mielone z makaronem - 4470 przepisów (strona:212/298)

z rękawa klopsiki w pomidorach pieczone... 179

mięsa bolognese 1 opakowanie, cebula 1 sztuka, koperek 1 pęczek, sok pomidorowy 1 litr łopatkę bez kości zmielić w maszynce do mięsa, dodać drobno pokrojoną cebulę, przyprawę do mięsa mielonego bolognese, bułkę odciśniętą z wody, tartą bułkę, jajko, wodę, posiekany koperek i wszystko dobrze wyrobić na kleistą masę rękaw ułożyć w blaszce do pieczenia, formować klopsy okrągłe i wkładać(...)200C, grzanie góra/dół i piec z 45 minut rękaw rozciąć, wyjąć klopsy i powstały wywar przelać do miski i jest sos do klopsików, podać z ryżem, makaronem, kaszą ziemniakami - pyszne, delikatne klopsiki w pomidorach, pieczone w rękawie w piekarniku, są bez tłuszczu zbędnego więc są też mało kaloryczne.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Chicken Kapama - kurczak w ziołach na sposób śródziemnomorski. 263

cytryny, posypane tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Można tutaj wykorzystać udka, skrzydełka, ale najlepiej jest postawić na filet piersi, bo można podać ten naturalnie gęsty sos także do makaronów. To apetyczne danie jednak fajnie pasuje do ryżu - wtedy mamy całkiem niskokaloryczny (około 300 kcal porcja), ale sycący obiad, do którego chętnie powrócimy. Chicken Kapama - kurczak w ziołach na sposób(...)opakowaniu 3 puszki pomidorów krojonych (można zastąpić świeżymi) łyżka koncentratu 2 białe cebule  3 ząbki czosnku 150 ml białego wina 100 ml wrzątku płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków pieprz ziołowy i sól pęczek natki pietruszki łyżka tartego żółtego sera łyżka oleju plasterki cytryny do podania. Wykonanie: Kurczaka umyć. Każdy filet podzielić na 3 lub 4 części

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zapiekanka z tortellini i kurczaka 281

śmietanki 15 dag sera żółtego najlepszy jest cheddar-może być też gouda 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprzno smaku Zioła prowansalskie do smaku Sposób przygotowania: Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu-uważać żeby nie rozgotować, odcedzić, przelać zimną wodą, przełożyć do miski. Fileta z kurczaka umyć pokroić(...)pół krążki, pieczarki na plasterki, dodać do mięsa , razem z pokrojoną na kawałki cukinią, poddusić do miękkości, wlać śmietankę i dusić do momentu  aż zacznie gęstnieć, dodać do makaronu, razem z osączonym z zalewy groszkiem, wymieszać. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem i zapiec. Przed podaniem można posypać ulubioną zieleniną. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Meksykańska salsa 207

pierwszy, ale jest na tyle dobra, że wyjadałam ją łyżka z garnka! To znakomity sos, który możecie wykorzystać do burgerów, posmarować nim tortillę czy podać z kurczakiem do makaronu albo ryżu.  Dzięki przetworom, zimową porą możecie zrobić obiad w kilka chwil i to bez dodatku konserwantów. Inspiracja: Filozofia smaku  Składniki na ok. 4 słoiki po 240ml: 2 małe(...)ostro lubicie) 3 ząbki czosnku 1 kg pomidorów 3 łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka cukru sól do smaku (dałam 1 łyżeczkę) Przygotowanie: Papryczkę chili, cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić

Fabryka pomysłów
szpinak z cebulką,szynka i czosnkiem 92

kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/szpinak-z-cebulkaszynka-i-czosnkiem.html SKŁADNIKI: 1 torebka szpinaku 2-3 cebule 2-4 ząbki czosnku, olej do smażenia, do smaku pieprz czarny mielony Sól,estragon parę plasterków szynki pokrojonej w paseczki   lub bez szynki(...)WYKONANIE. ..Zamrożona marchewke wrzucamy do wody i gotujemy do miękkośći .Pod koniec gotowania solimy wodę . MAKARON BABUNI RĘDZIŃSKI GNIAZDA                                    SKŁADNIKI ...opakowanie makaronu ,woda ,sól

w mojej kuchni
Szpinak "uduszony" 127

Czas na szpinak.Teraz dostaniemy jeszcze świeży.Oczywiście można użyć mrożonego. Kupujcie tenmrożony w całości, nie mielony. Ten mielony moim zdaniem jest nic nie wart.Po odmrożeniu dobrze wyciśnijcie wodę.Przepis dotyczy jednego pęczka.Jedną cebulę drobno siekamy i smażymy na złoty kolor.Myjemy szpinak i kroimy same liście na kawałki.Gdy cebula jest już gotowa wrzucamy szpinak i dwa ząbki(...)pieprzymy. Mieszamy chwilę.Dodajemy gałkę muszkatułową, ok.pół łyżeczki.Znowu mieszamy i dusimy ok. 5 min.Posypujemy parmezanem lub innym seremdługo dojrzewającym, mieszamy.Zjadamy jako dodatek do mięsa, ryb czy makaronów.Smacznego.CMOK

