trzeba wyzbyć się uprzedzeń, że trzeba go od czasu do czasu zjeść. Zdowy jak królik Dawniej ludzie nie mieli takich przesądów. Przygotowywali królinę szczególnie dla dzieci, bo choć nie mieli tabel ze składnikami odżywczymi, zawartością białka, cholesterolu, wiedzieli, że to jest po prostu zdrowe jedzenie. Bo jest. Mięso królika jest znacznie zdrowsze niż drób, zawiera więcej białka, które jest(...)jest bardzo prostym daniem. Wystarczy mięso obsmażyć, zalać pomidorami i spokojnie dusić do miękkości. Na koniec powstanie delikatny, zawiesisty sos pomidorowy, w którym można maczać chleb, lub podać z makaronem, ryżem, kaszą. My zjedliśmy królika z kaszą orkiszową. Przepis pochodzi ze strony restauratora, krytyka kulinarnego i autora książek kucharskich Antonio Carluccio . Składniki: Królik 2 główki czosnku 2 puszki całych pomidorów
Niedzielny kucharzczęść 3 jajka M 1 jabłko sól himalajska 1 łyżeczka + kilka kropel soku z cytryny 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy stołowej 1 łyżkę posiekanej zielonej pietruszki pieprz czarny mielony Przygotowanie: Por kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie półplasterki. Wkładamy do miski, posypujemy solą i ugniatamy ręką. Jajka gotujemy na twardo. Gdy jajka się ugotują do pora(...)książki: Jeśli szukacie pysznej surówki, która wzbogaci Wasz obiad, sałatki na przyjęcie cieszącej nie tylko smakiem, ale też i wyglądem, a może jesteście wielbicielami sałatek z owocami, kaszą lub makaronem, to książka „Sałatki i surówki” jest właśnie dla Was. Pięknie wydana, pełna wspaniałych i ciekawych inspiracji z niezwykle apetycznymi zdjęciami i prostymi w wykonaniu przepisami. Treść książki podzielona
Słodkie okruszkiparę plastrów cebuli, posypujemy majerankiem, sola i pieprzem i zawijamy i tak przygotowujemy każda roladkę, na koniec obwiązujemy je sznurkiem, nitką lub zapinamy wykałaczką. Soli i pieprzu używałam świeżo mielonych. Na koniec wszystkie zawinięte roladki posypujemy majerankiem. Tak powinny wyglądać nasze roladki gotowe do dalszego etapu(...)niech to się tak zaczyna gotować. W moździerzu mieszamy resztę przypraw wymienionych w przepisie i ucieramy, dodajemy potem do gotowania. Wszystko już razem w garnku... :) mielenie wszystkich przypraw w moździerzu. Gdy nam się to tak dusi to można próbować i dodawać soli i pieprzu oraz innych przypraw
Zainspiruj się kuchniągeograficzną, choć w zależności od regionu różni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych w przepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób(...)warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa
Cztery Fajerygeograficzną, choć w zależności od regionu różni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych w przepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób(...)warzywnego lub drobiowego (można zastąpić kostkami rosołowymi) 2 liście laurowe 2 cm posiekanego świeżego imbiru lub 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka chilli w proszku pół łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta cynamonu kilka łyżek oleju sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku świeży szczypiorek do dekoracji opcjonalnie jedna - dwie łyżki płynnego miodu Pikantna zupa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadać trochę mniej) sól pieprz szczypta chilli w proszku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki mąki Wykonanie: Do miski wkładamy mielone mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni na odrobinie oleju. Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie. Gdy już wchłonie wodę i napęcznieje, wówczas odciskamy jej nadmiar(...)bułkę rozdrabniamy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy bułki tartej, zalewamy ją 3-4 łyżkami wody i mieszamy. Bułka wchłonie wodę, a wówczas możemy już dodać ją do mielonego mięsa. Do mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę oraz przyprawy. Wbijamy jajko. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy rękoma lub w malakserze. Następnie z mięsa formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego (można też robić
