naprawdę warto!SKŁADNIKI na 4 porcje:1 polędwiczka wieprzowa1 cebula2 ząbki czosnku3 łyżki masła 25 dag malutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy Dijon3 łyżki brandy2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody0,5 szklanki śmietany kremówkigarść posiekanej pietruszki1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sólświeżo mielony pieprzoliwa z oliwekolej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony) WYKONANIE(...)pestek winogron) i na gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron. Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową
Słodko-Słony Świat Ilonyindyka ok 1 kg • sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz • 200 g pieczarek • 1 pęczek natki pietruszki • 150 g żółtego sera • sok z 1/2 cytryny • 1 jajko • 2 łyżki bułki tartej • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki oleju Polewa • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Filet umyć, naciąć w środku kieszeń(...)przeciąć mięsa na wylot. • Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić do lodówki na 2 godziny. • Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić, skropić resztą soku z cytryny i podsmażyć na oleju odparowując płyny. • Natkę pietruszki drobno posiekać. • Ser żółty również pokroić
To co kochamnią skusić -bogactwo żelaza. Składniki: ½ kg wątróbki drobiowej Mleko do namoczenia 30 dag świeżych pieczarek 3 duże cebule dymki 1 duże jabłko 200 ml śmietanki słodkiej 18% 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki klarowanego masła Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku ½ łyżeczki słodkiej papryki Mąka pszenna do obtoczenia Olej do smażenia Jak wykonać(...)miski zalewamy zimnym mlekiem, odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wątróbkę odcedzamy, osuszamy, obtaczamy w mące pszennej. Smażymy na małej ilości rozgrzanego oleju na patelni. Umyte pieczarki oraz cebulę-bez szczypioru kroimy w plasterki, obrane jabłko w kostkę, podduszamy pod przykryciem na klarowanym maśle rozgrzanym na głębokiej patelni, w trakcie smażenia doprawiamy papryką
Wanilia i Kardamonszklanki mleka, ewentualnie wody - mała cebula - ząbek czosnku - 2 duże pieczarki - sól, pieprz do smaku - łyżka masła - rukola i szynka parmeńska do podania Salsa pomidorowa: - 2 pomidory malinowe - płatki chilli (ja użyłam pomidorów suszonych w proszku z dodatkiem płatków chilli) - łyżeczka soku z cytryny - świeżo mielony pieprz - sól morska - olej pistacjowy (można zastąpić innym ulubionym, np rydzowym lub oliwą(...)oliwek) - rzeżucha Na patalni rozgrzewam łyżkę masła, dodaję posiekaną cebulą i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, przykrywam i duszę aż pieczarki zmiękną. W tym czasie do miski wbijam jajka, dodaję mleko, sól i pieprz. Dokładnie ubijam trzepaczką, tak by masa była dobrze napowietrzona. Masę jajeczną wlewam na patelnie. Zmniejszam ogień i przykrywam pokrywką
Cook&Lovełyżki suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w plasterki 100 g borowików (lub pieczarek) pokrojonych w plasterki 100 ml śmietanki 36% 2-3 łyżki przyprawy do flaków lub: 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczka mielonego imbiru 1 listek laurowy 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 szczypta kurkumy sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej łyżkę oleju i włóż mięso. Obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Zalej je bulionem, dodaj pietruszkę, marchewkę, selera naciowego i suszone pomidory i gotuj aż warzywa zmiękną, przez około 15 min. W międzyczasie, na średniej patelni rozgrzej
karmelowyPolecam. Składniki: szklanka kaszy jaglanej suchej 200 g mięsa mielonego kawałek cebuli marchewka por kawałek papryka czerwona,połówka ,dodajemy surową jajko sól ,pieprz ,oliwa ,zioła prowansalskie sos: 600 g passaty sól ,pieprz marchewka ,ugotowana na miękko 100 g pieczarek Passatę wlewamy do garnka i miksujemy ,doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia . Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy kilka minut , dodajemy(...)wody 10 minut. Marchewkę gotujemy aż zmięknie.Ścieramy na tartce, odstawiamy.Por i paprykę kroimy drobno ,odstawiamy. Cebulkę kroimy drobno i smażymy na rumiano na oliwie. Dodajemy ugotowaną kaszę ,mięso mielone ,marchewkę , por, jajko i doprawiamy do smaku .Mieszamy do połączenia składników i formujemy małe kuleczki ,które układamy na patelni i obsmażamy je delikatnie z każdej strony. Następnie dodajemy
Ladylaura.przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 300 gram pieczarek, 200 ml słodkiej śmietany 30%, 2 cebul, 2 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oleju do smażenia. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu pieczarkowego. Cebulę pokroiłem w cienkie piórka(...)czosnku. Dodałem szczyptę soli, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, łyżeczkę suszonego rozmarynu i łyżeczkę suszonego tymianku. Podsmażałem, aż cebula zrobiła się lekko szklista, wówczas dodałem pokrojone w trzymilimetrowe plasterki pieczarki. Smażyłem, od czasu do czasu mieszając, aż woda, którą puściły pieczarki w całości odparowała. Po odparowaniu wody dodałem do pieczarek 200 ml śmietany 30% i całość podgrzewałem na wolnym ogniu
