pęczek cebulki dymki 10 plasterków sera żółtego (ja użyłam morskiego) 1 kulka sera mozzarella serek kremowy Arla Apetina świeżo mielony pieprz szczypta soli 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 4-5 pieczarek PRZYGOTOWANIE: Chleb ponacinać ostrym nożem tak aby powstały na nim kostki, ale uważać żeby nie poprzecinać go na wylot
ClauditteMissCookingmamy czasu na stanie przy garnkach, ale mamy ochotę na coś dobrego i rozgrzewającego. 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 puszka ciecierzycy 1/2 puszka groszku 1 słoik koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu 0,3 kg pieczarek 2 cebule sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra odrobina imbiru w proszku olej do smażenia Ciecierzycę i groszek odsączyć
Jadło i czytadłowinogron z pokrojonymi drobno pieczarkami.Gotowe przekładamy do miski.Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego. Do gotowego mięska dodajemy pokrojonego w kostkę i obranego z łupki pomidora. Całość dusimy i dodajemy pieczarki z cebulką oraz pokrojoną natkę pietruszki.Nasz farsz jest już gotowy :) Układamy wydrążoną cukinię
Lawendowe Niebotego sosu jest bardzo prosta , jak i samo wykonanie.Jak sama nazwa wskazuje, stworzony został przez pasterzy zwierząt. Gotowali z tego co mieli pod ręką. Oczywiście dziś ten przepis jest mocno zmieniony i będzie nadal zmieniany.A oto moja wersja:- Pieczarki 40dkg- Sos pomidorowy 1 litr- szynka surowa wędzona 30dkg , może być również każda inna, taka jaką mamy w domu, może być
Pasje Jolkifeeria smaków i kolorów i chrupiące wykończenie :) Przepis na tę pyszną sałatkę znalazłam tutaj ( klik ), lecz zamieniłam mięso mielone na kurczaka i użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 pomidory 3 piersi z kurczaka 30-40 dag pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 70 g żółtego sera chipsy o ostrym smaku 5 łyżek
My simple kitchenpotrzeba Spróbujcie i Wy, polecam. Składniki: 1 młoda kapusta około 2 i 1/2 szklanki wody 5 pieczarek 1/4 żółtej papryki 1 kiełbasa jałowcowa Duda 3 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 czerwona cebula około 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miękkiego masła czarny mielony pieprz sól Przygotowanie: Kapustę szatkujemy lub kroimy (ja robię to niedbale, wolę większe kawałki). Przekładamy do garnka(...)kapusty (u mnie 2 i 1/2 szklanki). Solimy i gotujemy około 5 minut. Na patelni lub garnku podsmażamy na oleju pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w półplasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokroją kiełbasę jałowcową (w kostkę lub półplasterki). Doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszając smażymy kilka minut. Następnie dodajemy naszą młodą kapustę. Ja robię to bezpośrednio
Słodkie okruszkidużo kalorii. Składniki: (2 - 3 porcje) 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1/2 selera naciowego 500 g małych pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory lub puszka krojonych 150 g sera feta 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 4 łyżki oliwy do smażenia sól(...)palnika pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć z palnika (kasza jest lekko twarda), przykryć i odstawić do czasu wchłonięcia wody przez kaszę. Selera i pomidory umyć i drobno pokroić. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i lekko podsmażyć na oliwie, dodać pieczarki i smażyć około 5 minut, dodać pomidory, a po chwili seler
Kuchcik gotujepodgardla 20 g słoniny 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki majeranku do podania: 4 szalotki 5,6 małych pieczarek oliwa do skropienia Przygotowanie: Udka posypujemy z obydwu stron solą, pieprzem oraz lekko papryką. Mięso wieprzowe (łopatkę,podgardle i słoninę) mielimy w maszynce do mielenia dodając ząbek czosnku oraz pół cebuli. Do zmielonego mięsa dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz(...)wrzącą wodą. Gotujemy od 20-30 minut (w zależności od wielkości roladek). Ugotowane roladki wyjmujemy z folii i chwilę studzimy i kroimy w plastry. Propozycja podania: podajemy z pieczonymi pieczarkami i szalotkami. Pieczarki i szalotki obieramy i przecinamy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut
Bon appetit mon amiekaparów. Przepis na mielone Składniki: 1 kg mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo-wołowe 2 portobello 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko 150 ml śmietanki 15 listków bazylii 50 g sera cheddar, utartego sól i czarny pieprz do smaku Do podania zielona fasolka szparagowa ziemniaczane puree sos grzybowy, np. z pieczarek Cebulę grubo pokrój(...)wraz z portobello, czosnkiem i pietruszką zmiksuj w malakserze. Przełóż do miski, dodaj jajko, śmietankę, sól i czarny pieprz do smaku. Dodaj mielone i wymieszaj na jednolity farsz. Zmocz arkusz papieru do pieczenie i rozłóż mięso na kształt prostokąta. Posyp wierzch utartym cheddar i bazylią, następnie zwiń w rulon przy pomocy papieru. Podłużną foremkę o długości
codojedzeniacytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta papryki czerwonej ostrej, pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, rolada : 2 filety z kurczaka, 1 mała podłużna cukinia, 80 g serka koziego do smarowania, ok. 20 całych (bez pestek) zielonych oliwek, ponadto : małe pieczarki, bagietka, pesto bazyliowe (domowej roboty), olej rzepakowy, pomidorki koktajlowe, kiełki słonecznika, świeże listki
Moniki Smakołykiosiedlowych można ją zobaczyć. Składniki na 10-12 krokietów: 1 szklanka kaszy owsianej 200-250 g pieczarek 150-200 g twardego żółtego sera 1 średnia cebula 3-4 łyżki masła mały pęczek natki pietruszki (według smaku) sól, grubo mielony pieprz (lub młotkowany) dodatkowo: naleśniki jajko bułka tarta olej do smażenia Kaszę wsypać na patelnię i na średnim(...)takiej, aby nieznacznie przewyższała poziom kaszy. Na niewielkim ogniu, ugotować kaszę do miękkości. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody dodatkowo. (Szerzej o kaszach pisałam już na blogu.) Pieczarki oczyścić, pokroić w niewielkie cząstki. Cebulę obrać i posiekać drobno. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Wszystko razem przysmażyć. Uwaga: powinno się usmażyć, a nie udusić. Do kaszy dodać
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki czerwonej papryki mielonej słodkiej 1 kopiata łyżeczka papryki mielonej ostrej około 400 g passaty pomidorowej mąka do obsypania mięsa sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i potem te piórka na pół. Paprykę kroimy w paski, pieczarki w w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, najpierw podsmażamy na nim paprykę, wrzucamy
kruche babeczkiziemniaki 1 cebula czerwona 1/2 marchewki 3 pieczarki 1/2 białej rzodkwi 3 łyżki startego sera rukola Przyprawy : pieprz ziołowy zioła dalmatyńskie Spód pojemnika do ryżu wykładamy folią do pieczenia, tak żeby po bokach wystawała, żebyśmy mieli za co później chwycić. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry
Parowar FacetaSkładniki: 1 kg schabu 200 g łopatki 200 g pieczarek 1 paprykę czerwoną 1 jajko 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka żelatyny 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony zalewa po 1 łyżeczce tymianku rozmarynu ziół prowansalskich 1 łyżka soli 1 litr wody listek laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego Wykonanie: Z podanych przypraw zrobimy zalewę(...)zostawiając 2 cm brzeg schabu. Wycięte mięso przekręcić przez maszynkę do mięsa razem z łopatką, dodajemy jajko, umytą i pokrojona w paski paprykę, oczyszczone pokrojone oraz podsmażone na maśle pieczarki, posiekaną natką pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę, przyprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy farsz.Wyrobionym farszem nadziewamy wycięty tunel w schabie zawijamy w folię aluminiową wkładamy do żaroodpornego
kgwjanczewołyżka * musztarda stołowa – 1 łyżeczka * czosnek – 1 ząbek * por – 1 szt * pieczarki – 5 szt * śmietana kremówka – 200 ml * parmezan – do posypania * sól, pieprz – do smaku * mąka do obtoczenia * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone filet z kurczaka mielimy razem z podsmażona na odrobinie oleju cebulą oraz ząbkiem czosnku. Dodajemy czubatą łyżkę ( albo
Ostra na Słodko