MyCookBook.plBardzo smaczne klopsy. Sosik pyszny. polecam. Przygotowanie klopsów – mięso mielone doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko, posiekaną drobno cebulkę,majeranek, bułkę tartą.Mozzarellę pokroić w kostki. Do każdego klopsa włożyć kostkę mozzarelli. Uformować klopsy zawijając mozzarellę w środku. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor z obydwu stron. Wrzucić cebulkę pokrojoną drobno(...)sosu. Dokładnie wymieszać. Do jogurtu wlać trochę gorącego sosu, wymieszać. Następnie wlać jeszcze trochę sosu. Teraz już można wlać jogurt do sosu. Dodać pozostały koperek. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Smacznego
Kuchnia PokoleńSmażone kotlety mielone, w smacznym sosie pomidorowym, dobre na obiad i do kolacji. Skład: 1 kg mięsa mielonego, 2 jajka, 1 czubata łyżka przyprawy do mięsa lub szczypta soli- pół płaskiej łyżeczki pieprzu-łyżka papryki, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2 przeciery 200 g, śmietana 18 % , tarta bułka lub suche pieczywo(...)brązowo. -- Jak wszystkie kotlety się usmażą, to wówczas dodajemy wcześniej przygotowany sos. Całość przesmażamy dokładnie mieszając i gdy na patelni się zagotuje wyłączamy grzanie. Serwujemy na gorąco do ryżu, makaronu, ziemniaków lub z pieczywem. Smacznego
chleba naszegodaniami do pracy popracuję jak tylko skończę malowanie, bo osobiście mam już dosyć mojego jedzenia w biegu. Przepisy podzielone są na kilka kategorii: Jajka Zupy Sałatki Curry, Ryże, Makarony, Placki Klopsy Wypieki Słodkie Wypieki Słone Pasty do chleba Dodatki Dużo tego, prawda? Osobiście mam na celowniku kilkanaście przepisów, bo listy składników nie są wymyślne, a sposób przygotowania dość prosty. Właśnie(...)pudełka Autor: Grażyna Bober- Bruijn Wydawnictwo: Muza Składniki: 1 średniej wielkości cukinia (około 250 g) 200 g zmielonych migdałów 150 g mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru 120 ml oleju roślinnego ( u mnie nierafinowany olej kokosowy ) 50 g czekolady deserowej
Blondynka Gotujestopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Ciasto podziel na 3 części – każdą część rozwałkuj cienko, powycinaj okręgi (np. szklanką(...)maśle. Na obiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Placki ziemniaczane najprostsze – Makaron z krewetkami i czosnkiem – Spaghetti z mięsem i warzywami
Kulinarne S.O.S.stopniowo podsypuj mąkę i dłonią wyrabiaj jednolite gładkie ciasto (aż przestanie kleić się do dłoni) . Przykryj ściereczką (by nie wyschło) i odstaw na bok. W drugiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj dłonią. Ciasto podziel na 3 części – każdą część rozwałkuj cienko, powycinaj okręgi (np. szklanką(...)maśle. Na obiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Placki ziemniaczane najprostsze – Makaron z krewetkami i czosnkiem – Spaghetti z mięsem i warzywami
Kulinarne S.O.S.Zawsze bardzo lubiłam wszelkiego rodzaju makaronowe dania więc wcale nie dziwi mnie fakt, że moje dziecko również przepada za makaronem. Staram się więc jak mogę aby każde danie z pasty było różnorodne i bogate w składniki odżywcze. Przepis na marchewkową lasagne znalazłam w książce „Warzywo” Dominiki Wójciak. Od razu wiedziałam, że to danie przypadnie nam do gustu(...)gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku sos: 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 szklanki wody małą marchewka małą pietruszka pół puszki pomidorów ząbek czosnku łyżeczka suszonej pietruszki łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka masła sól i piperz do smaku Warzywa na sos ścieramy na tarce i […] Artykuł Marchewkowe lasagne z czerwoną soczewicą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogsosie serowym na obiad dla całej rodziny sprawi, że w domu będą wynosić cię pod kuchenne niebiosa. To dobry dzień, żeby wypróbować nasz przepis. Składniki: 800 gramów mięsa mielonego z indyka (może być też wołowina lub wieprzowina, ale indyk zdrowszy), 2 jajka, 2 kopiaste łyżki bułki tartej, trzy cebule, 200 gramów pomarańczowego cheddara (jeśli użyjesz innego sera, nie będzie(...)pokrojony na mniejsze kawałki ser i mieszaj aż się rozpuści. Do sosu dodaj pulpety, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Rada: pulpety świetnie smakują z dodatkiem makaronu i wszelkiego rodzaju kaszami, a także po prostu z chlebem. Artykuł Pulpety w sosie serowym. Zrób i zostań bohaterem w swoim domu [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie
Kulinarna PolskaPostanowiliśmy zatem przygotować risotto z krewetkami i zielonym groszkiem. Być może nie wszyscy lubią owoce morza, jednak my je uwielbiamy zwłaszcza krewetki :) Danie to jest delikatne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!będę Was okłamywać, że było łatwo i bezproblemowo. Bezglutenowy makaron, bezglutenowe pierniczki, nawet bezglutenowy biszkopt, to łatwizna w porównaniu z bezglutenowymi pierogami. Każdorazowo powstają wśród bluzg, a część ląduje w koszu, niestety. Dlatego właśnie robię je tylko raz w roku i jeszcze nie doszłam do perfekcji, co roku eksperymentuję, bo nie ma opcji, żebym użyła gotowego miksu. Główny(...)albo krokietów. Składniki: 1/3 szklanki mąki z quinoy 1/3 szklanki mąki kasztanowej 1/3 szklanki mąki z tapioki 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki z czerwonej soczewicy 1 łyżka mielonego lnu gorąca woda (około 100 ml) garść suszonych grzybów 2 boczniaki mikołajkowe (eryngi) 4 małe pieczarki 1 cebula 250 gram kiszonej kapusty 3 łyżki klarowanego masła 2 nieduże
Quinoa Raz!Spaghetti i milion jego odsłon Składniki: 0.5kg mięsa mielonego tym razem użyłam z indyka 1 jajko 1 bułka sucha namoczona w wodzie 1/2 główki czosnku 1 średnia cebula Pieprz,sól,majeranek, bazylia sucha oregano,tymianek wszytko to do smaku 0.5 kg świeżych pomidorow obranych ze skórki Żeby bylo łatwiej(...)macie dobra patelnie unikajcie olejów czy tłuszczów ja zawsze smaże bez Dlaczego??? Nie lubie łączenia sosu z olejem ktory później pływa mi na wierzchu Makaronu nie odcedzamy Zaostawiamy w wodzie w ktorej ugotowalismy dzieki temu makaron będzie lepiej łączył sie z sosem Gdy mięso jest gotowe dodajemy nasz sos mieszczamy
Viola cooks with passionzaczynamy ;) Składniki : 500 g wołowiny 150 g wędzonego boczku 2 garście suszonych grzybów 4 ogórki konserwowe 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku 1,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 1,5 łyżeczki majeranku musztarda (ok 2 łyżek) mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa 2 liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego łyżka masła olej do smażenia(...)czym rozbijamy je z obu stron. Obieramy cebulę, którą drobno siekamy po czym odcedzamy grzyby i razem z cebulą podsmażamy na maśle, aż woda odparuje. Następnie mielimy wszystko na gładką masę, dodajemy musztardę i wszystko mieszamy. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Każdy plaster wołowiny posypujemy pieprzem i solą , rozsmarowujemy po jednej łyżeczce mieszanki grzybów z musztardą, następnie układamy pokrojony
Niezły Młynekschaba - opcjonalnie (z racji tego ze sama je odcinałam więc pozostało na nich trochę mięsa) 1000-1200 ml wody 2 łyżki masła klarowanego lub zwykłe masła pieprz świeżo mielony ser cheddar lub inny grzanki najlepiej z bagietki Na początku zabrałam się za bulion na kościach, mięso pogotowałam w wodzie z kostką rosołową i zielem angielskim i liściem laurowym(...)Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze min 30 min. Im dłużej tym lepiej. Najważniejsze by cebula była miękka i rozpływała się w ustach, w konsystencji ma być jak "rozgotowany" makaron. Gotową zupę przelewamy do misek posypujemy serem i podajemy z grzankami
Piekielna Kuchnia Pati