Wyprawy kulinarneRolada mięsno-serowa to przepis nie tylko dla fanów serowych smaków, ale także prostego gotowania z łatwo dostępnych składników. Mięso mielone i żółty ser dostaniemy praktycznie wszędzie. Sprawdzi się jako danie główne, ale zdecydowanie lepiej sprawuje się jako przystawka – jest idealna na wszelkie przyjęcia, parapetówki czy Sylwestra. Duża ilość żółtego sera sprawia, że roladka jest bardzo sycąca(...)kilka pieczarek. Rolada mięsno-serowa: 8 dużych jajek 6 łyżek dobrej jakości majonezu 300 g startego cheddara (lub innego żółtego sera) 500 g mielonej wieprzowiny (karkówka lub łopatka) 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 cebula szalotka (lub pół cebuli) 2 czubate łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 pęczka szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz
Poezja smakułyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju do smażenia 4-5 pieczarek 1/2 szklanki białej fasoli 1/2 cebuli. Składniki na pikantne bułeczki - serduszka 150 g mąki 10 g drożdży 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłego mleka 15 ml oleju szczypta soli i pieprzu pół łyżeczki mielonej ostrej papryki 3-4 łyżki ostrego i pikantnego ketchupu Wykonanie: 1. Fasole(...)ugotować do miękkości w osolonej wodzie (ale nie rozgotować) i odcedzić. 2. Cebulę pokroić w piórka, mięso w cienkie paseczki, ziemniaki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki. 3. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, paprykę oraz mięso. Smażyć około 5-8 minut a następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć dalej około 10 minut. 4. Dodać
Jadło i czytadłocayenne około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia Sos: 1,5 litra bulionu 250 dag pieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól do smaku Sposób wykonania: Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Następnie(...)bulion. Wkładamy delikatnie pulpety, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut. Od czasu do czasu można je przemieszać. W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu aż odparuje z nich woda. Pulpety wyjmujemy z wywaru i przygotowujemy
Qchnia po prostukaszami. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub pęczakiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg pieczarek 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego mielony(...)drobno pokroić i dodać do gotującego się mięsa. Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić. Cebulę delikatnie podsmażyć na odrobinie tłuszczu i dodać do mięsa. Następnie umyć, oczyścić, grubo pokroić pieczarki i delikatnie podsmażyć na patelni po smażonej cebuli, dodać do mięsa, a patelnię opłukać odrobiną wody i również wlać ją do mięsa. Dodać pozostałe przyprawy oprócz pieprzu i soli. Dusić
Kuchcik gotujepieczarki, paprykę czy czerwoną fasolę, ale i bez tych dodatków niczego mu nie brakuje :) Składniki na ok. 8 sztuk: (inspiracja: " Na talerzu ") 8 sztuk usmażonych naleśników (ja smażę naleśniki wg tego przepisu , wychodzi ich z niego więcej, a z nadwyżki przygotowuję na kolację np. naleśniki z serem na słodko:) 500 g mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego(...)duża cebula 1 ząbek czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki pikantnego keczupu zioła prowansalskie sól i pieprz 100 g żółtego sera szczypiorek do posypania naleśników Mięso mielone oprószone przyprawą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać do niego posiekaną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili smażenia na patelnię wlać cały
Simply Foodserii Linessa) 3 plastry sera żółtego 5% dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki świeżo mielony pieprz, sól morska wg. smaku 1-2 natki pietruszki Sposób przygotowania: Na teflonowej patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy rozduszony ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż się zezłoci pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w plastry, wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę wody i dusimy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżeczki soli ok. 2 szklanki mąki 2-3 łyżki oleju szczypta kurkumy Nadzienie: 2 cebule ok. 200 g pieczarek 1 papryka 1 op. mieszanki warzyw na patelnie (włoskich) ok. 200 g szpinaku mrożonego 1 duże jajko sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili zioła prowansalskie olej do smażenia Dodatkowo: ok. 150 g sera żółtego majeranek Wykonanie: Ciasto(...)patelni z obu stron. Nadzienie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do momentu aż puszczą wodę, wtedy dodajemy mrożony szpinak. Wszystko trzymamy na ogniu aż cały szpinak się rozmrozi
Kuchnia MagdaLenyplacków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego pieprz sól Dodatkowo: kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany papryka słodka Wykonanie(...)będzie można jeszcze doprawić). Całość gotujemy ok. 45 minut na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Kontynuujemy gotowanie. W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy je na plastry, które następnie podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki dodajemy do sosu wraz z drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Gotujemy jeszcze ok. godzinę. Gulasz powinien gotować
MyCookBook.pl