łyżki zimnej wody,sól, grubo mielony pieprz,3 łyżki oleju,6-7 ziaren ziela angielskiego,3 średnie listki laurowe,1 średnia marchewka,1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,mąka pszenna do obtoczenia pulpetów.Paprykę opłukać, osuszyć i upiec w piekarniku aż skórka zacznie pokrywać się czarnymi plamkami. Wyjąć z piekarnika, skropić wodą i włożyć(...)Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką.Pulpety podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym.ja swoje pulpety podałam z brązowym ryżemSmacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaDOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, przekąsek, makaronu, baza do sosów i mięsa. Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się(...)bazylią (może być też zwykły olej lub oliwa z oliwek) 1 łyżeczka nasion kminku 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 100 ml octu PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowuję niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myję oraz wyparzam. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwam i zastępuję je nowymi. Krok 2. Paprykę myję
Moja Książka KucharskaJednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie kurek jest klasyczny sosik idealny do kopytek, makaronów, ziemniaków czy też różnych mięs. Dzisiejsza wersja sosu będzie wzbogacona o białe wino :) Składniki: 400 g kurek 1 cebula cukinia 300 g 3 łyżki masła 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 200 ml śmietanki 30 % 1 mały pęczek(...)Kiedy cukinia rozgotuje się dodajemy przecier pomidorowy,mieszamy i dusimy jeszcze jakieś 15 minut.Na końcu wlewamy śmietankę, mieszamy i gotowe. Kopytka Gotujemy 1 kg ziemniaków zostawiamy do ostygnięcia i mielimy,dodajemy 2 łyżki pokrojonego drobno koperku,trochę soli i pieprzu.Wbijamy jajo i wsypujemy mąkę( dałam dwie szklanki i jeszcze podsypywałam podczas robienia wałeczków).Nastawiamy wodę kiedy zacznie się gotować wkładamy
Różowa kuchniaPulpeciki kojarzą się Wam najczęściej z dziecięcym jadłospisem;-) Te małe mielone kuleczki można podawać z przeróżnymi sosami. Ja proponuję dziś z sosem chrzanowo -koperkowym. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki/indyka 1 szt. cebuli 5 ząbków czosnku 1 szt. jajka 2-3 łyżki tartej bułki ok.5 łyżek mleka sól,pieprz ok.2-3 łyżek chrzanu sporo(...)śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszałam i potrzebną ilość dodałam do pulpetów. Pogotowałam jeszcze chwilę i gotowe. Pulpety można podawać z różnymi kaszami np.gryczaną,jęczmienną, bądź wedle uznania z makaronem. Smacznego
potrawyregionalneKochani , w ten deszczowy dzień, podaję Wam bardzo smaczny i dietetyczny przepis na cannelloni. Jest to wersja wegetariańska, gdyż w rurkach nie ma mięsa, jak w
Z Kuchni Do Kuchnipomidorowy kochają wszyscy – do makaronów, pizzy, zapiekanek. Kupujemy ketchupy, kombinujemy, żeby chociaż na moment zatrzymać smak pomidorów. Składy gotowych sosów pozostawiają wiele do życzenia. Tony cukru i ulepszaczy smaku. Tymczasem kilka dobrej jakości składników i możemy zamknąć w słoiczkach sos pomidorowy, który uratuje nam tyłek w momencie kulinarnej niemocy. Sos pomidorowy, jak sama nazwa wskazuje, wymaga pomidorów. Używam odmiany(...)pestek 4 główki czosnku 6 czerwonych papryk 2 pęczki bazylii (posiekane łodygi i liście) 3 papryczki chilli (te duże) 6 gałązek świeżego oregano (listki) 1 łyżeczkę cynamonu (płaska) ½ łyżeczki mielonych goździków (jak ktoś nie lubi, można pominąć) sól, pieprz i cukier do smaku ocet jabłkowy – 3 łyżki (dodatkowo zakonserwuje). Przygotowanie: Czosnek zawijamy w folię lub papier do pieczenia
ladykitchenokoło 1-1,2 kg 1 porcja włoszczyzny 1 czerstwa bułka, najlepiej pszenna 30 dag łuskanych orzechów zmielonych, można też dać 150 g mielonych orzechów i 150 g mielonych migdałów 8 ząbków czosnku 3 szklanki wody 2 łyżki oleju (najlepiej z orzechów włoskich) 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki 1-2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz natka pietruszki(...)podgrzewamy olej, dodajemy nieco ostrej papryki, mieszamy. Czerwonym, pikantnym olejem polej po wierzchu danie. Dekorować papryką słodką albo natką pietruszki. Podobne przepisy Risotto z krewetkami Zupa limonkowa z kurczakiem Makaron z owocami morza Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background
Pociąg Do Kuchnihistorię wielu dań narodowych innych krajów, można dostrzec, że jest to całkiem naturalne. Dla przykładu kuchnia włoska słynie między innymi z makaronów i z tym się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach. Podobnie jest z polskimi pierogami. Natomiast określenie „pierogi ruskie” wynika z tego, że ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały(...)wędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą
mojewypiekiinietylkohistorię wielu dań narodowych innych krajów, można dostrzec, że jest to całkiem naturalne. Dla przykładu kuchnia włoska słynie między innymi z makaronów i z tym się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach. Podobnie jest z polskimi pierogami. Natomiast określenie „pierogi ruskie” wynika z tego, że ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały(...)wędzonego boczku (bekonu) - 3 cebule - sól, pieprz Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Farsz do pierogów najlepiej przypgotować sobie dzień wcześniej. Ugotowane ziemniaki i twaróg mielimy maszynką do mięsa. Pokrojony w kostkę boczek (bekon) smażymy wytapiając tłuszcz, dodajemy pokrojone (również w kostkę) cebule. Smażymy do chwili, aż cebula się zrumieni. Następnie dodajemy do ziemniaków z twarogiem, doprawiamy solą
mojewypiekiinietylkorazu całego płynu — ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki, ale jeszcze odrobinę jędrny w środku i stawiający naprawdę delikatny opór zębom — zupełnie jak makaron al dente. Możliwe, że zostanie Wam szklanka a nawet dwie niezużytego bulionu, ale zawsze lepiej mieć go więcej niż potem na gwałt dorabiać. Przy ostatniej porcji bulionu do rondla dorzucamy(...)ząbki czosnku 1,5l bulionu lub rosołu ½ szklanki startego Parmezanu lub Grana Padano 50g masła podzielone na 3 części 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego tymianku świeżo mielony pieprz Zapisz
Karo in the Kitchenlodówce, to przygotowanie będzie banalnie proste. To co zapraszam po przepis. Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego 0,5 kg mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz opakowanie sera feta ciasto francuskie 1 jajko Rozgrzewamy piekarnik do 180 C ( góra i dół ) Na początek wyciągamy z lodówki ciasto francuskie, niech dojdzie do temperatury pokojowej(...)piekarniku. Tak to wygląda na żywo : ) Do pierogów możemy dodać sos – najprostszy to sos czosnkowy Smacznego ! ps. jeśli zostanie Ci farsz, zawsze możesz go dodać do makaronu i mieć pyszny obiad następnego dnia : ) Szpinak z fetą czyli pierogi z ciasta francuskiego
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: ryż 1 szklanka, marchew 1 duża, kalafior 1 ćwiartka, cukinia 1 średnia, jajka 1 sztuka, cebula podsmażona 1 sztuka, bułka tarta 1,5 szklanki, kucharek
W Mojej Kuchni Lubięłyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake lub japońskie wino do gotowania) pół łyżeczki mielonej ostrej papryki pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Uwaga: Składniki takie jak mirin, mieszanka shichimi togarashi i wiele innych przypraw charakterystycznych dla kuchni Wschodu (japońska, chińska, koreańska, indyjska) można(...)drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję
Cztery Fajerypysznym, aromatycznym sosie bolońskim. Mało pracy - a efekt w pełni zadowolił nasze kubki smakowe 👌 Proste i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Polecam! Składniki: 600 g mięsa mielonego z indyka 2 jajka 1 kajzerka 1 cebula sól pieprz koperek 2 ząbki czosnku Na sos boloński: 2 puszki pomidorów w sosie własnym 1 marchewka 1 cebula 1 ząbki czosnku(...)żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy pulpety. Delikatnie zalewamy je sosem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Zapiekane pulpety podajemy z makaronem lub ziemniakami posypane koperkiem
Walijskie Pichcenieprzybywa i przybywa, a ja nie nadążam go przerabiać. Postanowiłam więc, że kolejna porcja ze świeżo gotowanego rosołu drobiowo- wieprzowego pójdzie właśnie na pierożki, a te podam zamiast makaronu. Okazało się to świetnym rozwiązaniem, mało tego- bardzo dobrym. Zjadł zarówno Mąż jak i Syn, a ten jest prawdziwym niejadkiem i ciężko się wpasować w jego upodobania, bo zazwyczaj od razu(...)godziny, doprawiamy solą i pieprzem i trzymamy na gazie jeszcze ok 15 minut. Przecedzamy i łączymy z posiekaną natką pietruszki. 2. Pierogi- farsz: Mięso z rosołu obieramy, mielimy wraz z cebulą i marchewką z rosołu. Jeśli chcemy- możemy dodatkowo przyprawić. Łączymy z jajkiem i podsmażamy na maśle. 3. Pierogi- ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i powoli dolewamy gorącą
Kuchnia w czekoladziepowtórzyć. Nie żebym nie miała co robić :) Wręcz przeciwnie. Ja non stop cierpię na notoryczny brak czasu, a takie zdrowe gotowce są idealnym rozwiązaniem dla mnie. Wystarczy np. ugotować makaron i wymieszać z zawartością któregoś słoiczka, posypać parmezanem i mamy pyszny i szybki obiadek lub kolację. Jeśli mamy kilka minut więcej możemy dodać mięsko i mamy wersję bardziej „męską(...)pestek 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej 2,5 łyżki octu jabłkowego 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 2,5 płaskich łyżek musztardy francuskiej świeżo mielony pieprz czarny do smaku Przygotowanie domowego ketchupu: Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie obrać ze skóry (skóra w zależności od pomidorów może łatwo schodzić już po kilku
Moja Delicja