotowania
Kulinarne InspiracjeWarto urozmaicać i wzbogacać swoje przekąski. Tradycyjnie podawałam pieczarki panierowane w bułce. Ta nowsza odsłona zachwyciła wszystkich. Spróbujcie i wy. Składniki: kilak większych pieczarek niespełna szklanka maślanki 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 3/4 łyżeczki soli opcjonalnie 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki (dziś pominęłam) 2 jajka M 1 łyżka oleju rzepakowego(...)Wielkopolskiego do ciasta + olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy i kroimy w około 0,5 cm plasterki. Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy maślankę, olej, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za mało gęste dosypujemy odrobinę mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i zanurzamy w cieście
Słodkie okruszkinowe przepisy wpadają jeden po drugim 😉 Na słodko już było, teraz będą obiady 🍽️ 🥘 Składniki 🔸 2 cukinie 🔸 2 jaja 🔸 200 g pieczarek 🔸 60 g sera goudy 🔸 20 g mąki kukurydzianej 🔸 140 g mielonego indyka 🔸 80 g ryżu Przygotowanie: 1. Ugotować ryż, odstawić do ostygnięcia. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić na 30 min by puściła(...)wody 2. Przez ten czas pokroić pieczarkę drobno, zetrzeć ser i zmielić mięso. 3. Czas na najgorszą rzecz czyli odcedzanie cukinii :P Najpierw na sitko odlać wodę, potem najlepiej ręcznie brać po kawałku i wyciskać w dłoniach pozostałą wodę. 4. Do wielkiej miski wrzucamy wszystkie składniki (ryż możecie podzielić i podać osobno do placków oraz odrobinę sera
Zdrowie i pysznie na talerzuprzykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera bywa ciężko. Składniki 75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka rozmaryn Sposób Schab pokroić na plastry, lekko je rozbić i obsmażyć na tłuszczu na rumiano. Posolić, posypać przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym(...)pokryć plastrami wędzonego boczku i warstwą uprzednio podsmażonych pieczarek. W rondelku stopić pokrojony lub utarty żółty ser, podgrzać z winem na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni na około 20 minut
Kuchenne aromaty