Pasje Jolki
Kurczak z brokułami po chińsku 572

pierś kurczaka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu  Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną(...)dodać brokuły i wymieszać.  Orzeszki uprażyć na patelni i dodać do warzyw. Następnie wlać bulion i chwilę gotować, aż do czasu wytworzenia się sosu. Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Conchiglioni w sosie pomidorowym 125

Szybkie, łatwe danie które w swoim domowym zaciszu przygotuje każdy. Koniec z wymówkami, że nie umiesz! Okazuje się, że z moją pomocą przygotujesz świetny obiad lub

Wielki apetyt
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 233

bulionu. Nie zapomnijcie o dodaniu na samym końcu soku z cytryny lub limonki, który świetnie ożywia ciężki od korzennych przypraw aromat zupy. Możecie dodać do niej także ugotowanego makaronu, ryżu czy kaszy bulgur, podać z arabskim chlebkiem lub jak Marokańczycy - zjeść podgryzając suszonymi daktylami, których słodycz podobno wspaniale podkreśla smak przypraw. Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) Składniki /dla 4 głodnych(...)zastąpić dodanymi razem z przyprawami płatkami chilli lub dodaną razem z bulionem pastą harissa albo pominąć) szczypta szafranu namoczonego w łyżce gorącej wody przez 5 minut (ewentualnie pomiń) łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/4 łyżeczki mielonego imbiru pęczek świeżej kolendry 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów

Chilli Czosnek i Oliwa
Śmietanowiec babci Basi 172

dziękuję za przepis i rady . Przy okazji bardzo pozdrawiam . Jest to placek, który nie kosztuje dużo wysiłku, ani też pieniędzy . Polecany dla osób, które nie chcą się trudzić z mieleniem sera, albo też nie mają jeszcze wprawy z pieczeniem, bądź też serniki im się nie udają . Placek jest na bazie śmietany , a upieczony smakuje jak sernik . Ja do wypieku użyłam(...)szklanki cukru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. kakao 1-1,5 łyżki , (ale nie koniecznie , bo z białym ciastem też jest smaczny ) Ciasto zagnieść tak jak na makaron, podzielić na dwie części. Włożyć do zamrażalnika na 30 min. Produkty na masę : 3 duże śmietany 18 % do zup . 2 budynie śmietankowe, 4 białka 1 szklanka cukru, 1 . Budyń dodać

Pysznosci Babci Basi
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym. 104

Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 3 łyżki oliwy sól, papryka ostra mielona SOS: 500 ml śmietany 18% 3 łyżki mleka 1 łyżka: bazylii, czosnku granulowanego 1 łyżeczka suszonej cebulki 2 łyżki koperku suszonego Pierś z kurczaka kroimy w kawałki, paprykę w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy oliwą i doprawiamy papryką oraz solą. Następnie wrzucamy kurczaka(...)wody z papryki. W miseczce mieszamy śmietanę, mleko i przyprawy, kiedy kurczak już się zrumieni przelewamy na patelnię nasz sos i gotujemy około  10-15 minut. Podajemy z makaronem - u mnie razowy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Rosół 203

smaki, bo wg starej zasady co za dużo to nie zdrowo:) Jeśli rosół wydaje nam się zbyt tłusty, to po wystudzeniu możemy zebrać zastygnięte oczka. Bardzo ważnym elementem rosołu jest makaron. Najlepiej przygotować go samemu. Przepis znajdziecie na naszym blogu:) Mięso z rosołu możemy wykorzystać do przygotowania pysznych krokietów wg przepisu Ani. Nic nie powinno się zmarnować. Przy stworzeniu wpisu pomogła(...)drobiowego, wołowego lub mieszanego) 1 por 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula (opalona nad płomieniem, na suchej patelni lub w piekarniku) 5 litrów wody pieprz mielony lub w ziarnach kilka iarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe natka pietruszki lubczyk sól listonic_name = "Rosół (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "około 2 kg mięsa

CoolinarniePL
Zupa pomidorowo- paprykowa z brukselką 130

SKŁADNIKI: porcja rosołowa włoszczyzna 3 duże marchewki 4 pomidory 2 duże papryki 3 ząbki czosnku suszony lubczyk 4 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera wlewamy 1.5 litra wody. Wkładamy porcję rosołową, umyte warzywa tj. włoszczyznę i marchewki. Najlepiej pokroić warzywa w kostkę, por zostawić w całości. Dodajemy przyprawy i czosnek. Zamykamy misę(...)pomidory. Obrane pomidory i paprykę wrzucamy do multicookera na 10 minut przed końcem pracy programu i ponownie zamykamy.  Po wyciągnięciu pora całość miksujemy blenderem. Zupę podałam z razowym makaronem i brukselką

ClauditteMissCooking
Pasztet drobiowo- warzywny z kminkiem 145

udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem i natką pietruszki. Ehh, nie lubię jak jedzenie się marnuje, nie w moim domu! Dlatego powstał ten pasztet. I poważnie, lepszego mięsnego pasztetu nie jadłam. Niebo w gębie. Składniki (jeśli(...)pietruszki kawałek selera por nać pietruszki mięso z szyjki indyka mięso z trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości

Mango Papaja
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 228

podnoszące smak i aromat wypieku wzbogaci dodanie cukru waniliowego, soku z cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię.  Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową(...)Moluki. Obecnie uprawiana jest w Zachodnich Indiach. Ma owalny kształt, ok 25 mm długości, lekko pomarszczona i na zewnątrz ciemnobrązowa zaś wewnątrz jasnobrązowa. Sprzedawana jest w całości lub mielona i określana jako "wschodnio indyjska". W smaku wyczuwa się ciepły delikatny słodki smak orzecha. Obydwie postaci gałki muszkatołowej przechowujemy z dala od światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony

Ciastka - domowe słodkości
Pełnoziarnista tarta z warzywami 149

Pomysł na pyszną, a zarazem zdrową tartę na spodzie z mąki pełnoziarnistej wypełnioną zdrowymi warzywami. Można do niej urzyć warzyw, które najbardziej lubimy. Tarta z warzywami

kuchnia doski
Rosół tradycyjny 632

indyka 4 marchewki 2 pietruszki 0,5 średniego selera 1 mały por  kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 niewielka cebula sól, świeżo mielony pieprz pęczek świeżej natka pietruszki Wykonanie: Mięso myjemy dokładnie, zalewamy 2 litrami zimnej wody. Wstawiamy do gotowania, podczas gotowania wytworzy nam się szumowina, którą zdejmujemy. Warzywa myjemy obieramy dokładamy(...)bardzo wolnym ogniu 2 godziny aby się wyklarował. Po ugotowaniu rosół można przecedzić. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rosół podajemy gorący z makaronem jak również doskonale smakuje z kostką grysikową, kołdunami, kluseczkami lanymi.  Posypujemy posiekaną świeżą natką pietruszki

kgwjanczewo
KETCHUP Z CUKINII BEZ CUKRU (keto, LCHF, paleo) 270

dość że jest zdrowy to wychodzi o wiele smaczniejszy, gęsty, łączy w sobie różne smaki i aromaty przypraw oraz warzyw. Sprawdzi się też doskonale jako sos do mięsa czy makaronu konjac oraz jako dip do przystawek. Dzięki temu, że mamy warzywa z działki, czyli ekologiczne mam dodatkową pewność co do jakości takiego ketchupu. Składniki na ketchup z cukinii(...)cebuli 1 mała papryczka chilli (wersja pikantna) 50 ml oleju kokosowego 40 ml octu jabłkowego 2 liście laurowe sól himalajska lub kłodawska 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego 1/3 łyżeczki czarnuszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej (wersja pikantna) 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu Cebulę

Ola la LCHF
Marchewka imbirowa z klopsikami 127

wyparta, przez powstałą na jej bazie marchewkę pomarańczową. Jaki by jednak nie był jej kolor, marchewkę warto jeść, bo jest bardzo zdrowa (szczególnie ta fioletowa). Przygotowanie takiego marchewkowego „makaronu” jest bardzo proste, o ile posiadacie specjalny przyrząd tzw obieraczkę do julienne. Ja zakupiłam ją trochę przypadkiem, ale już wiem, że zaprzyjaźnimy się na dłużej, bo taka marchew bardzo(...)też o trwającej do 31.12.2017r. promocji w sklepie Dajar . Na hasło ZDROWA-JESIEŃ otrzymacie tam 10% rabatu na produkty Ambition. Warto skorzystać. #myAmbition Klopsiki: około 700-800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 jajko 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól morska, pieprz

Smaki Na Talerzu
Łazanki z kapustą i grzybami 172

czas moczenia Składniki: 500 g  domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek mielone ziele angielskie mielony listek laurowy 1 opakowanie  Lubella łazanki Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte. Odstawiamy na no lub minimum na 5 godzin(...)pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Smażymy przez chwilę, następnie dodajemy z grubsza posiekane grzyby i kapustę. Wszystko mieszamy, przyprawiamy, wlewamy wywar grzybowy i dusimy przez 20 minut. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta. Po odcedzeniu gorący makaron łączymy z kapustą i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Tahini - pasta sezamowa 136

m.in. w Azji, w krajach takich jak Japonia, Chiny, czy Korea. W kuchni syczuańskiej jest właściwie nieodzowne, to jeden z kluczowych dodatków do dań. Jak chociażby słynny piekielnie pikantny makaron dandan (którego na naszym blogu prawdopodobnie nigdy nie znajdziecie, bo nie dalibyśmy rady go zjeść). Z tym, że w Azji tahini ma nieco inny smak. Arabowie robią tę pastę(...)generalnie co kto lubi. My akurat chcieliśmy zrobić hummus więc zdecydowaliśmy się na arabską wersję tahini. Oczywiście gotową pastę sezamową można bez problemu kupić w sklepie, ale gdybyśmy wszystko mieli kupować to by w ogóle zabawy nie było. Zatem nie kupujemy tylko robimy sami. Chciałem wam jeszcze parę ciekawostek o tahini napisać, ale nie mam już siły. Wspominałem być może

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania